Whoopi Goldberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Whoopi Goldberg
Whoopi Goldberg - Comic Relief 2006 - Daniel Langer.jpg
Whoopi Goldberg egy próbán 2006-ban, Las Vegasban (fotó: Daniel Langer)
Életrajzi adatok
Születési név Caryn Elaine Johnson
Született 1955. november 13. (58 éves)
New York, New York (állam), USA
Házastársa Alvin Martin (1973–1979)
David Claessen (1986–1988)
Lyle Trachtenberg (1994–1995)
Pályafutása
Aktív évek 1981 – napjainkig
Díjai
Oscar-díj Legjobb női mellékszereplő
1991 Ghost
Golden Globe Legjobb női mellékszereplő
1991 Ghost
BAFTA-díj Legjobb női mellékszereplő
1991 Ghost
További díjak San Sebastian-i Filmfesztivál
Országúti vagányok

Whoopi Goldberg az IMDb-n

Whoopi Goldberg (eredetileg: Caryn Elaine Johnson, New York, 1955. november 13. –) amerikai filmszínésznő.

Egyike azon keveseknek, akik Oscar-, Tony-, Emmy-, Grammy-, és Golden Globe-díjat egyaránt kaptak.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyermekkor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szegény családba született. A whoopi művésznevet gyermekkori gúnynevére utalva vette fel (whoopee cushion – porbafingó).

Nyolc éves korától Helen Rubinstein kísérleti gyermekszínházban kezdett a szakmával foglalkozni. Itt szerezte meg színpadi, színészi gyakorlatát, legalábbis kizárólag itt tanulta a színészetet – színészpedagógusoktól. Tanárai azonnal észrevették a kislány rendkívüli tehetségét.

Teljes képzést más tekintetben sem kapott, éveken keresztül lemaradónak tekintették diszlexiája miatt: az iskolát is abba kellett hagynia.

Ifjúság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hatvanas években elhagyta otthonát, csatlakozott a hippi-mozgalomhoz, egy kommunában élt, és füvet is szívott. Sokáig nem dolgozott sehol. Később keményebb drogokat is fogyasztott. Ameddig a hetvenes években nem találkozott egy drogellenes aktivistával, Alvin Martinnal, nem sikerült leszoknia. Hamarosan összeházasodtak, és egy év múlva lányuk is született.

1974-ig különböző kvalifikálatlan munkákat végzett (pl. volt éjjeliőr is), amikor – egy színházi ügynökség segítségével – San Diegóban lehetőséget kapott. A férje ide nem követte, a házasság véget ért.

Színház[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színházi karrierjét már Whoopi Goldberg néven kezdte meg. San Diegóban részt vett a város Repertoár színházának létrehozásában. Azután San Franciscóba költözött, ahol különböző amatőr társulatokban játszott. Egyik első főszerepét a Kurázsi mamában (Bertolt Brecht) alakította.

Egyszer, amikor egy előadásba be kellett ugrania egy megbetegedett társa helyett, támadt az az ötlete, hogy monodrámát adjon elő, amelyben hat szerepet egyedül ő játszik. Ezt a tervet 1983-ban tudta megvalósítani, és nagy sikert aratott. (The Spook Show). A darabot nemcsak Amerika különböző városaiban, hanem Kanadában és Európában is előadta. Az előadást Mike Nicols rendezte, aki 1984-ben segített neki aztán a Broadwayre kerülni. Ennek nyomán meghívásokat kapott különböző szerepekre; többek között játszott a Jézus Krisztus szupersztárban is.

A következő években – szaporodó filmszerepei miatt – már nemigen maradt ideje színházban szerepelni, bár volt még néhány emlékezetes alakítása.

Film[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cannes, 1992

Amikor Whoopi Goldberg 1985-ben arról értesült, hogy megfilmesíteni készülnek Alice Walker Kedves Jóisten c. Pulitzer-díjas regényét, ami az Egyesült Államok déli részén játszódik, a feketék másodrendűségéről, ezen belül a fekete nőkről szól, akik a feketék között is másodrangúak, levelet küldött az írónőnek, hogy játszani szeretne a filmben. Az írónő, ismervén a színésznő színpadi tevékenységét, beajánlotta a rendezőnek, Steven Spielbergnek. Whoopi Goldberg meg is kapta Celie, a főhős szerepét.

A film – és a főhős – kulcsmondata: „Lehetek szegény, lehetek nigger, lehetek csúnya, és meglehet, hogy főzni sem tudok… De itt vagyok.”

A színésznő berobbanását a film világába Golden Globe-bal és Oscarra jelöléssel jutalmazta a szakma.

Ez után a drámai szerep után Whoopi Goldberg a legkülönbözőbb műfajú filmekben játszott, komédiákban, krimikben, sorozatokban, sci-fi-kben és drámaiakban szintúgy.

A hangját adta emellett rajzfilmeknek, és elvállalt dokumentumfilmeket is.

Televízió[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Beszédet tart az esőerdők megmentéséért

A filmezéssel egyidőben Whoopi Goldberg a televíziók világába is bevonult. Éveken keresztül állandó szereplője volt egy humoros showműsornak, és vezetett talk-show-t is. Néhány évadon át szerepelt egy fantasztikus sorozatban (Star Trek: The Next Generation, 1988–1993), és vendégként néhány más tévéprodukcióban is.

1994-ben vezette először az Oscar díjátadó ceremóniát, és azóta óriási sikerrel szerepel sok hasonló szerepben.

Most a The View című showműsor egyik műsorvezetője Barbara Walters, Joy Behar, Elisabeth Hasselbeck és Sherri Sheperd mellett.

Magánélete, nézetei, meggyőződése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Whoopi Goldberg háromszor volt férjnél, az első férje, Alvin Martin, a második David Claessen, (1988–1990), a harmadik Michael Trachtenberg (1994–1995) volt. Lánya az első házasságából származik.

Különböző közismert románcai közül a legismertebb partner talán Ted Danson[1] volt.

Whoopi Goldberg nem rejti véka alá radikális társadalmi nézeteit, nyíltan kritizálja az Egyesült Államok konzervativizmusát, magát a Republikánus Pártot is. Fellép a kultúrák, a vallások egyenrangúsága és az azonos neműek házassága mellett is.

1998-ban a Könyv címmel egy könyvet is kiadott, amelyben gyilkosan kritizálja korunk társadalmát és a politikai életet.

Jelentősebb díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A teljes filmográfia mintegy 100-150 filmből áll.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Whoopi Goldberg témájú médiaállományokat.