Bruce Willis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruce Willis
Született Walter Bruce Willis
1955. március 19. (68 éves)[1][2][3][4][5]
Idar-Oberstein[6][7]
Állampolgársága amerikai[8]
Nemzetisége német, amerikai
Házastársa
  • Demi Moore (1987. november 21. – 2000. október 18.)
  • Emma Heming (2009. március 27. – )
Gyermekei öt gyermek:
  • Rumer Willis
  • Scout Willis
  • Tallulah Willis
Foglalkozása
Iskolái
  • Montclair State University
  • Penns Grove High School
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek 1978–2022
Híres szerepei
Díjai
Golden Globe-díjak
Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat)
A simlis és a szende (1987)
Emmy-díjak
Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat)
A simlis és a szende (1987)
Legjobb vendégszínész (vígjátéksorozat)
Jóbarátok (2000)

A Wikimédia Commons tartalmaz Bruce Willis témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Walter Bruce Willis (Baumholder, Idar-Oberstein, NSZK, 1955. március 19. –) Golden Globe- és kétszeres Emmy-díjas, visszavonult németamerikai színész és énekes.

Az 1980-as évek végén vált ismertté, s azóta hollywoodi karriert futott be első számú sztárként és karakteres mellékszereplőként is; legismertebb szerepe John McClane a Die Hard-filmekből. Több zenei albumot jelentetett meg és feltűnt televíziós sorozatokban is. Filmográfiája több mint hatvan címet számlál, közöttük is olyan jól ismert, nagy sikerű produkciókat, mint a Ponyvaregény, Az ötödik elem, az Armageddon és a Hatodik érzék. Állandó magyar hangja Dörner György.

A filmek, melyekben Willis szerepelt, az észak-amerikai mozipénztáraknál 2,64 / 3,05 milliárd dollárt hoztak, amivel főszereplőként a kilencedik legnagyobb bevételt elérő színész, kisebb szerepeit is számlálva pedig a tizenkettedik.[14][15]

1987 és 2000 között Demi Moore színésznő házastársa volt, három lányuk született. A nyilvánosság előtt gyakran ad hangot az amerikai hadsereg iránt érzett rokonszenvének. 2022-ben afázia miatt visszavonult a színészettől.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Bruce Willis egy németországi amerikai katonai bázison született Idar-Obersteinben, David Willis amerikai katona apától és Marlene Willis banki dolgozó német anyától,[16][17] a legidősebbként négy gyermek közül (testvérei Florence, David és Robert). Miután 1957-ben elbocsátották a seregből, apja hazament Penns Grove-ba, New Jersey-be családjával együtt, s hegesztőként, illetve gyári munkásként dolgozott.[18] Bruce tizenéves volt, mikor 1972-ben szülei különváltak.[17] Fiatalkorában gyakran eljárt otthonról, de dadogása is elkísérte.[19] A Penns Grove High School diákja volt, lakóhelyén.[20] Kifejezőeszközeként a színpadot találta meg, ahol könnyedén boldogult, levetkőzve dadogását is, s a középiskolában drámaszakkörbe is járt, illetve az iskolai tanács elnöki posztját is betöltötte.[21]

A további tanulmányok helyett apja nyomdokaiba lépett, s maga is fizikai dolgozó lett, biztonsági őrként kapott állást, s munkáscsoportokat is szállított a DuPont Chambers Works gyárnál Deepwaterben, New Jerseyben.[22] Miután egy kollégáját megölték munka közben, úgy döntött, kilép, s ezt követően különböző bárok visszatérő vendége lett.[23] Megtanult harmonikázni és csatlakozott a Loose Goose nevezetű R&B bandához.[21] Egy ideig magánnyomozóként tevékenykedett, majd visszatért a színészethez. Beiratkozott a Montclair State University drámaprogramjára, ahol beválasztották a Macska a forró bádogtetőn egyik szerepére, azonban már első évében hátrahagyta az iskolát, s New Yorkba költözött.[17]

Willis visszatért a bárokba, azonban ezúttal csak egy részidős munka miatt.[22] Számtalan meghallgatás után végül szerepet kapott a színpadon a Heaven and Earth című produkcióban. További tapasztalatra és reflektorfényre a Miami Vice televíziós sorozat egy epizódjában és a Levi's reklámjában tett szert.[24]

