Vita:Kezdőlap/Archívum12

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Andrew69. 10 évvel ezelőtt a(z) Kiemelt cikk témában

Nap képe/McWay-vízesés

A cikket megírtam, de még bővítésre szorul. Ettől függetlenül be lehet linkelni a megfelelő sablonban.Porbóllett vita 2013. június 1., 09:11 (CEST)

Belinkeltem. Rlevente üzenet 2013. június 1., 10:26 (CEST)

Kösz.Porbóllett vita 2013. június 1., 12:46 (CEST)

I. Ottó születésétől I. Mátyás koronázásáig a kalendáriumban és a kronológiában

Hunyadi Mátyás
Hunyadi Mátyás


I. Ottó születésétől V. László haláláig

  • A mai Kezdőlapon az Évfordulók rovatban az első két tétel ez a két születés:
  • Mindkét személy - egyik pozitív, másik negatív előjellel - fontos szerepet játszott a magyar történelemben is, ezért kiemelt figyelmet kíván.
  • Első lépésként kicserélem I. Ottó képét a német társlap kiemelt szócikke képére, aztán mellé V. László képét is kitesszük itt, majd a Kezdőlapon.
  • Második lépésként kijavítunk egy nyilvánvaló hibát. V. László nem november 23-án született, sőt, nem is 1457-ban, hanem 1440-ben és február 22-én. 1457. november 23. a halála napja.
  • A harmadik lépés a helyesbített adat a helyére beillesztése a kalendáriumban és a kronológiában. Ez a halál egy múlt évi évfordulós esemény következménye volt és egy jövőévi igen fontos évfordulós eseményhez nyitott utat. --*feridiák vita 2012. november 23., 09:04 (CET)

Luxemburgi Zsigmond halálától Habsburg Albert királlyá választásáig

  • Elérkezett a továbblépés napja. Negyedik lépésként I. Ottó és V. László képe közé beillesztjük a sorba két további személy, mégpedig két magyar államfő képét. Az egyik V. László atyjáé, Habsburg Albert magyar királyé, a másik nagyatyjáé, közelebbről anyai nagyapjáé, Luxemburgi Zsigmond magyar királyé.
  • Luxemburgi Zsigmond 50 évi uralkodás után 587 éve, 1437-ben december 9-én hunyt el. Ennek jubileumi évfordulója 2012. december 9-én Luxemburgi Zsigmond arcképével kinn volt a Kezdőlapon. Most jöhet a folytatás.
  • Érezve halála közeledtét, hatalomvágyó nejét, Cillei Borbála magyar királynét őrízetbe vétette, hogy ne zavarhassa meg egyetlen gyermekük, Luxemburgi Erzsébet és (1422 óta) férje, Habsburg Albert trónutódlását.
  • 587 éve, 1437-ben december 18-án választották Pozsonyban királlyá és királynévá Albertet és Erzsébetet. Andrew69 szerkesztőtársunk a királlyá választás jeles évfordulóját és Habsburg Albert képét már december 15-én előre kitette. Luxemburgi Zsigmond december 9-én Kezdőlapon szerepelt, és Habsburg Albert jelenleg ott szereplő képét mi összefogtuk, és együtt itt is helyre raktuk.
  • A királlyá választás és a megkoronázás egy folymat két szakasza. Albert király és Erzsébet királyné 1438. január 1-jén koronáztattak királlyá és királynévá. Már csak pár nap, és 2013. január 1-jén ennek is 575. jubileumi évfordulója lesz.
  • Ezzel elérkeztünk a 3-ra és 8-ra végződő évek jubileumi évfordulóinak éves szintű kérdésköréhez. Folyt. köv.--*feridiák vita 2012. december 18., 01:13 (CET)

Habsburg Albert királlyá választásától Luxemburgi Erzsébet haláláig

1456. november 23-tól 1457. november 23-án át 1458. február 14-ig

Nagyon szép történelmi nagyregény. Mi köze ennek az egész sagának a kezdőlap felépítéséhez, és miért kell mindezt függőben tartani itt és meddig? Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2012. december 21., 20:02 (CET)

II. Henrik német-római császár beillesztése lefelé a névsorba és felfelé a képsorba

  • Az idei év a nemzeti ünnepkörben hivatalosan Gárdonyi Géza jubileumi éve, születésének 150. évfordulója alkalmából. Gárdonyi Géza a történelmi regényírás kitüntetett mestere. Szelleme segít a koronás fők képes krónikájának készítésében is.
  • A mai napon a Kezdőlapon az Évfordulók rovatban ez a születés az első tétel:
  • II. Henrik, vagy Szent Henrik Boldog Gizella magyar királyné bátyja s így Szent István király sógora. Ő is beleillik egy nagyon szép történelmi nagyregény, a megkoronázott uralkodók névsorába és képsorába.
  • Ezért II. Henrik mai Kezdőlapra is kiemelt képét beillesszük I. Ottó és az első magyar királyi pár képe közé.--*feridiák vita 2013. május 7., 00:00 (CEST)

Nagy Lajos nagy királyaink sorában Szent István és Luxemburgi Zsigmond között

  • Pünkösd havának végéhez értünk. Ma Szent István, holnap Luxemburgi Zsigmond jubileumi évfordulós és szerepel képük a Kezdőlapon. Itt az ideje kettőjük közé beilleszteni, helyre rakni pünkösd havának közepéről Nagy Lajos királyt és a Képes Krónikát. Május 15-én Kezdőlapra került a Képes Krónika címlapján Nagy Lajos királlyal:
  • A Képes krónika címlapján Nagy Lajos király trónol kelet és nyugat képviselői között, egyben történetileg képének ott helye nagy királyaink arcképcsarnokában Szent István és Luxemburgi Zsigmond között. Helyére tettük.-*feridiák vita 2013. május 30., 23:33 (CEST)

Trónfoglalástól koronázásig I. István királytól II. Erzsébet királynőig

Angol-Magyar, Aranylabda, Puskás-díj

  • Az Aktuális rovatot az előbb kiegészítettem:
  • Az Aktuális rovatból a felsorolás végén alul szereplő hatodik eseményt kivettem és a szakaszcímel jelzett témakörben továbbgondolásra ide áthelyezem:

2013. május 11-én a szócikk-milliomosok közé emelkedett a Pусская Википедия

Kossuth Lajos, Magyar Köztársaság, Magyar Wikipédia

1.

  • Szerintem Kossuth Lajos és nem kossuth Lajos, Magyar Köztársaság és nem magyar Köztársaság, Magyar Wikipédia és nem magyar Wikipédia.
  • Éppígy az Aktuális rovatban Orosz Wikipédia és nem orosz Wikipédia, Spanyol Wikipédia és nem spanyol Wikipédia, vagy Eurovíziós Dalfesztivál és nem eurovíziós Dalfesztivált.
  • Azok, akik az Aktuális rovatban rendre töltik fel a tartalmakat, így írják, vagy elfogadják társaiktól. De van kivétel. Az összefoglalóban ismételten kértem, ne tessék indokolatlanul kisbetűsíteni. Most már itt is kérem. --*feridiák vita 2013. május 21., 01:00 (CEST)

2.
Szerintem tévedsz. Egy Wikipédia van, és annak 251 nyelvi változata: [1]. Ezeknek a változatoknak egyaránt Wikipédia a nevük a különböző nyelveken. A magyar Wikipédia kezdőlapjára kattintva nem azt látod, hogy Magyar Wikipédia, hanem azt, hogy Wikipédia. A magyar, német, orosz Wikipédia csupán megannyi jelzővel ellátott tulajdonnév, nem hivatalos név vagy cím. --Pagonyfoxhole 2013. május 21., 01:15 (CEST)

3.

  • Abban egyezünk, hogy mindkettőnk szerint egyikünk téved, mégpedig mindkettőnk szerint a másik.
  • Tájékozódtam, gondolkodtam s végére jutottam. Végül erre a következtetésre jutottam: lehet, hogy mindketten tévedünk. De hát tévedni emberi dolog, s az egészen biztos, hogy mindketten emberek vagyunk. Ha pedig tévedni, hibázni emberi dolog, a tévedést korrigálni, a hibát kijavítani még emberibb. Akkor akár kölcsönösen segíthetünk is egymásnak a hibákat javítani. Ekkor pedig ha együtt, egymást segítve, ha Win-Win játékmódban vitatkozunk, szándék szerint egyikünk sem lesz lúzer, sőt, akár mindketten győztesek lehetünk, s ily módon wikisközösségünk is gazdagabbak lehet.
  • Ennek a www játékmódban folytatott vitánk új szakaszának kezdéséül javaslom, hogy a "Magyar Wikipédia vagy magyar Wikipédia" névvita helyett előbb egy számvitát vigyük végig. Konkrétan előbb vizsgáljuk meg az Általad közölt számszaki tény valóságtartalmát, tisztázzuk azon statisztikai adat kérdését, hogy valójában hány nyelvi változata van Wikipédiánknak?.
  • Szerinted a válasz egyértelmű, a szám 251, és hozzá azt a forrást is belinkelted, amelyből a statisztikai adatot vetted: List of pages linked to this item (251 entries).
  • Ugyanitt közvetve egy másik forrásra is hivatkozol: "A magyar Wikipédia kezdőlapjára kattintva nem azt látod, hogy.." - A Kezdőlapon az Üdvözlünk a Wikipédiában! sorból a Wikipédia szóra ráklikkelve a szócikkben ezt látod, a boxban ez olvasható: "Elérhető nyelv(ek) 240 aktív változat (összesen 271)". Ehhez is van egy forrás-hivatkozás. Ha arra is rákattintunk, a 251, majd 240 és 271 után újabb eltérést, negyedik változatot kapunk: A wikipédiák listája (angolul) - This page contains a list of all 285 languages Véleményem szerint mindkettőnktől független ellentmondások közé jutottunk. Mégpedig megoldatlan és megoldásra váró ellentmondások közé.
  • Kérlek, szíveskedj megnézni, és csak egyetlen ténykérdésre válaszolni: valóban 251 nyelvi változata van a Wikipédiának? *feridiák vita 2013. május 30., 12:04 (CEST)

Nem ez a lényeg, hanem a kiindulópont, az általad vitatott helyesírási forma. Arról valamit? --Pagonyfoxhole 2013. május 30., 13:21 (CEST)

  • A különbség alapvető, és éppen a kiindulópontok különbsége a vita lényege.
  • Ma évfordulós Bíró László József szabadalma, kinn is a Kezdőlapon. Argentinában az ő születésnapja a Feltalálók Napja.
  • Ma van Apáczai Csere János születésnapja, aki a Magyar Encyclopaedia atyja. A fenti logikával a mai nap a Magyar Encyclopaedia Napja.--*feridiák vita 2013. június 10., 23:59 (CEST)
Ne számozgasd itt nekem mások hozzászólásait! Mi lenne, ha mellébeszélés nélkül, csak az általad felvetett témára, vagyis egy konkrét helyesírási kérdésre, illetve az arra adott válaszokra reflektálnál? Az is udvarias dolog lenne, ha legközelebb nem 10 nap múlva tennéd. --Pagonyfoxhole 2013. június 11., 00:15 (CEST)


