Szükségállapot (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szükségállapot
(The Siege)
Rendező Edward Zwick
Producer Lynda Obst
Edward Zwick
Forgatókönyvíró Lawrence Wright
Menno Meyjes
Edward Zwick
Főszerepben Denzel Washington
Annette Bening
Bruce Willis
Tony Shalhoub
Zene Graeme Revell
Operatőr Roger Deakins
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Bedford Falls Productions
Nyelv angol
+ magyar (mozis szinkron)
Időtartam 116 perc
Költségvetés 70 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
magyar InterCom
Bemutató USA 1998. november 6.
magyar 1999. február 25.
Díj(ak) 1 Arany Málna-díj
Korhatár USA R
magyar 16
Bevétel USA $40 981 289[1]
Earth flag PD.jpg $116 672 912[1]
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Szükségállapot (The Siege) egy 1998-ban készült politikai thriller, mely egy fiktív szituációval operál: terroristasejtek számos támadást hajtanak végre New Yorkben. A Szenvedélyek viharában és Az utolsó szamuráj rendezőjének filmjében Denzel Washington, Annette Bening és Bruce Willis játsszák a főszerepet.

Tagline: AZ ELLENSÉG LÁTHATATLAN. AZ FBI TEHETETLEN. A SZABADSÁG CSAK EMLÉK.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
Anthony "Hub" Hubbard Denzel Washington Kálid Artúr
Elise Kraft/Sharon Bridger Annette Bening Tóth Enikő
William Devereaux tábornok Bruce Willis Dörner György
Frank Haddad Tony Shalhoub Böröndi Tamás
Samir Nazhde Sami Bouajila Jakab Csaba
Danny Sussman David Proval Várkonyi András

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Anthony Hubbard FBI-ügynök azon fáradozik, hogy megakadályozza néhány buszokban elhelyezett bomba aktivizálódását New York Cityben. Miután egy terrorista alvósejt sikeresen elvégezve küldetését elpusztít egy buszt, az FBI azonosítja a felelősöket, és rajtaütést hajt végre. Az elkerülhetetlen lövöldözés közben a sejt egyik tagja életét veszti. Azonban az első sejt kiiktatása aktiválja a kettes számú alvósejt munkáját, aki szintén sikerrel jár a Broadway színház elleni merénylettel. A második sejtet is kiküszöbölik, a harmadik pedig az FBI terroristaellenes egységének egyik irodájára csap le. Az elnök válasza a szükségállapot kihirdetése és a hadsereg beküldése, aminek élén William Deveraux tábornok áll. Háromfrontos konfliktus alakul ki a szövetségi ügynökök, a hadsereg és a terroristák között.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Komoly visszhangot gerjesztett a film többek között a tekintetben, hogy az arab emberek internálását festi meg, különösen a nem sokkal 9/11 előtti időszakban. Ez az esemény valószínűtlen egy a film által meghatározott eseménysorozat forgatókönyvében.

Noha a filmet három évvel a szeptember 11-i támadások előtt mutatták be, néhány eleme emlékeztet a 2001-es történésekre, melyek közül leginkább szembetűnő az iszlám terroristák támadása New York városára, köztük az USA kormányzati épületeire, illetve a bekövetkezett arabellenes érzelmek a lakosság körében.[2]

Más kulcsfontosságú momentumok azonban, úgymint a szükségállapot és az arab-amerikai lakosok tömeginternálása, mindmáig nem következetek be.

A „blowback” szintén fontos eleme a filmnek. Ezt a kifejezést a CIA a külföldi bevetéseinek előre nem látható következményeire használja.[3] A Szükségállapotban mindez a következőképpen jelentkezik: Ahmed Bin Talal sejk és követői az USA szövetségesei voltak a Szaddám Huszein elleni harcokban. A CIA anyagilag támogatta a sejket, követőit pedig kitanította a különböző kémkedési és titkosszolgálati módszerek végzésére, a beépülésre és a bombagyártásra. Később politikai módszerváltás következett be, a támogatás abbamaradt, az arab szövetségeseket pedig kivégezték. Néhánynak azonban sikerült elmenekülnie, majd vízummal visszajutni Amerikába. A sejk és embereinek New York elleni merényletei a cserbenhagyás megbosszulása.

Ha hosszú távra tervezel, állapíts meg fokozatokat. Kezdj kicsiben és fejezd be nagyban. Ha nem követsz el hibát, jobban fognak rettegni, mint az Apokalipszis lovasait.

– Ismeretlen szerző egy interneten közzétett, terrorizmus-elmélettel foglalkozó dokumentumban.[4]

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Referenciák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • film Filmportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap