Kenneth Branagh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sir Kenneth Branagh
KennethBranaghJuly09.jpg
Életrajzi adatok
Házastársa Emma Thompson
Születési név Kenneth Charles Branagh
Született 1960december 10. (54 éves)
Belfast,
 Egyesült Királyság
Házastársa Emma Thompson (19891995)
Lindsay Brunnock (2003-napjainkig)
Élettárs Helena Bonham Carter
Pályafutása
Aktív évek 1981–napjainkig
Díjai
További díjak Európai Film-díj - Legjobb európai színész
1990 V. Henrik

Sir Kenneth Branagh az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Kenneth Branagh témájú médiaállományokat.

Sir Kenneth Charles Branagh (Egyesült Királyság, Észak-Írország, Belfast, 1960. december 10. –) Emmy- és háromszoros Európai Film-díjas ír származású brit színész, rendező és forgatókönyvíró.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendezőként

23 évesen csatlakozott a Royal Shakespeare Company társulatához. 1989-ben megrendezte az V. Henrik (Henry V) című filmet, amiben a címszerepet is eljátszotta. A filmet a kritikusok és a közönség is nagy tetszéssel fogadta. Branagh-t jelölték a legjobb rendezőnek és főszereplőnek járó Oscar-díjra. 1991-ben Hollywoodban is letette a névjegyét a Meghalsz újra! (Dead Again) című thrillerrel, partnerei Emma Thompson és Andy Garcia voltak. 1993-ban újabb Shakespeare-művet adaptált, de ezúttal egy vígjátékot, a Sok hűhó semmiértet (Much Ado About Nothing), amely szintén nagy sikert aratott. 1994-ben Mary Shelley Frankensteinjét vitte filmvászonra Robert De Niróval a főszerepben: a mű vegyes megítélésben részesült. 1995-ben sajátos Hamlet-feldolgozást készített Hamlet, vagy amit akartok (In Bleak Midwinter) címmel. 1996-ban már a klasszikus Hamlet tragédiáját keltette életre, amiben a rendezés mellett a főszerepet is magára osztotta. A filmben igazi sztárgárdát vonultatott fel, többek között szerepel benne Richard Attenborough, Julie Christie, Billy Crystal, Judi Dench, John Gielgud, Charlton Heston, Jack Lemmon, Robin Williams és Kate Winslet is. 2000-ben, négyéves hallgatás után, újabb Shakespeare-adaptáció következett, a Lóvátett lovagok (Love's Labour's Lost). A film nem aratott túl nagy sikert, főleg Branagh előző adaptációi tükrében. 2006-ban az Ahogy tetszik (As You Like It) következett, szintén Shakespeare nyomán, de ezt a filmet már csak rendezőként jegyezte Branagh. Szintén 2006-ban rendezőként és forgatókönyvíróként jegyezte a Varázsfuvolát René Pape főszereplésével. A következő évben egy krimi klasszikushoz nyúlt, de a Mesterdetektív nem érte el az eredeti 1972-es produkció sikerét.

Színészként

Színészként 1989-ben tűnt fel igazán a John Osborne drámájából adaptált Nézz vissza haraggal (Look Back in Anger) című tévéfilmben Emma Thompson oldalán. Az Oliver Parker rendezte Othelloban is nagyon emlékezetes Jágó alakítással örvendeztette meg a nézőket, de Woody Allen is főszerepet adott neki a Sztárral szemben (Celebrity) című tragikomédiában.

Magánélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magánéletét nem lehetne túl zökkenőmentesnek nevezni. Hat évnyi házasság után elvált Emma Thompsontól, később öt évig élt együtt Helena Bonham Carterrel, akivel 1999-ben szakított. Rövid kapcsolat fűzte még az amerikai Alicia Silverstone-hoz is. 2003-ban feleségül vette Lindsay Brunnock díszlettervezőt, akivel jelenleg is együtt él.

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

* 1987: A Month in the Country

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Európai Film-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cannes-i fesztivál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Oscar-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Arany Málna-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Golden Globe-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Emmy-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Velencei Nemzetközi Filmfesztivál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]