Pinokkió (animációs film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pinokkió
(Guillermo del Toro's Pinocchio)
2022-es amerikai–mexikói–francia stop-motion animációs film

Rendező
Producer
AlapműPinokkió kalandjai
Műfajanimáció
családi
fantasy
musical
dráma
Forgatókönyvíró
FőszerepbenGregory Mann (hangja)
ZeneAlexandre Desplat
OperatőrFrank Passingham
VágóHolly Klein
Ken Schretzmann
Gyártás
GyártóNetflix
The Jim Henson Company
Pathé
ShadowMachine
Double Dare You (DDY)
Necropia Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok

Mexikó

Franciaország
Nyelvangol
Forgatási helyszínPortland
Játékidő114 perc
Költségvetés35 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
BemutatóUSA 2022. október 29.
Magyarország 2022. december 9.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Pinokkió témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pinokkió (eredeti cím: Guillermo del Toro’s Pinocchio) 2022-ben bemutatott animációs film Guillermo del Toro és Mark Gustafson rendezésében. A film 2023-ban elnyerte a legjobb egész estés animációs filmnek járó Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjakat.

Cselekmény[szerkesztés]

Geppetto asztalos az első világháború idején Olaszországban, a repülőgépekből ledobott robbanó bombák miatt elveszíti fiát. Geppetto fenyőtobozos fát ültet fia sírja mellé. Húsz év múlva kivágja a fát, hogy fából faragjon fabábut a fia helyére, de részegen elalszik, mielőtt befejezné. Közben Sebestyén, a tücsök megtelepedett a fán. Megjelenik egy szellem, és Pinokkióként életre kelti a fabábut. Sebeatyénnek teljesül a kívánsága, mert megígérte, vigyázni fog Pinokkióra. Miután Geppetto felébred, kezdetben nem fogadja el Pinokkiót fiának. Pinokkió követi Geppettót a templomba az istentiszteletre, hangosan és feltűnően viselkedik, ami megijeszti a többi lakost, akik közül néhányan támogatják az olasz fasiszta politikát. Geppetto megígéri, iskolába íratja Pinokkiót, hogy jobban beilleszkedjen.

Útban az iskolába Pinokkiót megtámadja Róka gróf és majma, Ebugatta. Róka szerződést írat alá Pinokkióval, hogy ezentúl neki dolgozzon. Mivel Pinokkió nem képes alkalmazkodni, veszekedés alakul ki, aminek következtében Pinokkiót elgázolja egy autó. A túlvilágon megtudja, hogy halhatatlan, és egy homokóra lejárta után térhet csak vissza.

Hogy ne legyen teher Geppettónak, Pinokkió visszamegy Rókához dolgozni. Eközben Geppettót és Sebestyént felfalja egy tengeri szörny, miközben Pinokkiót keresik. Pinokkió rájön, Róka becsapta, és szabotálja az előadást, amelyet Róka Benito Mussolininek készített. Mussolini kivégezteti Pinokkiót. Amikor Pinokkió újra életre kel, egy katonai kiképzőtáborban találja magát. Összebarátkozik Gyertyabéllel, a polgármester fiával, aki apja jóváhagyását szeretné. A tábort bombázók támadják meg, és Pinokkiót kimenekítik.

Menekülése során Pinokkiót elfogja Róka. Megpróbálja elégetni Pinokkiót. Azonban Ebugatta megmenti, aki fellázad Róka ellen, mert mindig rosszul bánt vele. Pinokkió és Ebugatta a tengerbe zuhan, ahol egy tengeri szörny lenyeli őket. Annak gyomrában találkoznak Geppettóval és Sebestyénnel. Hogy megmeneküljenek, Pinokkió olyan sokszor hazudik, hogy az orra eléri a tengeri szörny légzőnyílását, és fel tudnak mászni rajta. Szökésük után a szörny újra megpróbálja felfalni Pinokkiót és barátait. Pinokkió ezt egy tengeri akna felrobbantásával akadályozza meg.

A túlvilágon Pinokkió gyorsan vissza akar térni, hogy megmentse Geppettót a vízbefulladástól. Ezt meg is teszi, de cserébe Pinokkiónak le kell mondania halhatatlanságáról. Miután megmenti Geppettót, Pinokkió meghal. Sebestyén ekkor azt kívánja, hogy Pinokkiót hozzák vissza az életbe.

Pinokkió boldogan él családjával és barátaival. Azonban végig kell néznie, ahogy mindannyian meghalnak előtte. Amikor egyedül marad, elhatározza, új helyekre utazik.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[1]
Pinokkió Gregory Mann Vida Bálint
Geppetto David Bradley Mikó István
Tücsök T. Sebestyén Ewan McGregor Hevér Gábor
Polgármester Ron Perlman Törköly Levente
Doktor John Turturro Kapácsy Miklós
Gyertyabél Finn Wolfhard Kretz Boldizsár
Róka gróf Christoph Waltz Csankó Zoltán
Ebugatta Cate Blanchett
Carlo Gregory Mann Tóth Csanád
Fatündér / Halál Tilda Swinton Kiss Eszter
Pap Burn Gorman Vida Péter
Fekete Nyúl Tim Blake Nelson Bognár Tamás
Fekete Nyúl Welker Gábor
Hajóskapitány Tom Kenny Borbiczki Ferenc
Benito Mussolini Elek Ferenc

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]