Sziámi ikrek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csang és Eng Bunker litográfiája 1830-ból

A sziámi ikrek egy olyan fejlődési rendellenesség közismert neve, amelynek alanyai összenőtt, pontosabban szét nem vált egypetéjű ikrek. Itt azt is meg kell jegyezni, hogy az embernél tulajdonképpen maga az ikerképződés is "rendellenesség".

Történelme[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdetektől fogva születtek összenőtt ikrek, a legkorábbi lelet egy 120 millió évesre becsült kétfejű Hyphalosaurus fosszília.[1] Embereknél az ókortól fogva maradtak fenn ilyen ikrekre utaló feljegyzések és emlékek. Többek szerint Janus, a kétarcú isten figuráját is összenőtt ikrek ihlethették. Az első név szerint ismert összenőtt ikrek a „biddendeni kisasszonyok”, Mary és Eliza Chulkhurst voltak, akik 1100-ban születtek Biddendenben (Kent, Anglia). Létezésük a legtöbb történész szerint nem bizonyított. A biddendeni kisasszonyok valószínűleg a derekuknál voltak összenőve. A legenda szerint 34 éves korukig éltek így, mikor Mary meghalt. Amikor le akarták választani az életben maradt Elizát testvéréről, állítólag azt mondta: „együtt jöttünk, együtt is megyünk”. Hat órával később ő is elhunyt. A vagyonukat az egyházközösségre hagyták azzal a megkötéssel, hogy a közösség szegényeit minden húsvétkor meg kell vendégelniük. Ilyenkor az őket ábrázoló ostyákat osztottak szét az egybegyűltek között. Magyarországon is éltek a XVIII. században ilyen ikrek. Szőnyben 1701-ben született Gófitz Ilona és Judit(wd) [2], akik a feneküknél ill. a hátuknál voltak összenőve és 22 évet éltek. A jelenség "névadói" azonban Csang és Eng Bunker voltak, akik 1811-ben születtek Thaiföldön, akkori nevén Sziámban. Az ikreket a mellkasuknál lévő porcszalag kötötte össze, és ezzel a "látványossággal" járták be a világot és keresték meg vagyonukat. Később megszerezték az amerikai állampolgárságot ahol letelepedtek, farmot építettek, házasságot kötöttek egy testvérpárral, és összesen 21 gyermekük született. Végül 1874-ben, 63 éves korukban haltak meg, tüdőgyulladás ill. szívroham következtében. A korábbi ismert ikrek ellenére világszerte ismert általuk lett ez a jelenség. Ennek ellenére más nyelvekben már kerülik a "sziámi" megjelölést az ország egészséges ikreire félreérthetően célzó alakja miatt, ezért ott "összenőtt ikreknek" hívják ezt a rendellenességet.

Összenőtt vaddisznó Albrecht Dürer metszetén

A rendellenesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A jelenség lényege, hogy az egypetéjű-ikerképződés során a kezdetben egy, de aztán két darabra szétváló embriócsomó osztódása nem fejeződik be teljesen időre, embernél a terhesség 15. napjáig. Ennek oka általában az, hogy a folyamat eleve későn indul el. Ebben az esetben a szétválás megreked, és az embriócsomók így, félig-meddig összenőve folytatják tovább a fejlődésüket. A késlekedés oka, ahogy egyelőre maga az ikerképződés oka egyelőre nem ismert. Attól függően hol és mekkora mértékben történt az összenövés dől el, hogy az ikrek melyik testrésze és mennyire érintett a rendellenességben, és így az is, hogy mennyire életképesek. Az összenövés jellemzően a törzs különböző részein fordulhat elő, úgy mint a derékon, ágyékon, hason, háton, fenéken és mellkason, valamint a fejen, azon belül is az agykoponya területén. Az összenövés bizonyos végtagok és egyéb testrészek rendellenes fejlődését is eredményezheti. Az egészen enyhe, porcos összenövéstől a súlyos, fejet, vagy akár az egész testet érintő; élettel össze nem egyeztethető belsőszervi rendellenességeket is előidéző formákig a rendellenesség kb. 80 fajta változata ismert. Érdekesség, hogy a sziámi ikrek többsége lány.

Ez az állapot, ahogy más hasonló rendellenességek is, nemcsak embernél, hanem minden fejlettebb élőlénynél, állatoknál és növényeknél is előfordulhat.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sziámi ikreket két fő csoportra lehet osztani: szimmetrikus és aszimmetrikus ikrekre.

