Jeremiás könyve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Jeremiás könyve az Ószövetség egyik protokanonikus prófétai könyve. A hagyomány szerint Báruk gyűjtötte össze Jeremiás szavait. A 4-es számú qumráni barlangban találtak Jeremiás könyvéből való részleteket. Megírása és későbbi szerkesztése az i. e. 6. század második felétől az i. e. 2. századig tartott.

A szerző[szerkesztés]

Anatótban született, nem messze Jeruzsálemtől, Kr. e. 645 körül. Ebjátár főpaptól származott, papi családban nőtt fel. Jeremiás az Ószövetség egyik nagy próféta egyénisége. Kr. e. 627-ben kapta Istentől prófétai küldetését: "gyomlálj, rombolj, pusztíts és szétszórj és építs és ültess." Jeruzsálem pusztulását hirdette, és azt, hogy eljön az "Újszövetség", amely az "ember szívébe lesz írva". Sokan látták Jézusban a visszatérő Jeremiást. Árulónak bélyegezték kalodába zárták és ciszternába dobták, szinte mindenki ellensége lett.

A könyv[szerkesztés]

Jeremiás könyve keletkezésére több elmélet is létezik. A legáltalánosabban (többek között a katolikus egyház által) elfogadott elmélet szerint a könyv mai szövege jórészt későbbi redakció eredménye, amely a próféta fennmaradt gondolatait dolgozza fel. A szövegek elemzése négy különböző forrásra utal:

  • én-beszámolók (prófétai mondások)
  • ő-beszámolók (az ún. Báruk-életrajz)
  • a deuteronomisztikus nyelvvel és teológiával kapcsolatban lévő prózai beszédek
  • jövendölések az üdvösségről

Ezeket a babiloni fogság alatt és után szerkesztették egységes művé, amely során a szerkesztő saját gondolatai alapján szerkesztette meg az anyagot. A folyamat még a Kr. e. 2. században is bizonyíthatóan tartott.

Szerkezete[szerkesztés]

  • Fenyegető próféciák Júda és Jeruzsálem ellen. 1-25.
  • Az üdvösség ígérete 26-35.
  • Elbeszélések Jeremiás életéből 36-43.
  • Fenyegető próféciák a pogány nemzetek ellen 46-51.
  • Függelék. 52.[1]

Mondanivalója[szerkesztés]

Júda, és a templom katasztrofális pusztulását nem volt könnyű hirdetnie a prófétának. A hamis próféták a politikusok szája íze szerint jövendöltek, és úgy gondolta a nép, hogy a templomban való istentiszteleten való részvétel miatt őket semmi baj nem érheti el. Jeremiás példát mutat, amikor szembeszáll a hamis biztonságérzettel, alapvető érték az Istenhez való hűség. Hirdette, hogy Isten akkor is szereti a népet amikor büntetés alá kerül, fogságba kerül. Erősen hitt abban, hogy lesz új kezdet, amit ő már nem fog megélni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biblia, Bevezetés Jeremiás jövendölése könyvhöz, Szent István Társulat 2007

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]