Ötlyukú-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Ötlyukú-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben található barlang. Dömös területén van.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

A Kőtorony-alatti-barlang csűr jellegű ereszétől délnyugatra, körülbelül 10 méterre található az egyik bejárata, ez vezet a gyűjtő-ág szerepét betöltő átmenő folyosó egyik végébe.

Leírás[szerkesztés]

A barlang egy nagy kőtömb belsejében lévő üregekből tevődik össze. Voltaképpen három nagyobb ága van, ezek összesen öt bejáraton nyílnak a szabadba. Van még egy kéménye és két ablaka is, de ezek nem járható méretűek. A barlang járatainak hossza 18,5 méter. Legnagyobb bejárati nyílásától látszik a Kőtorony-alatti-barlangnál említett hatalmas kőoszlop. Ez a két méter széles bejárat a szikla délkeleti oldalán van. A Gyűjtő-ág a kőlépcsői miatt kissé küzdelmesen járható, az Ívelt-ág szűk, de járható, a délkeleti ág pedig kisebb terem.

Előfordul az irodalmában Ötlyuku-barlang néven is.

Kialakulás[szerkesztés]

A nagy kőtömbben és alatta úgy jöttek létre a járható méretű rések, üregek, hogy a tekintélyes méretű és súlyú kőtömb az idők során több darabra tört, a darabok egymáshoz képest elmozdultak, megbillentek.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1997-ben Gönczöl Imréék fedezték fel. Részletes leírást, térképet és fényképeket készítettek róla. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Irodalom[szerkesztés]