VI. Bonifác pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. Bonifác pápa
a katolikus egyház vezetője

Született805. december 13.
Róma
Megválasztása896. április 10.
Beiktatása896. április 11.
Pontifikátusának
vége
896. április 26.
Elhunyt896. április 26.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
Formózusz
VI. (VII.) István
A Wikimédia Commons tartalmaz VI. Bonifác pápa témájú médiaállományokat.

VI. Bonifác (latinul: Bonifacius) (805. december 13., Róma[1]896. április 26.,[1] Róma[1]) léphetett a történelem folyamán 113.-ként a pápai trónra 896. április 10-én. Rómában ekkoriban két párt versengett egymással, és az egyik legrövidebb pontifikátust magáénak tudó Bonifác is csak ennek a harcnak a bábja volt.

Élete[szerkesztés]

Rómában született, Hadrianus püspök gyermekeként. Már igen fiatalon az egyház szolgálatába állt, azonban pályája nem volt éppen zökkenőmentes. Kétszer is megfosztották az egyházi rendtől, egyszer szubdiakónusként egyszer pedig presbiterként. Mindennek ellenére amikor a botrányos uralkodású Formózusz pápa meghalt, a római zsinaton a nép közfelkiáltással választotta meg az egyház élére, amit egyesek szerint a római párt buzdításának és lefizetésének köszönhetett. 896. április 4-én választották meg és 15 nap múlva, április 19-én már holtan találták rezidenciájában. A hivatalos álláspont szerint köszvényben halt meg, de elképzelhető, hogy a spoletoi párt útjában állt Bonifác, és gyilkosság áldozata lett. Mindenesetre 898-ban IX. János pápa a római zsinaton érvénytelenné nyilvánította Bonifác uralkodását.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Bonifacio (angol nyelven). www2.fiu.edu. [2012. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 7.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
Formózusz
Római pápa
896
Vatikán címere
Következő pápa:
VI. (VII.) István