Szerkesztővita:Teemeah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Verdana
Xiaolong üzenőfala. Olvasd el az útmutatót, mielőtt üzenetet hagysz!
Szerkesztővita:Teemeah [Sárkánylak. Belépés csak védőfelszereléssel!]
Ezt az oldalt Nazar amulett védi/Protected by Nazar Boncugu

1. Kattints az Új téma nyitása gombra felül.
2. Adj címet a szakasznak
3. Miután leírtad a mondanivalód, írd alá négy tildével (~) vagy a szerkesztőablak ceruza gombocskájával (balról a harmadik).

Itt fogok válaszolni, a {{válasz}}(?) sablonnal, ami automatikusan értesíteni fog téged az Értesítések felületen (fent a lap tetején a saját userneved mellett jelenik meg piros számmal).

Ha nem Wikipédiával kapcsolatosan akarsz írni, használd az E-mail küldése gombot a bal oldali Eszközök menüben. Wikipédiával kapcsolatos publikus kérdésekre emailben nem válaszolok! Erre a vitalap való itt.
Függő kérések (ebbe ne írj bele, nem vitalap!)

Csangdan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mielőtt mondanék valamit, megkérdezném, hogy az eredeti szöveg angol vagy koreai? Csak kíváncsi lennék a szóhasználatára, mert az ütem fogalma mintha kicsit bővebb lenne a kelleténél. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. április 21., 20:52 (CEST)

Akkor jól sejtettem. A beat egy ütés, amit egy kottafej jelez. A betett kottában hatütéses ütemből négy darab van, ez a 6×4. Vagyis egy sor egy ütem, ahol az előjegyzésnek megfelelő hosszúságú ütésből hat darab egy ütem. (Kicsit bonyolultabb, mint ha egyszerű negyed lenne az alap ütéshossz, akkor azt írnák az elejére, hogy 6/4, és világosabb, hogy hat darab egynegyed hosszú ütésnek megfelelő akárhány ütés egy ütem.) Más kottákban több ütem is lehet egy sorban, akkor függőleges vonallal szokás elválasztani. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. április 21., 21:58 (CEST)

A 12/4 előjegyzés azt jelenti, hogy a negyed hosszúságú ütésekből 12 van egy ütemben. Negyedekben vagy nyolcadokban szokták megadni az ütemet. Legegyszerűbb a 4/4-es ütem, ahol négy darab negyed, azaz egy egész alkot egy ütemet. Az angol mondatot úgy értelmezem, hogy a bak egy teljes ütem, a 12/4-es ütemben 12 ütés. A sobak pedig ennek a fele, vagyis fél ütem.

Közben megnéztem a szótárban is a beat szót, és ott van a kutya elásva, hogy egyszerre jelenthet egy ütést és egy komplett ütemet is (sőt dobolást, kopogást, stb). Szóval a szövegkörnyezettől függ, hogy egy ütésről vagy ütemről beszél. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. április 22., 09:40 (CEST)

Igen, ez lehet a megoldás. Bak = ütem, sobak = félütem, ezt írtam fentebb is első blikkre. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. április 28., 12:16 (CEST)

Nem válaszoltam[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem emlékszem ilyenre, hogy nem válaszoltam. Tudnál esetleg példát hozni, amikor az általam jelölt cikekknél nem vettem figyelembe valaki véleményét. Általában inkább az szokott lenni a gond, hogy válaszolok, mert nem hagyom magam, ha úgy érzem, hogy jogtalan támadás ér. A jogos felvetéseket, próbálom a lehető legrövidebb idő alatt javítani, persze nálam is előfordulhat, hogy nem tudok minden nap itt lenni. Andrew69. Blue a v.svg 2015. április 21., 22:07 (CEST)

