Nyúldomolykó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Nyúldomolykó
Leuciscus leuciscus.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Pontyalakúak (Cypriniformes)
Család: Pontyfélék (Cyprinidae)
Alcsalád: Leuciscinae
Nem: Leuciscus
Faj: L. leuciscus
Tudományos név
Leuciscus leuciscus
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Nyúldomolykó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyúldomolykó témájú kategóriát.

A nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A nyúldomolykó főként a homokos vagy kavicsos talajú, gyors folyású vizek lakója. Írországtól Szibériáig megtalálható. Dél-Franciaországban, a Rhone, Garonne és az Aduor vízrendszerében él egy alfaja, a Leuciscus leuciscus burdigalensis. A magyarországi folyóvizekben, főleg az erős sodrású részeken, mindenütt előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

Alakja: A hal teste előfordulási helyei szerint változó mértékben nyújtott, csaknem kerekded, kis fejjel és szűk, gyengén alsó állású szájréssel. Pikkelyei nagyok, 47-53 az oldalvonal mentén. Hátúszója 10-11, farok alatti úszója 10-12 sugarú; a farok alatti úszó pereme gyengén öblösödő. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5.2(3).

Színezete': Háta sötét, kék csillogással; oldalai sárgásak, ezüstösen csillogóak; hasoldala fehéres. Mell- és hátúszói, valamint a farok alatti úszó a sárgástól a narancsszínűig változhat. Oldalvonala felül és alul gyakran sötéten szegett.

Mérete: Testhossza 15-20 centiméter, maximum 40 centiméter.

Életmódja[szerkesztés]

A felszín közelében mozgó, rajban élő halfaj, egyike a legjobban úszó halaknak a pontyfélék között. Tápláléka plankton, férgek, csigák, rovarlárvák, vízi- és repülő rovarok, ritkábban növényi részek is.

Szaporodása[szerkesztés]

Április-májusban ívik, ilyenkor a hímek egész testét apró nászkiütések borítják. A körülbelül 2 milliméter átmérőjű ikrák vízinövényeken és köveken tapadnak meg. A nyúldomolykó 3. életéve végén ivarérett, ez ritkán egy évvel korábban is bekövetkezhet.

Források[szerkesztés]