Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív115

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Azonnalizálási anomália

Az imént ez az azonnali törlések lapon szerepelt, holott láthatólag senki sem jelölte, és néhány kattintás után el is tűnt onnan. Ez hogy lehetséges? – Pagony foxhole 2018. május 1., 23:40 (CEST)

Valami köze lehet ahhoz, hogy szerepel rajta az {{Attached KML}} sablon, aminek átnevezés után az eredeti neve azonnalira került. Igaz, próbaként most visszaállítottam kis időre, de nem jelent meg megint az archív vitalap az azonnalizandók közt, szóval nem biztos. Alensha 2018. május 2., 00:48 (CEST)

Óriási! De te erre hogy jöttél rá? – Pagony foxhole 2018. május 2., 01:33 (CEST)

Nem biztos, hogy rájöttem, mert én se látom át, mi történt, csak tippelgetek. De régebben visszatérő probléma volt, hogy a sablonra rakott azonnalit nem tették noinclude-ba, továbbá a cikkekből sem szedték ki, és egyszer csak megjelent az azonnalizottak közt háromszáz településcikk. Vén admin vagyok már. Megnéztem, törölt-e valaki mostanában sablont és hová volt berakva, amíg létezett. Alensha 2018. május 2., 02:42 (CEST)

Bingó. A jelölő felelőssége, hogy kiszedje/átnevezze/lecserélje mindenhonnan a törlendő sablont. Innen amúgy lehet hasonlókat szemezgetni. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 2., 08:47 (CEST)

Köszönöm! Már csak az érdekelne, hogy miért tűnt el az azonnali lapról néhány hitetlenkedő kattintásom után (rámenni az archív lapra, megnézni, törlésre van-e tényleg jelölve, ki szerkesztette utoljára, vissza az azonallik lapjára). Lehet, hogy akkor kísérletezett Annie a törölt sablon visszahozásával, és ezért? (Ennek még nem néztem utána.). – Pagony foxhole 2018. május 2., 08:56 (CEST)

A sablon törlését követően a beillesztett lapok kikerülnek a kategóriából. A hitetlenkedéssel eltöltött pár perc elég volt arra, hogy a szerver frissüljön. :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 2., 09:02 (CEST)
Dómo arigató! :) – Pagony foxhole 2018. május 2., 10:33 (CEST)

Arra is kíváncsi vagyok, hogy ezen az azóta törölt képernyőképen miért van -1 azonnali törlésre váró lap. Láttam már -2-t is ugyanott. Mellesleg a törlés indokát sem értem, mert vannak fenn képernyőképek a wikin, amelyekkel évekig nem volt semmi baj. RuIsZa vita 2018. május 2., 10:30 (CEST)

Phab:T169964. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 2., 10:41 (CEST)
@RuIsZa: A probléma egy ideig megoldva (lásd a jegyet). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 2., 18:58 (CEST)

Kategóriaszámláló

A Kategória:2017-ben elhunyt személyek-ben a számláló november óta kettővel kevesebb szócikket mutatott. Még ma, napközben is. Most pedig ismét pontos. Nem tudom, hogy hol, ki és mit javított, de köszönet érte. - Csurla vita 2018. május 2., 22:00 (CEST)

Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)#Azonnalizálási anomália, phab:T169964. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 3., 08:29 (CEST)

Infoboxban egyforma logó és kép a Wikidatáról

Sziasztok! Mivel valaki Wikidatán a kép és a logó mezőnél is megadta ugyanazt a médiafájlt, ezért a huwikin furcsa helyzet állt elő az Elsevier szócikken. Azt kell nézni, hogy az infoboxban kétszer szerepel ugyanaz a logó. Mi ilyenkor a teendő? Mi javítjuk a sablont valahogy, hogy ne lehessen azonos kép logónak és képnek is megadva? Vagy töröljem a Wikidatán a logó vagy a kép jellemzőt? Utóbbi esetben attól tartanék, hogy más Wikipédia azt a mezőt használja. Szívem szerint a kép jellemzőt távolítanám el. Ki mit gondol? Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. május 3., 12:26 (CEST)

Én is a képet távolítanám el és a logót hagynám meg. – Pegy22 vita 2018. május 3., 14:43 (CEST)

A kép (P18) csak akkor használandó, ha nincs specifikusabb tulajdonság. Eltávolítottam. – Máté (vitalap) 2018. május 3., 14:55 (CEST)

Én annakidején a Deep Forest cikknél harcoltam ezzel, valakik mindig ugyanazt a képet tették be logónak meg képnek is. Talán jó ötlet lenne javítanunk a sablont, hogy kétszer ne szerepelhessen ugyanaz a kép. Whitepixels vita 2018. május 3., 15:04 (CEST)

A tulajdonságon van egy összetett kikötés, amely az ilyen eseteket szűri, csak hát nincs aki foglalkozzon vele. – Máté (vitalap) 2018. május 3., 15:38 (CEST)

De ha már ittvagyunk, itt egy egyszerűsített lekérdezés azokra az elemekre, ahol a kép (P18) van együtthasználva egy másik tulajdonsággal, ugyanazzal az értékkel. Ezeknél elvileg mindenhol törölhető a P18 értéke, nem nagyon kell gondolkodni sem, de azért jó odafigyelni.
SELECT DISTINCT ?item ?itemLabel
WHERE {
  ?prop wikibase:propertyType wikibase:CommonsMedia;
        wikibase:directClaim ?wdt .
  FILTER(?prop != wd:P18) .
  ?item ?wdt ?value; wdt:P18 ?value .
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu,en". } 
} LIMIT 2500
Próbáld ki!Máté (vitalap) 2018. május 3., 15:55 (CEST)

Köszönöm a hozzászólásokat és a szerkesztéseket, a megoldás a Wikidatás kép jellemző eltávolítása lett. Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. május 4., 09:35 (CEST)

Failed attempt to log in to your account

Már megint erre kaptam figyelmeztetést, állítólag az enwikibe akart belépni valaki a nevemben "from a new device". (Hónapokkal ezelőtt is kaptam egy ilyet.) Csak nálam fordul elő, vagy másoknál is? – Pagony foxhole 2018. május 4., 00:26 (CEST)

Én is kaptam. Érdekes viszont, hogy ha elolvastam, már nem tudom újra megnézni, "kitörlődött". 19:17-kor jött az e-mail (május 3-án) Palotabarát vita 2018. május 4., 02:04 (CEST)

Nálam is. Akkor mégse engem akarnak feltörni, rendszerhiba lehet. Alensha 2018. május 4., 02:14 (CEST)

Én is kaptam egy ilyen elektronikus levelet május 3-án, 21:26-kor. --Sphenodon vita 2018. május 4., 05:47 (CEST)

Én is kaptam 2 emailt wiki@wikimedia.org-tól, május 4-én, előbb angolul 1:18h, aztán magyarul 2:03h-kor. (Lehetett-e valami tömeges bepróbálkozás?) A mailek és az itteni kolompos értesítés megvan. Akela vita 2018. május 4., 07:22 (CEST)

Én is kaptam 0:22-kor. Javaslom mindenkinek (különösen, akinek bármilyen bitjei vannak), hogy használja a kétlépcsős azonosítást – úgy még akkor sem tudnak hozzáférni a fiókhoz, ha valahogyan megszereznék a jelszót. --Pallertithe cave of Caerbannog 2018. május 4., 07:40 (CEST)