Kossuth Lajos, Magyar Köztársaság, Magyar Encyclopædia

Kossuth Lajos és a Magyar Köztársaság nagybetűs, ha az ellenkezőjét láttad valahol, az nyilván elgépelés lehetett. A magyar Wikipédiát, az ünnepi könyvhetet és a londoni egyezményt én javítottam át kisbetűsre, és fenntartom, hogy mind a három így helyes. (Sajnos elég gyakran szerepelnek a kezdőlapon tévesen nagybetűsen írt címek.) Hkoala 2013. május 30., 13:36 (CEST)

  • Köszönöm bekapcsolódásod a vitába, amely új szakaszt nyitott.
  • Mivel Veled a háromból címből kettőben egyetértünk, az első magyar nyelvű enciklopédia szerzőjének, Apáczai Csere Jánosnak június 10-i születésnapján írt hozzászólásomban implicit formában pontosítottam a harmadik címet, hogy abban is közeledjenek állapontjaink a találkozásig.
  • Tehát ha Apáczai Csere János - mint szócikkében látható, s ide hozva a címlapon egyetlen kattintással itt is látható - nagybetűsen írta: MAGYAR ENCYCLOPÆDIA, akkor erre a műre hivatkozva legalább a kezdőbetűket írhatjuk nagybetűsen így: Magyar Encyclopædia? Szerinted is ez a helyes hivatkozási mód?
  • Kérem, majd ennek megválaszolása után, negyedikként vegyük sorra Wikipédiánk kérdését, kérdéseit. *feridiák vita 2013. június 27., 21:12 (CEST)

Kiemelt kérdések az Aktuális rovatban a békés rendezésről

  • Malatinszky társunk fontosnak tartotta betenni az ausztrál miniszterelnök-váltást. De fogalmazása pontatlan volt és elsikkadt a lényeg. Julia Gillard nem úgy mondott le, mint pl. a holland királynő, s ezután jött Kevin Rudd. Fordítva. Előbb – amint az szócikkében is olvasható – Rudd volt az Ausztrál Munkáspárt elnöke 2006 és 2010, valamint Ausztrália miniszterelnöke 2007 és 2010 között. A 2010-es választások következtében mindkét tisztjében Julia Gillard váltotta. A 2013. június 26-i újabb pártelnökválasztáson Kevin Rudd visszakapta az Ausztrál Munkáspárt elnöki tisztjét. Majd a párt parlamenti frakciója is Kevin Ruddnak szavazott bizalmat. Ezért kényszerült Julia Gillard lemondani a miniszterelnöki székről, s lett újra a kormányfő Rudd, aki 27-én hivatalba is lépett.
  • De ha az ausztrál kormányfőváltás bekerült, akkor illik hírül adni a vele párhuzamosan történt mongol államfőválasztás eredményét is. Ezért pótoltuk a hiányt.
  • Továbbá ha az egyik hírhez kinn az érintett kormányfő fényképe, akkor az államfő képét is illő volt kitenni. Ezt a hiányt is pótoltuk.
  • De egy számunkra még fontosabb eseménysorozat kiemelésével adós maradt az Aktuális rovatot szerkesztők köre, amely pótlásra vár:
  • Június 25-26-án Áder János magyar államfő – Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök tavalyi magyarországi látogatását viszonozva – kétnapos szerbiai látogatása eseménysorozatán történelmi jelentőségű előrehaladást tettek a magyar–szerb kölcsönös megbocsájtás és megbékélés útján.
  • Az Aktuálisból ugyancsak hiányzik a július 21-ig tartó 100. Tour de France mai startja. Itt van a szöveg és a kép:
  • De nem mertük kitenni, nehogy éppen július 1-jei születésnapjának küszöbén tüntessétek el kiemelt helyéről "az anyák megmentője", Semmelweis Ignác művének képe után személyét is.
  • Kiemelt kérdésünk és érdekünk a közös jóakarattal és bölcsességgel való rendezés. Javaslat: ahogy a szócikkek körében vannak átlagosak és külön kiemeltek, az Aktuális rovatban is legyen az alapeset (5 tétel + 1 kép) mellett kivételes alkalmakkor kiemelt változat (7 tétel + 2 kép). Ezek előre bocsájtásával beteszünk két új tételt, és kérjük a 7 tételt együtt hagyni, vagy az ausztrál és mongol eseményt kivenni.

Megértéseteket kérve és várva, üdvözlettel:--Witéz vita 2013. június 29., 17:06 (CEST)

Üdvözöllek!

A fent felsorolt kiegészítéseket köszönöm. Szerintem Semmelweis műve nyugodtan kimehetne, különösen, hogy Semmelweis feltehetőleg úgyis említést kap elsején, a születésnapján, az évfordulók között. De ha te fontosnak tartod, hadd maradjon másodikáig. Áder szerbiai látogatását nem jutott volna eszembe említeni, de hát ezért jó, hogy ezt a rovatot többen írogatjuk. Mindenesetre engedelmeddel kiveszem a látogatást értékelő félmondatot. Azt, hogy a látogatás történelmi jelentőségű volt-e, hadd döntsék majd el a történészek néhány évtized múlva, mi meg maradjunk meg a tényeknél.

További jó munkát:

Malatinszky vita 2013. június 30., 17:43 (CEST)

Tisztelt Malatinszky!

  • Witézt telefonon tájékoztattam az üzenetről. Köszöni. Családi programon van, csak holnap reggel tud írni.
  • Mivel közben a 2013-as konföderációs kupa döntőjéhez értünk, melyben mi is érintettek vagyunk, ezzel kapcsolatban szeretnék egy javaslatot tenni, melyhez - megadva a módját - új szakaszt nyitok.

Üdv: *feridiák vita 2013. június 30., 18:50 (CEST)

A 2013-as konföderációs kupa döntőjéhez

  • 2013-as konföderációs kupa döntőjéhez értünk. Mivel benne hagytátok a többlet tételeket, kivételesen elbír még egy képet. Ezért a döntő helyszínét az Aktuális rovat tetejére beteszem. De ha zavar, vegyétek ki, tudomásul veszem.
  • Egyben szeretném javasolni és kérni, hogy mivel a kezdetét én tettem fel, Te szíveskedj a finálé eredményével frissíteni. Ha Te, vagy megelőzve más beteszi, örömmel veszem. Ha nem, a vége után egy órával én teszem fel. *feridiák vita 2013. június 30., 19:01 (CEST)

Szeretném, ha közelítenénk ahhoz a normához, ami a Wikipédia összes vitalapjára vonatkozik, erre is, és aminek a betartását a közösség többször is egyhangúan kérte. Kezdőlépésként kiveszem innen a képet – a vitalap nem a kezdőlap archívuma, hajónaplója vagy képraktára, hanem a kezdőlap tartalmában, formájában, szerkezetében szükséges változtatások megbeszélésének a helye, ahogy a lap tetején évek óta olvasható is. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. június 30., 22:07 (CEST)

Dupla

A közeli halálesetek között Richard Matheson kétszer szerepel. Tambo vita 2013. július 1., 10:12 (CEST)

Javítva. Andrew69. 2013. július 1., 10:29 (CEST)

Tudtad-e?

Tárgyas és tárgyatlan igeragozás. Még a majáknál sem tárgytalan... :-)--Voxfax vita 2013. július 9., 15:30 (CEST)

Nap képe/Espichel-fok szócikk

A szócikk angol változatát lefordítottam, a cikk elkészült, aki tudja, kérem linkelje be a Kezdőlapra a Nap képe rovatba.Porbóllett vita 2013. július 12., 11:22 (CEST)

Már nem kell. Rájöttem, hogy hogyan szerkesszem a sablont.Porbóllett vita 2013. július 12., 11:36 (CEST)

Amilyen a kérdés, olyan a felelet

 kérdés Miért hiányzik a szakaszcím és mi a teendő? Ha valaki szeretne csatlakozni mások megbeszéléséhez, úgy gondolom, annyi elvárható, hogy jelzésül az új szereplő kezdjen új szakaszt. Pótoltam a hiányt. Majd folytatásként a kérdéshez illő feleletet adok:
 kérdés Mi köze van ennek a kérdésnek Kezdőlapunk valódi kérdéseihez? És mi köze van ennek a kérdésnek a napirenden lévő kiemelten fontos témáról indított megbeszélés sikeres előreviteléhez? Itt későre jár. Javaslom, aludjunk rá egyet, s holnap kezdjünk új szinten új szakaszt. --*feridiák vita 2013. július 19., 23:41 (CEST)

Statisztikai cikkírás?

Kedves Feridiák!

Hallottam a wikitalálkozón elmondott buzdító szavaidat. Ám vannak fenntartásaim

  1. Statisztikát csak kellő számú és teljes forrás alapján szabad írni. Hogy tudok ilyesmire szert tenni?
  2. A Wikipédia számára a statisztika nem öncél, hanem eszköz - eszköz, amely a millió féle cikket használhatóvá teszi
  3. Tudsz-e példát adni, hogy hogyan képzeled el a statisztikai cikkeket? MZ/X vita 2013. június 27., 12:15 (CEST)


Kedves MZ/X!

Köszönöm megkeresésed személyes vitalapomon. Felvetésedet annak időszerűsége és közérdekűsége okán ide hoztam, és holnap itt fogok válaszolni. Megértésed kérve üdvözöl: *feridiák vita 2013. június 27., 21:28 (CEST)

 kérdés Mi köze van ennek az üzenetváltásnak a Kezdőlaphoz? --Malatinszky vita 2013. június 30., 22:14 (CEST)


A Magyar Wikipédia Magazin és Műhely

Rendezni végre közös dolgainkat - közös emelkedésünk érdekében

  • Ahogy bejelentkeztem, a lap tetején ez az üzenet fogadott:
"Wikitalálkozó lesz a magyar Wikipédia 10. születésnapja alkalmából 2013. július 13-án."
  • A tegnapelőtti "lesz" mára "volt" lett:
"Wikitalálkozó volt a magyar Wikipédia 10. születésnapja alkalmából 2013. július 13-án." Mégpedig különleges alkalomból különleges csúcstalálkozó.
  • Mint egyik résztvevő azt írhatom, hogy tegnapi ünnepségünk igen fontos esemény a MI Wikipédiánk, szabad enciklopédiánk sorstörténetében, olyan kiemelkedő mérföldkő, amely új szinten új szakasz kezdete lehet.
  • Ezek bizony nagy szavak. Lehet hogy csak egyik résztvevő túlzó véleményét tükrözik, amely az idők múlásával, történelmi távlatból lényegesen változik. Mivel sokan ünnepeltünk együtt, remélem, rövödesen mások is rögzítik és megosztják ugyenerről saját élményeiket.
  • E kis előzetes után mielőtt a magam hozzájárulásába belevágnék, a korábbról nyitva maradt ügyek rendezéséből szeretném a "rendezni végre közös dolgainkat" szellemében kivenni részem. --*feridiák vita 2013. július 14., 09:26 (CEST)


Kolonics György sírja

Kicseréltem a képet egy újabbra. rlevente A hozzászólás szerzője 87.242.46.48 (vitalap •  szerk) 2013. július 15., 10:20‎ (CEST)

Születése évfordulója

Mivel Semmelweis kapcsán születésnap említtetett, megjegyezném, hogy elhunyt személyre a címbeli kifejezés a helyes, még a Wikin is.--Voxfax vita 2013. július 20., 10:28 (CEST)

Ferenc pápa képe szócikkében és az Aktuális rovatban a Kezdőlapon

  • A három kép közül az első szerepel jelenleg a Kezdőlapon, és kezdetben az volt látható Ferenc pápa szócikkében is.
  • Ez a második képből lett kivágva és oldalra néz.
  • A harmadik képen mosolyogva a néző szemébe néz. Szócikkében jelenleg ez szerepel, és a képek összehasonlítása után erre cserélem a Kezdőlapon is. *feridiák vita 2013. július 24., 00:35 (CEST)

Jól tetted! Malatinszky vita 2013. július 24., 00:40 (CEST)

Brit trónörökös

Biztos, hogy nem festőállványon tették közzé a hirdetményt a "kis herceg" születéséről. Az origo szerint:" a Buckingham-palota egyik díszes irattartóállványára is kirakták a születésről szóló hirdetményt". Itt még kép is látható róla. --87.242.46.48 (vita) 2013. július 23., 12:16 (CEST)

Nem lehetne legalább a wikipédián hanyagolni ezt a rettentő fontos eseményt? Kanye Westnek is nemrég született gyereke, az miért nem volt kint? Alensha 2013. július 24., 02:07 (CEST)

...sőt, több MTA tagnak is. --PallertiRabbit Hole 2013. július 24., 06:58 (CEST)

Madarak nyárson?

