Szent László-tárnics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Szent László-tárnics (Gentiana cruciata)
Szent László-tárnics
Szent László-tárnics
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Tárnicsvirágúak (Gentianales)
Család: Tárnicsfélék (Gentianaceae)
Nemzetség: Gentiana
Faj: G. cruciata
Tudományos név
Gentiana cruciata
L.
Szinonimák
  • Tretorhiza cruciata (L.) Delarbre[1]
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Szent László-tárnics (Gentiana cruciata) témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szent László-tárnics (Gentiana cruciata) témájú médiaállományokat és Szent László-tárnics (Gentiana cruciata) témájú kategóriát.

A Szent László-tárnics[2] (Gentiana cruciata) a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozó, évelő, őshonos, védett növényfajunk. Más elnevezései dantzia-gyökér, emián, Genitus király füve, keresztfű, keserűgyökér fű, kígyófű, kígyónyelvű fű, keresztes tárnics, ördögméze, Szent László király füve, epefű.

Elterjedése[szerkesztés]

Európa nagy részén (kivéve Nagy-Britanniát, a skandináv országokat és Portugáliát) és Ázsia nyugati részén él. Kedveli a meszes talajt, erdőszéleken, bokros, füves területeken él.

Megjelenése[szerkesztés]

Évelő lágyszárú növény, hajtása felálló, legfeljebb fél méter magas. Levelei ülők, lándzsa alakúak, keresztben állnak, ép szélűek. Virágai sötétkék színűek, kétivarúak. Pártája forrt szirmú, 4 sziromból áll. Júniustól augusztusig virít. Termése tok.

Kulturális jelentősége[szerkesztés]

Magyar elnevezése onnan ered, hogy amikor Szent László király táborában a katonák között pestis tört ki, a király Istenhez könyörgött. Éjjel megjelent egy angyal álmában, aki azt mondta neki, hogy menjen ki a sátor elé és célzás nélkül lője ki nyílvesszőjét. A nyílvessző egy tárnicsot fúrt keresztül, amelyből kenőcsöt készítettek, és ez megmentette az embereket a haláltól.

Felhasználása[szerkesztés]

Régen pestises betegek kezelésére is használták. Gyökere gyomorerősítő, étvágygerjesztő, lázcsillapító hatású. Gyomor- vagy nyombélfekély esetén nem használható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biolib
  2. MNH. 1999

Források[szerkesztés]