@Pallerti: Szia! Lehet, hogy ez csak nekem új, de nem tudom, hogy ez mit jelent. Kérlek segíts azzal, hogy elmagyarázod, mi a kétlépcsős azonosítás a wikin, vagy megadod, hogy hol nézzek utána. Köszönöm! Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. május 4., 10:37 (CEST)
Talán erről lenne szó? Mintha itt azt írnák, hogy tesztüzemben áll. Attól még használható? Mit gondolsz? Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. május 4., 10:39 (CEST)
@Cvbncv:
  1. Kapcsold be a beállításaidban a kétlépcsős azonosítást.
  2. Töltsd le ezt az appot androidos mobilkészülékre (tablet, telefon, ami nálad van, amikor wikizel)
A bejelentkezéskor ezután a wiki jelszavad beírása után még egy második lépcsős bejelentkező ablakot kapsz, amibe egy hat számjegyű kódot kell beírni. Ezt a kódot az androidos app generálja, kb. percenként egy újat, onnan tudod kiolvasni. Annyi hátránya van, hogy ha mondjuk a garázsban felejted telefonodat és valamilyen borzalmasan fontos dolog miatt be szeretnél lépni, akkor nyilván nem fog menni, de erre a célra egészen nyugodtan létre lehet hozni egy zoknit, aminek semmilyen bitje nincs és nincs rizikója, ha annál nem használod a kétlépcsős azonosítást. Nem tudom, hogy mennyire béta, de nekem hiba nélkül üzemel, pedig nagyon régóta, szerintem az indulása óta használom. iOS-on nem tudom, hogy hogyan működik, de valszeg ott is van rá megoldás. Érdemes ezen kívül (ezzel nem függ össze, de a kényelmet és a biztonságot nagyban növeli) használni a KeePass halálprofi jelszókezelőt (minden létező platformra van verziója, akár portable is van). Ebbe be tudod írni az összes jelszavadat, ami csak létezik, egyetlen mesterjelszót kell megjegyezned, ami az adatbázisfájlt nyitja és onnantól, akár automatikus gépeltetéssel be tudsz jelentkezni bárhová. A jelszó-adatbázisfájlt (majd @Bináris: esetleg elmondja, hogy hol kell elválasztani ezt a szót, mert én csak találomra csináltam) tarthatod akár felhőben (Dropbox, GDrive, OneDrive stb.) és akkor könnyedén hozzáférsz, bármilyen gépen is használod. Nekem @Tgr: ajánlotta (azóta is minden sörbontásnál szeretettel és hálával gondolok rá), az összes kollégámat rávettem már, hogy használja és mindenki nagyon elégedett vele – brutál jó. Azóta százegynéhánybites, visszafejthetetlen jelszavaim vannak, a kétlépcsőssel megfejelve feltörhetetlen (nyilván nem, de aki ennyi energiát beleölne az én jelszavaimba, az inkább valami nagyon mást fog feltörni). --Pallertithe cave of Caerbannog 2018. május 4., 12:53 (CEST)
@Cvbncv, Pallerti: Járőrként (oathauth-enable) jogosultság hiányában) nem használható a funkció. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 4., 13:18 (CEST)
@Bencemac:...ó, ezt nem tudtam, de őszintén szólva nem is értem, hogy miért. --Pallertithe cave of Caerbannog 2018. május 4., 13:27 (CEST)
@Bencemac, Cvbncv: Sajnos tényleg úgy néz ki, hogy bürok, adminok, IP-ellenőrök és felületszerkesztők használhatják csak ezt a funkciót – lehet, hogy (azon kívül, amit @Tgr: lentebb írt) ezt jelenti a béta változat. --Pallertithe cave of Caerbannog 2018. május 4., 13:30 (CEST)
Köszönöm a válaszaitokat, ezek hasznosnak tűnnek. Mivel sehol sem azonos a jelszavam, ezért a mostani típusú támadás ellen védett lehetek. Egyelőre viszont akkor maradok a jelszómódosításnál, ha számomra a kétszersült jelszó nem opció. Azért remélem, hogy egyszer ebből a bétából fícsör lesz. További jó szerkesztést! Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. május 4., 13:35 (CEST)
@Cvbncv, Pallerti: Amennyiben van rá igény, kérhetjük a funkció engedélyezését a járőröknek is. Ehhez viszont az kéne, hogy pár tucatnyian vállalják, hogy a bekapcsolás után tényleg használják is majd. Véleményem szerint a fejlesztők örülnek minden tesztelésre hajlandó szerkesztőnek. „Ürügyünk” már van. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 4., 13:55 (CEST)
Én nem tudnám vállalni ezt a tesztelést, mert nem hordok magammal okoseszközt állandóan, csak esetenként. Ha lenne pl. email-tokenes, vagy másképpen megoldott módszer, én csak akkor kapcsolnám be. Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. május 4., 14:14 (CEST)

Phab:T193769. Ezek szerint többségünk jelszava jól vizsgázott. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 4., 08:45 (CEST)

Én az elmúlt egy-két hónapban számtalanszor kaptam és nem csak az enwikiról, de a spanyolról és ha jól emlékszem máshonnan is. Korábban ilyen nem volt. Mi ez? Mármint a szöveget értem, csak azt nem, hogy mi történik. Valaki az utóbbi időben módszeresen próbálja feltörni a fiókjainkat? Más nemzeti Wikipédián is van ennek a jelenségnek nyoma, visszhangja? Piraeus vita 2018. május 4., 09:25 (CEST)

Én is kaptam május 3-án sikertelen belépési kísérletről értesítést. Mivel sikertelen kísérletről szólt, nem foglalkoztam vele. A jelszavam elég erős. – Dodi123 vita 2018. május 4., 10:48 (CEST)

Én is kaptam május 3-án, én sem foglalkoztam vele. Jó jelszavam van, csak már elfelejtettem. Vigyor  … szalax üzenő 2018. május 4., 11:00 (CEST)

Valószínűleg az ismert (más, feltört weboldalakról gyűjtött) jelszavakat próbálja módszeresen végig valaki. Amit tenni lehet a problémák megelőzésére:

  • Használjatok erős jelszót (10+ véletlen karakter, vagy 4+ viszonylag véletlen szótári szó más elég megbízható, az utóbbit még meg is lehet jegyezni). Bár pont ennél a fajta támadásnál nincs jelentősége, de általánosságban fontos. (Jelszógenerátorok: véletlen, szótári; paranoidabbak használhatnak igazi szótárt.)
  • Használjatok minden fontos oldalon más jelszót (a wikipédiás jelszavatokat ne használjátok sehol máshol). Viszonylag kevés jelszó van, amire muszáj az embernek emlékeznie, a többit el lehet menteni egy jelszókezelőbe, ami számítógépről/mobiltelefonról elérhető (pl. LastPass, 1password, KeePass, de a böngésző beépített jelszókezelője is több a semminél). A have i been pwned? oldalon meg lehet nézni, hogy a máshol használt jelszavatokat ellopták-e már, persze ez sem 100%-ig megbízható.
  • Adminok, bürokraták, felületszerkesztők használjanak kétlépcsős azonosítást.
  • Az értesítési beállításoknál engedélyezzétek az emailt a "bejelentkezés ismeretlen eszközről" opciónál (illetve ne tiltsátok le; alapból engedélyezve van).

