Annatto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bixin, az annatto fő apokarotinoidja

Az annatto (E160b, bixin), az amerikai kontinens trópusi égövében honos orleánfa (Bixa orellana L.) nevű fa terméséből kivont piros színű élelmiszer-adalék. Illata „kissé paprikás, egy csipetnyi szerecsendióval”, íze „kissé édes-paprikás”.[1]

Az annattót az orleánfa magját körülvevő piros gyümölcshúsból lehet kivonni. Felhasználják többek között Cheddar-sajtok, Leicester-sajtok, Brie-sajtok, margarinok, vajak, rizs és füstölt halak, valamint jégkrémek, fagylaltok színezéséhez.

Az orleánfa (Bixa orellana) magjai

Az annatto Latin-Amerikában és a Karibi-térségben elterjedt, elsősorban fűszerként és színezékként használják. A Közép- és Dél-Amerikai bennszülöttek testfestéshez, és rúzsként is alkalmazták. Néhány helyen ezért az orleánfát rúzsfának is hívják. Szintén tartalmazza a tipikus dél-mexikói (chiapasi) ital, a tascalate is.[2]

Élelmiszer-adalékanyagként az annatto száma az E160b. Az annattónak a zsíroldékony összetevőjét bixinnek, a vízoldékony részét norbixinnek hívják, mindkét anyagnak ugyanúgy E160b a kódja.

A Colour Index International szerinti kódja CI 75120[3]

Allergiakockázati tényező[szerkesztés]

Az annatto a természetes színezőanyagok között talán az egyetlen olyan, amely a mesterséges ételszínezékekkel összemérhetően sok allergiás esetért felelős. Mivel természetes eredetű, az annattót tartalmazó ételekre sokszor rákerül a „mesterséges színezéktől mentes” vagy „csak természetes anyagokat tartalmaz” felirat. Ez gyakran megtévesztheti az egyéb ételszínezékekre allergiás és emiatt alternatívákat kereső fogyasztókat. A bármilyen ételszínezékre érzékenyeknek lehetőség szerint kerülniük kell az annattót tartalmazó készítmények fogyasztását.

Források[szerkesztés]

  1. The Epicenter Encyclopedia of Spices. [2010. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 6.)
  2. El tascalate, una bebida con sabor a Chiapas (spanyol nyelven). El Universal, 2013. szeptember 11. [2015. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 14.)
  3. A kozmetikai iparban használható színezékek. [2015. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 12.)