Nimona (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nimona
(Nimona)
2023-as amerikai–brit animációs film
RendezőNick Bruno
Troy Quane
Producer
  • Karen Ryan
  • Julie Zackary
  • Roy Lee
AlapműNimona
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Robert L. Baird
  • Lloyd Taylor
  • Pamela Ribon
  • Marc Haimes
  • Nick Bruno
  • Troy Quane
  • Keith Bunin
Főszerepben
ZeneChristophe Beck
Vágó
  • Randy Trager
  • Erin Crackel
Gyártás
GyártóAnnapurna Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő99 perc[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Nimona témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nimona 2023-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs kalandfilm, amelyet Nick Bruno és Troy Quane rendezett, ND Stevenson azonos című regénye alapján.

Amerikában 2023. június 23-án a mozikban, míg Magyarországon 2023. június 30-án mutatták be a Netflixen.[2][3]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy középkori-futurisztikus királyság polgárait az Elit Lovagok Intézete védi, amelyet a legendás hősnő, Gloreth alapított, aki ezer évvel ezelőtt legyőzött egy "nagy fekete szörnyet", és magas fallal zárta körül a királyságot.

Ballister Boldheart, valamint lovagtársát és barátját, Ambrosius Goldenloint hamarosan lovaggá ütik. Ballister az első közember, akiből lovag lesz, mivel Valerin királynő változtatni próbál a hagyományokon, hogy "bárkiből lehet hős". A ceremónia alatt Ballister kardjából kilőtt lézerlövés megöli Valerint. A feldúlt Ambrosius végül levágja Ballister jobb karját, Ballister pedig szökevény lesz. Miközben Ballister bujkál, és műkézpótlást készít, meglátogatja őt egy Nimona nevű alakváltó, akit üldöztek az ereje miatt. Mivel Ballisterben "gonosz lelkét" látja, hiszen közemberi származása és a királynő meggyilkolása miatt neki is hasonló bánásmóddal kell szembenéznie, Nimona kijelenti, hogy a segítője lesz.

Hogy tisztázzák Ballister nevét, a duó elrabolja Diegót, a földesurat, aki a kardot adta neki. Diego átadja nekik a videóbizonyítékot, amelyből kiderül, hogy az intézet igazgatója a gyilkos. A duó szembesíti Ambrosiust és a Rendezőt a bizonyítékkal, de az igazgató manipulálja a lovagjait, hogy megsemmisítsék a bizonyítékot. Később Ambrosius szembeszáll az Rendezővel, aki leszúrja őt, és bevallja, hogy ő ültette fel Ballistert és gyilkolta meg a királynőt, mivel ellenezte, hogy a királynő felülvizsgálja a hagyományokat, és közemberekből is lovagok lehessenek, mivel attól tartott, hogy ez a királyság bukásához vezetne. Ambrosiusról azonban kiderül, hogy egy álruhás Nimona. Ballister rögzíti a Rendező vallomását, majd közzéteszi az interneten, ami közfelháborodást vált ki.

A Rendező ősi tekercsek segítségével rájön, hogy Nimona a Gloreth által legyőzött Nagy Fekete Szörnyeteg. Ezt arra használja fel, hogy meggyőzze a nyilvánosságot arról, hogy Ballister Nimona erejét használta fel a vallomás meghamisítására. Az igazi Ambrosius találkozik Ballisterrel, és feltárja Nimona múltját, kitart amellett, hogy Nimona szándékosan megtévesztette Ballistert. A felfedezéstől megdöbbenve Ballister összeveszik Nimonával, és megkérdőjelezi barátságukat; Nimona elárulva érzi magát, és az erdőbe menekül.

Egy régi, elhagyatott kútnál megállva Nimona visszaemlékszik a múltjára: ezer évvel ezelőtt a világot járta, és más állatokká változott, hogy megpróbáljon beilleszkedni az élővilágba, de egyik lény sem fogadta el, akivel találkozott. Egy nap a kútnál találkozott Gloreth-tel, aki gyerekként először változott emberré. Miután meglátta Nimonát, Gloreth azonnal befogadta őt, és ők ketten a legjobb barátok lettek, Gloreth pedig elfogadta Nimona képességeit. Azonban Gloreth falujának többi lakója, beleértve Gloreth szüleit is, azt hitték, hogy Nimona egy szörnyeteg, miután felfedezték az alakváltó képességeit. A falubeliek fáklyákkal támadtak Nimonára, ami véletlenül felgyújtotta a falut. A megzavarodott Gloreth ellenségessé vált Nimona iránt.

Mivel Ballister elhagyása és Gloreth árulása visszhangzott a fejében, a zaklatott Nimona átváltozott a Nagy Fekete Szörnyeteggé. Ezután bemegy a városba, és öngyilkosságot akar elkövetni azzal, hogy felnyársalja magát Gloreth szobrának kardjára. Mielőtt azonban ezt megtehetné, Ballister megállítja és bocsánatot kér tőle, aminek hatására Nimona visszaváltozik emberi alakba, és megölelik egymást, hogy kiengesztelődjenek. A királyság polgárai látják ezt, és meghatódnak tőle. Eközben a Rendező, aki nem hatódik meg, elrendeli, hogy a falról lézerágyút lőjenek ki Nimona megölésére; Ambrosius tiltakozik, mivel tudja, hogy a lézer kilövése a városba ártatlan civileket ölne meg. A Rendező ekkor ellenük fordul azzal a lézerrel, amellyel a királynőt is megölte, és maga készül elsütni az ágyút. Hogy megmentse a királyságot, Nimona egy hatalmas, vörös főnix-szerű alakot ölt, és belerepül az ágyúba, aminek következtében látszólag meghal, és a Rendező is meghal. A keletkező robbanás lerombolja a fal egy részét, felfedve mögötte egy gyönyörű, hegyes völgyet.