Karrierje[szerkesztés]

Willis New Yorkból Kalifornia felé vette az irányt, hogy eljusson több televíziós sorozat meghallgatására.[17] Háromezer színész közül választották ki A simlis és a szende férfi főszerepére;[24] David Addison Jr. karaktere komikus színészként alapozta meg nevét, több díjhoz is hozzásegítette, míg öt évad után véget nem ért. A széria népszerűségi csúcspontján a Seagram italgyártó cég felkérte a Golden Wine Cooler elnevezésű produktumuk reklámarcának. Az emlékezetes kampány öt- és hétmillió dollár közötti összeghez juttatta hozzá a feltörekvő filmcsillagot két év alatt. Mindennek ellenére Willis úgy döntött, nem újítja meg szerződését a céggel, mikor 1988-ban leállt az alkoholfogyasztással.[25] Első komoly filmszerepe az 1987-es Blake Edwards-vígjátékban, a Nem látni és megszeretniben volt Kim Basinger oldalán. Mégis, egy akkoriban váratlan pálfordulás hozta meg számára világszerte az áttörést: a Drágán add az életed!, amiben maga vitt véghez több kaszkadőrjelenetet is,[26] összesen 138 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál.[27] E sikernek köszönhetően az akciófilm még négy folytatást szült, melyeknek legutóbbi darabja, a Die Hard 5 2013 elején került a mozikba. Még a '80-as évek végén Willis Golden Globe-jelölést kapott Az ellenség földjénben nyújtott alakításáért, s hangját szolgáltatta a Nicsak, ki beszél! kisgyermek-szereplőjének.

A '80-as évek végén Willis mérsékelt sikereket élvezett mint énekes. A The Return of Bruno című pop-blues lemezén szerepelt a kislemezként kelendővé vált "Respect Yourself" című dal,[28] amit egy Spinal Taphez hasonló „rockumentumfilm”-paródiával népszerűsített, melyben ő volt látható jelenetekben, amint híres eseményeken, köztük Woodstockban lép fel. A következő albumai már kevésbé voltak népszerűek, ám Willis még mindig vissza-visszatér a stúdióba alkalmanként.

Willis a Túl a sövényen németországi premierjén, 2006. június 28-án.
Willis a Legdrágább az életed londoni premierjén, 2007-ben.

A '90-es évek elején karrierje kisebb gödörbe ért, amikor olyan bukásokat kellett elkönyvelnie, mint a Hiúságok máglyája, az Árral szemben, a Hudson Hawk – Egy mestertolvaj aranyat ér, aminek társ-forgatókönyvírója is volt, vagy Az éj színe című erotikus thriller, amit a kritika rendkívül rosszul fogadott, de videón később népszerűnek bizonyult. 1994-ben azonban szerepet kapott Quentin Tarantino széles körben dicsért filmjében, a Ponyvaregényben, ami új löketet adott pályájának. 1996-ban produceri kezei alól került ki a Bruno the Kid című rajzfilm, amiben CGI-mása volt látható.[29] A kilencvenes évek közepén főszerepet játszott olyan sikerfilmekben, mint a 12 majom és Az ötödik elem, de az évtized végére karrierje ismét leült, mikor A Sakál, A kód neve: Merkúr és a Bajnokok reggelije került a mozikba; egyedül az Armageddon részesült a közönség kitüntetett figyelmében: Michael Bay rendezése 1998 legtöbb pénzt hozó filmje lett.[30] 1999-ben Willis karrierje legnagyobb sikerének örvendett M. Night Shyamalan Hatodik érzék című thrillerének főszerepével; a film iránt kritikusok és nézők egyaránt lelkesedtek. Három rész erejéig meg kellett jelennie a Jóbarátok című sorozatban gázsi nélkül, mivel elvesztett egy fogadást, amit Matthew Perryvel, Bérgyilkos a szomszédom-beli partnerével kötött. Alakításáért Emmy-díjat kapott mint a legjobb vendégszereplő vígjátéksorozatban, és Golden Globe-díjra is jelölték. A 2001-es Ocean's Eleven című filmben eredetileg ő játszotta volna Terry Benedict szerepét, ám végül kiszállt a produkcióból, hogy egy albumán dolgozhasson. A film 2004-ben bemutatott folytatásában ugyanakkor feltűnik egy kisebb szerepben, méghozzá saját magát alakítva. 2007-ben szintén sok mellék- vagy kisebb szerep várt rá, például Robert Rodríguez Terrorbolygójában, de hosszú idő óta először igazi sikernek is örvendhetett főszereplőként a Die Hard 4. premierjével. Közelmúltbeli főszerepeivel azonban, a Hasonmással és a Két kopperrel csak mérsékelt eredményeket ért el.