--Tgrvita 2018. május 4., 13:15 (CEST)

@Pallerti: a kétlépcsős azonosítás annyiban béta, hogy nem tud elfelejtett jelszavakat kezelni (egy fejlesztőnek kézzel kell turkálnia az adatbázisban ilyenkor), úgy tudom ez az egyetlen akadálya annak, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék. --Tgrvita 2018. május 4., 13:20 (CEST)

 információ: Sziasztok! Az enwiki műszaki kocsmafalán kb. ugyanerről zajlik egy csevej. Nem olvastam el alaposan, csak bele-bele kaptam, de ha jól értem, hogy mire vonatkozik az egyik hozzászólás, akkor ezek az automatizált jelszófeltörési kísérletek, nem most kezdődtek, hanem mindig is voltak. Ami újdonság, hogy kb. egy éve létezik ez az eszköz, ami értesít is róla minket, ha ilyesmivel próbálkozott valaki. Illetve mostanában nagyon intenzív lett a tevékenység, minden nemzeti Wikipédiában érzékelik. Talán korábbi feltörésből származó jelszóadatbázist próbálgatnak most a robotok. Piraeus vita 2018. május 6., 22:47 (CEST)

Én most kaptam egy értesítést: "multiple failed attempts" :/  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. május 7., 18:29 (CEST)

Wikitext highlighting out of beta

2018. május 4., 20:55 (CEST)
Oké, de a helysírás-ellenőrzés mikor fog benne működni? - Gaja   2018. május 4., 21:58 (CEST)
Phab:T177509. Mentés előtt kapcsold ki ideiglenesen az eszközt (ekkor működik a helyesírás ellenőrző) vagy használd az új wikiszöveges szerkesztőt. @Keegan (WMF): Could you take a look? It would be great if the spell checking would be available. Thank you! Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 5., 09:12 (CEST)

Keresés előtag szerint

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA leírtak szerint, wikilink helyett url működik Akela vita 2018. május 11., 14:48 (CEST)

A „keresés előtag szerint” oldal nekem újabban nem működik. Szinte mindegy, mit írok be a rovatokba. Vagy az összes szócikket vagy semmit sem, vagy csak a user:Akela kezdetűeket adja ki. Mások is tapasztalnak rendellenességet? Akela vita 2018. május 5., 11:17 (CEST)

Töröld ki a perjelet a végéről és működni fog. --Tgrvita 2018. május 5., 11:42 (CEST)

-> T193927 --Tgrvita 2018. május 5., 11:47 (CEST)

Köszönöm, így valóban működik. Tovább próbálgattam, és a következőre jutottam: Ha wiki linkbe (wiki keresőbe) beírom: Speciális:Prefixindex/user:Akela, ennek az URL-jában sajnos benne ragad a perjel, mert a szintaxis perjelet kíván. Ennek kijelzett eredménye: [1], helyes tartalmú előtagos lista (Akela + szerkesztő névtér). DE ha ezen a megjelenített wiki lapon a rovatokba új előtagos paramétereket írok be (pl. francia+főnévtér), akkor a második URL (gondolom a perjel miatt) megtartja az előző előtagos paramétereket, ehhez biggyeszti az aktuális előtag-paramétereket [2]. Tehát a probléma leszűkül: ha az első előtag-keresés egy wikilinkbe van bírva (nem közvetlenül URL-ba), akkor egy második előtag-keresés nem indítható a megjelenített wiki lapról, hanem előbb az URL-t kell resettelni (kivenni a perjelet és a perjel utáni összes korábbról ottmaradt karaktert is), azaz visszahívni az üres keresőoldalt. (Ezután, ha az URL-ban már nincs benne a perjel, akkor a wikilap paraméteres mezőibe már lehet újabb előtag-kereséseket beírni). Igyekeztem szabatosan leírni, ezért hosszadalmas lett. Akela vita 2018. május 5., 14:26 (CEST)

Helyesírás-ellenőrző

Egy idő óta, szerkesztéskor az egész szöveg pirossal aláhuzva jelenik meg. Nem tudom mi történhetett, de nem emlékszem, hogy bármit megváltoztattam volna a beállításokon. Tudna valaki segíteni az ügyben? Előre is köszönöm. – Pegy22 vita 2018. május 5., 16:29 (CEST)

Böngésződ típusát írt ide, mert ez nem wikis gond lesz. Alensha 2018. május 5., 18:32 (CEST)

Google Chrome. Eddig működött. (!?) – Pegy22 vita 2018. május 5., 19:17 (CEST)

@Pegy22: Nekem is szokott ilyen lenni, amikor valami miatt a helyesírás nyelve átvált angolra. Nézd meg milyen nyelv van éppen beállítva és állítsd "magyar"-ra, ha engedi. misibacsi*üzenet 2018. május 5., 19:36 (CEST)

@Misibacsi: A szerkesztés fül alatt, a felület nyelve: hu-magyar. Valahol máshol is be lehet állítani? – Pegy22 vita 2018. május 5., 20:01 (CEST)

Beállítások / nyelvek alatt van a helyesírásellenőrzés chrome-ban. Alensha 2018. május 6., 01:35 (CEST)

Beállítások / Speciális / Nyelvek . misibacsi*üzenet 2018. május 6., 07:47 (CEST)

Sajnos az AkH12 szabályai nemigen vannak átvezetve (pl. a kéttagú összetett szavak szótagszámtól függetlenül egybeírhatók). Voxfax vita 2018. május 6., 08:03 (CEST)

Nem is gondoltam, hogy a Chrome-ban kell a beállítást megváltoztatni. Most újra működik. Köszönöm a segítséget! – Pegy22 vita 2018. május 6., 12:27 (CEST)

 megjegyzés Ezzel a előző szerkesztésemmel is csináltam napraforgót. Valószínűleg ezzel is fogok.

Rejtettséget nem mutatja a keresés elég hatékonyan

Ma egy rendkívül tanulságos dologra jöttem rá. Ha egy link rejtetten szerepel, azt a kereső nem feltétlenül tükrözi vissza. Ha pl. beírom, hogy "David Pines", akkor csak a halálozási listát tükrözi vissza, miközben rejtetten valójában még két helyen van David Pines-ként, de ez csak akkor derül ki, ha "Pines David"ként keresem. És akkor se azonnal, csak ha a két linkre - A Magyar Tudományos Akadémia tagjainak listája (L–R) és Szerkesztő:Pasztilla/Akadémikusok - kattintok és ezen belül a Pines, David piros linkre mutatok. Ez nagyon nem jó. Jelzem ezt @Pasztilla:nak is.

Speciális:Mi hivatkozik erre még ennyire se mutatja ezt. Apród vita 2018. május 7., 05:45 (CEST)

Márpedig ez azért is volna jó, mert ha a meg nem írt külföldi akadémikusok esetében rejtetten - vagyis vezetéknév plusz keresztnév esetén - ugorna be az MTA-tagság, hogy MTA-tag, hanem keresztnév plusz vezetéknév esetén is - akkor az megkönnyítené a külföldi akadémikushalálozások esetében az összeegyeztetéseket, hogy az illető MTA-tag. Nem tudom érthető-e, mit szeretnék. Apród vita 2018. május 7., 05:59 (CEST)

Nem értem, mit lehetne másként csinálni. A névfelsorolások jobb helyeken így néznek ki, és nem így, a betűrendbe tétel szempontjából fontos névelem van elöl. Pasztilla 2018. május 7., 06:43 (CEST)

Hogy a Mi hivatkozik erre? Nem mutatja, az technikai hiba lesz, mutatnia kellene. Különben ez is elég általános, hogy | van a belső hivatkozásban, hogy a keresés ilyen csoffadt és az olvasási nézetet látja, már pár éve rájöttem, és azóta csak insource keresést használok. Előnye, hogy a linkeletlen elofordulasokat is mutatja. Pasztilla 2018. május 7., 06:49 (CEST)
Köszi, Pasztilla. Megpróbálom megjegyezni az insource-t. Apród vita 2018. május 7., 19:52 (CEST)
2018. május 7., 18:28 (CEST)

Üdvözlő szöveg - aláírás gomb

Sziasztok! Már megint megváltoztatgatták a gombok külsejét, így az {{üdvözlet}}(?) sablonban le kéne cserélni a -t a -re annak, aki tudja, hogyan kell... Köszi! (lehet van más olyan oldal is, ahol le kell/ildomos és nem csak ezt cserélni... bocs, hogy most nem állok neki kigyűjteni ezeket...) Fauvirt vita 2018. május 8., 13:47 (CEST)

Speciális:Diff/19909968. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 8., 13:56 (CEST)

A note on ‘mapframe’ maps and this wiki

Segíts lefordítani a saját nyelvedre

You may have heard that the Foundation’s Collaboration Team has been working on a project to improve maps. We’re planning to release the mapframe feature, which embeds maps in wiki pages, to most Wikipedias. I’m writing this note to clarify that nine Wikipedias are not scheduled to get mapframe as part of the release, including this Wikipedia. The reason is Flagged Revisions.