Hadd legyen szabad kifejeznem felindultságomat a 'madarak nyárson' munkacímmel kikerült kínai eredetű kép huwikis főoldalra való kitétele miatt, a magyar madárvédők mindegyike nevében, de legalábbis a saját nevemben. Véleményem szerint igen veszélyes a hazai természetvédelem ügye számára ilyen jelenségek népszerűsítése. Nem szeretnék mélyebben belemenni abba, mit gondolok a fotó közzétevőjéről, illetve egyáltalán a hasonló ázsiai piacokról. Solymári vita 2013. július 24., 02:09 (CEST)

Bár a felindultságodat megértem, de nem osztom. Ha látsz egy képet egy lövészárokról vagy egy bombarobbanásról, azt fogod gondolni, hogy a Wikipédia a háborút népszerűsíti? Talán pont az a kép közzétételének az eredménye, hogy sok embernek támadnak hasonló gondolatai, mint neked, és akkor máris a madárvédők malmára hajtotta a vizet. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. július 28., 08:20 (CEST)

Kicsit körülnéztem: pont az előtt levő napon és pont az utána levő napon is egy-egy madaras kép volt a címlapon (a havasi pinty és a dögkeselyű), holnap pedig ugyancsak egy szép színes kismadár, a kék szárnyú pitta lesz a címlapkép. Úgyhogy madártani szempontból igencsak jól sikerültnek mondható ez a hét, mondhatni felülreprezentálódtak a madarak. Az egész hónapot tekintve pedig kb. a képek fele természetfotó. A kép azt mutatja be, hogyan táplálkoznak a madarakkal Kínában, ez egy néprajzi tény, nem pedig népszerűsítés. (Egyébként mi egyelőre még a Commons szerkesztői által válogatott képeket vesszük át minden nap, nem hazai szemszögű a válogatás. Ennek van előnye és hátránya is.) Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. július 28., 08:32 (CEST)
Kérek engedélyt meghunyászkodni. ;-) Lehet, hogy ha kicsit várok anno a komment elküldésével, mást írtam volna. Vagy csak legyintettem volna, mint annyiszor. [Utóbbit nem (feltétlenül) a wp-ra értve.] Solymári vita 2013. július 29., 00:05 (CEST)

Aug. 1-i évfordulók

Ma is a tegnapi évfordulók vannak a Kezdőlapon! Munkahelyről, bejelentkezés nélkül nem tudom szerkeszteni. Köszönöm a javítást. rlevente --87.242.46.48 (vita) 2013. augusztus 1., 07:59 (CEST)

Már megjavult. :-) --87.242.46.48 (vita) 2013. augusztus 1., 08:01 (CEST)

Augusztus 2-i évfordulók és Kezdőlap

  • Ma a mai Évfordulók vannak a Kezdőlapon.
  • Kérjük egybevetni a tegnapival. Még a megjavult aug.1-ihez mérve is látványos a különbség.
  • Szép csapatmunka eredményeként. Az eredmények egyben üzenetek a holnapi Miskolci Wikitalink is.
  • Kérem, aki tudja, szíveskedjen a mai Kezdőlapot elmenteni és nekem is elküldni. Kösz.--*feridiák vita 2013. augusztus 2., 21:52 (CEST)

Képaláírásnak kicsi a hely

A Havas Boldogasszony kép kapcsán tisztelettel jelezném, hogy az évfordulós részen jobbra nincs akkora hely, hogy ilyen hosszú szöveg elférjen. Ezért aztán (elég csúnyán) megtörve jeleníti meg a rendszer. Amivel hirtelen ki tudtam próbálni, abból azt látom, hogy nem a böngészőn múlik. Firefox (22.0), Internet Explorer (8.0), Google Chrome (28.0). {{műszaki segély}}(?)

Mivel a képek tartalmát, ennél fogva az aláírt szöveget nem tudjuk befolyásolni, valami szisztematikus megoldást érzek indokoltnak. (Akár olyan módon, hogy formázzuk meg „kézzel” az erre a helyre kerülő szövegeket; végtére is ez egy egyedi probléma, nem jelentkezik a Wiki többi oldalain.) Ha az utóbbi fajta megoldás a célszerű, legyetek szívesek levenni a műszaki segély sablont a bejegyzésről. Garamond vita 2013. augusztus 5., 11:19 (CEST)

Talán az is lehet megoldás, hogy egy képet szerepeltessünk. Az egyiket elrejtettem. Andrew69. 2013. augusztus 5., 11:26 (CEST)
Szellemes megoldás. Azonban azt is sejteni vélem, hogy miért nem a másik képet rejtetted el. Sajnos magát a problémát ez nem rendezi, hiszen, ha a jelenlegi fotó aláírása történetesen az lenne, hogy „Lány, csapolt sörrel, a 2007-es müncheni Oktoberfesten”, ami különben jobban tükrözi az eredeti tartalommegjelölést, akkor ezzel is gondban lennénk. (De keresek valami kevésbé demagóg példát arra, hogy nem mindig lehet kreativan átalakítani az aláírást. Ha például a szöveg „Bajcsy-Zsilinszky Kórház” lenne, az máris terjedelmesebb, mint a „Havas Boldogasszony” volt.) Kedves guruk! Olyant tényleg nem lehet csinálni, hogy valami <br /> vagy <p> tagolással több sorossá alakítsuk a képaláírást? (A sörös képet viszont nehogy levegyétek valahogy ebben a kánikulában!) Garamond vita 2013. augusztus 5., 13:27 (CEST)

Boczkó Gábor

Boczkó Gábor (1977.04.01.) világbajnoki aranyérmes (2013.) párbajtőröző. Szoliingur vita 2013. augusztus 11., 21:44 (CEST)

Bár hallgatsz, azért remélem, a felvetésed sorsának alakulása Neked is örömet szerez. Olyan szép lenne, ha Te meg megírnád a Rédli András szócikkét. Vagy valakit megnyernél a szép munkának. --*feridiák vita 2013. augusztus 15., 23:01 (CEST)

P.S. (Szép gesztus lenne, ha egy Újpest-drukker írná meg. V.ö. A liláknak üzent pólóján a vébéelső Rédli András)

Párbajtőr csapat

Tényleg csodálatos a srácok győzelme, de miért van két kép a kezdőlapon? A commonsban van mind a négyről, így szerintem féloldalas a csapatról szóló aktuális rovatunk. Andrew69. 2013. augusztus 13., 12:40 (CEST)

Egyetértek, beraktam helyettük Pars Krisztián képét. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 13., 12:43 (CEST)

  • Miután a párbajtőrcsapat döntőbe jutását, majd világbajnoki győzelmét én tettem ki az Aktuális rovatba, engedjétek meg, hogy megköszönjem a jó csapatmunkát. Tényleg csodálatos a srácok győzelme. Ezért jó volt látni, hogy döntően kettőtöknek köszönhetően gyorsan elkészültek az új szócikkek. És tetszetős volt a képprobléma gyors megoldása is. Végül hogy ne maradjon féloldalas a világbajnok párbajtőrcsapat képsora, legalább a magunk örömére ide teszem a CSAPAT teljes arcképsorát. *feridiák vita 2013. augusztus 14., 18:45 (CEST)
Legyen Boczkónak is profilképe :-) és ha már együtt a csapat, akkor betettem a helyére a 2013 a sportban cikkhez. Andrew69. 2013. augusztus 15., 10:50 (CEST)
Te feladtad a labdát. Aztán én adtam egy gólpaszt. Majd Te külön megtetézted. Alakul a csapatjáték. Jó lenne, ha Rédli András hiányzó szócikkét is megírná valaki, hogy ebben a tekintetben is teljes legyen a sor. --*feridiák vita 2013. augusztus 15., 22:45 (CEST)

P.S Azért szerintem egy pillantást - esetleg akár egy jó szót - a mai Aktuális, Ünnepek és Évfordulók rovatok együttese is megérdemel. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője *feridiák (vitalap | szerkesztései) 2013. augusztus 15., 22:45 (CEST)

WP nyelvi változatok: két új tag 500 E felett

A Cebuano és a Waray-waray Wikipédiák is már 500 ezer szócikk fölött járnak (igaz nekik botok csinálják a lapokat főleg állatokról, növényekről). Ugyanakkor már beletartoznak az 500 000+ részbe a Kezdőlap alján. Ezt kéretik javítani. Porbóllett vita 2013. augusztus 15., 12:19 (CEST)


Üdv! Megcsináltam. A jövőbeni esetre itt a technológia:

  • A Cebuano és a Waray-waray nyelvi változatok magyarítása a Kezdőlapon található További nyelvek (magyarul) fülre kattintással történik, és akkor a szebuano és waray szavakat kapjuk.
  • A kívánt változtatás ezeknek a Kezdőlap nyelvek sablononba beillesztésével csinálható.