A szimmetrikus ikrek egy vagy két szimmetriasík mentén vannak összenőve. Ekkor az ikrek mindkét tagja nagyjából ugyanannyira érintett, ugyanannyira fejlett, illetve ugyanannyira fejletlen. Ha az összenövés enyhe, porcos, belső szerveket vagy a vérkeringést nem érinti a műtéti szétválasztás esélyei igen jók. Nagyobb, súlyosabb összenövés esetén azonban a kockázat is nagyobb az elvérzésre, fertőzésre, vagy más egyéb szövődményre, különösen ha idősebb korban kívánják azt végrehajtani. Ez persze csak azokra az ikrekre vonatkozik akik nem eleve életképtelenek, vagy akik állapotuk ellenére túlélik az első néhány hetet. Azt is mérlegelni kell adott helyzetben, hogy a szétválasztással nem romlik-e az ikrek életminősége. Vannak olyan ikrek, akik összenőtt állapotban képesek teljes életet élni. Minden eset egyedi, ezért egyedileg kell a lehetőségeket is számba venni.

Aszimmetrikus ikrek esetében csak az egyik iker fejlődik ki teljesen, a másik iker csak részlegesen fejlett, gyakran torz, súlyos testi hiányosságokkal rendelkező képződmény, afféle parazita, akit "vendégikernek" is hívnak. Ez a gyakran csak egy kis daganatból álló, de akár jobban is kifejlődő, és akár részleges életjeleket is mutató képződmény a rendesen kifejlett iker bármely testrészéhez kapcsolódva megjelenhet. Állhat a részleges törzsből, végtagokból, fejből is. Paraziták esetében nem kérdéses a műtéti eltávolítás, hisz a képződmény fejletlensége okán önálló életre teljesen képtelen, így nincs igazán etikai probléma a leoperálásukkal, de volt rá példa, hogy a (fejlettebb) parazitát is elkeresztelték, és az eltávolítás után el is temették.

Egy harmadik, különleges csoport megnevezése fetus in fetu, ami annyit tesz: magzat a magzatban. Ebben az esetben az anyaméhben az egyik embriót felszívja a másik, erősebb embrió, és az is előfordulhat, hogy ennek ellenére amaz a testvérében próbál meg sikertelenül kifejlődni. Ezért ebből a magzatból teratóma lesz a testvére szervezetében, egy olyan daganat, amely általában a magzat "emészthetetlen" maradványait tartalmazza, úgy mint fogak, köröm, haj. Ez a daganat a test különböző részein megtelepedhet, kis méretben, tünet nélkül hosszabb ideig is megbújhat a szervezetben, de ha a benne lévő magzat a parazitákhoz hasonlóan félig-meddig kifejlődik a daganat egész nagyra is nőhet, és problémákat okozhat. A teratómákat, ha észlelték őket természetesen szintén operációval kell eltávolítani.

Manapság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az orvostudomány fejlődéséből kifolyólag a fejlett világban egyre kevesebb a sziámi ikerpár vagy más rendellenességgel születő ember, mert az ultrahang terjedésével a magzat állapota már a fejlődés korai szakaszában is látható, és ilyenkor sokan döntenek az abortusz mellett. Így a fejlett világban körülbelül minden 200 ikerpárra jut egy sziámi iker. A napjainkban a médiába kerülő sziámi ikrek zömmel a világ fejletlenebb országaiból származnak, ahol nem derítik fel a terhesség alatt ezeket a rendellenességeket a közegészségügy elmaradottabb mivolta miatt, vagy ahol az abortuszt erkölcsi okokból elfogadhatatlannak tartják.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Törő Imre: Az ember fejlődése
  • Georges M. Gould & Walter L. Pyle: Orvosi talányok enciklopédiája, ISBN 9630299569
  • Das vorzüglichste Cabinett - Die Meckelschen Sammlungen zu Halle (Saale), ISBN 3899233018

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Ancient Reptile Has Two Heads, 2007. január 18. (Hozzáférés: 2014. november 27.)
  2. http://silver.drk.hu/hu/content/2013-aprilis

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sziámi ikrek témájú médiaállományokat.

Minden, amit a sziámi ikrekről fontos tudni ng.hu