The nine Wikipedias that are not getting mapframe at this time are wikis that use the strict version of Flagged Revisions. At these wikis the latest changes to a page are not shown by default until they can be approved. This protocol causes problems with mapframe. When an approved version of a mapframe map exists on the page and someone edits the map, the approved page displays a blank frame where the map should be.  

We’ve looked into the issue (T151665) and may have a solution (T192695). It’s not simple. At this time we can’t promise that we’ll be able to fix the incompatibility of Flagged Revisions and mapframe as part of our current maps project. The current maps project has specific goals and a limited time-frame. We will keep an eye on the task, though, and if we can find time, it’s something we’d like to take care of. If you have thoughts or ideas about this, please leave them on the project talk page or in the tasks I’ve linked to.

Köszönjük! CKoerner (WMF) vita 2018. május 10., 21:52 (CEST)

@CKoerner (WMF): Please note that huwiki currently doesn’t use the strict version of FlaggedRevs (in an evaluational phase, so it may be turned back at the end of the test). I understand, though, if you don’t want to turn mapframes on, as it may be a lot harder to turn it off. – Tacsipacsi vita 2018. május 11., 22:26 (CEST)

Szezonos szócikkekben a tabella sablon

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Már egy jó ideje bajlódom A Real Madrid CF 2017–2018-as szezonja szócikkben, hogy minden egymás alatt legyen külön lenyítható fülbe, ne pedig egy fülbe több rész elrejtve. A tabella sablon elrejti ha feljebb van magába a jegyzetek és a külső hivatkozások fült és ha lenyítod akkor látszódik. (Mobilon és számítógépen is úgy jelenik meg) Nem egy más alatt és külön. Ezt meg lehet valahogy valósítani? Előre is köszönöm. Attila1486 vita 2018. május 11., 12:27 (CEST)

A sablonnal volt a gond. Most már jónak kell lennie, akárhova rakod. – Tacsipacsi vita 2018. május 11., 17:42 (CEST)

Köszönöm szépen! Neki állok befejezni a szezont ami lemaradt bele szerkesztem. Így most már jó lesz. :) Attila1486 vita 2018. május 11., 17:44 (CEST)

Automatikusan a figyelőlistára

Üdvözöltem az előbb egy új szerkesztőt, de nem vastagodott ki vagyis nem került föl a figyelőlistámra, holott be van kapcsolva a funkció. Ez új jelenség? – Pagony foxhole 2018. május 12., 12:17 (CEST)

Egy lap akkor kerül mentés után a figyelőlistádra, ha a szerkesztési űrlapon ki van pipálva a megfelelő rubrika. A beállításokban lévő kapcsoló csak azt állítja, hogy egy új lap létrehozásakor (illetve szerkesztésekor, átnevezésekor, fájl feltöltésekor) alapértelmezetten be van-e jelölve. A mentés előtt ki volt pipálva a lap figyelése? – Tacsipacsi vita 2018. május 12., 21:06 (CEST)
Nem volt pipa, de ez új dolog lehet. Eddig akit üdvözöltem, automatikusan felkerült a figyelőlistámra, méghozzá szerintem "Az általam létrehozott lapok és feltöltött fájlok felvétele a figyelőlistámra" elve alapján, hiszen az üdvözléssel én hoztam létre a lapot. – Pagony foxhole 2018. május 12., 21:11 (CEST)
És a beállításokban tényleg be van állítva? Ha véletlenül kikapcsoltad a beállítást, akkor nem meglepő, ha nem működik… Különben minden bizonnyal sikerült szoftverhibára bukkannod. – Tacsipacsi vita 2018. május 12., 22:35 (CEST)
Hogyne, be volt és be van kapcsolva. – Pagony foxhole 2018. május 12., 22:46 (CEST)
Akkor érdemes lenne jelenteni a Phabricatorön. Praktikus lenne, ha te magad tennéd meg, hogy az esetleges „keresztkérdésekre” tudjál válaszolni. Ha nagyon nem akarod, akkor én is jelenthetem, viszont sűrű hetek következnek, úgyhogy nem hogy a 24, de még a 168 órán belüli reakciót sem tudom biztosra vállalni a következő egy hónapban. – Tacsipacsi vita 2018. május 13., 18:54 (CEST)

Ami nem rendszeresen (és/vagy reprodukálhatóan) fordul elő, azt nem érdemes jelenteni, úgyse tudnak mit kezdeni vele. Talán véletlenül kikapcsoltad a lap figyelése opciót a szerkesztőablakban, vagy véletlenül levetted a figyelőlistádról (mióta a figyelőlista felületén a több változtatás kinyitása és az eltávolítás gombok egymás mellé kerültek, könnyen elkövethető hiba). --Tgrvita 2018. május 25., 11:46 (CEST)

Szerklapi problémák

Sziasztok! Egy hozzáértő megnézné, hogy a szerklapom elején miért van egy nagy üres térköz? Emellett már régóta fennálló probléma, hogy a {{User infobox}}(?)-ban a userboxok és Bábel-sablonok szövege/képe "felcsúszik". – Sasuke88  vita 2018. május 13., 01:34 (CEST)

@Sasuke88: Az üres térközt a {{képikon}}(?) sablonok okozzák. Készíts egy új alapot, másold bele a sablonokat (<includeonly> </includeonly> közé) és azt szúrd be a szerkesztői lapodra. Szívesen megcsinálom, ha szeretnéd. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 13., 09:03 (CEST)
Ez a sablonban is javítható. Nem tudom, miért, de ha beszúrunk egy <nowiki />-t a sablon elejére, az eltünteti az üres sorokat. A felcsúszó szöveg pedig az {{infobox}} használata miatt van – navboxokban minden cella függőlegesen felülre van igazítva, ami alapesetben sokkal jobban néz ki, mint középre igazítva (beleértve az altáblázatok celláit is, így nem lehet az altáblázatsággal sem kiszűrni a userboxokat). – Tacsipacsi vita 2018. május 13., 19:05 (CEST)
@Bencemac, Tacsipacsi: Köszönöm a felesleges sorok eltávolítását! A szöveg felcsúszása asszem akkor kezdődött, amikor átálltunk Luára, talán akkor csúszott be valami pontatlanság, előtte nem volt ilyen probléma. – Sasuke88  vita 2018. május 13., 21:36 (CEST)
Elég sok időbe telt, mire rájöttem, hogy itt rontottam el. Ezek szerint valahogy máshogy működik az adatcellák függőleges igazítása, mint hittem; remélem, nem okoztam zavart sehol a visszaállításával. – Tacsipacsi vita 2018. május 13., 23:01 (CEST)
@Tacsipacsi: Most vettem észre, hogy megjavultak a userboxok, ezer hálám a javításért :-). – Sasuke88  vita 2018. május 19., 18:23 (CEST)

Címkefordítási hiba

A friss változtatások lap jobb fölső részén, ahol néhány beállítást be lehet állítani, van egy ilyen lehetőség, hogy „Csoportosítás eredményei lapok szerint”. Ez értelmetlen. Inkább „Eredmények csoportosítása lapok szerint” kellene, nem? Vagy csak simán „Csoportosítás lapok szerint”. Át tudná javítani, akinek van jogosultsága ezeket szerkeszteni? Zerind üzenőlap 2018. május 14., 21:15 (CEST)

Az ilyen több wikin megtalálható üzeneteket a Translatewikin lehet javítani. Ezt most átírtam. Majd valamikor megjavul. – Máté (vitalap) 2018. május 14., 21:25 (CEST)
2018. május 15., 00:22 (CEST)

