A Lego-kaland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Lego-kaland
(The Lego Movie)
2014-es amerikai–ausztrál–dán vegyes technikájú film

Emmet
Emmet
Rendező
Producer
AlapműLego
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Hang
ZeneMark Mothersbaugh
OperatőrPablo Plaisted
Vágó
DíszlettervezőGrant Freckelton
Gyártás
Gyártó
  • Village Roadshow Pictures
  • LEGO System A/S
  • Vertigo Entertainment
  • Lin Pictures
  • RatPac-Dune Entertainment
  • Warner Animation Group
  • Animal Logic
  • Warner Bros. Family Entertainment
Ország
Nyelv
Forgatási helyszínSydney
Játékidő100 perc[1]
Költségvetés60 000 000 USD[2]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
USA
400 416 780
USD[3]
Magyarország
191 115 910
HUF[4]
Kronológia
KövetkezőA Lego-kaland 2.
Kapcsolódó film
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Lego-kaland témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lego-kaland (eredeti cím: The Lego Movie) 2014-ben bemutatott egész estés amerikaiausztráldán vegyes technikájú film, amelyben valós és számítógéppel animált díszletek, élő és számítógéppel animált szereplők közösen szerepelnek. A játékfilm rendezői Phil Lord és Christopher Miller, a producerei Dan Lin és Roy Lee. A forgatókönyvet Dan Hageman és Kevin Hageman írta, a zenéjét Mark Mothersbaugh szerezte. A mozifilm a Village Roadshow Pictures gyártásában készült, és a Warner Bros. forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve kalandos filmvígjáték.

Amerikában 2014. február 7-én, Magyarországon egy nappal korábban, 2014. február 6-án mutatták be a mozikban. 2019 februárjában érkezett meg a film folytatása, a Lego-kaland 2.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Lego világban Vitruvius megkísérli megakadályozni, hogy a "Krégli" néven ismert csodafegyver a gonosz Lord Biznisz kezébe kerüljön. Vitruvius kudarcot vall, azonban megjövendöli egy bizonyos "Kiválasztott" eljövetelét, aki az Ellenállás Elemének segítségével legyőzi majd Lord Bizniszt.

8 és fél évvel később Emmet Brickowski (az angol "brick" szó a Legokockára utal), az átlagos építőmunkás átlagos életét éli a Lego nagyvárosban. Munkaidő után felfigyel Vadócra, a titokzatos nőre, aki szemlátomást kutat valami után az építkezési területen. Emmet úgy dönt, utána jár a dolognak, aminek következtében lezuhan egy szakadékba, ahol megtalálja az Ellenállás Elemét, és különös késztetést érez, hogy megérintse. Miután így tesz, látomásokban részesül és eszméletét veszti. Rossz Zsaru, Lord Biznisz rendőrfőnökének kihallgatótermében tér magához. Mivel az Elem a hátára ragadt, Rossz Zsaru meg van győződve róla, hogy Emmet a Kiválasztott, valamint, hogy álruhás "Építőmester". Emmet megtudja, hogy Lord Biznisz azt tervezi, hogy a Krégli segítségével – amely nem más, mint egy, a Lego figurák méretéhez viszonyítva egy hatalmas tubus folyékony ragasztó – mozdulatlanná dermeszti az egész Lego univerzumot. Vadóc megjelenik az őrsön és kiszabadítja őt, majd átkelnek a Vadnyugati világba, ahol előbbi elmeséli neki, hogyan választotta szét a rendet követelő Lord Biznisz a Lego világokat, üldözve az Építőmestereket, akik kreatív hatalmukkal képesek új dolgokat létrehozni. Vadóc felkeresi a bárzongoristaként tengődő Vitruviust. Mikor megtudják, hogy Emmet nem Építőmester, elcsüggednek, Vitruvius azonban bízik benne, mivel Emmet látomásában képes volt megpillantani az istenségként tisztelt Fenti Embert, akit egy hatalmas emberi kéz alakjában ír le.