Kösz a "megrendelést". *feridiák vita 2013. augusztus 15., 22:29 (CEST)

Nincs mit, amúgy is figyelemmel kísérem a többi wiki alakulását. Azért köszönöm az útbaigazítást ezzel kapcsolatban. Ui: Hamarosan az Ukrán Wikipédia és a Lengyel Wikipédia fog szintet lépni. Majd meglátjuk, hogy sikerül-e beillesztenem a fentebb jelzett módon. Ha nem, akkor majd szólok.Porbóllett vita 2013. augusztus 16., 21:03 (CEST)

Erdő Péter

Helló! Arra szeretném csak fölhívni a figyelmet, hogy az aktualitások között Erdő Péter linkelésében több szögletes zárójel van a kelleténél.--Rakás vita 2013. augusztus 15., 16:19 (CEST)

Üdv! Kösz a figyelmességet. Kijavítottam. Annyi történt, hogy a szokásos módon, vastagítással akartam a fontosak közé kiemelni, de a B helyett az Ab jelet ütöttem le. Kérlek, a jövőben is tisztelj meg figyelmeddel s szíveskedj jelezni a javítandót. Vallom én is, hogy tévedni emberi dolog, de a tévedéseket kijavítani még emberibb. Ugye azért jó csapatmunkánkkal jó mai Kezdőlapot csináltunk?! *feridiák vita 2013. augusztus 15., 21:11 (CEST)

Szívesen! A főlap szerintem szépis meg jó is. A hibát magam is kijavítottam volna, ha tudom, de hát mint az ismeretes, én nem vagyok admin. Nem is gondolom egyébként, hogy leszek-é valaha is, mert nem vagyok elég jó ehhez.--Rakás vita 2013. augusztus 17., 20:54 (CEST)

A kezdőlap sablonjait (pl. {{kezdőlap aktualitásai}}(?)) te is tudod szerkeszteni. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 17., 20:59 (CEST)

Öttusa csapat

Ugyanaz a gondom, mint a párbajtőr csapatnál volt, hogy ne tegyünk ki a kezdőlapra egy sportoló képét, amikor többen érték el a sikert. Andrew69. 2013. augusztus 28., 07:59 (CEST)

Az 1878. augusztus 31-ei árvíz

Ezen árvíz egyúttal Eger legnagyobb árvize is volt, bár erről még külön cikk nincs, de az Eger-patak (Heves megye) szócikk részletesen foglalkozik vele.Porbóllett vita 2013. augusztus 31., 08:44 (CEST)

Beírtam az évfordulókba. --Rlevente üzenet 2013. augusztus 31., 11:06 (CEST)

Köszönöm.Porbóllett vita 2013. augusztus 31., 11:11 (CEST)

3×7=17

"Augusztus 29. és szeptember 1. között rendezték a németországi Duisburgban a gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot, amelyen a magyar csapat tizenhét éremmel – hét arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel – zárt." Tambo vita 2013. szeptember 2., 13:15 (CEST)

Csányi

"Szeptember 2-án Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a televízióban elmondta, feljelentést tett Lázár János miniszterelnökségi államtitkár ellen, amiért az uzsorásnak nevezte őt.". ez feltétlen kellett a kezdőlapra. Átmentünk Blikkbe? Mi lesz a következő hír? Hogy Orbán Viktor tegnap este kivitte a szemetet és a felesége megdícsérte érte? Most komolyan ilyeneket tartunk fontosnak közölni a kezdőlapunkon? Ne haragudjatok, de én ezt a bulvárszemetet kiszedem. Xiaolong Üzenő 2013. szeptember 3., 09:31 (CEST)

 támogatom Teljesen jogos felvetés. Andrew69. 2013. szeptember 3., 11:29 (CEST)

Nem akarom erőltetni a dolgot, de bevallom, meglep, hogy bulvárszemétnek minősül egy olyan hír, hogy Magyarország legnagyobb tőkése nyíltan és élesen szembefordul Magyarország legnagyobb hatalmú vezetőjével (illetve annak jobbkezével), különösen egy olyan mezőnyben, ahol közben elegendően fajsúlyos témának számít a „Nemzeti Tanévnyitó”, egy emléktábla avatása, Obama augusztus 20-i dísztávirata Ádernek, a székesfehérvári körmenet, valamint az, hogy kihírdették a felvételi ponthatárokat. Én legfeljebb azt kifogásolnám, hogy a hír nem igazán új: Csányi most pusztán beváltotta egy három héttel ezelőtti fenyegetését. Mindenesetre – ez most neked szól, Tímea – biztos meg lehetne az ilyet beszélni úgy is, hogy közben nem nevezzük szemétnek a másik ember munkáját. --Malatinszky vita 2013. szeptember 3., 13:04 (CEST)

Nem a tévében, hanem az Atv-ben. Nemcsak ezt mondta, mert egy félórás interjú volt. Mondott és sejtetett még sok mindent. Az interjú nem volt bulvár. Bulvár az, hogy kikapni a lényegből a percértékű szenzációt. OsvátA Palackposta 2013. szeptember 3., 13:21 (CEST)

Nem Csányi, hanem Lázár az, aki átment bulvárba. Ez az, ami átlépte azt a határt, ahol a wikipédiának el kell döntenie, hogy sajtóorgánum-e, vagy lexikon. MZ/X vita 2013. szeptember 3., 14:48 (CEST)
Wikipédiailag az ment át bulvárba, aki kikapta az interjú lényegéből a lényegtelent. OsvátA Palackposta 2013. szeptember 3., 14:53 (CEST)
Azt gondolom az aktuális rovatban politika, gyilkosságok, meg balesetek csak, akkor legyenek, ha valamiért kiemelt fontosságúak és nekünk is kellenek. Mi az ezen lehet vitatkozni, de szerintem a mostani vita az oly mértékben kérdőjel, hogy még azt is nehéz eldönteni, hogy egyáltalán komolyan kell-e venni az efféle purparlékat. Ha igen ott lenne a helye, de attól tartok ez is része annak a komédiának, aminek elsősorban a nézői a vesztesek. Andrew69. 2013. szeptember 3., 19:44 (CEST)
A tanévnyitásnak, Malatinszky, van relevanciája, mert milliókat érintő dolog. Annak, hogy politikusok és tőkések hogy szekálják egymást a napi perpatvaraikban és hányszor jelentgetik fel egymást egy héten, szerintem semmi keresnivalója egy enciklopédiában. ez kifejezette napi bulvár, és majd ugyanúgy szépen le fog csengeni mint az összes többi ilyen választás előtti sárdobálás, amit művelni szoktak. Nem a Wikipédia feladata ilyeneket címlapon közölni. És elhiheted, ha láttam volna Obama levelét a rovatban, menten kiszedtem voln, mert ez is egy triviális napi blikk-szenzáció. El kéne már dönteni, hogy Wikihíreket csinálunk-e az aktualitások rovatból. Arról volt szó, hog olyasmit teszünk oda, amiről szócikk is van, vagy születhetne róla mert olyan fajsúlyú. Arról, hogy Csányi éppen kit perel be hitelrontásért, nem valószínű, hogy valaha önálló szócikk fog születni. Majd ha akkora horderejű lesz, hogy lehet róla külön cikket írni, akkor érdemes vele kezdőlapon foglalkozni. Addig ez egy bulváros felkiáltás csupán, és ahogy osvátA megjegyezte, egy interjú kiragadott egy mondata. És nem a munkádat szemeteztem le, hanem a hírre írtam, hogy bulvárszemét. Mert az. Tipikus Blikkes címlapsztori nagy piros felkiáltójellel, hadd vegye a nép az újságot célzattal. Nekünk nem ezt kéne csinálnunk ebben az enciklopédiában, elvileg. Xiaolong Üzenő 2013. szeptember 5., 10:01 (CEST)

Hibák és javítások a mai Kezdőlapon

  • Párbajtőr csapatunk és öttusázóink után nagy sikerrel szerepeltek versenyzőink a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon is. Kezdőlapunk Aktuális rovatában is már szeptember 1-jén 16:56-kor megjelent az örömhír:
"Augusztus 29. és szeptember 1. között rendezték a németországi Duisburgban a gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot, amelyen a magyar csapat tizenhét éremmel – hét arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel – zárt."
Azt azért még örömtől elhomályosult szemmel is azonnal lehetett látni: hét meg hét meg hét az nem tizenhét és tizenhét nem hét meg hét meg hét. Csak idő kérdése volt, hogy a hibát észrevegye és kijavítsa valaki.
  • Közben véget ért Debrecenben (Nemzeti Wikipédiánk atyja, Gervai Péter szülővárosában) a IV. Nemzeti Tanévnyitó ünnepség, melyet élő adásban közvetített a televízió. Én is megnéztem, és a vége után 17:07-kor az Aktuális rovatba betettem. Így természetesen nekem is látnom kellett a javítandót, de úgy gondoltam, pontosítsa az, aki tévedett. Azt azért nem gondoltam, hogy miután már a mai újságok címlapján is olvasható a magyar mérleg: 7 arany, 5 ezüst, 5 bronz, még ma 11:18-kor is a hibás adat fog szerepelni a Kezdőlapon. Végül 11:19-kor én javítottam ki és ezúton is elnézést kérek a késlekedésért.
  • Akár azzal is zárhatnánk, hogy minden jó, ha a vége jó. De a vége rossz. Ugyanis csak egy kis hibát javítottunk ki. A nagy hiba még javításra vár. A Nemzeti Tanévnyitó egyik fő üzenete az volt, melyet a helyszín kiválasztása is nyomatékosított, hogy Mohács után, amikor hadszíntérré változott Magyarország, Debrecenben példát adtak: 475 éve, 1538-ban iskolát teremtettek, kollégiumot alapítottak, a békés tanulásnak és a műveltségre épülő emelkedésnek teremtettek otthont a háborús hazában. Nekünk békés hazánkban az új tanévnyitással még inkább erre kell összpontosítanunk.
  • De egy Amerikában élő szerkesztőtársunk azonnal egy ezzel ellentétes írást tett az Aktuális rovat élére:
"Szeptember 1-jén John Kerry amerikai külügyminiszter a szíriai polgárháborúról beszélve elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, szarin okozta több mint ezer civil halálát a Damaszkusz melletti Gútában augusztus 21-én."
  • Ez nem tényközlés. Ami tény, az hogy Szíriában hatalmi harc folyik kormányzat és ellenzéke között. Az sem újság, hogy a fegyveres harcban vegyifegyver is bevetésre került. Már az Aktuális rovatban is szerepelt augusztus 22-én 06:08-tól 24-én 07:38-ig: "Augusztus 21-én a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki szervezet szerint több mint 1300-an haltak meg egy vegyi támadásban a szíriai polgárháborúban." A kérdés kezdettől az volt és ma is az, hogy ki vetette be a vegyi fegyvert: a kormányzat saját polgárai ellen vagy az ellenzék? A háborúban küzdő ellentétes érdekű felek ellentétes válaszokat adnak. Vélekedésekről tájékoztatni, találgatásokba bonyolódni, lassan a háborús propaganda részévé válni - ez Enciklopédiánk célkitűzéseitől és szellemiségétől teljesen idegen. Ezért a részletes indoklás után az ide nem illő bejegyzést kiveszem. Kérem, aki esetleg mégis szeretné visszatenni, az előtte ugyanitt szíveskedjen megindokolni.--*feridiák vita 2013. szeptember 2., 16:35 (CEST)

 megjegyzés Mielőtt érdemben foglalkoznék azzal, hogy van-e helye a Kezdőlap Aktualitások rovatában az általad eltávolított hírnek a szíriai polgárháború legújabb fejleményéről, szeretném a lehető legélesebben felemelni a hangomat az ellen az otromba, személyeskedő hangvétel ellen, amit itt fentebb megengedtél magadnak. Konkrétan arra a részre gondolok, ahol szembeállítottad a „békés hazánkban” a „békés tanulás(ra) és a műveltségre való” összpontosítást azzal a „lassan a háborús propaganda részévé” váló bejegyzéssel amelyet „egy Amerikában élő szerkesztőtársunk” (ez volnék én) tett. Sajnos nem szokatlan az, hogy Magyarországon a határon túli magyarokkal szemben pejoratív megjegyzéseket hall az ember, de az talán nem túlzott elvárás, hogy a Wikipédia szerkesztői közötti vitákban ne legyen érv az, hogy valaki az anyaország helyett az Egyesült Államokban, Romániában vagy Szlovákiában él (hogy csak a három legnagyobb határon túli magyar közösségnek otthont adó országot említsem). Ebben a közösségben ennél fejlettebb vitakultúrára számítok, és bízom benne, hogy többször ezt a hangnemet nem engeded meg magadnak. Malatinszky vita 2013. szeptember 2., 22:00 (CEST)

 megjegyzés De hogy a kérdés érdemi részével is foglalkozzam: sajnos valóban nem újdonság az, hogy Szíriában polgárháború pusztít, és valóban említést kapott már az augusztus 21-i vegyi támadás is. Az általad idézett bejegyzésben annyi újdonság van, hogy a laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy szarint alkalmaztak a civil lakosság ellen. Ebben állításoddal ellentétben semmi „vélekedés” vagy „találgatás” sincsen: ezt az ENSZ független és senki által kétségbe nem vont hitelességű szakértői állapították meg. Amikor pedig Kerry ezt bejelentette, nem vélekedett, hanem tényt közölt.

