Drakula 2000

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drakula 2000
(Dracula 2000)
2000-es amerikai film reboot
RendezőPatrick Lussier
ProducerWes Craven
AlapműDrakula
Műfaj
ForgatókönyvíróPatrick Lussier
Joel Soisson
FőszerepbenGerard Butler
Christopher Plummer
Jonny Lee Miller
Justine Waddell
Jennifer Esposito
ZeneMarco Beltrami
OperatőrPeter Pau
VágóPeter Devaney Flanagan
Gyártás
GyártóDimension Films
Neo Art & Logic
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő99 perc[1]
Költségvetés54 millió dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóMiramax
BemutatóUSA 2000. december 22.
Korhatár16 III. kategória (F/7786/J)
Bevétel47 millió dollár[2]
Kronológia
Előzőhorrorfilm
KövetkezőDracula II: Ascension
További információk
SablonWikidataSegítség

A Drakula 2000 egy amerikai vámpír- és horrorfilm, amelyet Patrick Lussier írt és rendezett Patrick Lussier és Joel Soisson forgatókönyve alapján. A főbb szerepekben Gerard Butler, Christopher Plummer, Jonny Lee Miller, Justine Waddell és Jennifer Esposito látható. A film cselekménye Drakulát követi nyomon aki feltámadt és a 21. század világában, New Orleansben kutatja az ő véréből származó Mary Hellert, aki nem más, mint Abraham Van Helsing lánya.

Cselekmény[szerkesztés]

Matthew Van Helsing, a híres 19. századi holland orvos, Abraham Van Helsing állítólagos leszármazottja, egy antik üzlet tulajdonosa a londoni Carfax apátság területén. Egy éjjel tolvajok törnek be az üzlet földalatti páncéltermébe, ahol találnak egy lezárt ezüst koporsót. Ellopják a koporsót, majd New Orleansbe repülnek. Mikor Van Helsing rájön a lopásra, Amerikába utazik és az antikváriumot rábízza tanítványára, Simonra, aki azonban nem hallgat rá és titokban követi mesterét.

Eközben a repülőgép fedélzetén az egyik tolvaj felnyitja a koporsót, amelyben Drakula gróf alvó testét találja. Drakula felébred és megtámadja a repülőgéputasait, a repülőgép pedig a louisianai mocsarasba zuhan. Drakula túléli a balesetet és New Orleansbe utazik, ahol Mary Heller és Lucy Westerman főiskolai hallgatók élnek. Mary elidegenedett a családjától, és nemrégóta egy furcsa, félelmetes férfi kísérti rémálmaiban.

Van Helsing és Simon New Orleansbe érkeznek, és Solina és Marcus kivételével elpusztítják a Drakula feltámadása óta teremtett vámpírokat. Ezt követően Van Helsing beismeri Simonnak, hogy valójában ő Abraham Van Helsing, aki 1897-ben legyőzte Drakulát. Mivel nem tudta véglegesen elpusztítani a vámpírt, Van Helsing elrejtette annak testét és meghosszabbította saját életét, Drakula vérének segítségével, amelyet piócák segítségével nyert ki Drakula testéből és a koporsóból. Van Helsing azt is elmondja Simonnak, hogy Mary nevű lánya anyjával Londonból Amerikába költözött és hogy mivel egy vérből valóak, Drakula érzékeli a lány jelenlétét, ezért érkezett New Orleansbe, hogy megtalálja a lányt, akivel telepatikus kapcsolatba is tud lépni.

Van Helsing és Simon megpróbálja előbb elérni Mary-t, mint Drakula, de ez nem sikerül nekik, miközben Lucy is vámpírrá változik. Drakula és három új menyasszonya, Solina, Lucy és Valerie (egy riporternő, akit a repülőgép lezuhanása után harap meg és változtat át) megölik Van Helsinget. Simon és Mary elmenekülnek, de Drakula hamarosan rájuk talál és magával viszi a nőt, majd miközben harapásával vámpírrá teszi, felfedi neki valós énjét. Eszerint ő nem más, mint Iskarióti Júdás, aki 30 ezüstpénzért elárulta Jézust. Miután felakasztotta magát, a túlvilág nem fogadta be, így kétezer éve elátkozottként, vámpírként éli az életét. Eközben Drakula menyasszonyai elfogják Simont, Drakula pedig arra utasítja Mary-t, hogy harapásával tegye vámpírrá a férfit. Mary ezt nem teszi meg, megmenti a férfit, majd megölik a három vámpír menyasszonyt és harcba szállnak Drakulával. Mary egy kábel segítségével, amit Drakula nyaka köré teker, leveti magát a tetőről. Drakula csakúgy, mint kétezer éve, ott lóg, nyaka körül kötéllel, azonban ezúttal a másvilág befogadja lelkét és a hajnali nap első sugaraiban teste hamuvá ég.

