Shawn Wayans

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shawn Wayans
Született1971. január 19. (53 éves)[1][2]
New York
Állampolgárságaamerikai[3]
Foglalkozása
IskoláiBayard Rustin Educational Complex

A Wikimédia Commons tartalmaz Shawn Wayans témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Shawn Mathis Wayans (New York, 1971. január 19.–) amerikai színész, komikus, forgatókönyvíró, producer és DJ. Testvérével, Marlon Wayansszal együtt írta és játszott a The Wayans Bros. című sitcomban (1995-1999), valamint a Ne légy barom, míg iszod a dzsúszod a gettóban (1996), a Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson (2000), a Horrorra akadva 2. (2001), a Feketék fehéren (2004), a Kiscsávó (2006) és a Táncfilm (2009) című vígjátékokban szerepelt. Az In Living Color című sorozatban (1990-1993) kezdte pályafutását.

Élete[szerkesztés]

Wayans tíz testvére közül kilencedikként született New Yorkban, Elvira Alethia (Green), egy házvezetőnő és szociális munkás, valamint Howell Stouten Wayans, egy szupermarket menedzser fiaként.[4][5][6] Családja egykor Jehova tanúi voltak.[7][8] Wayans a Manhattan-i Chelsea negyedben nőtt fel, és 1989-ben végzett a Bayard Rustin High School for the Humanities középiskolában, jó eredményekkel.

A Fox-on sugárzott In Living Color című műsorban DJ SW-1 karaktereként tűnt fel, majd később együtt dolgozott testvéreivel: Dwayne-nel, Keenen-nel (a műsor készítőjével), Damonnal, Marlonnal és a húgával, Kimmel.

Shawn Wayans Marlonnal együtt alkotta a The Wayans Bros. című sitcomot (The WB, 1995-99), valamint társíró, társproducer és főszereplő volt a Ne légy barom, míg iszod a dzsúszod a gettóban (1996) című filmben, amelyben Keenen is játszott. Wayans vendégszerepelt a MacGyver és a Hangin' with Mr. Cooper sitcomban, és Toof hangját szolgáltatta a Waynehead című animációs gyereksorozatban (amely Damon nevű bátyjának valós gyermekkori élményein alapul).

A Friss vér (1999) című drámában játszott mellékszerep után Wayans filmes szerepeinek száma drasztikusan megnőtt, amikor öccsével, Marlonnal együtt szerepelt egy sikerfilmben, amelyet idősebb testvérük, Keenen rendezett: Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson (1999-2000), egy képregényes szatíra (amelyet szintén ő írt) az olyan horrorfilmek akkori trendjéről, mint a Sikoly.

Wayans játszotta a látszólag zárkózott Ray Wilkinst, és ezt a szerepet a 2001-es Horrorra akadva 2. című folytatásban is eljátszotta. Wayans a mai napig nem vett részt a későbbi folytatásokban.

Marlonnal együtt szerepelt a Keenen rendezte Feketék fehéren (2004) című vígjátékban, amelyben egy FBI-ügynökpárt alakítottak, akik kénytelenek elkényeztetett fehér szőke örököslányoknak álcázni magukat. Shawn is kivette a részét a film történetéből és forgatókönyvéből. Wayans ismét összeállt Marlonnal és Keenen-nel a 2006-os Kiscsávó című vígjátékban, amelyben Wayans játszott, valamint társíró és társproducer is volt.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Cím Szerep Magyar hang[9] Rendező Megjegyzés
1988 Nyasgem!
I'm Gonna Git You Sucka
járókelő Keenen Ivory Wayans
1996 Ne légy barom, míg iszod a dzsúszod a gettóban
Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood
Hamutartó Kerekes József Paris Barclay író is
1999 Friss vér
New Blood
Valentine Michael Hurst
2000 Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson
Scary Movie
Ray Wilkins Dózsa Zoltán Keenen Ivory Wayans író és stáblistán nem szereplő producer is
2001 Horrorra akadva 2.
Scary Movie 2
Ray Wilkins Dózsa Zoltán Keenen Ivory Wayans író és társvezető producer is
2004 Feketék fehéren
White Chicks
Kevin Copeland Dózsa Zoltán Keenen Ivory Wayans író és producer is
2006 Kiscsávó
Little Man
Darryl Edwards Dózsa Zoltán Keenen Ivory Wayans író és producer is
2009 Táncfilm
Dance Flick
Baba apukája Damien Dante Wayans író is

Televízió[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shawn Wayans című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 16.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. inferred from place of birth
  4. Shawn Wayans Biography (1971-)
  5. Stated on Finding Your Roots, January 19, 2016, PBS
  6. Archivált másolat. [2017. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 22.)
  7. Marlon Wayans - TIME
  8. The Movie Chicks - Interview - Marlon Wayans
  9. Magyar hangjai - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2021. július 22.)

További információk[szerkesztés]