Thomas Mitchell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas Mitchell
Thomas Mitchell in High Barbaree trailer.jpg
Mitchell 1947-ben
Életrajzi adatok
Született 1892. július 11.
Elizabeth, New Jersey USA
Elhunyt 1962. december 17. (70 évesen)
Beverly Hills, California USA
Házastársa Rachel Hartzell
Ann Stuart Breswer
Pályafutása
Aktív évek 19231962
Díjai
Oscar-díj Legjobb férfi mellékszereplő
1940 Hatosfogat

Thomas Mitchell az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Mitchell témájú médiaállományokat.

Thomas Mitchell (1892. július 11.1962. december 17.) Oscar-díjas amerikai színész, forgatókönyvíró.

Mitchell a kora egyik legnagyobb karakterszínésze volt. Olyan híres szerepek fűződnek a nevéhez, mint Scarlett édesapja, Gerald O'Hara az Elfújta a szélben vagy az iszákos Doc Boone a Hatosfogatban.

Az első színész volt, aki megnyerte az Oscar- Emmy- és Tony-díjat is. Csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mitchell ír emigránsok gyermekeként született a New Jersey állambeli Elizabethben 1892-ben. Édesapja és bátyja újságírók voltak. Az ő példájukat követve a fiatal Mitchell is újságíró lett. Habár hamar rájött, hogy szívesebben ír kabaréjeleneteket, mint tudósításokat.

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1913-ban vált színésszé, amikor csatlakozott Charles Coburn Shakespeare Társulatához. A '20-as években a Broadwayen lépett fel, de az írást is folytatta. A Little Accident művét háromszor is feldolgozták Hollywoodban. Első kisebb filmszerepét a Six Cylinder Loveban kapta 1923-ban.

Tyron Power és Thomas Mitchell A fekete hattyúban

Az áttörést Frank Capra filmje, A kék hold völgye hozta meg számára 1937-ben. Ugyanabban az évben Oscar-díjra is jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában A hurrikánban nyújtott alakításáért.

A következő pár évben olyan klasszikussá vált filmekben szerepelt, mint John Ford Hatosfogatja, - amiért Oscart is nyert - az Elfújta a szél, a Becsületből elégtelen vagy a A Notre Dame-i toronyőr. Amikor a Hatosfogatért átvette az Oscar-díját, azt mondta: "Nem gondoltam, hogy ilyen jó voltam."

Talán egyik legismertebb szerepe Billy bácsi volt Capra karácsonyi klasszikusában, Az élet csodaszépben James Stewart oldalán. Érdekes, hogy a film a maga idejében nem volt túl sikeres, de később hogy évente felbukkant a televízió műsorán, minden idők egyik legkedvesebb filmjévé vált.

Az '50-es és '60-as években főleg TV sorozatokban játszott. Eljátszotta színpadon a később Peter Falk révén világhírűvé vált Columbo felügyelőt is. Utolsó mozifilmje az 1961-es Egy maroknyi csoda volt.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mitchell 1962-ben halt meg csontrákban 70 éves korában Beverly Hillsben. Hamvait a Chapel of the Pines Crematoryban helyezték el Los Angelesben.

Oscar-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fontosabb filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thomas_Mitchell (actor) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.