Dito Montiel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dito Montiel
SzületettOrlandito Montiel
1967július 26. (56 éves)
New York
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Dito Montiel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Orlandito „Dito” Montiel (New York City, 1965. július 26.–) amerikai író, filmrendező és zenész.

Életpályája[szerkesztés]

A New York-i születésű Montiel a Major Conflict nevű hardcore punk zenekarának feloszlása után került a köztudatba. Később, 1989-ben vált ismertté, amikor a Geffen Records 1 millió dolláros lemezszerződést kötött az újonnan alakult Gutterboy nevű formációjával, ami akkoriban páratlan összeg volt. A zenekar a debütálás után kiesett, és a rocktörténelem egyik „legsikeresebb” kudarcba fulladt együttesének titulálták.[1]

2003-ban Montiel kiadta A Guide to Recognizing Your Saints című memoárját,[2] amely részletesen bemutatja életét, amikor az 1980-as évek elején a Queens-i Astoriában nőtt fel a hardcore punk kultúra felemelkedésének idején. A könyvben leírja a Gutterboy nevű zenekarával eltöltött turnéidőt és rövid modellkarrierjét a Versace-nál, valamint más személyes anekdotákat.

Karriere[szerkesztés]

Miután bestseller könyvét forgatókönyvvé adaptálta, Montiel rendezőként debütált Őrangyallal, védtelenül című filmmel, amelyben Robert Downey Jr. (az idősebb Montiel szerepében), Dianne Wiest, Channing Tatum és Shia LaBeouf (a fiatal Montiel) játszotta a főszerepet. A film executive producere Trudie Styler volt.

2006-ban adta ki a Rhino Records forgalmazásában a Dito Montiel című albumát. Második regénye, az Eddie Krumble is the Clapper 2007 áprilisában jelent meg.

Montiel rendezte a Bunyó amerikai filmet is, amely egy fiatal New York-i utcai árusról szól, aki megismerkedik a földalatti utcai harcok világával. A film a második közös munkája Tatummal, és a főszerepekben Terrence Howard és Luis Guzmán is szerepel.

2011-ben a Sundance Filmfesztiválon játszották Montiel Senki fia című rendőrdrámáját, amelyben ismét Tatum, valamint Ray Liotta, Al Pacino, Tracy Morgan és Katie Holmes játszott. A filmet az Anchor Bay Entertainment szerezte meg forgalmazásra.[3]

2013-ban rendezte a Liam Hemsworth, Emma Roberts és Dwayne Johnson főszereplésével készült Tuti szajré című bűnügyi drámát. Ezt követte a Boulevard drámafilm, Robin Williams és Kathy Baker főszereplésével. Ez volt Williams utolsó filmje.[4][5]

Tanítás[szerkesztés]

Montiel a UCLA Extension programjának oktatója a forgatókönyvírás témakörében.[6]

Filmográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dito Montiel című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Going Home to a City That No Longer Exists by Meghan Keane, 9/29/2006. The NY Sun, 2006. szeptember 29. [2008. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 10.)
  2. The Independent: Dito Montiel: The story of my life- 02/17/2007. Arts.independent.co.uk, 2011. április 28. [2012. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 10.)
  3. Steven Zeitchik. „Sundance 2011: 'Son of No One' finds a daddy”, Los Angeles Times , 2011. február 1. (Hozzáférés: 2011. február 3.) 
  4. Patten, Dominic: Robin Williams Joins Dito Montiel's 'Boulevard'. Deadline.com, 2013. január 10. (Hozzáférés: 2013. május 10.)
  5. https://www.hollywoodreporter.com/news/robin-williams-final-movie-boulevard-808160
  6. Dito Montiel | Writers' Program at UCLA Extension. [2018. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 24.)

További információk[szerkesztés]