Madárfészek kosbor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Madárfészekkosbor
Virágzó madárfészekkosbor a Saar-vidéken
Virágzó madárfészekkosbor a Saar-vidéken
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 5 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liiopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Kosborfélék (Orchidaceae)
Alcsalád: Epidendroideae
Nemzetség: Neottia
Faj: Neottia nidus-avis
Tudományos név
Neottia nidus-avis
(L.) Rich., 1817
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Madárfészekkosbor témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Madárfészekkosbor témájú médiaállományokat és Madárfészekkosbor témájú kategóriát.

A madárfészekkosbor vagy egyszerűen madárfészek (Neottia nidus-avis) a kosborfélék családjába tartozó faj. Többé-kevésbé valószínűsíthető, hogy nemzetségének egyetlen faja. Európában, és így Magyarországon is honos.

Megkülönbözetése a rokon békakontyoktól (Listera) meglehetősen nehézkes, ezért egyes nyilvántartások a Nettoia[1] szerint mintegy 57 fajt számlál, mások szerint monotipikus.

Megjelenése[szerkesztés]

15–50 cm magas kosborféle. Föld feletti része — ide értve a virágokat is — viaszosan sárgásbarna, zöld színanyagot alig tartalmaz, emiatt még közelről is elszáradt növény benyomását kelti. Erőteljes, vastag szárán 4–6, a szaprofiton életmód miatt erősen redukált (2–6 cm hosszú), vékony, pergamenszerű pikkelylevél nő. A levelek szórtan állnak, és teljesen a szárhoz simulnak.

Virágzata tömött, hengeres fürt, 15–30 virággal; egy-egy virág 9–15 mm hosszú. A virágok az 5–20(–30) cm hosszú fürt tetején sűrűbben, az alján ritkábban ülnek. Sokszor a szár közepe alatt, elszórtan is fejlődik néhány virág. Hosszúkás-tojásdad, 4–6 mm hosszú lepellevelei sisakszerűen összeborulnak; a külső és a belső lepellevelek igen hasonlóak. A mélyen két karéjú, 9–13 mm hosszú mézajak kétszer nagyobb a lepelleveleknél; a karéjok szétállók, a mézajak alapja kiöblösödik. A virágnak nincs sarkantyúja. A murvalevél jóval kisebb a magháznál. A magház 8–10 mm hosszú, a kocsánya csavarodott.

Élőhelye[szerkesztés]

Korhadéklakó; táplálékfelvételét a gyökerén élő gombafajok segítik. Nyirkos, árnyékos lomberdőkben (gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, mezofil erdőkben) nő. Május-júniusban virágzik. Toktermésében igen sok, lisztfinom magot érlel. Magyarországon többek közt a Kisalföld, a Keszthelyi-fennsík és a Cserhát területén él.[2][3][4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kew Gardens World Checklist
  2. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol171_p3-176.pdf A Kisalföldi meszes homokpuszta növényélete – egykor és ma. 100 éve jelent meg Polgár Sándor első leírása a győri homoki sztyeppvidékről]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  3. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol51_p61-62.pdf Adatok a Cserhát flórájához]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  4. Felhagyott szőlők botanikai és tájtörténeti vizsgálata az Északi-Cserhátban. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  5. A Gyötrős-tető (Keszthelyi-hegység) védett növényei. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 21.)

Források[szerkesztés]