Üres sorok mentés után

Nem először fordul elő és nemcsak velem, hogy mentéskor üres sorokat szúr be a rendszer véletlenszerűen ide-oda, amik egy újabb törlés után mentéskor vagy eltűnnek vagy megjelenik helyettük új. Amikor meg kikapcsolom a wikEd-et amikor két szögletes zárójelet akarok írni egymásután, aposztrófra változik, kettős kapcsos zárójelnél meg mindenféle érdekes karakter jelenik meg, ez nálam hiba vagy másnál is csinálja? Gyurika vita 2018. május 17., 20:15 (CEST)

Talán bekapcsoltál valamilyen nemstandard beviteli beállítást? (Kis fogaskerék a "Más nyelveken" mellett, "Bevitel" menüpont) --Tgrvita 2018. május 25., 11:40 (CEST)

2018. május 21., 19:33 (CEST)

Anonszigetelés, regisztrosovinizmus a figyelőlistán

Mi értelme van annak, hogy a figyelőlista alapértelmezetten nem mutatja az anonok szerkesztéseit? Az anonok szerkesztései nem kevésbé fontosak a lap figyelője szemszögéből. Nem szokták teleszemetelni mások figyelőlistáját (azt se tudom, hogy lehetne), tehát a "nincs nekik hely" érvet nem fogadom el a magam részéről. Az én figyelőlistámon például három nap alatt 4-5 anon szerkeszt, nem értem, miért kell elrejteni. Én javaslom, hogy ez a szűrő opcionális legyen. A botokat nagyobb értelme lenne elrejteni automatikusan, azok pedig érdekes módon megjelennek.– RuIsZa vita 2018. május 22., 20:30 (CEST)

Csak halkan szólok hozzá, mert lehet, hogy elavult a hozzászólásom, de nekem úgy tűnik, hogy az én figyelőlistámon folyamatosan anon-aktivitások is megjelennek. Az igaz, hogy néhány hónapja járőrjogom van, ami befolyásolhatja azt, hogy mit látok a f'listán, de úgy rémlik, hogy korábban is ráláttam a legapróbb belepiszkálásra is, amik a figyelőlistám lapjait érintették. Nem lehet, hogy tenálad állítódott el valami véletlenül? Solymári vita 2018. május 22., 22:40 (CEST)
Ez a funkció a beállításokban ki-be kapcsolható. Azt nem tudom, mi az alapértelmezett beállítása. – B.Zsolt vita 2018. május 23., 00:57 (CEST)

Én soha nem emlékszem, hogy bekapcsoltam volna ezt a beállítást, de kíváncsi lennék @Zolik: emlékeire is, mivel közel velem egy időben regisztrált. Ha neki sincs bekapcsolva a szűrő, akkor elnézést a zavarásért, véletlenül benyomtam. Attól még a botokat el lehet rejteni alapértelmezettként. – RuIsZa vita 2018. május 23., 07:24 (CEST)

@RuIsZa: nálam nincs bekapcsolva a szűrő, mutatja az anonok szerkesztéseit is.– Zolik vita 2018. május 23., 15:29 (CEST)

2017-es forrásszöveg-szerkesztő

Gyakran látom ezt a címkét az FV-n, azt szeretném kérdezni valaki nálam felkészültebbtől, hogy mit jelent ez, milyen információértéke van a járőrözés szempontjából? --Pallertithe cave of Caerbannog 2018. május 23., 12:39 (CEST)

Azoknál jelenik meg, akik az új forrásszöveg-szerkesztőt használva mentik el a változtatást. A járőrözés szempontjából kisebb a jelentősége (bár valamennyi van, mert inkább a tapasztaltabb, régi szerkesztők használják szerintem), inkább a fejlesztőknek információ, hogy ki használja, milyen szerkesztésekre, mekkora sikerességgel stb. Samat üzenetrögzítő 2018. május 23., 15:30 (CEST)

Hol lehet erről az új szerkesztőről olvasni valamit? Itt a műszaki kocsmafalom nem találtam ("forrásszöveg-szerkesztő") az archívumban. JSoos vita 2018. május 23., 17:23 (CEST)

mw:2017 wikitext editor (erre a névre keresve van is néhány releváns – meg jó pár irreleváns – találat az archívumban). – Tacsipacsi vita 2018. május 26., 00:00 (CEST)
Jaaa, ok hát, nem tudtam, hogy ennek ez a neve. Köszönöm! JSoos vita 2018. május 26., 00:19 (CEST)

Wikidata adatok nem töltődnek be

Németh Antal (pedagógus) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Hozzáadtam néhány adatot a Wikidatához. Mit rontottam el, hogy nem töltődnek be az infoboxba? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. május 24., 10:23 (CEST)

Ilyenkor még egyszer meg kell nyitni és változtatás nélkül lementeni. Most megtettem. -- ato vita 2018. május 24., 10:32 (CEST)

Köszönöm szépen. De akkor jól értem, hogy ez eseti technikai probléma, és nem szerkesztői bénázás? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. május 24., 10:47 (CEST)

Elég gyakori eset de jobb a dolgokra rákérdezni. Aki nem a php-programozás meg hasonlók világából csöppent ide, az nem tudhatja. Korábban talán ugyanitt én is feltettem ugyanezt a kérdést. -- ato vita 2018. május 24., 11:08 (CEST)

Nem lehet cikket feltölteni

Éppen írnám a Donald Glover cikket, két órája dolgozom rajta, de felküldeni már nem sikerült, ha nem lenne egy ideje az a szokásom több korábbi pofára esés miatt, hogy kimentem a kész szöveget jegyzettömbbe mielőtt elmentek, akkor konkrétan a két órás munkám most ment volna a kukába. Így viszont szerencsére olcsón megúsztam. 3-szor próbáltam egymés után felküldeni, mind a háromszor ezt az üzenetet kapom előnézet vagy mentés helyett:

Sajnáljuk, de az oldallal technikai problémák vannak.

Várj néhány percet, majd frissítsd az oldalt.

(Nem sikerült kapcsolódni az adatbázishoz: Cannot access the database: No working replica DB server: Unknown error (10.64.32.198:3318))


A probléma elmúlásáig próbálhatsz keresni a Google-lel. Fontos tudnivaló, hogy az oldal tartalmáról készített indexeik elavultak lehetnek.


Wikipédia WWW

Ez mi? Amúgy úgy tudtam eddig szokás volt a szerverkarbantartásokat és egyéb leállásokat bejelenteni, hogy ne vesszen egy csomó ember munkája kárba, úgy látszik ez mostanra kiment a divatból... Kár. – XXLVenom999 vita 2018. május 24., 21:38 (CEST)

Pont erről akartam én is írni. Rendkívül idegesítő. Kép róla: [10] Kemenymate vita 2018. május 24., 21:43 (CEST)

Szerintem ez most valami más. Én is tapasztalom, nem tudok szerkeszteni. – Regasterios vita 2018. május 24., 21:44 (CEST)

Angol wikin és commonson is ugyanezt tapasztalom. Whitepixels vita 2018. május 24., 21:46 (CEST)

Nálam is. Már kb. ötödszörre írok ebbe a szakaszba, eddig mindig sikertelenül, és ezt az üzenetet dobta ki nekem is. – KoBeAt üzenet 2018. május 24., 21:53 (CEST)

Alapvetően nem sok értelme van az ilyen hibákat ide írni, mert úgysem tud az itteni olvasók közül senki segíteni rajta. A #wikimedia-operations IRC (Freenode) csatornán lehet a súlyos/sürgős problémákat jelezni (persze általában nem az a szűk keresztmetszet, hogy ne jeleznék időben). A mostani eset részleteit a T195520-on olvashatja, akit érdekel. --Tgrvita 2018. május 25., 11:37 (CEST)

