Liv Ullmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Liv Ullmann
Liv Ullmann.jpg
Liv Ullmann Cannes-ban, 2001
Született 1938. december 16. (76 éves)
Tokió
Gyermekei Linn Ullmann
Foglalkozása színész
író
filmrendező
forgatókönyvíró

Liv Ullmann az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Liv Ullmann témájú médiaállományokat.

Liv Johanne Ullmann (Tokió, 1938. december 16.) norvég színésznő, forgatókönyvíró és filmrendező.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Liv Ullmann Tokióban született, ahol repülőmérnök apja akkoriban szaktanácsadóként dolgozott. A norvégiai Trondheimben nőtt fel. Ingmar Bergman kilenc filmjében játszott főszerepet. A neves rendezőtől 1966-ban született lánya, Linn Ullmann az új évezred nemzetközileg elismert norvég írónője. (Pár regénye magyarul is olvasható: a Mielőtt elalszol, az Áldott gyermek és a Kegyelem.)

Bergmannal közös munkái, különösen az erőteljes Jelenetek egy házasságból az 1970-es évek feminista és kulturális ikonjává és korának egyik legelismertebb színésznőjévé avatták. Két alkalommal jelölték Oscar-díjra: az 1971-es Kivándorlók és az 1976-os Szemben önmagunkkal filmszerepéért.

Sok évig New Yorkban élt második férjével, az amerikai Donald Saundersszel, kihez 1985-ben ment nőül, 1998-ban váltak el. Két sikeres önéletrajzi művet publikált: Changing (Változások, 1977) és Choices (Választások, 1984) címmel.

A norvég, svéd és angol mellett több más európai nyelven is beszél. A UNICEF sokat utazó jószolgálati követe.

Ismertebb filmszerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Liv Ullmann rendhagyó jelenség. Manírok, póz, a reklám dobpergése nélkül vált világsztárrá. Lénye első pillanatra egyáltalán nem felkavaró. Szépsége lassan kibontakozó, rejtett szépség. Felületes szemlélő azt mondhatná rá: semmi különös. Mégis joggal gondolt már érzékeny fiatal lányként a színészi pályára, mert megvolt benne az a később tudatosan kifejlesztett és őrzött képesség, mely a színjátszás lényege: a fogékonyság, a másokra is átsugárzó belső vibrálás, a szemében tükröződő jelenlét csillogása. És nem utolsó sorban az a megmagyarázhatatlan, de feltétlenül szükséges többlet, amit jobb meghatározás híján egyéniségnek nevezünk. Ezek összessége tette alkalmassá a színészi és filmszínészi pályára, ahol kitűnő mesterek ihletése vezette, köztük is az egyik legnagyobbé, Ingmar Bergmané.
– Karcsai Kulcsár István

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Liv Ullmann témájú médiaállományokat.