Robin Williams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robin Williams
Robin Williams 2011a (2).jpg
Robin Williams 2011-ben
Életrajzi adatok
Születési név Robin McLaurin Williams
Született 1951. július 21.
Chicago, Illinois
 USA
Elhunyt 2014. augusztus 11. (63 évesen)
Tiburon, Kalifornia,
 USA
Házastársa Valerie Velardi (1978–1988)
Marsha Garces Williams (1989–2008)
Susan Schneider (2011–2014)
Pályafutása
Aktív évek 1973–2014
Híres szerepei Popeye - Popeye, a tengerész
Adrian Cronauer - Jó reggelt, Vietnam!, John Keating - Holt költők társasága, Pán Péter - Hook, Perry - A halászkirály legendája, Hunter "Patch" Adams - Patch Adams
Díjai
Oscar-díj Legjobb férfi mellékszereplő
1998 Good Will Hunting
Golden Globe Cecil B. DeMille-életműdíj
1999
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték)
1994 Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van
Speciális-díj (a szinkronizálásért)
1993 Aladdin
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték)
1992 A halászkirály legendája
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték)
1988 Jó reggelt, Vietnam!
Legjobb TV színész
Egy úr az űrből

Robin Williams weboldala
Robin Williams az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robin Williams témájú médiaállományokat.

Robin Williams (Chicago, Illinois, 1951. július 21.Tiburon, Kalifornia, 2014. augusztus 11.[1]) Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe-díjas amerikai komikus, színész, rendező, producer.

Élete és pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Robin Williams 1951-ben született Chicagóban. Édesanyja, Laura McLaurin (született Smith, 1922–2001) egykori modell New Orleansból. Édesapja, Robert Fitzgerald Williams (1906–1987) a Ford Motor Company vezető munkatársa, anyai ükapja, Anselm J. McLaurin szenátor és Mississippi állam kormányzója volt. Robin rendelkezett angol, walesi, ír és francia felmenőkkel is. A michigani Bloomfield Hillsben nőtt fel, ahol a Detroit Country Day School tanulója volt. Volt két féltestvére, Todd (aki 2007. augusztus 14-én elhunyt) és McLaurin.

Egyedüli gyerekként nőtt fel, így sokszor azzal szórakozott, hogy humoristákat utánzott. Amikor apja elvesztette munkáját, a családnak költöznie kellett. Gyors, pergő humorát is ennek a vándorló életmódnak köszönhette. A legkülönfélébb dialektusokat közben elsajátította. Az őket zaklató fiatalok ellen ez tűnt az egyetlen fegyvernek. (Rumlis vakáció című, 2006-os filmjében ezt be is mutatja.)

A gimnázium végére a család letelepedett Kaliforniában, és Robin az iskolában megtalálta a számításait. Mire leérettségizett, a legnépszerűbb tanulónak számított, és a legviccesebbnek, valamint a legsikeresebb jövő előtt állónak választották. A gimnázium után politológiát tanult. 1973-ban azon 20 diák közé tartozott, akik bejutottak a Juilliard Schoolba és ő volt az egyik a két diákból, akit John Houseman bejuttatott a Haladó Programba. A másik Christopher Reeve volt. Nyelvjárások szakon Robinnak nem okozott gondot az összes dialektus elsajátítása. 1976-ban hagyta el a Juilliardot.

Többször fellépett egyedülálló improvizációs humorával. Első szerepe olyan nagy sikert hozott neki, hogy saját sorozatot kapott, ami 1978-tól 1982-ig ment. A címe Egy úr az űrből („Mork & Mindy”) volt. Szélesvászonra először a Popeye, a tengerész című filmben lépett fel 1980-ban, majd drámai oldalát csillogtatta meg 1982-ben, a Garp szerint a világban Glenn Close oldalán. Csillaga akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a Jó reggelt, Vietnam!-ban lemezlovast alakított.

Robin Williams a 62. Oscar-díj átadóján Yola Czaderska-Hayekkel

Ekkor kapta meg első Oscar-jelölését is. Az 1980-as évek végén és a 90-es évek elején olyan sikeres filmekben szerepelt, a Holt költők társasága, az Ébredések Robert De Niro oldalán vagy a A halászkirály legendája. 1993-ban a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című filmben gyermekei bizalmát próbálja meg visszaszerezni. 1997-ben a Good Will Huntingban hozta élete talán legjobb alakítását, amiért a következő évben megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. A szobrocska megszerzése óta nemigen nyújtott valóban emlékezetes alakítást, talán csak a Sötétkamra című filmet lehetne kiemelni, amit, a kritikusok is díjaztak. 2008 után is forgatott filmeket, amikben remélte, visszahozta régi formáját. 2009-ben bekerült a filmes és szinkronos tevékenykedései miatt, a hivatalos Disney Legendák közé. 2011 márciusában a Broadwayen is debütált, azóta ott is látható volt néhány produkcióban.