Willis karrierje során több alkalommal is vendégeskedett a The Late Show with David Letterman című talkshow-ban. A 2003. február 26-i adásban Lettermant is helyettesítette, mikor valójában meghívottként vett részt a műsorban.[31] Interjút készített Dan Rather televíziós személyiséggel, amit később élete legkomolyabb beszélgetésének nevezett. Minden alkalommal előre eltervezett viccekkel szórakoztatta a műsorvezetőt és a közönséget: egy ízben tetőtől talpig narancssárga öltözékben jelent meg, míg máskor megkísérelte megdönteni a víz alatt maradás rekordját (parodizálva David Blaine-t), ami 20 másodpercesre sikeredett végül.

Willis négy filmben szerepelt együtt Samuel L. Jacksonnal (Ponyvaregény, Die Hard 3., A sebezhetetlen, Üveg), a 2005-ös Túszdrámában pedig saját lánya, Rumer alakította a főhős gyermekét.

12 év után, 2007-ben újra eljátszotta emblematikus szerepét, John McLane-t a Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed című filmben, majd ismét 2013-ban a Die Hard 5. – Drágább, mint az életedben, aminek egy részét Budapesten forgatták. Már a negyedik rész kapcsán is felmerültek fanyalgások,[32] de igazán az ötödik rész volt az, amit a kritika és sok néző is lehúzott.[33][34][35]

Ismertebb filmjei voltak még a Sin City – A bűn városa és folytatása, a Sin City: Ölni tudnál érte, a RED és a RED 2., a Vadidegen, a Grindhouse – Terrorbolygó, a Hasonmás, a Két kopper, a G.I. Joe: Megtorlás, az The Expendables – A feláldozhatók, a The Expendables – A feláldozhatók 2., és a Looper – A jövő gyilkosa. Animációs filmekben is szinkronizált, mint a Túl a sövényenben vagy A Lego-kaland 2.-ben.

A 2010-es évek végére egyre-másra tűnt fel alacsonyabb színvonalú filmekben, volt ahol csak húzónév volt, míg a filmben mindössze egy rövidebb mellékszerepe volt. 2021-ben már összesen nyolc ilyen filmje is volt, ezért ennek okán a 2022-es Arany Málna díjjak kategóriájában létrehozták a „Bruce Willis legrosszabb alakítása 2021-ben” címűt.[36] Karrierjének eme mélyrepülését részben több mozifilmje kudarcával (Red 2., Die Hard – Drágább, mint az életed), részben az olyan középkategóriás filmek eltűnésével magyarázták, amikben ő is szerepelt (16 utca, Túszdráma). Volt, hogy a gázsi miatt nem tudott sikeresebb filmek készítőivel megegyezni, emiatt kiesett a film szereplői közül, az időközben teret nyert képregényes és egyéb franchise-okban pedig szintén nemigen foglalkoztatták. Később olyan szerződéseket kötött kisebb studiókkal, amik több filmre szóltak, ezért nem is volt más választása, mint ezen studiók kisköltségvetésű filmjeiben szerepelni.[37]

2022. március 30-án a színész lánya, Rumer Willis közleményében tudatta, hogy apja afázia miatt abbahagyja a színészi karrierjét. A hír után az Arany Málna díját is visszavonták.[38] Ezek után felmerült, hogy a kisköltségvetésű filmek készítői visszaéltek Willis betegségével, és úgy szerepeltették a filmjeikben, hogy azt sem tudta, mit csinál éppen.[39][40] 2023 februárjában demenciát is diagnosztizáltak nála.[41]