Kínai városok átírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan eszköz, ami egy nagyobb listát is át tud írni magyaros írásmódra? Van egy wiki eszköz (a linket most hirtelen nem tudom), mely képes az átírásra, de csak szavanként. Egy listát mivel lehetne gyorsan átírni? --B.Zsolt vita 2015. április 21., 22:09 (CEST)

For you[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Turkish künefe and tea.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője E4024 (vitalap | szerkesztései)

Thanks. Xiaolong Üzenő 2015. április 22., 14:10 (CEST)

óriási[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

szerköf. "kerüljük az érzelmi jelzőket meg a bulváros fogalmazást" - ahogy az a forrásban is jelezve van és én azt gondoltam, hogy bárki által érthető, hogy a Die Hard-osoknak rengeteg és profi háttérember, szereplő, statiszta, olyan mennyiségű és minőségű technikai és egyéb felszerelés volt adott, amiről magyar produkció álmodni sem bír, és aminek (vagyis az ott dolgozó - elnézést bulvárosan mondom - óriási embermennyiségnek és pl. a hanghatásoknak) köszönhetően, ha éppen belendültek és dolgoztak valamin, a Liza forgatása leállt... hogy ez mennyiben tartozik az adott film látványához és hogy hogyan lehetne nem bulvárosan megfogalmazni, azt nem tudom, de én úgy ítéltem meg, azért került bele, mert szvsz szorosan hozzátartozik a készítés hátteréhez, bár nem akartam túlhangsúlyozni. Ezt csak magyarázatként írtam ide a szerköf miatt. Fauvirt vita 2015. április 24., 11:46 (CEST)

Tőlem okay. Mint említettem, sem túlhangsúlyozni nem akartam, uakkor megfogalmazni sem tudtam igazán, pedig nekem érdekes infó volt, hogy azon túl, hogy a két stáb egyszerre dolgozott, a nagyobb zavarta a kisebb a munkáját, de ez nem ütközik ki. Ennyi. Nem kell, nem kell. Csak megjegyeztem. :o) Fauvirt vita 2015. április 24., 12:32 (CEST)

Vörössziklai csata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

ezen a néven szerepel Salát Gergely: A régi Kína története. Konfuciusz Könyvtár 1. ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest, 2010. 54. o. ISBN 978-963-284-132-8

és Jacques Gernet: A kínai civilizáció története. Osiris Kiadó, Budapest, 2001. 147. o. ISBN 963 389 111 6

Gondolom, szerencsés lenne, ha a wikipédia szócikk ezzel összhangban lenne, bár tudom, hogy sokszor nem mérvadó, hogy valami milyen alakban szerepel a szakkönyvekben.--Tao Kai 陶凯 Jiangfengshanyue.gifvita 2015. április 24., 21:30 (CEST)

Szerintem felesleges megkérdezni, a végén úgyis a helyesírás győz. Mivel ez nem annyira jelentős, mint pédául egy dinasztia neve, nem hiszem, hogy bármi probéma lenne, ha a sinológusokat "korrigálod". Ennek a helynek a nevét Csongor Barnabás egy Szu Tung-po költemény címében Vörös Falnak fordítja, vagyis lehet azt mondani, hogy a sinológusok sem következetesek.--Tao Kai 陶凯 Jiangfengshanyue.gifvita 2015. április 25., 15:18 (CEST)

Engedély képekhez - Ökumenikus Segélyszervezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hello! A jelzett képekhez (Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajna.jpg etc.) közzétételéhez rendelkezem engedéllyel (ezért is töltöttem fel őket a megfelelő licenc megjelölésével), amelyet 2015. április 20-án 16:42-kor el is küldtem a permissions-hu@wikimedia.org e-mail címre. A levél tárgya a következő volt: FW: [Ticket#2015041510019499] Engedélyek képek Wikipediára való feltöltéséről - Illés85 szerkesztő - Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Erre a levélre azóta sem kaptam választ - ezért most újra elküldtem az engedélyeket. --Illés85 vita 2015. április 27., 15:10 (CEST)

