Náhum könyve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Náhum könyve a Bibliában, az Ószövetségben található, az úgynevezett tizenkét kisprófétához tartozó könyv.

A szerző[szerkesztés]

A könyv felirata szerint, az elkosi Náhum a szerző. Elkos (héber אֶלְקוֹשׁ) valószínűleg Galilea területén lehetett, de az archeológusok nem tudták azonosítani a helyszínt. Náhum vagy Nahumja, héber נַחוּם) jelentése Jahve megvigasztal. Mivel a könyve egyetlen nagy témát ölel fel , Ninive pusztulását (612), Asszíria fénykorától egészen bukásáig lehetséges az az időszak, amikor tevékenykedett a próféta, feltehetően Jeruzsálemben.

Ma két helyen is tisztelik sírját: Ninivétől északra, a 16. századtól kezdve el-Kus (Alqosh) településen[1] (Moszul közelében), míg mások, az izraeli Kaparnahumban (Kapar nahum, ami talán Náhum falvát jelentene) - ott is lelkesen mutogatják sírját.

A könyv szerkezete[szerkesztés]

  • 1 - 3 A könyv felirata szerint: Jövendölés Ninivéről
  • 1.2 - 8 Himnusz
  • 1.9- 2.1 prófétálás
  • 2.2,4 - 3.18 Ninive bukása

A könyv keletkezése[szerkesztés]

Egyetlen témája Ninive pusztulása. Hasonló sorsa lesz Ninivének, mint Thébának. Mint ismeretes Tébát 663-ban elfoglalták. Ezért úgy gondolják kutatók, hogy Asszíria fénykorában prófétálhatott Náhum. Mivel Ninive elfoglalásáról (612) ír, mely valószínűleg látomás az alapja, Így 663 és 612 közé szűkíthető tevékenységének időszaka. De az sem kizárható, hogy Ninive pusztulása után keletkezett a mű jelenlegi formája fogság végén.

Mondanivalója[szerkesztés]

Jahve a történelem ura, eltörli Ninivét, mert annak birodalma megalázta, letiporta a népeket. Júda még nem szabad, Asszíria fennhatósága alatt van, de vége lesz a szenvedés időszakának. A próféta nem a nemzeti bosszú hirdetője, hanem a büntetés Isten általi egyetemességét, törvényszerűségét emeli ki. Ebben a viszonyban válik Ninive példává, hogy a város sorsát látva egyetemesen érvényes Isten igazságosztása a történelemben, a gonoszság eltörlésével és üdvözíti az igazakat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]