A filmezés mellett három zenei albumot vett fel. Jelenleg több filmje is bemutatásra vár, valamint szerepelt egy új sorozatban is, melynek címe Eszementek.

Magánélete és egészsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Robin Williams első felesége Valerie Velardi volt, akit 1978. június 4-én vett el. Egy gyerekük született, Zachary Pym, 1983. április 11-én. Első házasságának ideje alatt házasságon kívüli viszonyt folytatott Michelle Tish Carter pincérnővel, akit 1984-ben ismert meg. Michelle 1986-ban beperelte őt, azt állítva, hogy Robin a szexuális kapcsolat létesítése előtt nem mondta el neki, hogy herpesz szimplex vírussal fertőzött, és az 1980-as években továbbadta neki a vírust. Az ügyet peren kívül rendezték. Robin és Valerie 1988-ban elváltak.

1989. április 30-án feleségül vette Marsha Garcest, fia egykori dadusát, aki ekkor már pár hónapos terhes volt Robin gyermekével. Összesen két gyerekük született, Zelda Rae (1989. július 31.) és Cody Alan (1991. november 25.). Marsha 2008 márciusában beadta a válópert, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva.

Robin 2011. október 23-án a kaliforniai St. Helenában vette el harmadik feleségét, Susan Schneider grafikust.

Mialatt a Juilliardra járt, Robin összebarátkozott Christopher Reeve-vel. Több közös órájuk is volt, amin csak ők ketten vettek részt és jó barátok maradtak egészen Reeve haláláig. Robin sokszor meglátogatta barátját, miután egy lovas baleset miatt lebénult és azzal próbálta jó kedvre deríteni, hogy eljátszott neki egy különc orosz orvost. Robin állítása szerint még egy végbéltükrözést is előadott. Reeve kijelentette, hogy akkor nevetett először a baleset óta és azt remélte, hogy az élete rendben lesz. Christopher azonban 2004-ben elhunyt.

2007. augusztus 20-án idősebb bátyja, Robert Todd Williams egy hónappal a szívműtétje után, belehalt annak szövődményeibe.

Az 1970-es és 1980-as években Robin kokainfüggő volt. Később bejelentette, hogy azóta már leszokott, közeli barátja és gyakori társa John Belushi halála miatt. Azt mondta, hogy az ő halála és fiának születése késztették arra, hogy leszokjon a drogokról.

2006. augusztus 9-én Robin bevonult egy newbergi rehabilitációs központba. Később bevallotta, hogy alkoholproblémákkal küzd. Publicistája a következő bejelentést tette: „20 év józanság után Robin Williams azon kapta magát, hogy újra inni kezdett és úgy döntött, hogy megelőző intézkedéseket tesz saját, valamint családja jólétének érdekében.”

2009 márciusában szívproblémákkal kórházba került. Emiatt elhalasztotta egyszemélyes turnéját, mert meg kellett műteni az egyik aortabillentyűjét. A műtét 2009. március 13-án sikeresen lezajlott a Cleveland Klinikán.

Jótékonykodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Williams és egykori felesége, Marsha megalapították a jótékonysági célokat szolgáló Windfall Alapítványt. Williams rengeteg energiát szentelt a jótékonykodásnak, többek között a Comic Relief adománygyűjtő szervezetben. A programot Robin, Billy Crystal és Whoopi Goldberg vezették. 1999 decemberében franciául énekelt a BBC-inspirálta videoklipben, amiben nemzetközi sztárok énekelték fel a Rolling Stones "It's Only Rock & Roll" című számát, hogy ezzel a Children's Promise-nak pénzt gyűjthessenek.