Mary túléli a zuhanást, miután Drakula utolsó szavaival feloldozza, mondván "Én elengedlek téged!" Mivel kételkedik Drakula halálában, a hamvait koporsóba zárva visszaviteti a Carfax-apátság alatti rejtekhelyére és megesküszik, hogy élete végéig őrzi majd. A zárójelenetben befejezve elbeszélését kijelenti, hogy ő Mary van Helsing, az apja leánya, amit nem változtathat meg semmi.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész
Drakula/Iskarióti Júdás Gerard Butler
Abraham Van Helsing Christopher Plummer
Mary Heller/Mary Van Helsing Justine Waddell
Simon Sheppard Jonny Lee Miller
Lucy Westerman Colleen Ann Fitzpatrick
Solina Jennifer Esposito
Jézus David J. Francis

Bevétel[szerkesztés]

A Dracula 2000 első hetében a 7. helyen nyitott a pénztáraknál, 6 636 567 dollár bevételre szert téve. Ez az összeg a második héten 56,5%-kal esett, a film a 8. helyre csúszott vissza a listán, összesen pedig 33 022 767 dollárt hozott a készítőknek belföldön és 14 030 858 dollárt külföldön. Ezzel az 54 millió dolláros költségvetést sem térítette meg.[2] Az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint a világ más országaiban, ahol megjelent, a későbbi videón való kiadás további 32 millió dollár bevételt termelt.[2]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A kritikusok jellemzően negatív véleménnyel voltak a filmről. A Rotten Tomatoes 66 értékelés alapján 17%-os minősítést adott a filmnek, megjegyezve, hogy a mű ugyan megpróbált egy új eredettörténetet adni Drakula karakterének, de ez nem talált széles körű tetszésre.[3]

A Metacritic oldalán 100-ból 26 pontot kapott, 14 kritikus véleménye alapján.[4] Berge Garabedian, a JoBlo.com oldalom pozitív értékelést jelentetett meg, "szórakoztató vámpírfilmnek" írva le a történetet, "egy régi idő legendájának újszerű adaptációjának" jellemezve, valamint megjegyezve, hogy "nagyon jó lehetőség mindenkinek, aki élvezetesen véres szórakozást keres".[5] BeyondHollywood.com azt írta: "A Dracula 2000 nem a legrosszabb vámpírfilm, de nem is feltétlenül a legjobb. Van néhány nagyon jó pillanat benne, főként mikor van Helsing harcol a vámpírokkal, de értékelhető Drakula vonakodása az ezüsttől, a kereszttől és Istentől, ezáltal pedig az új karaktereredet. Nem rossz munka, de sokkal jobb is lehetett volna."[6]

Owen Gleiberman, az Entertainment Weekly amerikai heti magazinban "C-" pontszámot adott a filmnek,[7] míg James Berardinelli filmkritikus szerint ez a film és Butler Drakulája semmivel sem zavaróbb, mint a Drakula halott és élvezi vagy a Szezám utca vámpírja.[8]

Zene[szerkesztés]

A film rock és metal hangzású zenéket tartalmaz. Felhangzik benne a Powerman 5000 "Ultra Mega", a Linkin Park "One Step Closer" és a Pantera "Avoid the Light" című száma is. A filmzenéért Marco Beltrami volt a felelős, ezeket a Varèse Sarabande kiadó 2017-ben megjelentette CD-n a Little Box Of Horrors készletének részeként.[9]

Folytatások[szerkesztés]

A Drakula 2000-et két folytatás követte. 2003-ban a Drakula 2. – Mennybemenetel, 2005-ben pedig a Drakula 3. – Az örökség. Lussier és Joel Soisson, akik mindhárom filmet rendezték és írták, egy negyedik epizódot is terveztek, azonban az már nem készült el.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'DRACULA 2001 (15). British Board of Film Classification, 2001. március 22. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 22.)
  2. a b c d Box Office. [2012. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. 'Dracula 2000 Movie Reviews, Pictures. Rotten Tomatoes. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 8.)
  4. Wes Craven Presents: Dracula 2000 (2000): Reviews. Metacritic. [2010. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 9.)
  5. JoBlo's movie review of Dracula 2000: Justine Waddell, Christopher Plummer, Gerard Butler Berge Garabedian, JoBlo, 2009 Archiválva 2011. június 6-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  6. Dracula 2000 (2000) Movie Review - BeyondHollywood.com - Movie News, Reviews, and Opinions. beyondhollywood.com . [2009. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 1.)
  7. Wes Craven Presents: Dracula 2000 | Movie Review Archiválva 2009. július 3-i dátummal a Wayback Machine-ben. Owen Gleiberman, Entertainment Weekly, 3 January 2001.
  8. Berardinelli, James. Dracula 2000 review, ReelViews, 2000.
  9. Archived copy. [2017. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 21.)
  10. BD Horror News - Patrick Lussier Talks Fourth 'Dracula' Film Archiválva 2012. szeptember 30-i dátummal a Wayback Machine-ben., BloodyDisgusting.com, 10 June 2009.

További információ[szerkesztés]