Valamivel később a királyság több változáson is átesik: a fal réséből átjáró lett, amelyen keresztül a polgárok szabadon közlekedhetnek, Nimona és Ballister hősökként tisztelik, és Ballister kapcsolata Ambrosiusszal helyreállt. Ballister felkeresi régi rejtekhelyét. Hallja Nimona hangját, és örömmel veszi tudomásul, hogy a lány túlélte.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Eredeti hang Magyar hang[4] Leírás
Nimona Chloë Grace Moretz Csifó Dorina Alakváltó, aki ragaszkodik ahhoz, hogy Ballister Boldheart segédje legyen.
Ballister Bitangfő Riz Ahmed Seszták Szabolcs Az intézmény egykori lovagja, akit kirúgtak, amikor Valerin királynő meggyilkolásával vádolták.
Ambrosius Aranypőc Eugene Lee Yang Czető Roland Az intézmény bajnok lovagja, Gloreth közvetlen leszármazottja és Ballister barátja.
A Rendező Frances Conroy Kiss Erika Az intézmény igazgatója.
Valerin királynő Lorraine Toussaint Halász Aranka A királyság királynője.
Sir Thoddeus "Todd" Sureblade Beck Bennett Borbély Richárd Lovag.
Lance lovag RuPaul Penke Bence Híradósok.
Abrakah Debrah Indya Moore Kovács Gyopár
Diego Julio Torres Baráth István Földesúr.
Gloreth Charlotte Aldrich Rácz Hajna A királyság hőse.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az Iyuno Hungary készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2015 júniusában a 20th Century Fox Animation megvásárolta a jogokat ND Stevenson Nimona című regényének animációs játékfilm-adaptációjához. A rendezői feladatokat Patrick Osborne vállalta, a forgatókönyvet Marc Haimes írta.[5]

A filmet a Fox korábbi leányvállalata, a Blue Sky Studios készítette volna a Vertigo Entertainment mellett.[6] 2017 júniusában a 20th Century Fox 2020. február 14-re tervezte a Nimona bemutatását.[7]

2019 márciusában a The Walt Disney Company befejezte a Fox felvásárlását, majd 2019 májusában a filmet 2021. március 5-re halasztották.[8] 2019 novemberében a filmet ismét elhalasztották 2022. január 14-re.[9] Stevenson 2020 júniusában kijelentette, hogy a film még mindig készül, és ugyanezt mondta egy 2020 augusztusi podcastben is.[10] Osborne 2020 márciusában távozott, távozása után pedig Nick Bruno és Troy Quane kerültek a rendezői székbe.[11]

2021. február 9-én a Disney bejelentette, hogy bezárja a Blue Sky stúdiót, és a film gyártását törölték.[12] Az egyik munkatárs azt állította, hogy a film a törlés előtt "sínen volt", hogy 2021 októberére elkészüljön. A Blue Sky egyik korábbi animátora, Rich Fournier azt nyilatkozta, hogy a stúdió "nagyon-nagyon közel volt" ahhoz, hogy a filmet befejezzék, de "rájöttek, hogy ez egyszerűen nem kivitelezhető".[13] 2022. április 11-én jelentették be, hogy az Annapurna Pictures az év elején felvásárolta a Nimona című filmet, és 2023-ban Netflixen is műsorra tűzi azt.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nimona (PG). BBFC , 2023. június 13. (Hozzáférés: 2024. február 2.)
  2. Weekly Film Music Roundup (June 23, 2023). FilmMusicReporter , 2023. június 23. (Hozzáférés: 2023. június 24.)
  3. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2024. február 2.)
  4. Nimona az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. Paramount Pictures is making a Monument Valley film”, Polygon, 2018. augusztus 22.. [2020. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. február 2.) 
  6. Oscar Winner Patrick Osborne Returns With First-Ever VR Nominee 'Pearl'”, Variety, 2017. február 9.. [2019. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. február 2.) 
  7. Nimona Animated Movie Gets a 2020 Release Date”, Screen Rant, 2017. június 30.. [2019. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. február 2.) 
  8. Disney Announces New 'Star Wars' Films, Moves 'Avatar' Sequels”, Variety, 2019. május 7.. [2019. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. február 2.) 
  9. Kroll, Justin: Ridley Scott's 'The Last Duel' Gets the Greenlight as Disney Dates Multiple Titles. Variety, 2019. november 11. [2021. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 2.)
  10. Episode 26: The Pudding Cup of My Brain (feat. Noelle Stevenson). YouTube channel for Leighton Night with Brian Wecht podcast , 2020. augusztus 14. [2020. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 2.)
  11. Quane, Troy [@quanetroy]: Been directing this since March 2020!! So thrilled to finally share the news. Global pandemics and studio closures cant stop NIMONA!!!. (Hozzáférés: 2024. február 2.)
  12. D'Alessandro, Anthony. „Disney Closing Blue Sky Studios, Fox's Once-Dominant Animation House Behind 'Ice Age' Franchise”, Deadline, 2021. február 4.. [2021. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. február 2.) 
  13. Fournier, Rick [@Project813]: Yes I have. Believe me when I say the people in charge tried and were very very close to saving the film. Yesterday we found out it simply wasn't doable. I know all of us Blue Sky'ers appreciate the support., 2021. március 20. [2021. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 2.)
  14. Romano, Nick. Netflix saves Nimona after Disney scrapped LGBTQ-friendly film (2022. április 11.) 

További információk[szerkesztés]