Német Nemzeti Könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Német Nemzeti Könyvtár (Deutsche Nationalbibliothek)

Alapítva1912
Típusnemzeti könyvtár, A Német Nemzeti Könyvtár referensz könyvtár, ami azt jelenti, hogy a publikációk csakis az olvasótermekben vehetők igénybe. Csak a 18. életévet betöltött és érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják a könyvtárat. A könyvtár használata díjköteles
SzékhelyFrankfurt am Main, Lipcse, Németország
IgazgatóDr Elisabeth Niggemann
Költségvetés40,5 millió euró
Dolgozók száma649

Elhelyezkedése
Német Nemzeti Könyvtár (Németország)
Német Nemzeti Könyvtár
Német Nemzeti Könyvtár
Pozíció Németország térképén
é. sz. 50° 07′ 52″, k. h. 8° 41′ 00″Koordináták: é. sz. 50° 07′ 52″, k. h. 8° 41′ 00″
A Német Nemzeti Könyvtár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Német Nemzeti Könyvtár témájú médiaállományokat.
A Német Nemzeti Könyvtár frankfurti telephelye

A Német Nemzeti Könyvtár (németül: Deutsche Nationalbibliothek DNB) kezdetekben a Német Szövetségi Köztársaság központi irattára és nemzetközi bibliográfiai központja volt. Feladatának tekintette, hogy maradandóan tárolja, dokumentálja és rögzítse a teljes német és német nyelvű kiadványok irodalomjegyzékét 1913-tól, a külföldi kiadványokat Németországról, a német művek fordításait, a németül beszélő kivándorlók külföldön megjelentetett műveiket 1933-1945 illetve azoknak a nyilvánosság számára való közzétételét.[1] A Német Nemzetközi Könyvtár külföldi szövetkezeti kapcsolatokat is ápol mind országos, mind nemzetközi szinten. Például, a vezető üzlettárs szerepet vállal az irodalomjegyzék szabályainak és standardjainak karbantartásában és kiemelkedő szerepet játszik a nemzetközi könyvtári standardoknak a fejlesztésében. A könyvkiadókkal való együttműködés az 1935-ös törvény által lett szabályozva a Lipcsei Német Könyvtár és 1969 óta a Frankfurti Német Könyvtár számára. A könyvtári feladatokat a lipcsei és a frankfurti intézet között osztották meg, közös munkájukat specifikus szakterületekre irányították. A harmadik intézet, a Berlini Német Zenearchívum, amit (1970-ben alapítottak), minden zenéhez kapcsolódó nyomtatott és rögzített anyagok tárolásával foglalkozik.

Történet[szerkesztés]

Az 1848-49-es németországi forradalom idején számos könyvkereskedő és könyvkiadó felajánlotta műveit a Frankfurti Parlament részére egy parlamentáris könyvtár számára. A könyvtárat Johann Heinrich Plath vezette és a Reichsbibliothek nevet kapta ("Reich könyvtár"). A forradalom elbukása után a könyvtárat otthagyták és a létező könyvállományt immáron a Nurembergi Germanisches Nationalmuseum-ban tárolták.[2] 1912-ben, Lipcse városában, a lipcsei német könyvkereskedői tőzsdeegylet (Börsenverein der Deutschen Buchhändler zu Leipzig), Szász Királyság (Königreich Sachsen), és Lipcse városa (Stadt Leipzig) megállapodtak a Német Nemzeti Könyvtár Lipcsében való megalapításában. 1913. január 1-jén, minden német nyelvű kiadványt szisztematikusan gyűjtöttek (beleérve osztrák és svájci könyveket is). Ugyanabban az évben, Dr. Gustav Wahl-t megválasztották a könyvtár első igazgatójának.

1946-ban Dr. Georg Kurt Schauer, Heinrich Cobet, Vittorio Klostermann és Professor Hanns Wilhelm Eppelsheimer, a Frankfurti Egyetem Könyvtárának az igazgatója, kezdeményezték a frankfurti székhelyű német irattár helyreállítását. Az államszövetségi könyvkereskedői képviselők az amerikai övezetben jóváhagyták a javaslatot. Frankfurt városa hozzájárult a megtervezett irattár támogatásához mind alkalmazottak, mind anyagi erőforrások igénybevételével. Az Amerikai Egyesült Államok katonai kormányzata jóváhagyását adta. A könyvtár elkezdte munkáját a korábbi Rothschild könyvtár dohányzó szobájában, ami a lebombázott egyetemi könyvtár elhelyezésre szolgált. Ennek eredményeként két könyvtár is volt Németországban, amely magára vállalta a nemzetközi könyvtár feladatait és funkcióit a későbbi Német Demokratikus Köztársaság (Deutsche Demokratische Republik, DDR) és (Bundesrepublik Deutschland, BRD) Német Szövetségi Köztársaságot illetőleg. A két nemzeti bibliográfiai katalógus majdnem azonos tartalommal jelent meg évente.

Németország újraegyesítésével 1990. október 3-án, a Lipcsei Német Könyvtár és a Frankfurti Német Könyvtár összeolvadt egy új intézetté, A Német Könyvtárrá (Die Deutsche Bibliothek). A Német Nemzeti Könyvtárra vonatkozó törvény 2006. június 29-én lépett érvénybe. A gyűjtemény kibővítése tömören magába foglalja az internetes kiadványokat, amely kijelöli az utat a gyűjtésre, katalogizálásra és a kiadványok megőrzésére a német kulturális örökség részeként. A könyvtár legmagasabb vezető testületét, az Adminisztratív Tanácsot, kibővítették, hogy két parlamenti taggal bővülhessen a Bundestagból. A törvény ezen kívül módosította a könyvtár nevét és a hozzá tartozó épületekét is Lipcsében, Frankfurtban és Berlinben die "Deutsche Nationalbibliothek"-re.

2000 júliusában, a DMA (Deutsches Musikarchiv) magára vállalta a raktározási szerepet is a GEMA számára, "Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte", ami egy német zene copyright szervezet. Azóta, a zene kiadóknak már csak a DMA-nak kell benyújtani a másolatokat, ami lefedi mind a nemzeti tárolást, mind a másolás elleni védelmet. A 210.000-es darabszámú nyomtatott zeneművek az azelőtti tulajdonosról "GEMA" át lettek ruházva a DMA-nak.

Készlet[szerkesztés]

  • Teljes: 27,7 millió darab
    • Lipcse: 16,7 millió darab
    • Frankfurt: 10,3 millió darab
    • online publikációk: 719.000 darab[3]

Lásd még[szerkesztés]

Ajánlások[szerkesztés]

  1. Murray, Stuart. The Library: An Illustrated History. New York, NY: Skyhorse Pub (2009) 
  2. Reichsbibliothek von 1848, Handbuch der historischen Buchbestände in Deutschland. Hildesheim: Olms Neue Medien (2003) 
  3. Archivált másolat. [2010. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]