Tapasztaltam én is a hibát, de érdekes módon egy cikkre korlátozódott, a jelnyelv cikkbe akartam betenni egy linket, és akkor nem tudtam. Azóta már sikerült beraknom. Ez egy előre nem látott hiba lehetett, ami felbukkanhat később is. Szalakóta vita 2018. május 25., 21:07 (CEST)

Üzenet új szócikk mentésénél

Sziasztok! Ma 11:40-kor mentettem volna az új szezonos szócikkem, erre egy üzenet fogad. Ne ijedj még valami megváltozott a lapon. Utána mire visszajött. A laptöri alapján az látszik mintha mentés után visszavontam volna, pedig nem. Azért írok ide,mert nem az első, hétvégén is többször találkoztam vele. Ez mi?! Volt már másnak is? Attila1486 vita 2018. május 28., 13:44 (CEST)

Nem az a probléma, amely az eggyel fentebb lévő szakaszban is felmerült? – KoBeAt üzenet 2018. május 28., 13:47 (CEST)

Konkrétumok nélkül bármi lehet. Milyen szócikk? Konkrétan melyik szerkesztés az, ami visszavonásnak tűnik? Végül sikerült elmenteni? Ha igen, akkor melyik volt a sikeres mentés? (A laptörténetből kimásolható – akár az (előző) feliratú, akár a dátumot mutató –, adott változatra mutató hivatkozás kell.) @Kobeat: Nem hiszem: ott döglődő szerverek miatti, teljes oldalas, földi halandó számára értelmezhetetlen hibaüzenetek voltak; itt – ha jól értem – szerkesztési ütközés. – Tacsipacsi vita 2018. május 28., 14:07 (CEST)

Amúgy én sem értem, hogy mi a probléma. Attila1486 mobilról szerkeszt, ott ütközéskor tudtommal azt szokta kiírni egy kis haranggal, hogy Hiba, a szerkesztés nincs elmentve.. – KoBeAt üzenet 2018. május 28., 14:12 (CEST)

@Tacsipacsi, Kobeat:

Bocsi itt vagyok! Sziasztok! Nem volt olyan piros kis harangos üzenetem. itt első, ez elmentődött, de nekem jött az üzenet utána ez utána visszavontam. Azóta jó tovább szerkesztettem. Ütközés, hogy lehet, ha új szócikk és más nem szerkesztette? Attila1486 vita 2018. május 28., 14:37 (CEST)

A kérdés az, hogy mi volt az üzenetben? – KoBeAt üzenet 2018. május 28., 14:43 (CEST)

Végig nem tudtam olvasni, mert gyorsan tovább ment, de lényeg amit eltudom olvasni az az volt, hogy nyugjak még valami megváltozott a szerkesztésnél. Több hosszú rész és voltak valami szimbólumok, amiket még nem láttam, valami mosolygós smilera és halra is hasonlító, olyan tenger színek voltak benne, kék-sárga-zöld, mint egy kép, fura volt, de még megnyugtató, kedves üzenet. Attila1486 vita 2018. május 28., 14:49 (CEST)

Ütközés akkor is lehet, ha még nem létezik a szócikk – ha egyszerre ketten akarják létrehozni, akkor ugyanúgy nem lehet automatikusan eldönteni, hogy kié a „jó”. Ez volt az üzenet? Ez gondolom, azért jöhetett fel, mert szócikk létrehozásakor nem a rendes szerkesztőfelület jelenik meg, hanem ilyen. – Tacsipacsi vita 2018. május 28., 14:54 (CEST)

Értem. A kép stimmel. Csak valamiért másra emlékszem. De azt nem értem, ha Ez jött be akkor miért az jelenik meg laptöriben,mintha én vontam volna vissza, mentés után pillanatok alatt? Attila1486 vita 2018. május 28., 14:59 (CEST)

Akkor valószínűleg az történt, hogy véletlenül kétszer nyomtál a mentésre, a másodikra ütköztél saját magaddal, majd harmadszor (látszólag másodszor) is megpróbáltad a mentést, amivel kiürítetted a lapot. Bár ez még mindig nem magyarázza meg, hogy miért üreset mentettél harmadik próbálkozásra. Ki akartam próbálni a saját wikimben, hogy hogy működik, de miután frissítettem, közölte, hogy 5-ös PHP-val nem hajlandó működni. Úgyhogy újra kell húznom az egészet, de arra most hirtelenjében nincs időm. – Tacsipacsi vita 2018. május 28., 15:47 (CEST)

Az új szerkesztési ütközés felületet láttad. Az elején kiválaszthatod, hogy a jelenlegi változatból vagy a te változatodból akarsz-e kiindulni; talán új szócikknél a "jelenlegi változat" az üres cikk (bár ha így van, ez hibás működés). --Tgrvita 2018. május 29., 08:24 (CEST)

2018. május 29., 14:40 (CEST)

Kategóriaszámláló

Robert Hirsch szócikkét tegnap akkor hoztam létre, amikor éppen bizonytalanul működött a Wikipédia. A szócikkben három kategória van és mind háromnál ugyanaz a hiba fordul elő. A szócikk megtalálható a kategóriákban, de a számláló nem növekedett eggyel. A legegyszerűbben úgy lehet ellenőrizni, hogy az utolsó oldalig el kell lapozni és ott található szócikkek száma alapján látható, hogy eltérés van.

Mikor és mitől fog ez rendbe jönni? - Csurla vita 2017. november 17., 17:34 (CET)

Folytatódik - Most Jim Nevin:

Amikor az új szócikkethez kapcsoltam a már meglévő többit, akkor feltűnően lassú volt az összekapcsolás. Ebben a pillanatban a Wikidatában is ott van már huwiki kapcsolat, de a magyar szócikkben nem mutatja az interwiki kapcsolatokat és adatokat sem hoz be a Wikidatából. - Csurla vita 2017. november 19., 20:26 (CET)

Én a 2017-es rali-világbajnokság szócikk létrehozatalakor észleltem ugyanazt amit Csurla is írt. Gerry89 vita 2017. november 19., 21:52 (CET)

@Tacsipacsi: Szia! Ennek lehet köze a fenti hibához vagy annak bármelyik részéhez? - Csurla vita 2017. november 19., 22:16 (CET)

Mi lenne? Az egyik egy modul elrontása és javítása, majd a kategória tisztítása (gyorsítótár erőltetett ürítése), a másik a Wikidata-kapcsolat teljes hiánya és a kategória inkonzisztenciája, ami gyorsítótár-ürítéssel sem orvosolható. – Tacsipacsi vita 2017. november 19., 22:57 (CET)

A ±1 még egészen vállalható ahhoz képest, hogy 2008-óta ennél durvább kilengéseket is tapasztaltunk. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. november 26., 10:47 (CET)

Tranzakciós adatbázisban valós időben dolgokat megszámolni nehéz dolog, ezért inkább csinálnak egy feljegyzést arról, melyik kategóriában hány elem van, és amikor valaki hozzád egy szócikkhez egy kategóriát, megnövelik eggyel. Ez nem túl megbízható, ha valaki hozzáad egy szócikkhez egy kategóriát, de a feldolgozás utolsó lépései valami szoftverhiba miatt elmaradnak, akkor úgy marad a számláló, és onnaltól kezdve el lesz csúszva eggyel (vagy eggyel többel). "Ez van" kategóriás dolog, a számláló nem annyira fontos dolog, hogy megérje miatta egy megbízhatóbb mechanizmus karbantartani.