Csanggu[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, szokás szerint jó a cikk, a kétféle dobverővel kapcsolatos dolgokat kiegészíthetném kicsit? --Villanueva vita 2015. április 27., 15:37 (CEST)

Fortepan válasz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm a figyelmeztetést, óvatos leszek. Viszont vannak kételyeim. Az általad említett probléma gyakorlatilag minden szabad képgyűjteményre fennáll. Ha ez interneten nincs nyoma a kép előtörténetének, szerintem túl sok mindent nem lehet vele kezdeni, a képek törlésén kívül panasz esetén. Biztos vagyok benne, hogy még a wikimedia is tartalmaz problémás, félreértett licencű képeket. A másik számomra kérdéses dolog a szabad képforrásokhoz belinkelt megbeszélés. Téves és/vagy elavult információk vannak ott. Egyrészt Creative Commons - Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 licencről írnak, miközben jelenleg az oldal CC-BY-SA-3.0 alatt tesz közzé. Valamint említenek itt kettős (C és CC) licencelést is, ami egy teljes félreértés. Szerintem egyértelműen kiderül, hogy a minden jog fenntartva licenc a fortepan-ra mint brand-re és weboldalra vonatkozik, a CC-BY-SA-3.0 pedig a közzétett képekre. --Kertek999 vita 2015. április 27., 15:56 (CEST)

Értem a problémát, viszont egyre bizonytalanabb leszek, minél tovább beszélgetünk a dologról. Inkább akkor megkérdezem, milyen módszert ajánlasz a wikimédián kívüli public domain és CC-BY-SA-3.0 licencű képek bevonására a magyar wikipédiára (a saját fotón kívül nyilván, mert az egyértelmű.)? Főleg a public domain képekkel nem tudom mit kezdhetnék (amennyiben nem történelmi képről van szó), mivel egy ilyen képnek több ezer előfordulása is lehet a neten, és kevesen tüntetik fel a forrását (nyilván, hisz ettől hasznos ez a licenc). --Kertek999 vita 2015. április 28., 00:25 (CEST)

Isztambul városrészei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Néhány általad korábban írt szócikkben ki kellett cserélnem a pozíciós térképet Isztambulról Törökországra, mert a pötty kilógott az infoboxból. Kellene keresni egy Isztambultól nagyobb, de Törökországtól kisebb léptékű pozíciós térképet valamelyik Wikipédián. Így most valószínűleg nem leszel elégedett, de legalább a hiba megszűnt. B.Zsolt vita 2015. április 27., 23:05 (CEST) @B.Zsolt: nem probléma, köszönöm a segítséged! Xiaolong Üzenő 2015. április 28., 10:30 (CEST)

Admin?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hi. I am adding only pictures and writing the subtitles by copy-pasting from Hungarian texts. If I am autoconfirmed I may contribute more. You got the tool to do that? Thanks in advance. --E4024 vita 2015. április 28., 15:52 (CEST)

reKözbeékelt mondatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Azt írod: "Tudom, hogy nagyon szereted őket" - mármint hogy kiket? :o)

Egyébként tudom sajnos, hogy van egyfajta vonzódásom a gondolat( és záró)jeles mondatokhoz, de nem hiszem, hogy szám szerint 12 db gondolatjel (alias 6 beékelt mondatrész, amiből 3-at töröltél ki) érdemel egy "Nem kell minden poént lelőni. Rengeteg ez a közbeékelés, miért kell bonyolítani?" szerköf-öt és és egy egész kioktató-szakaszt (nem vettem zokon, csak nem az első eset, gondoltam szólok már, hogy értem a célzást is), ahogy nyilván neked is elég, ha átfogalmazom egy kicsit a szöveget. Hiszen mindannyiunknak vannak sajátosságai, nekem a gondolatjelek, neked a szóismétlések, de azért vagyunk, hogy odafigyeljünk és együtt valami jobbat hozzunk létre. ;o) Legalábbis szerintem azért sikerül... Fauvirt vita 2015. április 29., 00:29 (CEST)

