Csangsai csata (1942)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harmadik csangsai csata
Kínai katona ZB vz. 26 könnyű géppuskával tüzel Csangsa mellett, 1942 januárjában.
Kínai katona ZB vz. 26 könnyű géppuskával tüzel Csangsa mellett, 1942 januárjában.

Konfliktus második kínai–japán háború, második világháború
Időpont 1941. december 24.1942. január 15.
Helyszín Csangsa, Hunan tartomány
Eredmény Kínai győzelem
Szemben álló felek
 Japán Nemzeti Forradalmi Hadsereg
Parancsnokok
Japán Anami Korecsika Xue Jue
Szemben álló erők
120 000 fő
200 repülő
300 000
Veszteségek
56 746 fő28 116 fő
é. sz. 28° 12′ 00″, k. h. 112° 58′ 01″Koordináták: é. sz. 28° 12′ 00″, k. h. 112° 58′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Harmadik csangsai csata témájú médiaállományokat.

A harmadik csangsai csata a második kínai–japán háború egyik összecsapása volt 1941. december 24. – 1942. január 15. között. A csatát a japán csapatok támadása váltotta ki, akik harmadszorra kísérelték meg a még kínai uralom alatt levő, stratégiai fontosságú város elfoglalását, de egyúttal igyekeztek megakadályozni azt is, hogy a kínaiak a Hongkongban védekező brit csapatok számára segítséget nyújtsanak. Habár Hong Kongot december 25-én sikeresen bevették, a japánok folytatták offenzívájukat Csangsa irányába, de a kínaiak súlyos vereséget mértek rájuk, visszavonulásra kényszerítve őket.

A csata[szerkesztés]

A japánok 1941 decemberében harmadszor indultak meg a kínai Csangsa város elfoglalására. A támadás a hongkongi csata utolsó japán rohamával egy időben indult meg, a hadműveletet a 3, 6. és 40. japán gyaloghadtestek előrenyomulása kezdte meg, amelyek december 27-re Yueyang városáig haladtak előre, elérve a Csangsa mellett húzódó Miluo folyót. A folyón átkelve azonban heves kínai ellenállásba ütköztek, a Nemzeti Forradalmi Hadsereg egységei a Miluo és Csangsa közötti útszakaszon állandó rajtaütésekkel zavarták a japánok előrenyomulását.

A japán csapatok december 31-én kezdték meg Csangsa ostromát - melynek civil lakosságát időközben evakuálták, mindössze 160 civil maradt a városban, tevékenyen részt véve a védelmi munkálatokban. December 31-én a japánok előbb Csangsa délnyugati részét rohamozták meg, majd ennek sikertelensége után délen és keleten próbálkoztak, áttörve a város első védelmi vonalát, de a városközponthoz közel egy második védelmi vonalba ütköztek.

1942. január 1-jén a védők ellentámadásba lendültek, nehézfegyvereket is bevetve, amelyekkel súlyos veszteséget okoztak az ostromlóknak. Ezzel párhuzamosan egy másik kínai katonai egység a városon kívül megtámadta és elvágta a japánok utánpótlási vonalát, melynek következtében január 4-re az ostromlók ostromlottakká váltak. A városban rekedt japán csapatok felmentésére január 9-én a Yueyangban állomásozó 9. ezredet küldték, melyet azonban a kínaiak visszavertek. A csapdába esett japán csapatok - a kínaiak állandó rajtaütései mellett - heves veszteségek mellett sikeresen visszavonultak a Xingjang folyóig, ahol január 15-én átkelve kijutottak az ellenséges csapatok gyűrűjéből.

A csangsai csata a második világháború csendes-óceáni hadszínterének első - és 1942 nyaráig egyetlen - komoly szövetséges győzelme volt, melynek következtében jelentősen megnőtt Csang Kaj-sek és a Nemzeti Forradalmi Hadsereg presztízse a szövetséges hatalmak körében. A japánok a harmadik csangsai csatát követően 1944 tavaszáig nem kísérelték meg újra a város bevételét.

Források[szerkesztés]

  • Hsiung, James Chieh; Levine, Steven I.: China's Bitter Victory: The War with Japan, 1937-1945.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]