Szerkesztővita:Teemeah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Verdana
Xiaolong üzenőfala. Olvasd el az útmutatót, mielőtt üzenetet hagysz!
Szerkesztővita:Teemeah [Sárkánylak. Belépés csak védőfelszereléssel!]
ezt az oldalt Nazar amulett védi/Protected by Nazar Boncugu
Én vagyok a Kissárkány

1. Kattints az Új téma nyitása gombra felül.
2. Adj címet a szakasznak
3. Miután leírtad a mondanivalód, írd alá négy tildével (~) vagy a szerkesztőablak ceruza gombocskájával (balról a harmadik).

Nálad fogok válaszolni. Ha nem tudsz a vitalapomra írni, mert IP-címről szerkesztesz vagy még nem vagy 4 napos felhasználó itt, akkor 1. regisztrálj, 2. nyomd meg az E-mail küldése gombot a bal oldali Eszközök menüben.
Függő kérések (ebbe ne írj bele, nem vitalap!)


Sablon.[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ne haragudj, hogy zavarlak. Évekkel ezelőtt nekem olyan jó sablonokat csináltál, amelyeket azóta is használok. Nem tudsz egy egyszerű Sablon:Vallás-t csinálni (főbb tényezők: szimbólum, alapító, szent könyv, létszám, elterjedés stb.), olyan jól mutatna. 12akd vita 2014. július 13., 16:30 (CEST)

@12akd:, ha megírod a pontos paraméterneveket egy listában, csinálok egyet. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. július 14., 10:16 (CEST)

Köszönöm. Hát szerintem az Orosz Birodalom példájára, valahogy így:

 • Vallás (felső vastag címként)
 • Fő jelkép [kép]
 • Fő jelkép kisbetűs aláírása
 • Földrajzi elterjedése [kép]
 • Földrajzi elterjedése kisbetűs aláírása
 • Mely országokban állam/fő vallás ma
 • Mely országokban volt állam/fő vallás régebben
 • Követőinek körülbelüli száma és %-a
 • Körülbelüli kialakulási ideje
 • Alapító/fő próféta
 • Szent könyv(ek), irat(ok)
 • Főbb tanítások (kb. néhány pontos lista)
 • Jellemző vallási személyiségek (pl. egyházatyák, szentek stb.)
 • Főbb történelmi pontok (pl. 313, 325, 756, 1054, 1517, 1962–65)
 • Vallási vezető neve és tisztsége (azaz pl. XVI. Benedek pápa)
 • Felekezetek

Most csak ennyi jut eszembe. Lehet, hogy kellene egy felekezeti sablon is ugyanezekkel a jellemzőkkel + kiírva a cím alá, hogy felekezet + minek a felekezete. Ez Sablon:Iszlám is megfelelő lenne, de ez inkább általános kissablon lapokra. Szeretem a Wikipédiában a hiperhivatkozásokat és sablonokat, az egységesítést. A folyók is tenger felé folynak, nem össze-vissza. Köszönöm: 12akd vita 2014. július 15., 13:33 (CEST)

@12akd:, felvettem a teendőim közé. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. július 16., 14:44 (CEST)
@12akd: Követőinek körülbelüli száma és %-a: a % mihez képest? Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. július 16., 16:27 (CEST)

A % a Föld lakosságához képest (az összes 100-nak véve) értendő. 12akd vita 2014. július 16., 21:25 (CEST)

Még mindig érvényes maradjon a függőben jelzés?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Teemeah!

A Wikipédia:Kategóriajavaslatok#animációs film vs rajzfilm 2013. december 30-án függőben jelzést kapott. A függőben még mindig érvényes itt? Azért téged kérdezlek, mert Ákos, aki a függőben jelzést kitette, március vége óta nem szerkeszt és te voltál a vitaindító.