Abban persze igazad van, hogy a fő kérdés az, hogy ki az, aki ezt a tömeggyilkosságot elkövette. Erre egyelőre nincsen hiteles, pártatlan válasz, és valóban pártos találgatás lenne erről bármit is leírni a Wikipédián. Épp ezért ezt nem is tettem, és nem is igazán értem, miért emlegetsz találgatásokba bonyolódást, háborús propaganda részévé válást, amikor ilyesmiről szó sincs.

Ami miatt a szíriai konfliktus említését fontosnak tartom, az összefügg azzal, ami szerintem az Aktualitások rovat feladata a szememben. A szememben ez a rovat arra való, hogy az olvasót, aki az itt említett dolgokról vélhetően valamelyik hírportálon már értesült, értesítse arról, hogy a Wikipédián részletekbe menően tájékozódhat a napi hírek hátteréről. Az adott esetben az olvasónak felajánlottam, hogy nézzen utána, mi is az a szarin, ki is az a Kerry, miről is szól ez a konfliktus és hol is történt a gáztámadás. Tettem ezt azért, mert láttam, hogy nagyon alapos cikkünk van a szíriai polgárháborúról, részletes cikkünk van Kerryről és a szarinról, és bár Gútáról csak egy nyúlfarknyi valamit sikerült összeütnöm, mégiscsak eligazítást nyújthatunk a gáztámadás helyszínéről is. Kicsit másképp megfogva, ez az aktualitás hatékony reklámot nyújt a Wikipédia idevágó cikkeinek.

Ezek után talán nem veszed rossz néven, ha visszaállítom a beírásomat.

Malatinszky vita 2013. szeptember 3., 00:00 (CEST)

A NOB 125. kongresszusa és a 2020. évi nyári olimpiai játékok

A hivatalos logó
A hivatalos logó

Szerintem rendben van a sorrend-változtatás, amit csináltatok. Én csak azt nem tudom, érdemes volt-e piros linket csinálni a NOB 125. kongresszusára. Tervezitek, hogy ezt a cikket megírjátok? Van remény rá, hogy megírja valaki? Az előző 124-ből hánynak van cikke? --Malatinszky vita 2013. szeptember 12., 14:23 (CEST)

Van rá remény. --*feridiák vita 2013. szeptember 13., 10:08 (CEST)

Milyen célt szolgál itt a vitalapon ez a logó? --Malatinszky vita 2013. szeptember 17., 13:09 (CEST)

Erősíti a reményt. --*feridiák vita 2013. szeptember 18., 00:00 (CEST)

Értem. Malatinszky vita 2013. szeptember 18., 01:06 (CEST)

Dátumváltás

"Ma 2013. szeptember 7. van..." ???

Ugyanaz a kép, ugyanazok az évfordulók, mint 7-én...

misibacsi*üzenet 2013. szeptember 8., 00:27 (CEST)

A nyári időszámítás idején hajnali 2 órakor váltanak ezek a sablonok, a téli időszámítás idején pedig hajnali 1-kor, mivel az UTC-hez igazodnak. --Joey üzenj nekem 2013. szeptember 13., 22:07 (CEST)

De miért?? Ésszerűtlen és félrevezető. Hol lehet beállítani, hogy mikor váltson?

Egyébként a dátum a nem bejelentkezett olvasók számára sajnos jóval későbbi időpontban vált, és az eggyel korábbi dátumot mutatja, ami elég nevetséges... :-( (a "nap képe", az "évfordulók" hasonlóképpen az eggyel korábbi dátumhoz igazodnak...). Ez rajtam kívül senkit nem zavar? misibacsi*üzenet 2013. szeptember 14., 09:25 (CEST)

Miért lenne „ésszerűtlen és félrevezető” az, hogy a kezdőlap órája az UTC-hez igazodik? Tekintve, hogy máskor van nálad éjfél mint nálam, és megint máskor a Romániában élő szerktársaknak, nehezen lenne megoldható az, hogy mindenkinek pont éjfélkor váltson a kezdőlap. --Malatinszky vita 2013. szeptember 17., 13:08 (CEST)

"nehezen megoldható" a böngésző által használt idő leolvasása, vagy a felhasználó időzónája?? Nem viccelj már. Ha valaki nem tudja leprogramozni (=hülye hozzá), akkor fixen is beállítható lenne, mivel a magyar nyelvű felhasználók 99%-a Magyarországról internetezik. Jelenleg UTC+2 óra. Miért kellene a felhasználók túlnyomó többségére rákényszeríteni az UTC időzónát?? Lustaságból? misibacsi*üzenet 2013. szeptember 17., 19:49 (CEST)
És akkor ha budapesti idő szerint hajnali négykor (amikor nálad szerda van, nálam meg kedd) ránézünk a kezdőlapra, akkor neked más tartalmat szolgálna ki a szerver mint nekem? Tényleg nem érzed ezt potenciális problémaforrásnak?
Én a magyarországi felhasználók 99 százalékos arányát is megmosolyogtató gondolatnak tartom annak fényében, hogy minden harmadik-negyedik magyar az ország határain kívül él. Az öt legnagyobb magyar lakossággal rendelkező országból (Magyarország, Románia, USA, Szlovákia, Szerbia) kettő nem a budapesti időzónában van. --Malatinszky vita 2013. szeptember 17., 20:43 (CEST)
Megmosolyogtató, hogy csak a lényegtelen dolgokba kötsz bele. A 99% nyilván túlzás volt részemről, de nem tök mindegy, hogy akár 90, vagy "csak" 80% az, aki Magyarországról internetezik? Szlovákia is ebben az időzónában van, ahogy Szerbia is. Csak az USA és Románia magyar nyelvű internetezői vannak más időzónában, de talán nekik sem esne rosszul, ha a magyar időhöz igazodna a magyar nyelvű Wikipédia kezdőlapja.
Ha a felhasználó saját időbeállítását nem lehet figyelembe venni, akkor tessék az EU időzónáját használni a magyar Wikipédia kezdőlapjának váltásakor. Ez jelenleg UTC+2 óra.
Nem lehet nagyon nehéz beleírni a programba, hogy magyar idő szerint éjfélkor történjen a kezdőlapon a dátumváltás és ennek megfelelően ekkor hajtódjon végre a rovatok cseréje.
Most arról vitatkozunk, hogy ezt technikailag milyen nehéz megoldani, vagy arról, hogy szerinted nincs értelme a magyar időhöz igazodni a kezdőlap váltásánál? misibacsi*üzenet 2013. szeptember 18., 09:35 (CEST)

Az utolsó kérdésed jogos. Hadd foglaljam össze, amit mondani próbáltam, aztán én már hagynám is ezt a témát, mert tényleges következménye nemigen lesz annak, amit ide összeírkálunk. Tehát:

  • Két eset lehetséges: vagy fix időpontban vált a kezdőlap, vagy az olvasó böngészőjének időzóna-beállításához igazodik.
    • Az első esetben valakinek mindig rosszkor történik a váltás, mert az olvasóközönség nem egy időzónában van. Felőlem történhet budapesti idő szerint is a váltás, nekem így is, úgyis rosszkor lesz, csak szeretek minden lehető alkalommal rosszallólag rámutatni annak a szemléletnek a megnyilvánulásaira, ami szerint mindenki, aki számít, Magyarországon, sőt Budapesten van.
    • A másik esetben, tehát ha a böngésző időbeállításához igazodunk, akkor fennáll az a probléma, hogy különböző helyen élő emberek különböző dolgokat látnak a kezdőlapon ugyanabban a pillanatban, ami nem lehetetlen, de nem is ideális. A dolog műszaki oldala nem nehéz (most is be tudom azt állítani, hogy a laptörténetben a fenti hozzászólásod a számomra helyes 03:35-ös időbélyegzővel jelenjen meg a laptörténetben), csak éppen napszaktól függően figyelni kell arra, hogy a tegnapi, a mai és a holnapi tartalom is rendben legyen.

Malatinszky vita 2013. szeptember 18., 13:32 (CEST)

1000000 szócikk a lengyel Wikipédián

Ma, 2013. szeptember 24-én a Lengyel Wikipédia elérte az egy milliomodik szócikket! Először is: Gratulálok nekik! Csak így tovább! Másodszor ezt az Aktuális rovatban illő lenne feltüntetni. Elvégre "Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki!"Porbóllett vita 2013. szeptember 24., 17:02 (CEST)

Lengyel, magyar két jó barát, együtt wikiz, s issza borát… ? ...)) Akela vita 2013. szeptember 24., 17:07 (CEST)
Tak, azaz: Igen lengyelül.Porbóllett vita 2013. szeptember 24., 17:24 (CEST)

Szerintem a Kezdőlap Aktuális rovata nem a Wikipédiával kapcsolatos hírek gyűjtésére szolgál. ✮ Einstein2 vitalap 2013. szeptember 24., 17:33 (CEST)

Szerintem sem. --Hkoala 2013. szeptember 24., 19:15 (CEST)

Tak, de igen és ott a helye. Kitettem a kezdőlapra. Andrew69. 2013. szeptember 24., 23:39 (CEST)

Érdekes módja a vita lezárásának :-( Esetleg érvek is lennének hozzá? --Hkoala 2013. szeptember 25., 07:57 (CEST)

A legnagyobb esemény a lengyel Wikipédia elindítása óta, hogy beléptek a milliós klubba. Szerintem ezt nem kell megmagyarázni és azt sem, hogy mennyire fontos szerepet játszik a szócikkszám, hiszen ez a fő mérőszám a Wikipédiák esetében. (Ha majd egyszer mi is elérünk oda kb 2025-ben, lesz is hírérteke) Pár héttel ezelőtt egyébként szerepeltettük mindegyik a bűvös egymilliós számot elérőt az oroszt a spanyolt és az olaszt is. Ezek után a lengyelt meg főleg nem lehet kihagyni. Andrew69. 2013. szeptember 25., 09:26 (CEST)

Azt nem is vitatja senki, hogy a lengyel wikipédiának nagy esemény. A kérdés az, hogy mi a koncepciónk a kezdőlapi hírekről: kizárólag közérdekű híreket tartalmazzon, vagy wikipédiás híreket is. Vajon érdeklik-e az olvasót a közösségi hírek? Egyébként sokkal kevésbé zavar, hogy a hír kint van a címlapon, mint az, hogy egy WT-tag ilyen "de igen!" felkiáltással elintézettnek tekinti a vitát, ahol előtte két-két hozzászóló volt mindkét oldalon. Mit szólnál hozzá, ha "de nem, nincs ott a helye, levettem a kezdőlapról." lenne a válasz? – Hkoala 2013. szeptember 25., 10:26 (CEST)