Magánélete[szerkesztés]

Willis a Zsarulesen című film premierjén találkozott Demi Moore-ral, aki akkoriban Emilio Estevez párja volt. 1987. november 21-én feleségül vette a színésznőt, s a 2000. október 18-án bekövetkezett válásukig három lányuk született: Rumer Glenn Willis (1988), Scout LaRue Willis (1991) és Tallulah Belle Willis (1994), akikre közös felügyeletük van.[17] A pár nem adott nyilvánosan magyarázatot arra, miért váltak el. Willis így kommentálta a dolgot: „Úgy éreztem, megbuktam apaként és férjként, mivel nem voltam képes működővé tenni a dolgot”.[17] Szakításukat követően felmerültek olyan pletykák, hogy újraházasodásra készülnének, ám Moore időközben hozzáment Ashton Kutcher színészhez. Willis továbbra is közeli kapcsolatban áll Moore-ral, volt felesége újabb esküvőjén is részt vett. A válás óta eltelt idő alatt találkozgatott Maria Bravo Rosadóval és Emily Sandberggel, s eljegyezte Brooke Burnst, akivel végül tíz hónapig tartó kapcsolat után szakított, 2004-ben.[24] Willis ezt követően Tamara Witmer és Karen McDougal Playboy Playmate-ek társaságában tűnt fel különböző alkalmakkor.[42] A színész kifejezésre juttatta, hogy szívesen házasodna ismét és vállalna újabb gyerekeket.[17] 2009. március 21-én Willis feleségül vette Emma Heming fotómodellt a Karib-térségben található magánszigetén; 2008 januárjában mutatkoztak először hivatalosan is együtt. A vendégek közt volt Demi Moore és Ashton Kutcher, a gyerekek, Rumer, Scout és Tallulah Belle, valamint Madonna is. A polgári esküvőre Los Angelesben került sor hat nappal később. 2 kislányuk született: Mabel Ray (2012) és Evelyn Penn (2014).

Willis lutheránus volt, azonban már nem gyakorolja a vallást. Ezt az 1998 júliusi George magazinnak mondott szavai támasztják alá:

A szervezett vallások úgy általában, véleményem szerint, kihalóban lévő formák. Mind nagyon fontosak voltak akkor, mikor nem tudtuk, miért mozog a Nap, miért változik az időjárás, miért keletkeznek hurrikánok, vagy miért törnek ki a vulkánok. A modern vallás a modern mitológia végútja. De vannak emberek, akik szó szerint értelmezik a Bibliát. Szó szerint! Én azt választottam, hogy nem hiszem, ez a megfelelő út. És ez az, ami Amerikát királlyá teszi, tudja?[43]

2006 elején Willis, aki többnyire Los Angelesben él, lakást vásárolt a New Yorkban található Trump Towerben.[44] Otthona van továbbá Malibuban, egy ranche Montanában, egy tengerparti háza Parrot Cayen, a Turks- és Caicos-szigetek egyikén és több tulajdona Sun Valleyben, Idahóban.[17][45] Willis saját produkciós cége a Cheyenne Enterprises, amit üzlettársával, Arnold Rifkinnel alapított 2000-ben.[46] További kisebb vállalkozásai vannak Hailey-ben, Idaho államban, köztük a The Mint Bar és a The Liberty Theater. Társalapítója a Planet Hollywood étteremláncnak Arnold Schwarzeneggerrel és Sylvester Stallonéval.[47] Yorkshire terrier kutyáját Wolf Fishbeinnek („Wolfie”) hívja, Woody Allen Bűnök és vétkek című filmjének egyik szereplője után.

