Szenteltvízmedencés-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szenteltvízmedencés-barlang
A barlang bejárata belülről
A barlang bejárata belülről
Hossz5,2 m
Mélység? m
Magasság? m
Függőleges kiterjedés? m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 670 m
Ország Magyarország
Település Dömös
Földrajzi táj Visegrádi-hegység
Típus kimállásos

A Szenteltvízmedencés-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben, Dömös területén, a Dobogó-kőn található barlang.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

A Dobogó-kő csúcsrégiójában, körülbelül 670 méter tengerszint feletti magasságban, az Eötvös-turistaház és a Miklós-forrás felől feljövő magasfeszültségű vezeték vonalának felső törése között (697 méter) féltávolságban több csoportot alkotó sziklakibúvás van az erdő által takarva. E sziklakibúvás keleti csoportjában van a Szenteltvízmedencés-barlang.

Leírás[szerkesztés]

A barlang szája a lejtő irányába, észak felé néz. Előtere egy körülbelül 4 méter széles, 2 méter magas ívelt sziklaeresz. Ennek bal oldalában van az a kis, többnyire vízzel telt sziklamedence, amelyről az üreg a nevét kapta. Tovább szűk átjáró vezet a barlang fülkéjébe, amely belül kiszélesedik, viszont egyre alacsonyabbá válik. A fülke alját kifelé lejtő kőtörmelék alkotja, oldalfalai, mennyezete változó nagyságú rögöket tartalmazó andezitagglomerátumból áll. A barlang teljes hossza a beboltozott előtérrel együtt 5,2 méter, alja befelé egyre emelkedik, így magassága az előtérnél 3 méter körüli, a fülke belsejében pedig 1 méter. Ez a kisebb félhomályos barlang 4–5 személy bivakolására alkalmas üreg, bár ennek korábbi megtörténtére utaló nyomok nem találhatók benne.

Kialakulás[szerkesztés]

Valószínűleg kimállással keletkezett.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Eszterhás Istvánék fedezték fel 1997-ben. Ők készítették el a barlang térképét, leírását, fénykép-dokumentációját. A FIR feldolgozását Szentes György végezte.

Irodalom[szerkesztés]