Jónás próféta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
"Akkor Jónás imádkozott az Úrhoz az ő Istenéhez a hal gyomrában" (Jón 2: 1). Izraeli postabélyeg Jean David által tervezve, 1963.

Jónás a bibliai Ószövetségben található kispróféták egyike. Az északi királyságban, valószínűleg a Kr. e. 8. században élt.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jónást Isten Ninive városába küldte a megtérésre szóló üzenetével. A prófétának ez nem tetszik, hogy Isten Izrael egyik ellenségét akarja megmenteni, ezért más irányba indul egy tengeri hajóval. Isten hatalmas vihart bocsát a tengeren a hajóra. Jónás tudja, hogy mindez miatta van, ezért azt javasolja a többieknek, hogy dobják a tengerbe. Ezt meg is teszik és ekkor eláll a vihar. Jónást ezután elnyeli egy nagy hal. 3 napig van a cethal gyomrában, majd az kiköpi őt. Jónás ekkor Ninivébe megy, hogy prófétáljon ellene, ami eredményes lesz. A város bűnbánatot tart és megtér a gonosz útjáról. Isten megkegyelmez nekik, de Jónásnak nem tetszik a város megmenekülése.

Jónás azt kívánta, hogy Isten csak Izráelt ajándékozza meg szeretetével és kegyelmével, a pogány népek pedig bűnhődjenek érdemeik szerint. Isten egy lopótököt használt fel arra, hogy megértesse, miért könyörült meg a pogány Ninive lakosain.[1]

Következtetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A róla szóló elbeszélés miatt sok mai tudós csak mítosznak tartja a történetét, ami csak teológiai mondanivalót tartalmaz, semmi többet. Figyelembe kell venni, hogy Jézus maga is említette Jónást, mint valós személyt [2] és összekapcsolta annak élettapasztalatát a saját missziójával.

Jónás történetét kis különbséggel a Korán is elbeszéli.

James Bartley[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A modern idők Jónásaként emlegetik. James Bartley bálnavadász 1891 februárjában megszigonyozott egy ámbráscetet a Falkland-szigetek mellett, s eközben vízbe esett, eltűnt és társai úgy vélték, hogy bizonyára a vízbe fúlt.

Két nappal később aztán rábukkantak egy kimúlt bálnára, és észrevették, hogy valami mozog benne. Felhasították a gyomrát és ott találták az eszméletlen Bartley-t.

Miután beleesett a vízbe, a nagy küzdelemben lenyelte őt a cet, de mivel a bálnák gyomrában nagy mennyiségű levegő van, így életben maradt. Tengervízzel jól lemosták, magához térítették, majd ezt követően Bartley egy jó darabig félrebeszélt, de idővel felépült és végezte tovább a munkáját. Megpróbáltatásainak egyetlen nyoma az maradt, hogy a fején és a kezein a bőr kifehéredett egyszer és mindenkorra és megráncosodott, a cethal gyomrában levő savak hatására. [3] [4]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://biblia.hit.hu/bible/21/JON/4 Jónás 4. rész
  2. Máté 12:39-41
  3. Reader's Digest: Misztikus történetek gyűjteménye, 2007. Reader's Digest Kiadó Kft.
  4. Sunday Mail (brit újság), May 12, 1985.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jonah című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • J.B. Hewitt: Tanulmányok a bibliai kisprófétákról