Behalok... 16 karakterrel többet kellett volna törölni abból, amit hozzáírtam és most kiemelt a szócikk... ha ezt tudom, hogy csak ennyin múlik, hát hozzá nem nyúlok holnapig... :o( Fauvirt vita 2015. április 29., 20:51 (CEST)

Liza, a rókatündér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Teemeah! Sajnos a Liza, a rókatündér szócikk átlépte a 20%-os határt a kiemelési eljáráson. Kérlek, jelöld újra a szócikket később! - nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. április 29., 20:25 (CEST)

Szia! Nem figyeltem, mert mostanság nagyon nincs időm wikizni, de ha ezt előbb észreveszem, biztosan törlök belőle, hogy kiemelt lehessen, mert abszurd, hogy ezen múlik. Én még abban is benne lennék, hogy újra lezárom egy későbbi oldid-val, amennyiben ez a közösség számára elfogadható megoldás. Este tudok csak legközelebb ránézni a dologra, ne haragudj, de mindenképpen foglalkozni fogok vele. - nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. április 30., 10:53 (CEST)
Ez tényleg abszurd, minden feltételt teljesített, most töröltem belőle pár szót, így alatta van a 20%-nak. Legyen kiemelt! --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. április 30., 11:06 (CEST)
Ha ez egy miniszavazás, én is támogatom, hogy legyen kiemelt. Ilyen szőrszálhasogatáson ne bukjon már el. Alensha 2015. április 30., 11:45 (CEST)
Naná, hogy kiemelt, neámhogy 16 karakteren múljon! Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. április 30., 13:07 (CEST)
Szuperek vagytok Lájkoltam! Xiaolong Üzenő 2015. április 30., 14:11 (CEST)
Köszönöm én is! Egy-két perc és máris kiemelt. :) - nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. április 30., 17:51 (CEST)
Örömmel gratulálok! - nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. április 30., 17:59 (CEST)

:-) Én is köszönöm mindenkinek! Fauvirt vita 2015. május 2., 13:43 (CEST)

A szovjet csapatok kivonulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, korábban aktívan részt vettél A szovjet csapatok kivonulása Magyarországról cikk bővítésében, illetve jó cikké fejlesztésében. A szócikket most kiemelésre vittem, hogy a június 19-i emléknapra a Kezdőlapra kerülhessen. Kérem, ha időd engedi, ellenőrizd és tanúsítsd, hogy megfelel-e a kívánalmaknak! Köszönöm. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. április 30., 10:17 (CEST)

Wikipédia wiki oldal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Xiaolong, Miért rossz az, ha az Alexa rank érték megjelenik a Wikipédián? Az angol Wikipédia oldalakon ennek semmi akadálya nincs. - Viktorpp 2015. május 3., 09:56 (CEST)

Masta Wu[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Itt is a segítségedre szorul... Boldog névnapot! :-) Alensha 2015. május 3., 18:17 (CEST)

Kulturális forradalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszi szépen az észrevételeket és persze a támogatást. Nekem tényleg nagyon hasznos, amikor alaposan átnézed, mert hajlamos vagyok kellemetlen apró hibákat véteni.--Szilas vita 2015. május 5., 16:55 (CEST)

@Szilas: Ilyeneket én is vétek, meg mindannyian. A saját írásunk fölött könnyebben elsiklik a szemünk, a typokat is nehéz észrevenni, mert automatikusan úgy olvassuk újra, ahogy a fejünkben "leírtuk". :) Én is sok elírást vétek. Ezért is jó a peer review, friss szemmel könnyebb ezeket kiszűrni. Pár jelzőt gyomláltam ki csak meg betettem pár belső linket, semmi egetverőt nem csináltam :) Xiaolong Üzenő 2015. május 5., 17:00 (CEST)