Robin a 2010-es canterburyi földrengés után turnéjának összes bevételét arra adományozta, hogy segítsen újraépíteni az új-zélandi várost. A bevétel fele a Vöröskereszthez került, a másik fele pedig a polgármesterhez. Fellépett az USO-val Irakban és Afganisztánban, ahol az amerikai csapatok állomásoztak.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2014. augusztus 11-én személyi asszisztense egy övvel felakasztva talált rá otthonában az egyik hálószobában, és a rendőrség szerint semmi nem utalt idegenkezűségre. Az öngyilkosság előtt depresszióval kezelték, de nem volt ismeretlen, hogy alkohol- és drogproblémái is voltak. Egy barátja szerint többször beszélt arról az ismerőseivel, hogy megszaporodtak az anyagi gondjai, így pénzért olyan szerepeket is el kellett vállalnia, amiket amúgy nem akart volna. Kaliforniai birtokát már két éve árulta.[1][2][3] Felesége szerint a színész korai stádiumban lévő Parkinson-kórral is küzdött.[4] Valószínűsítik, hogy ezek a nehézségek vihették rá a végzetes tettre. A boncolás szerint öngyilkossága előtt nem fogyasztott sem drogot, sem alkoholt.[5]

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Magyar hangja Rendező
2014 Éjszaka a múzeumban – A fáraó titka
(Night at the Museum: Secret of the Tomb)
utolsó befejezett filmje
Teddy Roosevelt Mikó István Shawn Levy

(Merry Friggin' Christmas)
Mitch Tristram Shapeero
Brooklyn legmérgesebb embere
(The Angriest Man in Brooklyn)
Henry Altmann Mikó István Phil Alden Robinson

