Ewan McGregor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ewan McGregor
Ewan mcgregor cropped.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Ewan Gordon McGregor
Született 1971. március 31. (43 éves)
Crieff, Skócia,
Egyesült Királyság
Házastársa Eva Mavrakis (1995 -)
Pályafutása
Aktív évek 1993 – napjainkig
Híres szerepei Obi-Wan Kenobi (Star Wars)
Díjai
További díjak MTV Movie Awards
legjobb zenés jelenet
Moulin Rouge! (2001)
Európai Filmdíj
legjobb férfi alakítás
Szellemíró (2010)

Ewan McGregor az IMDb-n

Ewan McGregor, születési nevén Ewan Gordon McGregor [ˈjuːən ˈgɔrdn məˌgrɛgər] (Crieff, Skócia, Egyesült Királyság, 1971. március 31.) Golden Globe-díjra jelölt skót színész.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

James McGregor és Carol Lawson [ˌkɛr(ə)l ˌlɔsən] gyermekeként született Skóciában. A Crieffi Morrisos's Academy után beiratkozott a Kirkaldy Főiskola drámatagozatára, később csatlakozott a Perth Repertory Theatre társulathoz. Majd felvételt nyert Londonban a Guildhall School of Music and Drama [ˈgɪldˌhɔl] iskolába és a kollégiumban Jude Law szobatársa volt.

Első tévészerepét 1993-ban kapta a Lipstick on Your Collar sorozatban, melyben egy Elvis rajongót alakított. Első feltűnése a filmvásznon 1994-ben Robin Williams mellett az Ember a talpán című filmben volt. Ebben az évben ismerte meg Danny Boyle rendezőt, Andrew MacDonald producert és John Hodge forgatókönyvírót. Elkészítette velük a Sekély sírhant című filmet, mely nagy sikert jelentett Ewan számára. Ezután Peter Greeneway Párnakönyv című filmjében vállalt erotikus tartalmú szerepet.

1995-ben feleségül vette Eva Mavrakis francia látványtervezőt, akit egy tévéfilm forgatása közben ismert meg, 1996-ban lányuk született. 1996-ban ismét együtt dolgozott a trióval: Irvin Weshl Trainspotting című regényét adaptálták vászonra. A filmben egy kábítószerfüggő fiút alakít - a szerep miatt 15 kilót fogyott. A Trainspotting kultuszfilmmé vált az egész világon. A Fújhatjuk, az Élet sója és még néhány jelentősebb és jelentéktelenebb filmszerep után szerepet kapott George Lucas Csillagok háborúja filmsorozatának Obi-Wan Kenobi szerepére. McGregornak ezzel gyermekkori álma vált valóra. Rengeteget készült a szerepére, együtt edzett Liam Neesonnal, és tanulmányozta Alec Guinness filmjeit (Ő játszotta az idős Obi-Want a Star Warsban), hogy játéka emlékeztessen az övére.

Danny Boyle a Part című filmjére Ewant akarta, de a stúdióvezetés Leonardo DiCaprio mellett döntött. A pletykák szerint azóta McGregor és Boyle nem áll szóba egymással.

Pár évvel később filmgyártó vállalatot alapított Natural Nylon néven Jonny Lee Miller és Jude Law társaságában. Első filmjük a Nora volt.

Később ismét egy amerikai szuperprodukcióban vállal szerepet, a Moulin Rouge című filmben, ami Golden Globe jelölést hozott a színész számára. Majd szerepet kapott Ridley Scott A Sólyom végveszélyben című filmjében. A következő években alkoholproblémákkal küzdött, de sikeresen túljutott rajta. 2002-ben elvállalja a Young Adam főszerepét, melyben az egyik jelenetben szemből meztelenül mutatkozik. A film hatalmas sikert arat, de az amerikai cenzúra kivágatja ezt a jelenetet a filmből. Ewan nagyon felháborodott ezen, amit szóvá is tett a film londoni bemutatóján. A teljes meztelenség megmutatása nem idegen a számára. Már felfedte bájait a Trainspotting, Velvet Goldmine és a Párnakönyv című filmekben is.

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ewan a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon 2009-ben
McGregor (balra) és George Clooney (jobbra) a Kecskebűvölők című film bemutatóján a 2009-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon
Év Magyar cím / Eredeti cím Szerep Magyar hangja Rendező
2013 (August: Osage County) Bill Fordham John Wells
Az óriásölő (Jack the Giant Slayer) Elmont Anger Zsolt Bryan Singer
2012 A lehetetlen (The Impossible) Henry Anger Zsolt Juan Antonio Bayona

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelölés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ewan McGregor témájú médiaállományokat.