Később ennek mellékszálához kapcsolódott a már archivált Komputeranimációs filmek kategóriájának a neve szakasz. Jó szerkesztést! Apród vita 2014. július 15., 12:22 (CEST)

Kár, hogy nem válaszolsz. Pedig néhány napja írtam egy kezdőnek, hogy Persze itt szerkesztőnkénti szokás kérdése is, ki hol válaszol, valaki a saját vitalapján, valaki pedig a kérdező szerkesztő vitalapján szeret válaszolni, valaki pedig vegyesen, hol itt, hol ott. Csak nem írhattam, hogy valaki sehol: Szerkesztővita:Smilodavid#Ha ajánlhatok valamit. Apród vita 2014. július 16., 11:56 (CEST)

@Apród: Bocsánat, nem vettem észre az üzenetet, mert közben jött még egy. Előfordul. Az, ha nem válaszolok fél napon belül, már megkövezéssel sújtandó? Tudod, néha más dolgaim is akadnak, nem ülök 24 órát a gép előtt. Igen, függőben van, mert még nem jutottam el odáig, hogy megcsináljam a kategória kipucolását. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. július 16., 14:43 (CEST)

Nem kövezlek meg érte, sőt én kérek bocsánatot tőled. Apród vita 2014. július 16., 14:57 (CEST)

visszaállítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leginkább tévedésből :) Kb azonnal javítottam is egyébként: [1] --Vince blabla :-) 2014. július 15., 19:58 (CEST)

Vallás informácioós doboz.[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jó lett, köszönöm szépen. A buddhizmussal kipróbáltam. Szerintem jó lett. Sok adatot persze nem tudok, de majd kiegészítik hozzáértőbbek. 12akd vita 2014. július 17., 16:12 (CEST)

Esetleg vastagíthatod az elosztó vonalat, úgy színesebb és elkülönültebb lesz a főszövegtől. Tetszik a vallások közti színválaszték. Ügyes munka.

Egy megjegyzés: ha a követők százalékban szám után beteszek egy lábjegyzetet, akkor az küéönválasztja a százalékjeltől. Pl. 22[www.xyz.hzu] %. 12akd vita 2014. július 17., 16:20 (CEST)

Jó, köszönöm.

Köszönöm.

Bocsánat, még egy probláma van. A térképet nem igazítja a sablon autómatikusan középre: Iszlám. 12akd vita 2014. július 17., 16:54 (CEST)

 • Rendben.
 • Én úgy tudom, hogy felekezet-irányzat több is van az iszlámon belül [ld. ott az angol ábra], a fők: szunnita, siíta, vahhabita, és a kháridzsita (ez már kihalóban). Iskolából a 4 vallás-jogi iskolát (melyek ált. szunnita területen vannak) szokták megnevezni, ld. ott. Az angol WP-n láttam, hogy van egy speciálisan siíta jogi iskola is, a dzsafarita. De szólok Ogodejnek, majd helyesbíti, bőviti, ahol kell. Pl. nem tudom, hogy pontosan ma hol államvallás az iszlám. Ha jól gondolom Szaúd-Arábiában, Ománan, Iránban, Afganisztánban az, a többi kérdéses. 12akd vita 2014. július 17., 17:16 (CEST)

A vallásalapító és a fő próféta sokszor egybeesik egymással. Nem tudom, hogy hol válik el? 12akd vita 2014. július 17., 17:22 (CEST)

Szia! Nekem is tetszik az infobox, igazán tetszetős! Az iskolákat az iszlámhoz nem írnám, mert vannak ugyan vallásjogi iskolák (madzhab), de vannak filozófiai iskolák (kalám), és innen nem tudni, melyik iskolákról van itt szó. Elvileg a felekezet az iszlámban is lehet felekezet, illetve nem láttam olyat, hogy ne lehetne, bár inkább irányzatoknak mondják őket, azaz síita, szunnita, háridzsita. A tartalmat átnézem még. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. július 17., 21:36 (CEST)

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm szépen az észrevételeket. Most egyébként az összes képemet törlésre állították és fogalmam sincs mit kell csinálnom velük, hogy ne tűnjenek el. Gondolom a képfile copyrightok miatt. Na majd újratöltögetem őket copyright nélkül.ÜdvGyöngyhal vita 2014. július 19., 11:31 (CEST)

Kutya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Szerkesztőtárs

Én nem viszek szócikket kiemelésre. Szerintem belátható munkával javítható. Pillanatnyilag sem türelmem, sem időm türelmem napi egy két percnél többet a Wikivel foglalkozni.

Egy értelmes választ kaphatok?

