Christopher Plummer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christopher Plummer
ChristopherPlummer07TIFF.jpg
Plummer 2007-ben
Életrajzi adatok
Születési név Arthur Christopher Orme Plummer
Született 1929december 13. (85 éves)
Toronto Kanada
Házastársa Tammy Grimes
(1956–1960)
Patricia Lewis
(1962-1967)
Elaine Taylor
(1970-napjainkig)
Pályafutása
Aktív évek 1953–napjainkig
Díjai
Oscar-díj Legjobb férfi mellékszereplő
Kezdők (2012)

Christopher Plummer az IMDb-n

Christopher Plummer (Toronto, 1929. december 13. – ) Oscar-díjas kanadai színész.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1929. december 23-án született az Ontario állambeli Torontoban John Orme Plummer és Isabella Mary Abbott egyetlen gyermekeként. Anyai dédnagyapja Sir John Abbott, Kanada egykori miniszterelnöke. Nem sokkal a születése után a szülei elváltak, Plummer édesanyja családi házában nőtt fel a quebeci Sennevilleben. Az angol mellett a franciát is tökéletesen elsajátította. Zongoristának kezdett el tanulni, de érdeklődése hamarosan a színház felé fordult, a középiskolában kezdett el színdarabokban játszani. Akkor tudatosult benne, hogy színész lesz, mikor megnézte Laurence Olivier V. Henrikjét (1944). Ottawaba utazott vonattal, hogy a Canadian Repertory Theatre-rel tapasztalatot szerezzen.

Plummer 1959-ben

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színházi karrierje az '50-es években indult. 1953-ban Tyrone Power helyére ugrott be a The Dark Is Light Enough című darabban. Filmes pályafutása 5 évvel később indult amikor Sidney Lumet egy fiatal író szerepét osztotta rá a Stage Truck című drámában, melyben a főszereplő Henry Fonda volt. Bár az igazi áttörést az ötszörös Oscar-díj nyertes - köztük legjobb film és legjobb rendező - A muzsika hangja hozta el számára 1965-ben.

A '70-es években főleg mellékszerepekben volt látható, de olyan sikerfilmekben, mint az Aki király akart lenni (1975), A názáreti Jézus (1977) vagy a Csendestárs (1978). A '80-as években több B kategóriás moziban is szerepelt, de a '90-es évek második felétől ismét egyre több hollywoodi szuperprodukcióban látható volt: 12 majom (1995), A bennfentes (1999), Egy csodálatos elme (2001), Sziriana (2005), A belső ember (2006), Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009).

2010-ben jelölték életében először Oscar-díjra Lev Tolsztoj megformálásáért a The Last Stationben. Plummer éreztette is, hogy bántja, hogy ilyen sokáig kellett várnia az első jelölésig: "Nos ahogy mondtam ez az időről szól. Úgy értem 80 éves vagyok az Isten szerelmére! Irgalmazzatok!" - nyilatkozta még a díjátadás napján a CBC-nek. Bár a ceremónián Christoph Waltzot tüntették ki mellékszereplő kategóriában a Becstelen brigantykért.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Plummer háromszor házasodott meg. Első felesége a Tony-díj nyertes színésznő, Tammy Grimes volt. Négy évnyi házasságuk 1960-ban válással végződött, lányuk a szintén színésznő Amanda Plummer. A válásuk után Plummernek a lányávál egészen tinédzserkoráig nem volt kapcsolata, de ma már jó viszont ápolnak egymással. Második feleségét Patricia Lewist 1962-ben vette el, de négy év után tőle is elvált. Harmadik felesége az angol táncosnő és színésznő Elaine Taylor, akivel 1970-től napjainkig együtt van, és jelenleg egy connecticuti farmon élnek.

Plummer emlékiratai 2008-ban láttak napvilágot I Spite of Myself címmel.

Fontosabb filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christopher_Plummer című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.