Rossz Zsaru és csatlósai hamarosan megjelennek a Vadnyugati világban, így Emmetnek és társainak menekülnie kell. Már azt hiszik, végük van, mikor azonban maga Batman tűnik fel a színen és megmenti őket. Batmannel együtt a Középkori világba jutnak, ahol egy szivárványon felhajtva megérkeznek Fellegvári Flúgországba, ahol a rózsaszín, macska és unikornis jegyeit viselő Csodakitti fogadja őket. Csodakitti elvezeti őket a Kutyába, ahol az Építőmesterek (a teljesség igénye nélkül Gandalf, Superman, Abraham Lincoln és Michaelangelo stb.) már összegyűltek és izgatottan várják a Kiválasztott érkezését. Az Építőmesterek azonban elhűlve tapasztalják, hogy Emmet nem is állhatna távolabb a megígért hőstől, és úgy döntenek, szétválnak. Emmet felfedezi, hogy a Vadnyugati világban Rossz Zsaru egy nyomkövetőt erősített rá, amelynek köszönhetően most rájuk talált és rendőreivel együtt támadást indított Flúgország ellen. Az Építőmesterek Emmet és társai kivételével mind fogságba esnek, előbbiek azonban Emmet korábban felvetett kreatív próbálkozásában, az emeletes kanapéban elrejtőzve megmenekülnek. A maroknyi Építőmester – Vadóc, Vitruvius, Batman, Csodakitti, Benny, a 80-as évekbeli űrhajómániás asztronauta és a hajóroncsokból összetákolt kiborg kalózkapitány, Fémszakáll – Emmet vezetésével tervet készít Lord Biznisz megállítására. Emmet ugyanis rájön, hogy Lord Bizniszt csak úgy lephetik meg, ha az Építőmesterektől megszokott kreatív ötletek helyett szokványos, formakövető (vagy, ahogyan az emeletes kanapé példázza, tökéletesen haszontalan és értelmetlen) eszközökkel hatolnak be a főhadiszállására, az Octan Toronyba. A csapat az Octan szabványa szerinti beszállító űrhajót épít, amelyhez Batman az Ezeréves Sólyom legénységétől lopja el a hajtóművet.

A terv sikeresnek bizonyul: Emmet és Vadóc – aki elárulja neki, hogy a valódi neve Lucy – bejutnak a Kréglinek helyt adó terembe és csaknem sikerül felhelyezni az Elemet (a ragasztó kupakját) a fegyverre, azonban Lord Biznisz robotjai rajtuk ütnek. Biznisz megöli Vitruviust és bebörtönzi Emmetéket a többi Építőmesterrel együtt. Emmet elkeseredik, miután Vitruvius utolsó szavaival bevallja, hogy a Kiválasztott próféciáját ő találta ki. Lord Biznisz elhagyja a Tornyot, előtte azonban meghagyja az azt vezénylő mesterséges intelligenciának, hogy semmisítse meg azt. Miközben elkezdi megfagyasztani a Lego világot, Emmetet meglátogatja Vitruvius szelleme, aki közli vele, hogy noha a Kiválasztott próféciája csak mese, Emmet igenis hőssé válhat. Ettől fellelkesülve Emmet úgy dönt, feláldozza magát: kiveti magát a Torony alatt tátongó feneketlen semmibe, magával rántva az önmegsemmisítő akkumulátorát.

Az Építőmesterek kiszabadulnak, Vadóc pedig lelkesítő beszédet mond a világok lakóinak, amelyben arra ösztönzi őket, kövessék Emmet példáját és ébresszék fel a kreatív énjüket. A lakosok különböző járműveket és fegyvereket építenek, amelyek segítségével szembeszállnak Lord Biznisz robotjaival.

Mindeközben Emmet földet ér: kiszakadva a Lego univerzumból a való világ létsíkján találja magát, mozgásképtelen műanyagfiguraként heverve a padlón, egy Lego építményekkel teli alagsorban. Itt betekintést nyer a Lego univerzum sorsát formáló eseményekbe: az alagsorban játszó kisfiú megpróbálja megakadályozni, hogy apja – a Fenti Ember – összeragassza a lego készleteket, így lehetetlenné téve, hogy új dolgok épülhessenek belőlük. Miközben a fiú által csinált "rendetlenségen" felháborodva a férfi hozzálát, hogy megvalósítsa a szándékát, Emmet magára vonja a gyerek figyelmét, aki folytatva a játékot visszajuttatja őt az asztalra, így a Lego univerzumba, mint a Kiválasztottat. Emmet teljes értékű Építőmesterként és társai segítségével rohamot indít Biznisz anyahajója ellen.