Én is azt tartom a legrosszabbnak ebben az egész történetben, hogy Andrew69 úgy érzi, ebben a hangnemben le lehet zárni egy vitát a Wikipédiában. Mindenesetre a kérdést, hogy hol, milyen szinten és milyen esetben kell jeleznünk azt, ha egy Wikipédia átlépi az egymillió szócikkes határt, meg kellene beszélnünk, mert nyilván nem ez itt az utolsó alkalom, hogy ez előfordult. Jó lenne, ha a vitában tartalmasabb érvek is elhangzanának, mint ez a versike a lengyel-magyar barátságról. Malatinszky vita 2013. szeptember 25., 13:25 (CEST)

Mivel már úgy is szerepeltek az eddigi milliomosok is, hagyományképpen miért nem lehetne szerepeltetni a későbbieket is? Hírértéke van, érdekességnek elmegy, ráadásul a társprojektekkel kapcsolatos fontos hír. A kezdőlap ezt igazán tartalmazhatja. Kár lenne kihagyni. Amúgy nem rontja a projektet, nem tesz kárt senkinek és nem igényel nagy változtatásokat. Ráadásul nem sok ilyen esemény lesz wp-s berkeinken belül a következőkben (japán wp, portugál, kínai, esetleg később a cebu, meg a waraj wp-k majd elérik valamikor (ez utóbbiaknál úgyis a botok megcsinálják majd). Aztán ismét csak nagy sokára lesz új milliomosunk, szóval ez olyan ritka kivétel, amely nem mindennap előforduló dolog, de azért mégis jó, ha van róla írás a kezdőlapon.Porbóllett vita 2013. szeptember 25., 17:27 (CEST)

Amúgy több rugalmasság és kevesebb fölösleges aggályoskodás jót tenne a légkörnek is, meg a wiki fejlődésének is. Ez nem munkahely, nem az "életünk műve", nem saját munkám, hanem egy közösség alkotása. A közösség ráadásul itt több népből, népcsoportból, nemzetből áll, tehát igenis megérdemelnek az ő sikereik is egy 15 másodperc hírnevet.Porbóllett vita 2013. szeptember 25., 17:31 (CEST)

Lehet túl gyorsan reagáltam, de nekem speciel jól esne, ha más wiki is (pláne ha esetleg hozzánk közel álló nemzet tenné azt) örülne az elkövetkező sikereinknek. Egyébként nem lelőni akartam a vitát csak azt gondolom, hogy evidensnek tűnhet az orosz, olasz és a többi után ennek is ott kell lenni a kezdőlapon. Andrew69. 2013. szeptember 25., 20:16 (CEST)
...
- A vita érvek és ellenérvek felsorakoztatása annak érdekében, hogy meggyőzzük a másikat igazunkról.
- Nem az.
- De igen!
...
A teljes jelenet, mert megérdemlitek: http://molcsa.web.elte.hu/python/vita.pdf

De hogy ne csak bohóckodjak, ennek a vitának talán itt Wikipédia-vita:Aktuális lapon a helye, a Wikipédia:Aktuális irányelvszakasza egyébként is még 'erősen hiányos'. Rob beszól… 2013. szeptember 25., 20:26 (CEST) Rob beszól… 2013. szeptember 25., 20:26 (CEST)

Witéz szülinapos kérése a szombati főünnepről és a felemelkedésért

  • Ma is és szombatig a Kezdőlapon (és minden lapon) a fő üzenet a 10. szülinapunk nagy ünnepségére hívás és arra felkészülés.
  • Witéznek most van egy előzetes kis ünnepe is: ma Wikiszülinapos és ötéves évfordulós.
  • Mivel Witézke tevékenységének döntő része a Kezdőlapon történt és történik, ezért bátorkodtam a Vitalapon is szóba hozni.
  • A nagy ünnepségre készülve láthatóan válaszúthoz értünk. Van, aki itt is a magasabb szintre emelkedés lehetőségéről és szükségességéről beszél, és van, aki kifogásolja ezt. E két típusnak egyik markáns képviselője *feridiák, a másiké Bináris. Ezért szeretném itt és most mindkettőjüket megszólítani, szíveskedjenek szombatra a nyitott kérdések közül minél többet rendezni. Azért, hogy közösségünknek minél kevesebb eldönteni való maradjon, és nagy örömmel ünnepelhessük a közös sikereket, és folytathassunk a jövőbeni tennivalóinkról programadó tanácskozást.
Üdv: --Witéz vita 2013. július 10., 20:43 (CEST)
  • Bináris nem egészen érti ezt a fogalmazást, de szívesen beszél magáról és Witézről is harmadik személyben, ha ez segíti a megértést.
  • Az állítás téves és dehonesztáló, Bináris visszautasítja. Semmiféle ügyben, amelyhez Bináris hozzászólt ezen a lapon, nem volt tét és kérdés a magasabb szintre emelkedés lehetősége, és Bináris soha nem kifogásolt ilyesmit, ez az eddigi munkásságának a semmibe vétele. Valójában kétféle irányzat létezik: az egyik szerint a kezdőlap vitalapja valamiféle felszentelt magánterület, amire nem vonatkoznak a Wikipédia szabályai, és blogként, fotótárként, elmélkedések gyűjteményeként szolgál, a másik szerint pedig nem így van, és ez is ugyanolyan vitalap, mint a többi, és ugyanúgy kell használni, és itt is a közösség szokásai és szabályai érvényesek. Az első típusnak van két markáns képviselője, a másodiknak meg az összes többi szerkesztő.
  • Bináris köszöni a meghívást, általában maga választja meg, min dolgozik és hol tud a legtöbbet tenni a Wikipédiáért, és ezen belül a kezdőlapért is (íme, egy közelmúltbeli példa az utóbbira).
  • Bináris utólag gratulál Witéznek a wikiszülinapjához, további sikeres szerkesztést kívánva!

Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. július 28., 08:42 (CEST)

Kedves Bináris!

Mindenek előtt köszönöm a wikiszülinapi utólagos gratulációdat. Ahogy a közmondás tanít, jobb későn, mint soha. De még jobb az előremutató gratuláció. Gyorsan élek is a lehetőséggel, és én már most kívánok október 13-i wikiszülinapodra további sikeres szerkesztéseket, valamint jobb kölcsönös megértést és eredményesebb együttműködést.
Erre már az október 13-i többszörös ünnepnaphoz is kapcsolódik, illetve kínálkozik több, mind a Magyar Wikipédia Közösség, mind a Wikimédia Magyarország Egyesület szerkesztőit érintő közérdekű kérdés.
De mielőtt belemennék ennek részletes kifejtésébe, kérlek szíveskedj üzenetednek egy kritikus mondatát illetően eligazítani. Ez a következő mondatod:
”Az első típusnak van két markáns képviselője, a másodiknak meg az összes többi szerkesztő.”
Kérlek szíveskedj tájékoztatni, hogy ki az első típusnak a másik markáns képviselője *feridiák mellett?

Válaszod tisztelettel kérve és várva üdvözöl:--Witéz vita 2013. augusztus 15., 19:53 (CEST)


Kedves Bináris!

  • Vártam válaszodat finoman megfogalmazott levelemre, melyben nem írtam, hogy durván és értetlenül sértegeted *feridiákot. Én békés, konstruktív, előremutató munkát, és jó együttműködést észlelek, ezért visszautasítom sértő megnyilatkozásodat.
  • Megvádolsz azzal, hogy munkásságod semmibe veszem. Ezért nyomatékosan hangsúlyozom, hogy ezzel ellentétben sokoldalú és értékes munkádat nagyra becsülöm és tisztelem.
  • Ugyanakkor kérlek, Te is tarts önvizsgálatot. Te emeled ki, hogy melyiket tartod egyik fontos eredményednek legújabb munkáid közül. Ezért hivatkozott szövegedből idézek egy szakaszt:
"Az ünnepekkel nem érdemes foglalkozni, mivel a Kategória:Ünnepek adatbázisa lapon látható, hogy az egyes hónapokhoz tartozó lapok száma a július kivételével megegyezik a hónapok hosszával, így konkrétan csak a július 14-it kell egy alkalommal létrehozni valakinek, hogy teljes legyen a sorozat. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. június 30., 12:51 (CEST)"
  • Itt van egy konkrét pont, amelyen látható az alapvető ellentmondás Bináris és *feridiák között. Ugyanis míg szerinted az ünnepekkel nem érdemes foglalkozni, *feridiák szerint kiemelkedően fontos és ezért főleg arra szakosodott, hogy enciklopédiánknak jó szövetségi ünnepmérnöke legyen. Ezért megkérem mindkettőtöket, hogy erről szíveskedjetek konszenzuskereső kreativitással részletesen kifejteni nézeteiteket.

Megnyilatkozásaidat várva üdvözöl:--Witéz vita 2013. augusztus 26., 19:32 (CEST)

Hibás dátum és információk a kezdőlapon

Azért ki a felelős, hogy a magyar Wikipédia rendszeresen hibás dátumot mutat az olvasóinak a főoldalon?? Mindig az eggyel korábbi dátum jelenik meg, a "nap képe", az "aktuális" rovat, és az "évfordulók" szintén. Ez a szégyenteljes gyakorlat csak a Wikipédia lejáratására alkalmas. A regisztrált olvasók megkapják a korrekt információkat. misibacsi*üzenet 2013. október 13., 07:07 (CEST)

Ezt én is tapasztaltam már. Mi az oka tudja valaki? Andrew69. 2013. október 21., 21:42 (CEST)

Döcögő mondat

Tudta-e, hogy ... az elterjedt hírekkel ellentétben az FBI nem a TOR rendszert törte meg, hanem egy böngészőhibát kihasználva megkerülte?

Ez a mondat (anélkül, hogy tudnám, miről szól) teljesen zagyva.

Szerintem ezt akarja mondani:

Tudta-e, hogy ... az elterjedt hírekkel ellentétben az FBI nem feltörte a TOR rendszert, hanem egy böngészőhibát kihasználva megkerülte?

Lehet, hogy nem ezt akarja mondani, de akkor tessék tisztességesen átfogalmazni.--hhgygy óhaj, sóhaj, panasz? 2013. október 26., 09:36 (CEST)

Átírtam erre. misibacsi*üzenet 2013. október 26., 09:44 (CEST)

Megszületett a 250 000. szócikk! Következnek a negyedmillión túli kérdéseink.

  • Hol a helye ezen eseménynek történelmünkben és ünnepkörünkben?
  • Mi történt negyedikén négy óra és ötödikén öt óra között 1083-ban, 1808-ban, 1956-ban és most?
  • Hol, mikor, mivel, hogyan ünnepeljük meg méltóan ezen magyar történelmi és wikitörténeti eseményt?
  • Aludjunk jól és/vagy ébresztő fel? *feridiák vita 2013. november 5., 04:00 (CET)

A 250 000. szócikk vagy User:Vander szerkesztő, Forum Hungary szerkesztése (04:12 . . (+28)‎ . . ‎Vander (vitalap | szerkesztései)‎ (Átirányítás ide: Fórum Hungary)), vagy pedig User:Malatinszky szerkesztő, Speciális lineáris csoport szerkesztése (02:30 . . (+169)‎ . . ‎Malatinszky (vitalap | szerkesztései)‎ (Új lap létrehozása)) volt. Esetleg User:Hidaspal, Linac 2 szerkesztése ( 01:52 . . (+583)‎ . . ‎Hidaspal (vitalap | szerkesztései)‎ (Új oldal, tartalma: „{építés alatt} A Linac 2 a CERN ma is működő lineáris gyorsítója. 1978. szeptember 6-án szolgáltatott először 50 MeV-es …”))Az adatok tájékoztató jellegűek.

