Sas-kői-hasadékbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sas-kői-hasadékbarlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz5,1 m
Mélység0 m
Magasság1,3 m
Függőleges kiterjedés1,3 m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
Település Szentendre
Földrajzi táj Visegrádi-hegység
Barlangkataszteri szám 4900-31

A Sas-kői-hasadékbarlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben található barlang. Szentendre területén van.

Leírás[szerkesztés]

A Sas-kői-hasadékbarlang a Sas-kői-kisbarlangtól nyugat felé, körülbelül 60 méterre, a sziklafalban található. A barlang a sziklafalban körülbelül öt méter relatív magasságban, egy párkányról nyílik.

A látványos, de nehezen járható, szűk hasadék a sziklafallal közel párhuzamosan alakult ki. Az üreg alatt markáns, befelé és lefelé táguló, hosszú, beláthatatlan hasadék figyelhető meg, ám oda bejutni nem lehet, az eleje nagyon szűk. A barlang hossza 5,1 méter és a magassága 1,3 méter.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A barlangot először Gönczöl Imréék írták le 1997-ben. A barlangtérképét is megrajzolták. A 2001. november 12-én elkészült, Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a barlanggal foglalkozó egy darab írás megjelölésével. A 366. tétel nem említi, a 365. tétel említi. A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a Visegrádi-hegység 101 barlangjának egyike a szentendrei barlang, amely 5,1 méter hosszú és 1,3 méter magas.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]