Az apa, akit lenyűgöznek fia építményei, felfedezi, hogy Lord Biznisz minifigurája őt mintázza. A kisfiú és apja közti párbeszéddel párhuzamosan Emmet szintén felhívja Lord Biznisz figyelmét arra, hogy az általa rendetlenségnek bélyegzett jelenség valójában a folyamat, amely során az emberek az ő alkotásaiból újakat hoznak létre, valamint arra, hogy a Kiválasztottat jellemző csodás erő – az erő, hogy megváltoztassuk a világot – mindenkiben ott van, így Lord Bizniszben is. A barátságát ajánlja Biznisznek, aki ezt meghatódva elfogadja, miközben a való világban a kisfiú és apja megölelik egymást.

Lord Biznisz a ragasztóra helyezi a kupakot és nekilát, hogy ragasztóoldóval kiszabadítsa az embereket, miközben a kisfiú és apja ugyanezt teszik. Emmet és Lucy szerelmesekként egymásra találnak.

Mikor azonban úgy tűnik, minden jó, ha vége jó, az apa közli fiával, hogy ha mostantól szabadon lejöhet játszani az alagsorba, a kishúgát is le kell engednie – a Lego univerzum metropolisza felett tarka űrhajók jelennek meg, amelyből földönkívüli hódítókként tetszelgő, agresszív Duplók érkeznek a városba…

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

A filmet reklámozó busz Londonban
Legoszereplő Eredeti hang Magyar hang
Emmet Kockowski Chris Pratt Molnár Áron
Vadóc / Lucy Elizabeth Banks Pikali Gerda
Batman / Bruce Wayne Will Arnett Fekete Ernő
Benny ('80-as évekbeli űrhajós) Charlie Day Kovács Lehel
Csoda Kitty Alison Brie Haffner Anikó
Fémszakáll Nick Offerman Borbiczki Ferenc
Lord Biznisz / Biznisz elnök Will Ferrell Kerekes József
Rossz zsaru / Jó zsaru Liam Neeson Csernák János
Han Solo Keith Ferguson
Vitruvius Morgan Freeman Kőszegi Ákos
Superman Channing Tatum Fluor Tomi
Zöld Lámpás Jonah Hill Csőre Gábor
Csodanő Cobie Smulders Bertalan Ágnes
Gandalf Todd Hansen Bács Ferenc
C-3PO Anthony Daniels Józsa Imre
Shaquille Shaquille O’Neal Bognár Tamás
Abraham Lincoln Will Forte Csuha Lajos
William Shakespeare Jorma Taccone Pindroch Csaba
Lando Calrissian Billy Dee Williams Király Attila
Szörfös Dave Doug Nicholas Horváth Illés
Zsarupapa Liam Neeson Várkonyi András
Zsarumama Melissa Sturm Győry Franciska
Gail n. a.
Számítógép Leiki Veskimets Kocsis Mariann
Albus Dumbledore n. a. Szersén Gyula
"Hol van a gatyóm?" csávó n. a. Törköly Levente
Rádióbemondó n. a. Welker Gábor
Élőszereplő Színész Magyar hang
Fenti ember Will Ferrell Kerekes József
Finn, a fenti ember fia Jadon Sand Straub Norbert
Magyar változat

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Folytatás[szerkesztés]

A nagy sikerben reménykedve már 2014. február 3-án bejelentették a folytatást, a forgatókönyv megírására Jared Stern-t és Michelle Morgan-t kérték fel.[5] 2014. február 21-én azt is bejelentették, hogy a folytatás várhatóan 2017 vagy 2018-ra tehető. 2017-ben a LEGO Batman-mozifilm kerül bemutatásra. Március 12-én derült ki, hogy a folytatást Chris McKay rendezi, Phil Lord és Christopher Miller producerként vesznek részt.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Lego Movie (U). Warner Bros.. British Board of Film Classification, 2014. január 17. (Hozzáférés: 2014. január 17.)
  2. Lego Movie Can Save Warner Bros. Animation. Forbes. (Hozzáférés: 2014. február 5.)
  3. Staff: The LEGO Movie (2014). Box Office Mojo, 2014. február 8. (Hozzáférés: 2014. március 31.)
  4. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 24.) 
  5. Shaw, Lucas: Warner Bros. Already Working on Sequel to ‘The Lego Movie’ (Exclusive). TheWrap.com, 2014. február 3. (Hozzáférés: 2014. február 23.)
  6. Warner Bros Builds LEGO Sequel With Chris McKay Directing. Deadline, 2014. március 12. (Hozzáférés: 2014. március 11.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:The Lego Movie
A Wikimédia Commons tartalmaz A Lego-kaland témájú médiaállományokat.