Ha minden mondatra forrást teszek, ahogy a szabályban van (minden állítást alá kell támasztani forrással) akkor kapok a fejemre, ha nem, akkor meg forrássablont.

Most mi van? (Az adott esetben azért kellemetlen, mert sok évvel ezelőttti állításra most nehéz megtalálni, az akkor triviális forrást)


Robogos vita 2014. július 21., 16:28 (CEST)

Van még sablon, amit rátehetsz, ne fogd vissza magad, azonban az elvi cél az elfogadható cikkek írása, tehát ajánlom figyelmedbe a szerkessz bátran elvet. Pár hónap múlva ránézek a cikkre, akkor megnézem, hogy rajtam kívül valaki foglalkozik-e vele. A kifogásolt állítás egy nem épeszű szívbetegségekkel foglalkozó cikkből van.

A kiemelésre meg azért nem viszek cikket, mert fontosabb, hogy ki viszi, mint hogy mi van benne. Amíg nem szerepel a kiemelési kritériumok között, hogy a cikk megüti a vonatkozó szakmai minimumot, addig csak bolhacirkusz. Erre azt szoktátok mondani, hogy N darab szerkesztőnek tanúsítania kell, hogy a cikk teljes. Mi akadályozza meg, hogy XX. Izé fáraó cikkét tanúsítsam, hogy teljes? Fogalmam sincs a fáraók történetéről, az adott uralkodóról akkor és ott hallottam először. Ezt azért hoztam fel, mert konkrét példám van, csak senkit sem akarok megsérteni, amikor a jelölőn kívűl egy tanúsítónak sem volt fogalma arról, hogy miről szól a cikk, de havernak tanúsítunk.

Az építő bírálat soha nem probléma. A gond akkor van, amikor az ember van rajta "sapka (mindenre tesz forrást), nincs rajta sapka (nem minden mondatra tesz forrást)" helyzetbe kerül.

Az említett cikkek egyikében súlyos, egy perc alatt javítható hiba van évek óta... Még nincs javítva.

Robogos vita 2014. július 21., 16:58 (CEST)

Tudor97 javította 2014. július 21., 17:01 (CEST)

Pillanatnyilag a kutya cikket (ami eddig rajtam kívűl senkit sem érdekelt) kihagyom a figyelőlistámról és az életemből. Én egy büdös sablont le nem szedtem. Ha valakinek sablonnal tetszik úgy nézegesse. Szerintem a cikkben valaki odaírta, hogy a minta 75 fő volt, egyébkémt, ha van kedved vadászni, valamelyik forras "több száz" fős hasonló kísérletet említ. A sok elütésért bocs, de a telefonom átváltott fehér alapon fehér betüre..

Robogos vita 2014. július 21., 18:02 (CEST)

Két felvetés.[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Először is szeretném megköszönni a vallás/infobox elkészítést, jól működik a sablon. 2 dolgot szeretnék csak írni:

 • 1) A vallás infobox saját lapján Elerjedése van írva elterjedése helyett. Ki tudod javítani?
 • 2) A kereszténységnél nem tudnád egy kissé megváltoztatni a hófehér színt (talán szürkés, ciánszínre stb.), mert így nagyon egybemosódik a tartalommal és az elválasztóvonalak sem látszanak. Köszönöm szépen: 12akd vita 2014. július 21., 23:29 (CEST)
 1. Értem, köszönöm.
 2. Hát a színnel nem tudom mi legyen, de így tényleg nem különül el a többitől a cím: Kereszténység. (Kb. olyasmi, mintha nem lenne a doboznak kerete.)
 3. Még egy kérdés. Látom, van külön egyház infobox. Akkor a kereszténység ágainál most azt (hagyjam bent) vagy az új vallás infoboxot használjam? Mert pl. a katolicizmusról és a katolikus egyházról van külön-külön cikk, de pl. a nesztorianizmus=Asszír keleti egyház. 12akd vita 2014. július 22., 11:31 (CEST)

Igen, csak írtam, hogy több helyen ez egybemosódik a felekezettel. 12akd vita 2014. július 22., 16:31 (CEST)

koreai hölgyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Abbahagytam. :) --Pagony foxhole 2014. július 22., 14:38 (CEST)