A Wikidata-linkelés, ha nagyon lassú (percek), megér egy hibajelentést. --Tgrvita 2017. november 29., 08:53 (CET)

Alapvetően jól működik a megszámlálás, de ha mégis van hiba, akkor nem hinném, hogy olyan bonyolult lenne a számlálót resetelni az adott kategóriában és a valós adattal módosítani. A probléma nem került megoldásra ezért visszatettem a függőben a sablon, mert az "Ez van" válasz nem jelent megoldást. - Csurla vita 2017. november 29., 11:12 (CET)

Hiába rakod vissza, mi sajnos nem tudunk mit kezdeni a problémával. Ide írhatod a javaslataidat a fejlesztőknek, de mint láthatod, a probléma „low” besorolású. :-( Bencemac A Holtak Szószólója 2017. november 29., 16:45 (CET)

@Bencemac: Köszi, hogy adtál egy elérést. Ez több információ annál, mint, hogy "ez van". Ha nincs funkció erre, akkor lehetséges megoldás, hogy létrehozzunk egy átmeneti kategóriát és oda bottal minden szócikket áthelyezünk és a mostaniból törlünk. Majd a törlés után újra létrehozzunk a kategóriát és bottal visszakerülnek a cikkek. Ezt érdemes kipróbálni? A botmunkát én megcsinálom. - Csurla vita 2017. november 29., 20:27 (CET)

Az ötleted működőképes, de megéri a befektetett munka? Most +/- 1-2 hiányzik, de ettől még minden működik ugyanúgy tovább. – B.Zsolt vita 2017. november 30., 08:49 (CET)

 információ: Részben kapcsolódó kívánság a közösség idei kívánságlistáján. Akit érdekel, az olvassa el és támogassa. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. december 1., 13:51 (CET)

Kétlépcsős hivatkozások támogatása

A német Wikimédia alapítvány egyik tervezett projektje a "kétlépcsős" hivatkozások (pl. ugyanazon könyvön belül több különböző oldalra) támogatása, amihez most vasárnapig várnak visszajelzéseket: m:WMDE_Technical_Wishes/Book_referencing/Call_for_feedback_(May_2018)

A magyar Wikipédián a {{refhely}}(?) sablon kezeli az ilyen hivatkozásokat, de műszaki korlátok miatt kevésbé felhasználóbarát formában (két külön szakaszban); ha le szeretnénk cserélni az új funkcionalitásra, és ehhez azon egy kicsit módosítani kell, most egy pár napig még tudjuk jelezni az igényeinket. --Tgrvita 2018. május 30., 09:51 (CEST)

Ránéztem a mockupra, de számomra ez első pillantásra inkább hajmeresztő, vagyis lehet, hogy a wikitextet átláthatóbbá és a szerkesztést könnyebbé teszi, de a kimenet valami olyasmi, amit én még életemben nem láttam, és őszintén szólva nagyon nem tetszetős. Hozzáteszem, hogy avíttas csávó vagyok, és azt gondolom, hogy a {{refhely}}(?) kimenete maradéktalanul leképezi a tudományos munkákban megszokott jegyzetapparátust, ahol a lap alján szintén nem tudod egyből, hogy a Gipsz 1988 az mi pontosan, és csak a fejezet végi irodalomlista oldja fel. (De sőt, a refhellyel azt is elérheted, hogy a mű címe is láthatóvá váljék, ne csak a szerző és az évszám, ugyanis te alakítod, mi legyen a refhelyben a kulcs.) Értem, hogy itt egy kattintással látok mindent, az irodalom feloldását és az oldalszámot is, de a mockup számomra egészen egyszerűen randa.
És azt gondolom, hogy a kimenet, az olvasási nézet áttekinthetősége minden további kétség nélkül előnyt élvez a szerkesztési nézet áttekinthetőségével szemben. Itt őgy teszik a szerkesztési nézetet áttekinthetőbbé, hogy az olvasási nézet áttekinthetetlenebb lesz. Ez szerintem elfogadhatatlan koncepció.
Különösen, hogy a mockup és az egész koncepció azzal a false assumptionnal operál, hogy egy irodalmi műről legfeljebb néhány oldalszámmal hivatkozunk egy szócikkben. Hát nem, de ezt lentebb demonstrálom.
Arról nem beszélve, hogy ezzel az eljárással ha csak egyetlenegyszer hivatkozok egy forrásra egyetlen oldalszámmal, akkor is hierarchikus 1.1. vagy 2.1. jegyzetem lesz a mondat végén. Ez miért jó?
A refhely további előnye számomra, hogy több forráshivatkozást tudok elhelyezni az index alatt, éppen ahogy a való életben, anélkül, hogy a mondatom végén megszaporodnának az indexbe tett, teljesen összefüggéstelen számok. Azaz a kattintások száma ilyen esetekben nem lesz kevesebb ezzel a metódussal, ellenben az olvasási nézet összehasonlíthatatlanul ronda.
További, szintén az avíttas nézeteimből fakadó kifogásom, hogy a megszokott szekvenciális sorszámozással szemben a szócikk különböző helyein fognak felbukkanni az 1.23-ak és 2.14-ek, teljesen összevissza, szemben a refhellyel, ami szépen, a szöveggel növekvő sorrendben egész számokkal operálva nyújtja a megszokott és jól bejáratott élményt.
Na és végül viccből kipróbáltam, hogy mondjuk a nem túl hosszú Albánia az őskorban szócikkben idézett Ceka 2013 a Források szakaszban hogy nézne ki ezzel az apparátussal. Így:
Neritan Ceka: The Illyrians to the Albanians. Tirana: Migjeni. 2013. ISBN 9789928407467
1.1. ↑ 14. o.
1.2. ↑ 14., 21., 224., 226. o.
1.3. ↑ 19–20. o.
1.4. ↑a b 21. o.
1.5. ↑a b 22. o.
1.6. ↑ 23. o.
1.7. ↑a b c d 24. o.
1.8. ↑ 24., 44. o.
1.9. ↑ 24., 45. o.
1.10. ↑a b c 25. o.
1.11. ↑ 30. o.
1.12. ↑a b 42. o.
1.13. ↑ 42., 46. o.
1.14. ↑ 42–43., 44. o.
1.15. ↑a b c d e 43. o.
1.16. ↑ 43–44. o.
1.17. ↑a b c d 44. o.
1.18. ↑a b 44–45. o.
1.19. ↑a b c d e 45. o.
1.20. ↑ 45–46. o.
1.21. ↑a b c 46. o.
1.22. ↑ 46–48. o.
1.23. ↑ 48. o.
Szerintem ez horror, és sokkal inkább a refhely, szívesen eladjuk nekik a know-how-t. :-) Pasztilla 2018. május 30., 11:32 (CEST)
@Pasztilla: ez például nagyon hasznos visszajelzés lenne, ha van kedved és időd a projekt oldalán is képviselni. Műszakilag nem túl nehéz megoldani, hogy a rövid hivatkozások külön blokkban legyenek, vagy folytatólagos legyen a számozás, csak igény kérdése. A karbantartást viszont jelentősen megkönnyíti, ha a háttérben ugyanaz a műszaki megvalósítás, mint a többi wikin (pl. a refhely sablonnal jelenleg nem működik az, hogy fölé tartod az egeret, és megmutatja a teljes hivatkozást). --Tgrvita 2018. május 30., 13:13 (CEST)

@Tgr: Limitált angolsággal már odatettem valamit a projektlapra. Az egér-hoverezéssel ez sem mutatja a teljes hivatkozást, legalábbis az ott kibontakozó párbeszédből ezt szűrtem le, a mockup meg ilyesmit értelemszerűen nem mutat. Pasztilla 2018. május 30., 14:11 (CEST)

műszaki kérés kat. & WP névtérben

Sziasztok!

Be lehetne rakni új kategória létrehozásánál a lap tetejére vmi figyelmeztető szöveget, hogy az csak akkor lesz látható, ha vki megerősített szerkesztő, vagy ha azt vki megjelöli? De talán azt is jeleznünk kéne, hogy először is nézze át a Wikipédia:Hogyan kell a kategóriákat használni? oldalt ill. hogy jelezze azt a Katjavaslatokon.