Bárkié is lesz végül az érdem, gratulálok neki is és a közösségnek is, amely a szerkesztés göröngyös útjain eljutott ide.Porbóllett vita 2013. november 5., 05:39 (CET)

Az a fura, hogy már 5 órával korábban megvolt a 250.001-ik, sőt 250.009-ik is. Lásd helyzetjelentéseimet itt a kocsmafalon. Most sem értem. Akela vita 2013. november 5., 06:10 (CET)

Én meg azt nem értem, hogy ezeket a dolgokat miért itt a kezdőlap vitalapján taglaljátok, mikor ennek az egésznek látványosan semmi köze sincs a kezdőlaphoz. Akela, a kérdésedet most válaszoltam meg az egyéb kocsmafalon. Malatinszky vita 2013. november 5., 06:14 (CET)

A Magyar Opera Napja születésnapjától a hetedik napig

  • A Magyar Opera Napja 2013. november 7-én született, illetve e napon történt megszületésének ünnepélyes bejelentése.
  • Ma az Újszülött ünnep életútjában fordulólponthoz értünk: a mai a hetedik nap és egyben napfordulós hétforduló.
  • Már feltéve a sablonban a holnapi napra:
71 éve, 1953-ban Verdi Rigoletto című operájának bemutatójával és új néven, mint Erkel Színház nyitotta meg az 1953/54-es évadot az Operaház kezelésébe adott és felújított egykori Városi Színház.
  • Isten éltesse az Újszülöttet!

Üdv: --*feridiák vita 2013. november 13., 23:59 (CET)

  • P.S. A képen Kispados 2009. június 22-i felvétele látható.


Lásd még/Folytatás: A 250 000. mérföldkő előrejelzése, elérése és megünneplése *feridiák ‎ üzenőlapja  2013. november 16., 10:22‎ (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Aranyszájú Szent János - észrevétel

Feltűnt, hogy az enwikin és az infoboxban különböző az ünnepnapjának dátuma, Hungarikusz Firkász pedig ezzel a kereséssel alátámasztotta, hogy nem november 13., nem is augusztus 13., hanem szeptember 13. az ünnepnap. Ebből kifolyólag el kéne távolítani a kezdőlap ünnepes szekciójából, és áthelyezni a szeptember 13-i ünnepnapok közé --XXLVenom999 vita 2013. november 13., 19:56 (CET)

Szeptember 13-hoz be van írva. Nem arról van itt szó, hogy máskor ünneplik a római katolikusok meg az ortodox keresztények? A mai elvileg az ortodox ünnep. --Malatinszky vita 2013. november 13., 21:04 (CET)

Az lehetséges, erről nem tudtam. --XXLVenom999 vita 2013. november 14., 20:40 (CET)

Statisztika Világnapja, Világéve és többszörösen kiemelt magyar aktualitása

  • 1. Wikipédiánk egyes nyelvi változataiban és egészében kiemelt szerepet játszik a statisztika.
  • 2. Az idei évben a Magyar Wikipédiában két hónapon át tartó statisztikai szócikkíró-versennyel fontossága és időszerűsége nyomatékot kapott.
  • 3. 2013 A Statisztika Nemzetközi Éve (The International Year of Statistics 2013).
  • 4. Ennek alkalmából október 9-én STATISZTIKA A MINDENNAPOKBAN – STATISZTIKA A MINDENNAPOKÉRT címmel ünnepi konferenciát tartott a Központi Statisztikai Hivatal.
  • 5. Ezen rendezvényen osztották ki a Wikipédián meghirdetett statisztikai szócikkíró-verseny díjait.
  • 6. A Kezdőlap Ünnepek rovatában a mai napon a Statisztika Világnapja is ott szerepel. Nem én tettem ki. De ez indítékot adott a hiánypótlásra, hogy e napon A Statisztika Nemzetközi Éve (ez a hivatalos neve a KSH honlapján) és a statisztikai szócikkíró-verseny is kerüljön ki a Kezdőlapra, legyenek együtt az összetartozók és itt, e Vitalapon induljon végre megbeszélés a Statisztikai Év még hátra lévő részének teendőiről.
  • 7. Hkola perceken belül pontosított a szövegen. Köszönet érte. De a javított szöveg egy órát sem maradt a Kezdőlapon. Malatinszky társunk törölte.
  • 8. Most visszateszem, és kérem, kezdjük itt érdemi vitát.*feridiák vita 2013. október 21., 00:00 (CEST)

Ha jól tudom, a megállapodásunk úgy szól, hogy az aktualitások rovatában mindig öt tétel szerepel, méghozzá a legújabb öt. Pillanatnyilag az ötödik legrégibb tétel október 10-i dátumú. Ezek után nem világos, hogy miért kell erőltetni egy október 9-i eseménynek a több mint tíz nappal későbbi beillesztését. Ez a rendezvény megtörtént, lezajlott, elmúlt, ideje továbblépni. --Malatinszky vita 2013. október 21., 00:58 (CEST)

Nincs megoldva!

  • Egy múltbeli rendezvényen túllépés alkalmából ez volt a kérés, és ez ma is: "itt, e Vitalapon induljon végre megbeszélés a Statisztikai Év még hátra lévő részének teendőiről".
  • Erre ez jött: "Ez a rendezvény megtörtént, lezajlott, elmúlt, ideje továbblépni."
  • Épp ezt kérem és épp ez a továbblépés hiányzik A Statisztika Nemzetközi Éve még hátra lévő részének feladattisztázó megvitatásához.--*feridiák vita 2013. november 14., 21:53 (CET)

Szerintem a kezdőlap vitáján a kezdőlap szerkesztésével kapcsolatos dolgokat kell megvitatni. A statisztikai év teendőinek megvitatása az egyéb kocsmafalra, vagy a wikimédiás levlistára való. – Hkoala 2013. november 14., 22:00 (CET)

Pontosan így gondolom én is. Ez a lap nem arra való, hogy a Wikipédia nagyívű problémáit itt beszéljük meg. Ez a lap arra való, hogy a Kezdőlappal összefüggő teendőket (pl. szerepeljen-e az aktualitások között egy földrengés, hány napig tüntessünk föl a ünnepek között egy több napos ünnepet, miyen helyesírási probléma van a Nap képe képaláírásában) itt vitassuk meg.

Kedves *feridiák, nyilván szomorúan állapítod meg, hogy hiába javasoltad közel egy hónapja, hogy „induljon végre megbeszélés a Statisztikai Év még hátra lévő részének teendőiről”, erre a javaslatodra érdemben senki sem válaszolt. (Az én válaszom, miszerint „Ez a rendezvény megtörtént, lezajlott, elmúlt, ideje továbblépni” sem arra vonatkozott, hogy van-e még a Statisztikai világévvel kapcsolatban további teendő, hanem arra, hogy helyes-e október 21-én egy október 9-i KSH-rendezvényt az Aktualitások közé illeszteni.) Szerintem ennek elsősorban nem az az oka, hogy a közösséget nem érdekli a téma, hanem az, hogy rosszul kommunikálod a javaslatodat. Először is ha valami ilyen globális, az egész Wikipédiára vonatkozó ötleted van, akkor azt, mint fentebb már mondtuk, ne a kezdőlap vitalapján tedd közzé, hanem valamelyik közösségi lapon, például a Wikipédia:Kocsmafal (egyéb) vagy a Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok) lapon, amit jóval többen olvasnak, mint ezt az eldugott vitalapot, és ami a javaslatok szokásos helye. Másodszor, ha javasolni szeretnéd hogy tegyünk valamit a Statisztikai év kapcsán, akkor ne elégedj meg azzal, hogy leírod, hogy „induljon végre megbeszélés”, hanem vitaindítóként oszd meg velünk a gondolataidat, ötleteidet – különben senki sem tudja, hogy konkrétan mit is akarsz megbeszélni, és senki sem fog válaszolni, mert nincs mire. Malatinszky vita 2013. november 15., 15:22 (CET)

Gratulálok

95 éve, 1918-ban Debrecenben, a „kálvinista Rómában”, a függetlenség 1849-es kikiáltásának városában, az egyetem avatására érkezett királyi párt az eredeti parancsot megváltoztatva a Gotterhaltéval fogadták, melyre a tömeg a Himnusszal felelt, független, önálló Magyarországot követelt, és megkezdődött az első magyar októberi forradalom, gratulálok, ennél nagyobb POV nem is kerülhetett volna a kezdőlapra... --Norden1990 2013. október 23., 22:58 (CEST)

  • Még az is elképzelhető, hogy ezt a súlyos sértést komolyan gondoltad. Ezért vártam a válasszal, míg eljön a maga ideje. Ma jött el. Nézzük a tényeket.
  • 1956-ban forradalom volt. Október 23-án kezdődött, októberi forradalom volt. Budapesten, a magyar fővárosban kezdődött, magyar októberi forradalom volt. A második magyar októberi forradalom. Például a rangos német Der Spiegel szerint is.
  • 1956. november 7-én a Der Spiegel címlapja Nagy Imre mosolygós képét hozta az alábbi képaláírással:.
DIE ZWEITE OKTOBER REVOLUTION. A második októberi forradalom. (Lásd: Krónika 1956. Kossuth Kiadó - Tekintet Alapítvány, Bp. 2006. p. 86.) Tegyük hozzá, ami magától értetődő: az 1956-os a második magyar októberi forradalom. De akkor melyik volt az első?
  • A mai nap Kezdőlapunk ünneprovatában ez látható:
1917-es októberi orosz forradalom. - Ugyanezen eseményt 2007-ben Jénában egy kiálításon bolsevik puccsnak minősítették. A vitától függetlenül ez semmiképp nem lehetett az első magyar októberi forradalom.
  • Az 1918-ban volt, Magyarországon. De nem az őszirózsás októberi forradalom. Nem október 31-én kezdődött. Nem is Budapesten. Hanem Debrecenben, 1918. október 23-án. A "Himnuszos" forradalom. Ami a Kezdőlapon szerepelt, az egy hiteles kortársi forrás, egy fontos szereplő könyvében rözített tényközlés korrekt közlése.
  • Tudod-e, melyik ez a könyv?
  • "Folyt. köv." --*feridiák vita 2013. november 8., 00:03 (CET)
1918-ban nem forradalom volt, hanem puccs, az pedig ezeket a műveket és téged minősít, hogy 1956-hoz hasonlítjátok az 1918-19-es szégyenletes eseményeket. A magyar historiográfia nem alkalmazza a Károlyi-féle puccsra az "első októberi forradalom kifejezést". A Der Spiegel egy politikai hetilap, nem releváns. Brandt kancellár egyszer szennylapnak minősítette, ha jól emlékszem. :) De biztos ő is szélsőséges. Másrészt nem is feltétlen volt kapcsolat a debreceni események és Károlyi hatalomátvétele között. --Norden1990 2013. november 9., 19:27 (CET)
Nem gondolod, hogy a Te műveket és másokat minősítésed először is Téged minősít? Föltettem egy kérdést: "Tudod-e, melyik ez a könyv?" Mármint amelyikben a huszadik századi első magyar októberi forradalom kifejezés szerepel. Mostmár folytatom: amelynek ráadásul fejlődő folytatása az 1956-os "második októberi forradalom". Nos a mű Harrer Ferenc Egy magyar polgár élete című könyv. Ennek 9. fejezete viseli Az októberi forradalom címet, amelynek ez az első mondata: "A világháborút követő első magyar forradalom 1918. október 23-án indult meg." A könyvben kinyomtatott közlés bátorságát és értékét fokozza, hogy a művet az 1918-as októberi forradalom 50. évfordulóján, 1968-ban jelentette meg, amikor a dicsőséges 1956-os forradalmunk hivatalos neve még ellenforradalom volt. Ugyancsak Harrer Ferenc által elsődleges forrásból imerhetjük meg az 1918-as és 1956-os októberi forradaloma közötti 1954. október 23-i átmentet, amelynek helyszíne épp e Vitalpon is itt szereplő Erkel Színház volt! Kérem s várom észrevételeidet. *feridiák vita 2013. november 30., 00:35 (CET)
Harrer Ferenc politikus volt, nem történész, egy olyan politikus, aki mindvégig kiszolgálta a kommunista rendszert ogy. képviselőként, tagja a Hazafias Népfrontnak, előtte meg mesterét, Károlyit szolgálta nagykövetként. Majd a Berinkey-féle bagázs külügyminisztere. Nem tudtam, hogy Harrer az egyetemes megkérdőjelezhetetlenség géniusza. A lényeg az, hogy amit írtál a főoldalra, szubjektív és elfogult, 1956-ot összehasonlítani az 1918-as puccsal, a pesti srácok dehonesztálása. De ha Harrer írta, akkor minden rendben... még jó, hogy nem Károlyira hivatkoztál, "valószínűleg" ő nem dicsérte volna agyon azt a rendszert, amelynek kidolgozója volt. --Norden1990 2013. december 12., 14:20 (CET)

