Cuha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Cuhai-Bakony-ér Bakonyszombathely és Bakonybánk között

A Cuhai-Bakony-ér a Bakony egyik legjelentősebb patakja, a Duna jobb oldali mellékvize Magyarországon. A patak fölső, hegyvidéki szakaszát Cuhának nevezik, míg a Dudari-patak beömlése alatti, zömmel síkságon haladó részét Bakony-érnek.

Földrajz[szerkesztés]

A patak Eplény környékén ered. Innen észak felé halad. A patak által a magas sziklák közé vájt szurdok a Bakony egyik látványossága: ez a Cuha-völgy. Veszprém megyét Vinye előtt hagyja el. Réde határában éri el a Komárom–Esztergomi-síkságot. Ezután Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében folyik tovább. Itteni útvonala során a megyehatár mellett halad, néha vissza is tér Győr-Moson-Sopron megyébe, végül ott, Gönyűnél torkollik a Dunába.

Települések a patak mentén[szerkesztés]

A Cuha-völgy Bakonyszentlászló mellett

Élővilág[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

A Cuha-völgy kedvelt turistacélpont. A környéken sokféle gyalog- és biciklitúra-lehetőséggel találkozhatunk. Kiépített tanösvényen járhatunk végig, a kijelölt tűzrakóhelyeken pedig szalonnasütés is lehetséges. A szurdokon végighalad a Közép-Dunántúli Piros turistaútvonal, amelynek ezen szakaszának érdekessége, hogy a patak többször keresztezi az utat, híd nélkül. (Köveken ugrálva megoldható az átkelés). Megközelítése: Legkönnyebben vonattal a Győr–Veszprém-vasútvonalon, de autóval is érkezhetünk a 82-es főúton, Veszprém-Zirc vagy Győr felől.

Természetvédelem[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]