Politikai nézetei[szerkesztés]

2007-ben Willis úgy nyilatkozott, nem pártfogója az iraki háborúnak, de „támogatja azon fiatal férfiakat és nőket, akik odaát vannak és részt vesznek a háborúban.”[48] Minden republikánus elnökjelöltről jó véleménnyel volt, Bob Dole kivételével 1996-ban, mert Dole kritizálta Demi Moore-t a Striptease című filmben való szerepe miatt.[49] Meghívott szónoka volt a 2000-es Nemzeti Republikánus Gyűlésnek,[50] s támogatta a fegyvertartást. 2006 februárjában megjelent Manhattanben, hogy új filmjéről, a 16 utcáról beszéljen a riportereknek. Egy újságíró megkísérelte megkérdezni, mi a véleménye az akkor folyó eseményekről, azonban a színész félbeszakította:

Elegem van már ebből a kibaszott kérdésből. Csak annyira vagyok republikánus, hogy kisebb kormányzatot akarok, kevesebb kormányzati tolakodást akarok. Azt akarom, hogy álljanak le a szarozással az én pénzemen és a maga pénzén és az adófizetők dollárjain, amiből 50%-ot kapnak…minden évben. Azt akarom, hogy anyagilag felelősek legyenek és ezeket az istenverte lobbistákat Washingtonon kívül akarom látni. Tegyék ezt meg, s akkor majd azt mondom, republikánus vagyok… Ki nem állhatom a kormányzatot, világos? Apolitikus vagyok. Írja ezt le. Nem vagyok republikánus.[51]

Több 2007 júniusi interjúban is kinyilvánította, hogy továbbra is fenntart magának egyes republikánus nézeteket, de jelenleg független.[17][52] A Vanity Fairben Willis azt mondta, szkeptikus afelől, hogy Lee Harvey Oswald egymaga vitte véghez a John F. Kennedy-merényletet, s célzott rá, hogy bizonyos személyek, akiknek közük volt a gyilkossághoz, ma is hatalmon vannak.[53] 2006-ban úgy nyilatkozott, szerinte az Egyesült Államoknak meg kellene szállnia Kolumbiát a kábítószer-kereskedelem megfékezése érdekében.[54] Az USA Weekend oldalairól kiderül, Willis támogatná a magas fizetést a tanárok számára, s csalódott az USA nevelőszülői rendszerét és az amerikai őslakosokkal való bánásmódját illetően.[55] Kijelentette azt is, hogy nagy támogatója a fegyverekhez fűződő jogoknak:

Mindenkinek joga van a fegyverviseléshez. Ha elveszik a fegyvereket a legális árusoktól, akkor csak a rosszfiúknak lesz fegyvere.

Noha pacifista, állítja, hogy hajlamos lenne az erőszakra, ha valaki megpróbálná megölni. „Harcolnod kell az életedért” – mondja.[56]

Érdeklődése a hadviselés iránt[szerkesztés]

Bruce Willis a haditengerészet tagjait üdvözli 2002. július 25-én

Pályája folyamán Willis több filmben is katona szerepét játszotta, így a Szükségállapotban, a Hart háborújában, A Nap könnyeiben és a Terrorbolygóban. Lévén katonacsaládban nőtt fel, Willis nyilvánosan támogatja az Egyesült Államok haderejét. 2002-ben legfiatalabb lánya, Tallulah azt ajánlotta neki, vegyen sütiket a cserkészlányoktól, hogy elküldhessék a katonáknak. Willis 12 ezer doboz süteményt vásárolt, amit a USS John F. Kennedy fedélzetén szolgálatot teljesítő tengerészek és más, az akkoriban a Közel-Keleten állomásozó katonák kaptak meg. 2003-ban a színész ellátogatott Irakba az amerikai katonákat világszerte támogató USO szervezésében, s a The Accelerators nevű együttesével koncertet adott a hadsereg tagjainak.[57] Hivatalos katonai személyek jelentései szerint Willis megpróbált belépni a seregbe, hogy segítsen a harcokban a második iraki háborúban, de elutasították a kora miatt.[58] Egy szóbeszéd szerint egymillió dollárt ajánlott fel bármely állampolgárnak, aki feladja Oszáma bin Láden, Ajmán az-Zaváhirí vagy (a most már néhai) Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezetőket, azonban később a Vanity Fair 2007 júniusi számában tisztázta, hogy mindezt feltételesnek vélte, s nem szó szerint értendő. Ugyanekkor kritikával illette a médiát a háborúról való tudósításuk miatt. Panasza szerint a sajtó többnyire csak a negatív aspektusokra fókuszált:

Azért mentem Irakba, mert akiket ott láttam, mikor odaát voltam, katonák – nagyrészt fiatal kölykök –, akik az iraki embereknek segítenek; segítenek visszakapcsolni az áramot, kinyitni a kórházakat, visszavezetni a vizet, de ezekről nem hallani semmit a híradásokban. Csak azt, hogy 'X főt öltek meg a mai nap folyamán,' ami szerintem hatalmas kárt okoz. Ez olyan, mintha leköpnénk ezeket a fiatal férfiakat és nőket, akik odaát harcolnak, hogy segítsenek ezen az országon.[59]

Willis elmondta, szeretne „csinálni egy háború melletti filmet, amiben az amerikai katonák a szabadság és a demokrácia bátor harcosaiként jelennek meg”.[60] A film az Első zászlóalj, 24. gyalogság tagjait követné nyomon, akik számottevő időt töltöttek Moszulban, s ezért jelentős kitüntetésekben részesültek. A filmet Michael Yon blogger, az Egyesült Államok Hadseregének Különleges Alakulatának zöldsapkásának írásaira alapozná, aki tagja volt az alakulatnak és állandó jelentéseket küldött tevékenységeikről. Willis így írja le a film történetét, „ezek a fiúk azt teszik, amire felkérték őket, nagyon kevés pénzért; védelmezik és harcolnak azért, amiről úgy vélik, a szabadság.”[61]

Filmográfia[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 1987 – Respect Yourself
  • 1987 – The Return Of Bruno
  • 1990 – Bruno

Díjai[szerkesztés]

Bruce Willis csillaga a Hollywood Walk of Fame-en
Bruce Willis kézlenyomata Londonban, a Leichester téren
2022 : „Bruce Willis legrosszabb alakítása egy 2021-es filmben” (Kozmikus bűn)
1999 : legrosszabb színész (Armageddon, A kód neve: Merkúr, Szükségállapot)
1992 : legrosszabb forgatókönyv (Hudson Hawk – Egy mestertolvaj aranyat ér)
  • Blockbuster Entertainment Awards
2000 : kedvenc színész – thriller (Hatodik érzék)
1999 : kedvenc színész – sci-fi (Armageddon)
1999 : kedvenc mellékszereplő színész – thriller (Szükségállapot)
2000 : legjobb vendégszereplő színész vígjátéksorozatban (Jóbarátok)
1987 : legjobb színész drámasorozatban (A simlis és a szende)
1987 : legjobb színész televíziós sorozatban – vígjáték/musical (A simlis és a szende)
  • People's Choice Awards, USA
2000 : kedvenc filmsztár – dráma
1986 : kedvenc férfi előadó televíziós műsorban

Irodalom[szerkesztés]

  • Szentgyörgyi Rita: Bruce Willis, JLX Kiadó, 1996 (Hírességek, világsztárok) ISBN 963-305-034-0