A 250 000. mérföldkő előrejelzése, elérése és megünneplése

Tisztelt Szerkesztőtársak!


Ezt is megértük!

Napirendre került a 250 000. szócikk-mérföldkő elérésének előrejelzése és a negyedmillióssá lett szócikk-együttes, többszörösen jubiláló enciklopédiánk megünneplése.

Kérem, egyeztessünk.

Üdv: *feridiák vita 2013. november 3., 05:22 (CET)

Kérdezem, hogy van az egyesületnek előzetes terve? Mikor, hol és mekkora lesz a 250000-es torta stb. Vagy most nekünk kéne kitalálnunk azt, hogy hogyan szeretnénk ünnepelni? Andrew69. 2013. november 3., 11:37 (CET)
Kedves Andrew és Többi Wikitárs!
Az idő múlása azt mutatja, nekünk is hozzá kell járulni annak kitalálásához, hogy hogyan szeretnénk és miként fogjuk méltó módon megünnepelni. Javaslom, november 27-én későn délután jöjjünk össze egy megbeszélésre. Én úgy osztom be a napomat, hogy mindenképp ott lehessek. Ki jön még?
Üdv: *feridiák vita 2013. november 26., 00:19 (CET)

Megszületett a 250 000. szócikk! *feridiák vita 2013. november 5., 03:32 (CET)

Kedves Andrew és Többi Wikitárs!

Az idő múlása azt mutatja, nekünk is hozzá kell járulni annak kitalálásához, hogy hogyan szeretnénk és miként fogjuk méltó módon megünnepelni. Javaslom, november 27-én későn délután jöjjünk össze egy megbeszélésre. Én úgy osztom be a napomat, hogy mindenképp ott lehessek. Ki jön még? Üdv: *feridiák vita 2013. november 26., 00:19 (CET)

Azt gondolom, hogy egy Karácsony környéki évzáró jellegű rendezvény keretében lehetne összehozni valamit, hisz sajnos úgy néz ki, hogy nincs sok jelentkező. Andrew69. 2013. november 26., 09:01 (CET)

Negyedik köztársaság?

Milyen negyedik köztársaság? Ki írja ezeket a fals évfordulós szövegeket a kezdőlapra? Jelenleg tudtommal a harmadik köztársaság van, de ha a Károlyi-féle tákolmányt népköztársaságnak vesszük, akkor csak a második. Első októberi forradalom, most meg ez.... --Norden1990 2013. december 12., 14:09 (CET)

Igazad van, annyira, hogy az 1989. október 23. óta fennálló államformáról van is cikkünk Harmadik magyar köztársaság címmel. Javítottam a hibát. --Malatinszky vita 2013. december 12., 14:22 (CET)

Most éppen köztársaság van? Csak kérdem... OsvátA Palackposta 2013. december 13., 13:18 (CET)
Az Alaptörvény B cikkének 2. pontja kimondja, hogy „Magyarország államformája köztársaság”. Ez a tapasztalattal is egybevág: A köztársaság alternatívája az anarchia és a monarchia. Szerintem Orbán Viktor legszigorúbb bírálói sem vádaskodhatnak olyasmivel, hogy Magyarországon a hatalom örökletes úton szállna az egyik vezetőről a másikra, és azt sem mondanám, hogy a Magyarország hatalom nélkül hánykódna a történelem viharában. Az esetleg meggondolható, hogy van-e értelme az Alaptörvény bevezetése óta negyedik köztársaságról beszélni. Én erről azt gondolom, amit Csou En-laj mondott arról, hogy sikeres volt-e a francia forradalom: még nem lehet tudni. --Malatinszky vita 2013. december 13., 13:30 (CET)
Csak érdekességképen, Réti László, az MDP történetírója a Rákosi-rendszert tekintette a negyedik magyar köztársaságnak: „a Tanácsköztársaság, a harmadik magyar köztársaság, példaképének tekintette az Orosz Szovjetállamot. Népi demokráciánk, a negyedik magyar köztársaság, nemcsak létét köszönheti a Szovjetuniónak, de szabadságának, békéjének biztos alapja és támasza a nagy Szovjetunió és bölcs vezére, Sztálin." forrás Tippem sincs, mi lehetett az első... --Tgrvita 2013. december 14., 00:33 (CET)
Talán az 1849. április 19. és augusztus 13. közötti, Kossuth Lajos kormányzó által vezetett államalakulatra gondolhatott Réti. --Malatinszky vita 2013. december 14., 15:35 (CET)
Hibásan, hiszen a királyság, mint államforma, akkor megmaradt, csak a Habsburg-házat trónfosztották (illegitim módon, megjegyzem). Kossuth ezért volt kormányzó ("régens") és nem államelnök. --Norden1990 2013. december 16., 01:22 (CET)
Hibás a mint elé vesszőt tenni, ha nem hasonlítás, hanem minősítés. 81.182.25.103 (vita) 2013. december 16., 12:40 (CET)
Mindegy. --Norden1990 2013. december 16., 14:48 (CET)
Szívesen! 31.46.223.47 (vita) 2013. december 18., 12:54 (CET)

Szokolay kora

Ne öregítsük, csak 82 évet ért meg. (Másoknál egy nap híján sem engedjük meg a magasabb kor megadását, Nála még negyedév hiányzott a 83-hoz.) -81.182.25.103 (vita)

Javítottam. – Rlevente üzenet 2013. december 16., 12:34 (CET)

Kérdések (megjegyzések)

Kedves Szerkesztőtársak!

  1. Megnézte már valaki, mit főznek számunkra a Wiki gépházban? (Béta funkciók / Typography refresh) Akár tetszik, akár nem, ez a várható új arculat? (Lásd a következő pontot is, az új koncepció szerint például az iwFordító Eredeti / Magyar / Vegyes kiírása kettétörik.)
  2. A nyelvek felsorolásáról, mint elnevezési kérdésről, a helyesírási kocsmafalra írtam pár szót. De ott is említettem, hogy itt, a Kezdőlapon tűnt fel, hogy nem minden magától értetődő. Tisztelettel a figyelmetekbe ajánlom.
  3. Kellemes ünnepeket kívánok. :)

-- Garamond vita 2013. december 21., 12:29 (CET)

Minden bétaverzió – kalandtúra. Vannak, akik kedvelik. És van az emberiségnek egy másik része is.

Nagyon Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!!! OsvátA Palackposta 2013. december 21., 12:40 (CET)

Orosz amnesztiák

Az elmúlt héten Oroszországban két nevezetes kegyelmezési aktus is történt. Szerdán, december 18-án a törvényhozás korlátozott közkegyelmet hirdetett az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulójára. Ez érintette a Pussy Riot bebörtönzött tagjait és a Greenpeace-aktivistákat, de nem terjedt ki Mihail Hodorkovszkijra. Putyin mindettől függetlenül saját hatáskörében december 20-án elnöki kegyelmet adott Hodorkovszkijnak, aki még aznap szabadlábra került és Berlinbe távozott. Nem helyes tehát az a megfogalmazás a kezdőlap Aktuális rovatában, hogy „az orosz parlament által elfogadott és hatályba lépett elnöki amnesztiatörvény kiterjed a Greenpeace-aktivistákra, a Pussy Riot tagjaira és Mihail Hodorkovszkij üzletemberre”. A hibát most javítom. Malatinszky vita 2013. december 22., 15:52 (CET)

Újmagyar nyelv

Úgy gondolom, hogy az újmagyar nyelvnek semmi keresnivalója nincs a nyitó oldalon. A Mézga család szócikkben semmi baj vele, de a Tudtad-e rovat szerintem nem erre való.

A huWiki egy internetes enciklopédia. Szeretnénk komolyan venni.Gyimhu vita 2013. december 28., 08:15 (CET)

Ahogy közeledünk a szilveszterhez könnyedebb témákat is be szoktunk tenni. Szerintem ilyen jellegű téma az mehet oda, mert nem ellentétes semmivel és egyébként az Újmagyar nyelv (Mézga család) nézettségén nagyot dobott [2], ez viszont tényleg cél, hogy minél többet olvasssák a wiki szócikkeit. Andrew69. 2013. december 28., 08:28 (CET)
Szerintem reális elvárás az, hogy ebben a szakaszban is tények szerepeljenek, márpedig a valóságban nincsen újmagyar nyelv, és persze a marhabarom szónak semmilyen nyelven sincs az a jelentése, ami a kezdőlapon szerepel. Minimum tehát úgy kéne ennek az érdekességnek szerepelnie, hogy megemlíti a rajzfilmsorozatot, amely az állítás kontextusát adja. --Malatinszky vita 2013. december 28., 18:49 (CET)
Beleírtam. --Rlevente üzenet 2013. december 28., 18:58 (CET)

Kiemelt cikk

A kezdőlapon sajnos az ez évi első kiemelt cikk jön be. Valaki át tudja rakni, hogy a javasolt Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-1-1 szerepeljen. Andrew69. 2013. december 30., 10:59 (CET)

Már ok, a műszaki kocsmafalon is felvetettem így rendeződött. Andrew69. 2013. december 30., 17:12 (CET)

P.S.

A mai Kiemelt cikk képméretét növeltem, hogy a képaláírás egy folytonos sorba kerüljön s benne a "székely" kék legyen:

" A nikolsburgi székely ábécé."

2014. január 2., 11:55 (CET)*feridiák vita