(Boulevard)
Nolan Mack Dito Montiel
2013
(The Face of Love)
Roger Arie Posin
A komornyik
(The Butler)
Dwight D. Eisenhower Mikó István Lee Daniels
A nagy nap
(The Big Wedding)
Monighan atya Mikó István Justin Zackham
2011 Táncoló talpak 2.
(Happy Feet Two)
Ramón és Lukász (szinkronhang) Ujlaki Dénes
Józsa Imre
George Miller
2009 A világ legjobb apukája
(World's Greatest Dad)
Lance Clayton Mikó István Bobcat Goldthwait
Éjszaka a múzeumban 2.
(Night at the Museum: Battle of the Smithsonian)
Teddy Roosevelt Mikó István Shawn Levy
Vén csontok
(Old Dogs)
Dan Rayburn Mikó István Walt Becker
Shrink – Dilidoki kiütve
(Shrink)
Jack Holden Mikó István Jonas Pate
2007 A szeretet szimfóniája
(August Rush)
Maxwell "Wizard" Wallace Mikó István Kirsten Sheridan
Nászfrász
(License to Wed)
Frank tiszteletes Szombathy Gyula Ken Kwapis
2006 Táncoló talpak
(Happy Feet)
Ramón és Lukász (szinkronhang) Ujlaki Dénes
Józsa Imre
George Miller
Kis nagy hős
(Everyone's Hero)
Napoleon Cross (szinkronhang) Borbiczki Ferenc Christopher Reeve,
Daniel St. Pierre,
Colin Brady
Éjszaka a múzeumban
(Night at the Museum)
Teddy Roosevelt Mikó István Shawn Levy
Rumlis vakáció
(RV)
Bob Munro Mikó István Barry Sonnenfeld
Az éjszaka hangjai
(The Night Listener)
Gabriel Noone Mikó István Patrick Stettner
Az év embere
(Man of the Year)
Tom Doobs Harsányi Gábor Barry Levinson
2005 Robotok
(Robots)
Löksi (szinkronhang) Mikó István Chris Wedge
A nagy fehérség
(The Big White)
Paul Barnell Mikó István Mark Mylod
2004 Így nőttem fel
(House of D)
Pappass Kassai Károly David Duchovny
Vágott verzió
(The Final Cut)
Alan W. Hakman Maros Gábor Omar Naim
Karácsony
(Neol)
Charlie Boyd / A pap Mikó István Chazz Palminteri
2002 Álmatlanság
(Insomnia)
Walter Finch Mikó István Christopher Nolan
Sötétkamra
(One Hour Photo)
Seymour "Sy" Parrish Mikó István Mark Romanek
Dögölj meg, Smaci!
(Death to Smoochy)
Randolph Smiley Mikó István Danny DeVito
2001 A.I. – Mesterséges értelem
(Artificial Intelligence: AI)
Tudor Doktor (hangja) Mikó István Steven Spielberg
1999 Hazudós Jakab
(Jakob the Liar)
Jakab Heym / Narrátor Maros Gábor Peter Kassovitz
A kétszáz éves ember
(Bicentennial Man)
Andrew Martin Mikó István Chris Columbus
1998 Csodás álmok jönnek
(What Dreams May Come)
Chris Nielsen Mikó István Vincent Ward
Patch Adams Hunter "Patch" Adams Tordy Géza Peter Kassovitz
1997 Good Will Hunting Sean Maguire Tordy Géza Gus Van Sant
Agyament Harry
(Deconstructing Harry)
Mel / Harry karaktere Maros Gábor Woody Allen
Apák napja
(Fathers' Day)
Dale Putley Mikó István Ivan Reitman
Flubber – A szórakozott professzor
(Flubber)
Philip Brainard professzor Mikó István Les Mayfield
1996 Hamlet Osric Szombathy Gyula (1. szinkron)
Mikó István (2. szinkron)
Kenneth Branagh
Jack Jack Charles Powell Harsányi Gábor Francis Ford Coppola
Madárfészek
(The Birdcage)
Armand Goldman Tordy Géza (1. szinkron)
Háda János (2. szinkron)
Mike Nichols
Aladdin és a tolvajok fejedelme
(Aladdin and the King of Thieves)
Genie (szinkronhang) Mikó István Tad Stones
A titkosügynök
(The Secret Agent)
A professzor Mikó István Christopher Hampton
1995 Jumanji Alan Parrish Mikó István Joe Johnston
Áldatlan állapotban
(Nine Months)
Dr. Kosevich Mikó István Chris Columbus
Wong Foo, kösz mindent – Julie Newmar
(To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar)
John Jacob Smidt statiszta Forgács Gábor Beeban Kidron
1994 Ember a talpán
(Being Human)
Hector Szakácsi Sándor Bill Forsyth
1993 Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van
(Mrs. Doubtfire)
Daniel Hillard / Mrs. Euphegenia Doubtfire Mikó István Chris Columbus
1992 Aladdin Genie (szinkronhang) Mikó István Ron Clements
John Musker
FernGully, az utolsó esőerdő
(FernGully: The Last Rainforest)
Batty (szinkronhang) Bolba Tamás Bill Kroyer
Bohóc-sztori
(Shakes the Clown)
Mime Jerry Bob Goldthwait
Játékszerek
(Toys)
Leslie Zevo Barry Levinson
1991 Hook Peter Paning Dunai Tamás Steven Spielberg
A halászkirály legendája
(The Fisher King)
Henry "Parry" Sagan Harsányi Gábor Terry Gilliam
Meghalsz újra!
(Dead Again)
Dr. Cozy Carlisle Tordy Géza Kenneth Branagh
1990 Ébredések
(Awakenings)
Dr. Malcolm Sayer Dunai Tamás Penny Marshall
Cadillac Man Joey O'Brien Bajor Imre Roger Donaldson
1989 Holt költők társasága
(Dead Poets Society)
John Keating Tordy Géza Peter Weir
1988 Münchhausen báró kalandjai
(The Adventures of Baron Munchausen)
Hold király Szilágyi Tibor Terry Gilliam
1987 Jó reggelt, Vietnam!
(Good Morning, Vietnam)
Adrian Cronauer Bajor Imre (1. szinkron)
Maros Gábor (2. szinkron)
Barry Levinson
1986 Nicsak, ki nyaral!
(Club Paradise)
Jack Moniker Dörner György Harold Ramis
Ragadd meg a napot
(Seize the Day)
Tommy Wilhelm Fielder Cook
Most kapd el, Jack
(The Best of Times)
Jack Dundee Szombathy Gyula Roger Spottiswoode
1984 Moszkva a Hudson partján
(Moscow on the Hudson)
Vladimir Ivanoff Dunai Tamás Paul Mazursky
1983 A túlélők
(Moscow on the Hudson)
Donald Quinelle Rudolf Péter Michael Ritchie
1982 Garp szerint a világ
(The World According to Garp)
T.S. Garp Rudolf Péter George Roy Hill
1980 Popeye, a tengerész
(Popeye)
Popeye Szombathy Gyula Robert Altman
1980 Egy úr az űrből (TV sorozat) Mork Maros Gábor (1. szinkron)
Rudolf Péter (2. szinkron)

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Robin Williams dies aged 63 in suspected suicide. Telegraph, 2014. augusztus 11. (Hozzáférés: 2014. augusztus 12.)
  2. A rendőrség elmondta, hogyan halt meg Robin Williams – Hvg.hu, 2014. augusztus 12.
  3. A pénzzel is meggyűlt a baja halála előtt Robin Williamsnek – Hvg.hu, 2014. augusztus 13.
  4. Parkinson-kórban szenvedett Robin Williams – Index, 2014. augusztus 14.
  5. Tiszta fejjel halt meg Robin Willams – Origo, 2014. november 7.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robin Williams című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robin Williams témájú médiaállományokat.