Yorkshire terrier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yorkshire terrier (Yorkshire Terrier)
Yorkshire Terrier WA Mozart Dolce Sinfonia.jpg
Fajtagazda ország Nagy-Britannia
Osztályozás
Csoport III. Terrierek
Szekció 2. Kis méretű terrierek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 2003
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Yorkshire terrier témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Yorkshire terrier témájú kategóriát.

A yorkshire terrier (röviden: "yorkie") egy kutyafajta, a terrierek fajtacsoportjához tartozik, ezen belül a Toy terrier szekcióba. Az egyik legkisebb méretű és igen népszerű terrier. A kiállítások népszerű és látványos sztárja, kedvencként masnit, ékszert szoktak divathóbortból a sűrű szőrébe kötni vagy éppen divatos ruhácskákat adnak rájuk.

Eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fajtát az észak-angliai Yorkshire-ben tenyésztették ki a 19. században a skótok a textílüzletekben való egerészéshez, mivel egy nagyobb kutya lába alatt könnyen átszaladt az egér, így egy olyan fajtát kellett kitenyészteni, ami kicsi, de ugyanúgy van akaratereje. Több kutyafajtából tenyésztették ki.

Besorolása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

FCI által: Fajtacsoport: III. Terrierek Szekció: 4 Toy terrierek munkavizsga nélkül

Viselkedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A yorkshire terrier mindenhol jól érzi magát, akár lakásban, akár házban is. Nagyon jó jelzőkutya és az ősei tulajdonságai közül a vadászösztönt még máig megőrizte és képes kisebb emlősökre vadászni. Sem emberektől, sem nagy kutyáktól nem tart. A gazdáját nagyon szereti és a családtagjaihoz nagyon ragaszkodik, de az idegenekkel szemben nem barátságos kutya. A macskákkal nincsen barátságban, csak abban az esetben jönnek ki egymással, ha együtt nevelkedtek. A yorkshire terrier vakmerő házörző és néha a fogait is képes használni idegenekkel szemben! Ez egy valódi terrier és hiába kicsi kutya, de erős.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hosszú szőrű terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed.Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentőségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerőt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

Koponyája kicsi és lapos, nem túl kiemelkedő vagy ívelt. Orra nem túl hosszú, orrtükre fekete. Harapás szabályos, tökéletes ollós harapás. A felső fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétekbarnák, csillogóak, élénk tekintetűek és egyenesen előre néznek. Nem túl előreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szőrzettel borítottak.

Nyaka jó hosszúságú. Teste tömör, kompakt, háta egyenes. Ágyéka jól tartott, feszes. Bordái mérsékelten íveltek. Farka korábban általában vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sűrű szőrzettel fedett. A szőrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Sűrű szőrzettel fedett. A szőrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb , különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetőleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

Mellső végtagjai egyenes tartásúak, arany tan színű szőrzettel fedettek. A szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállai jól fekvőek. Hátsó végtagjai hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sűrűn fedettek arany tan színű szőrrel, a szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé. Mancsai kerek formájúak, a körmök sötétbarnák vagy feketék.

Szőrzete a testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színű, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szőrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színű szőrzet nem keveredhet a tan-színűvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: A nyakszirttől a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szőrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sűrű, fényes tan-színű szőrzet. A tan-színű szőrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szőrszál közepén, a vége felé egyre világosabb. Nem hullatja a szőrzetét.

Tömege kölyök korban általában 100 dkg alatt,felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 3 kg-ot. Némely országokban 2.5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

Mozgása lendületes; elölről és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minősül és alapos figyelemmel a megfelelő módon elbírálandó.

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el.

Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, skandináv országok, Magyarország).

Élettartama[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Várható élettartama 14 év.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Patay László: Kutyák - Búvár Zsebkönyvek, 1975. 56.o
  • www.fci.be FCI 86. standard

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]