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
  7. https://www.spiegel.de/panorama/leute/bruce-willis-wurde-der-hollywoodstar-trotz-krankheit-zu-filmdrehs-gedraengt-a-df16d473-80ed-4f01-8146-bda52af9f05f
  8. https://www.britannica.com/biography/Bruce-Willis
  9. https://www.goldenglobes.com/person/bruce-willis
  10. https://www.emmys.com/awards/nominees-winners/1987/outstanding-lead-actor-in-a-drama-series
  11. http://razzies.com/asp/content/XcNewsPlus.asp?cmd=view&articleid=32, https://web.archive.org/web/20110715155800/http://razzies.com/asp/content/XcNewsPlus.asp?cmd=view&articleid=32, 2019. december 4.
  12. https://www.emmys.com/awards/nominees-winners/2000/outstanding-guest-actor-in-a-comedy-series
  13. https://walkoffame.com/bruce-willis/
  14. Színészek Box Office Mojo
  15. Minden idők 100 legnagyobb box office-filmsztárja The Numbers
  16. Meglepetés németországi vizit Willistől BBC
  17. a b c d e f g h i Halj meg máskor: Bruce Willis Daily Mail
  18. Bruce Willis Archiválva 2008. február 26-i dátummal a Wayback Machine-ben AskMen.com
  19. Bruce Willis: A vágatlan interjú Archiválva 2009. március 25-i dátummal a Wayback Machine-ben Reader's Digest
  20. Bruce Willis otthagyja a projektet The New York Times
  21. a b Bruce Willis Digital Hit
  22. a b Bruce Willis-interjú Washington Post
  23. Bruce Willis-biográfia Archiválva 2007. február 18-i dátummal a Wayback Machine-ben Moviefone
  24. a b c Bruce Willis-biográfia YahooMovies
  25. Grobel, Lawrence (November 1988), "Playboy Interview: Bruce Willis", Playboy: 59-79.
  26. Bruce Willis-biográfia Archiválva 2011. február 14-i dátummal a Wayback Machine-ben People
  27. Drágán add az életed! Box Office Mojo
  28. 1987 100 legsikeresebb dala Archiválva 2011. május 14-i dátummal a Wayback Machine-ben The Eighties Club
  29. Bruce Willis-biográfia Filmreference
  30. 1998 box office-toplista Box Office Mojo
  31. Letterman névtáblája IMDb
  32. Drágán add – és magyarázd meg Filmtett, 2007. szeptember 15.
  33. A külföldi kritikusok is gyűlölik a Die Hard 5-öt Index, 2013. február 15.
  34. Budapesten nyírták ki a Die Hardot Origo, 2013. február 14.
  35. Die Hard: Mert az élet még mindig drága Puliwood, 2018. július 15.
  36. Bruce Willis külön kategóriát kapott az idei Arany Málnán Player.hu, 2022. február 7.
  37. Így lett Bruce Willis a Zs-kategória sztárja Port.hu, 2022. március 31.
  38. Az Arany Málna szervezői beadták a derekukat: Visszavonják Bruce Willis díját és még egy régi adósságukat is törlesztik IGN.hu, 2022. március 31.
  39. TATAVAKÍTÁS ÉS KAMUSZEREPEK: ÍGY HASZNÁLTÁK KI BRUCE WILLIS BETEGSÉGÉT A ZS FILMESEK Dívány, 2022. április 20.
  40. Concerns about Bruce Willis' declining cognitive state swirled around sets in recent years (angol nyelven). Los Angeles Times, 2022. március 31. (Hozzáférés: 2022. április 21.)
  41. Telex.hu (Hozzáférés: 2023. február 17.)
  42. Bruce dögös új csajai TMZ
  43. Bruce Willis Celeb Atheists
  44. Bruce Willis a Trump Towerbe költözik Archiválva 2012. február 29-i dátummal a Wayback Machine-ben SoFeminine
  45. Bruce Willis megvett egy szeletet a paradicsomból IMDb
  46. Bruce Willis: Filmmogul Hollywood.com
  47. Bruce Willis NNDB
  48. Nem támogatom az iraki háborút, mondja Willis Archiválva 2007. szeptember 30-i dátummal a Wayback Machine-ben Hindustan Times
  49. Bruce Willis Archiválva 2008. május 17-i dátummal a Wayback Machine-ben Ipaki
  50. Bush és Cheney Philadelphiában Archiválva 2009. február 10-i dátummal a Wayback Machine-ben CNN
  51. Willis pokoli pipa... Archiválva 2007. november 27-i dátummal a Wayback Machine-ben MSN Movies
  52. Hogyan marad laza Bruce Willis Archiválva 2008. április 30-i dátummal a Wayback Machine-ben Time
  53. Szerény szkepticizmus New York post
  54. Bruce Willis lerohanná Kolumbiát Archiválva 2010. február 28-i dátummal a Wayback Machine-ben MSNBC
  55. A Nagy Élet Archiválva 2010. január 18-i dátummal az Archive.is-en USA Weekend
  56. Bruce Willisnek lenni Archiválva 2010. január 18-i dátummal az Archive.is-en USA Weekend
  57. Bruce Willis énekel a katonáknak Archiválva 2011. május 11-i dátummal a Wayback Machine-ben CBS News
  58. A büntetők bálja Michael Yon: Online
  59. Willis az iraki katonákért harcol Hollywood.com
  60. Bruce Willis és Iraki elfeledett hősei Times Online
  61. Willis filmet készít az iraki katonák tiszteletére Hollywood.com

További információk[szerkesztés]