Richard Lynch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Lynch
SzületettRichard Hugh Lynch
1940. február 12.
Brooklyn, New York
Elhunyt2012. június 19. (72 évesen)
Yucca Valley, Kalifornia
MűvészneveRichard H. Lynch
Állampolgárságaamerikai
HázastársaBéatrix Lynch (elvált)
Lily Lynch
Gyermekeiegy gyermek:
1 (Christopher Lynch)
Foglalkozásaszínész
IskoláiThe Actors Studio
HB Studio
Halál okaSzívinfarktus

Magassága179 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek19672012
Híres szerepei
MűfajokHorror
Thriller
Tevékenységszínész

  • IMDb
  • PORT.hu
  • SablonWikidataSegítség

    Richard Lynch, született Richard Hugh Lynch, (Brooklyn, 1940. február 12. – Yucca Valley, 2012. június 19.) amerikai színész, aki leginkább negatív, ellenszenves karakterek filmekben és televízióban való megformálásáról ismert. Termékeny munkássága során több mint 160 filmben szerepelt.

    Életrajz[szerkesztés]

    Fiatalkora és karrier[szerkesztés]

    Richard 1940. február 12-én Brooklynban, New York Cityben született, ír származású, katolikus szülők gyermekeként. Richard Lynch négy évig szolgált az Egyesült Államok tengerészgyalogságánál. Van egy bátyja, Barry és két nővére, Carole Taylor és Cathy Jones. Lynch jellegzetes arca, sebhelyes megjelenése népszerű ellenséggé tette a filmvásznon. A hegek egy 1967-es balesetből származnak. A New York-i Central Parkban, kábítószer hatása alatt felgyújtotta magát, és testének több mint 70%-a megégett.[1] Felépülése több mint egy évig tartott, az esetből tanulva felhagyott a kábítószer-fogyasztással, és végül a The Actors Stúdióban és a HB Stúdióban áttért az egészséges életmódra, elkezdett edzeni. 1970-ben Robert De Niroval, Sally Kirklanddel és Diane Ladddal együtt szerepelt a Shelley Winters által írt, rövid életű off-Broadway-darabban, a One Night Stands of a Noisy Passengerben.[2] Gyakran alakított gonosztevőt olyan filmekben, mint a Scarecrow, amely a filmes debütálását jelentette, a The Seven-Ups, Bad Dreams, The Sword and the Sorcerer, és a Little Nikita. 1982-ben Lynch elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Szaturnusz-díjat a gonosz Cromwell király szerepéért a The Sword and the Sorcerer.[3] Bár Richard Lynch leginkább negatív karakterek megformálásáról ismert, a 2007-es Mil Mascaras vs. the Aztec Mummy című filmben az Egyesült Államok elnökét játszotta el. Lynch, Judson Scott mellett szerepelt az 1982-es, rövid életű The Phoenix sci-fi tévésorozatban. A színészet mellett Lynch zenész is volt, szaxofonozott, gitározott, zongorázott és furulyázott. Ír származású szülei révén rendelkezett ír állampolgársággal, és gyakori vendég volt Írországban. Barry testvérével együtt szerepelt a Nightforce és a Total Force című alkotásokban. Feleségével, Lilyvel együtt szerepelt a Breaking the Silence (1998) című filmben, fiával, Christopher Lynch-el pedig a Trancers II (Delejezettek 2.) című sci-fi-ben játszott. 1977-ben Richard Lynch együtt állt a színpadon Al Pacino színésszel, egy közeli barátjával a Broadway-színműben, a Pavlo Hummel alapképzésében. Lynch egy vietnami veteránt alakított, aki kerekesszéket használt, és 1977-ben jelölték Tony-ra. Az évek során Lynch barátjával és kollégájával, Don Calfával több filmben is együtt dolgozott, a Necronomicon (1993), a Toughguy (1995), a Corpses Are Forever (2003) és a Lewisburg (2009) filmekben.

    Idős kora és halála[szerkesztés]

    Lynch kétszer házasodott meg – első felesége, Béatrix Lynch (kapcsolatukból egy fiú született, Christopher Lynch, aki 2005-ben halt meg tüdőgyulladásban), később pedig Lily Lynch-et vette el.[4] Lynch holttestét 2012. június 19-én találták meg otthonában a kaliforniai Yucca Valleyben. Nem derült ki, hogy Lynch június 18-án vagy június 19-én halt meg. Miután néhány napig nem hallott Lynchről, Carol Vogel színésznő barátja, elment otthonába, ahol a bejárati ajtó nyitva volt, a holttestét pedig a konyhában találta meg.[5] A halál okát szívrohamként hozták nyilvánosságra. A halálát követő egyes hírek tévesen 1936-ban határozták meg születési évét, de a családja által a Los Angeles Timesban megjelent gyászjelentés helyesen 1940-ben tüntette fel az évet.

    Filmográfia[szerkesztés]


    A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!

    Filmek[szerkesztés]

    Televízió[szerkesztés]

    Irodalom[szerkesztés]

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Lynch Got Second Chance”, Times Daily (Florence, Alabama) , 1971. március 17.. [2016. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. június 20.) 
    2. One Night Stands of a Noisy Passenger - Lortel Archives. iobdb.com . (Hozzáférés: 2019. július 22.)
    3. Past Saturn Awards. Saturn Awards . [2010. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 5.)
    4. Actor Richard Lynch dies at 76 (2012. június 20.) 
    5. "Halloween" actor Richard Lynch dies aged 76. Reuters , 2012. június 21.

    További információk[szerkesztés]