Hyphalosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hyphalosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta
A Hyphalosaurus rekonstrukciója
A Hyphalosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Choristodera
Család: Hyphalosauridae
Gao & Fox, 2005
Nem: Hyphalosaurus
Gao, et al. 1999
Fajok
  • H. lingyuanensis (típus)
  • H. baitaigouensis
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hyphalosaurus témájú kategóriát.

A Hyphalosaurus a Choristodera rend egyik kihalt neme, amely a kora kréta időszakban (körülbelül 130-120 millió évvel ezelőtt) élt Kínában, a Jehol Csoport területén. Két faja vált ismertté, a Yixian (Jihszien) Formációból származó H. lingyuanensis és a Jiufotang Formációból ismert H. baitaigouensis.

A holotípus fosszíliáját őrző lemez két darabja különböző kutatócsoportokhoz került. Mindkettő leírást készített a taxonról és egymástól függetlenül publikálta az eredményeket, így az állat két nevet kapott. Gyorsan felismerték, hogy a Sinohydrosaurus és a Hyphalosaurus egymás tükörképe, és valójában ugyanaz az állat. A Sinohydrosaurus a Hyphalosaurus fiatalabb szinonimájává vált, mivel az előbbi nevet az utóbbinál később publikálták.

A Hyphalosaurus fosszíliája aránylag elterjedt a Yixian Formációban. Az állat egész növekedési sorozata ismert az embriótól a teljesen kifejlett felnőttig. A felnőtt példányai elérték a 0,8 méteres hosszúságot.

Vízi életmódot folytatott, melyre meghosszabbodott nyaka, farka és aránylag rövid lábai utalnak. Felszínesen hasonlít egy nothosauroideára. Ez a hasonlóság a konvergens evolúció eredménye, nem evolúciós rokonságon alapul.

A Hyphalosaurus közel áll a nagy, krokodilszerű Champsosaurushoz és a kisebb gyíkszerű Monjurosuchushoz. A legközelebbi rokona a kora kréta időszakban, Japánban élt hasonló felépítésű Shokawa ikoi.

A choristoderák olyan vízi hüllő kládot alkotnak, amely a krokodilokkal, teknősökkel, gyíkokkal és kígyókkal együtt túlélte a kréta–tercier kihalási eseményt. A choristoderák a miocén időszak során haltak ki.

2007-ben egy körülbelül 120 millió éves, kétfejű Hyphalosaurus fosszíliát fedeztek fel,[1] ami a legrégebbi ismert példa a többfejűségre (a policephaliára).

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Buffetaut et al. (2006) "A two-headed reptile from the Cretaceous of China" Biology Letters Early Online (DOI: 10.1098/rsbl.2006.0580)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hyphalosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.