A másik kérésem pedig az lenne, hogy megkérjük a szerkesztőt, hogy ha wiki névtérben akar létrehozni egy új katot, akkor legyen már olyan kedves fölfáradni a WPM:WP-re és szólni. Bennó és én az elmúlt 1 évben nem kevés időt töltöttünk el azzal, hogy az egész wiki névteret átkategorizáljuk, és bizony mostanában volt pár hibás kat, amit javítanom kellett.

A megszövegezésben lécci segítsetek! Köszönöm, OrsolyaVirágHardCandy 2010. szeptember 17., 14:32 (CEST)

Kategória létrehozásához simán tudunk csinálni figyelmeztetőt! Bennóiroda 2010. szeptember 17., 19:07 (CEST)

Igen, ezt tudom, de nekem sajna lövésem sincs, hogy ilyet hogyan lehet létrehozni. (Hova van ez egyált leírva?)
BTW, segíccsé megfogalmazni is! ;) – OrsolyaVirágHardCandy 2010. szeptember 17., 19:12 (CEST)

Miért lenne csak akkor látható? Csodálkoznék, ha nem ugyanúgy működne, mint a szócikkeknél. – Tgrvita 2010. szeptember 17., 22:12 (CEST)

Szerintem Orsi nem a szerkesztési bevezetőre gondolt, csak elliptikus a mondata. Azt mondja, hogy a figyelmeztetésben legyen benne, hogy a kategória is csak megerősítés/jóváhagyás után lesz látható, ha nem megerszerk. szerkeszti. Bennóiroda 2010. szeptember 17., 22:23 (CEST)

yes. – OrsolyaVirágHardCandy 2010. szeptember 17., 22:58 (CEST)

De hát nem csak akkor; ha létrehozol egy új szócikket, az azonnal látható lesz. Egyáltalán, ha szócikk névtérben nem tartjuk fontosnak a késleltetett megjelenésre felhívni a figyelmet, akkor miért pont a kategóriáknál? – Tgrvita 2010. szeptember 18., 01:31 (CEST)

Ami azt illeti, nem ártana. Számos visszajelzésből úgy tűnik, az egyik legkomolyabb frusztrációs forrás a késleltetés. Bennóiroda 2010. szeptember 18., 09:50 (CEST)

Abszolúte egyetértek. Egyébként meg nézd meg a Sablon névteret, ott is van figyelmeztetés új sablon létrehozásakor, ami szerintem nagyon hasznos. – OrsolyaVirágHardCandy 2010. szeptember 18., 11:17 (CEST)
A figyelmeztetés akkor hasznos, ha hasznos dologra figyelmeztet. (Kategórialétrehozáskor is vannak egyébként figyelmeztetések.) – Tgrvita 2010. szeptember 19., 09:11 (CEST)

Nesze semmi, fogd meg jól. Nyilván az a hasznos, ami hasznos (lásd: tautológia). Értsük ezt úgy, hogy szerinted a késleltetett megjelenésre való figyelmeztetés nem hasznos? Mint fentebb mondám, számos visszajelzésből úgy tűnik, az új szerkesztőket ért első számú frusztráció a nem azonnali megjelenés. Kategóriák létrehozásakor már van egyébként figyelmeztetés a katjavaslatokra és egyébre is, más kérdés, hogy ki veszi azt figyelembe. A WP-névtérre vonatkozó figyelmeztetést el lehet helyezni. Kétféleképpen is, csak meg kell fogalmazni a szöveget:

Tekintve, hogy a cikkek nem jelennek meg késleltetve, tényleg nem érzem hasznosnak (viszont ha jól emlékszem megjelenik egy figyelmeztető üzenet azokban az esetekben, amikor tényleg nem azonnal láthatóak a változtatások). A frusztráció jellemzően nem abból fakad, hogy nem tudják, hogy a változtatások nem lesznek azonnal láthatóak, hanem hogy nem örülnek neki. (Ami nem zárja ki, hogy az előbbi is okoz frusztrációt, csak arról ritkábban tudunk, mert ha az illető nem is érti, hogy mi történt, kevésbé valószínű, hogy jelzi nekünk.) – Tgrvita 2010. szeptember 19., 22:35 (CEST)

Mi az hogy a cikkek nem késleltetve jelennek meg? Eddig úgy tudtam, hogy a változtatások a már ellenőrzött lapoknál csak ellenőrzés után jelennek meg, ha nem megerszek. v. járőr szerkesztette őket. Nem így van?

Azokból a visszajelzésekből, amiket én láttam, nem egészen az derült ki, amit leírsz, hanem inkább az, hogy először nem tudták az okát, miért nem jelenik meg azonnal valami, aztán megtudták, hogy az ok a WP:JEL, és erről panaszkodtak. Valószínű, hogy sokakat frusztrál azok közül is, akik nem jeleznek vissza.

Éppen ezért a szerkesztési ablak fölött egy kerek mondatban figyelmeztetni az ellenőrzésre és a WP:JEL-re nem volna haszontalan. És minthogy a katnévtérre is kiterjed immár, ott ugyanúgy.

Orsi: pontosan mit szeretnél írni a figyelmeztetésbe? Bennóiroda 2010. szeptember 22., 09:19 (CEST)

3 dolgot:
  1. Másszon föl az illető katjavra új katnál
  2. Ha WP-névtérről van szó, akkor egyeztessen a Műhellyel
  3. Ha nem megerősített szerkesztő, akkor a JÜ-n kérje a megjelölést.

OrsolyaVirágHardCandy 2010. szeptember 27., 12:10 (CEST) Így van, de ez az új cikkeknél nem túl releváns. Egyébként próbáltál már kijelentkezve szerkeszteni? Érdemes, mielőtt interfészváltoztatásokat javasolsz. – Tgrvita 2010. szeptember 24., 02:39 (CEST)

OK, a kategóriákon lendüljünk most túl! Valaki segítsen, hogy hol kell figyelmeztető üzenetet létrehoznom, ha azt szeretném, hogy egy szerkesztő jelezné a WPM:WP vitáján ha létrehoz egy új lapot? -- OrsolyaVirágHardCandy 2012. december 19., 20:38 (CET)

en:Wikipedia:Editnotice. Nálunk is működik, de nem biztos, hogy pont ugyanúgy. – Tgrvita 2015. szeptember 21., 01:26 (CEST)
Ha jól látom, nálunk ez a MediaWiki:Bevezető szerkesztésnél/Névtér/Wikipédia (lásd {{Bevezető szerkesztésnél}}(?)). nyuszika7h vita 2015. szeptember 21., 14:18 (CEST)

@OrsolyaVirág: Egészen pontosan mi függő ebben a szakaszban? A jelölt lapváltozatok figyelmeztet, ha nem jelenik meg azonnal a szerkesztés (a vicces az, hogy ha elavult ellenőrzött lapot szerkesztek, akkor nekem is szól, hogy csak akkor lesz látható, ha egy erre jogosult felhasználó jóváhagyja, azt nem említve, hogy én pl. ilyen vagyok). A szerkesztési bevezetőket a MediaWiki:Bevezető szerkesztésnél allapjaként kell létrehozni, esetleg a MediaWiki:newarticletext módosításával. – Tacsipacsi vita 2017. május 8., 18:50 (CEST)

Miután több mint egy éve nem érkezett semmilyen reakció, bátorkodom levenni a függőben sablont. – Tacsipacsi vita 2018. június 2., 20:22 (CEST)

Számok és dátumok sorba rendezése táblázatban

A Budapest kerületei cikkben lévő táblázatban szeretném megoldani, hogy a 100ezres számok a 9-esek után következzenek, vagyis ha a népesség szerint rendezzük őket, akkor a 100ezresek legyenek legfelül, aztán jöjjön a 90ezres, stb. Ennek kiegészítő kérdése, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy hasonló rendezésre kattintva pl a 123 ne előzze meg a 123 456-ot, illetve az 1234 ne ékelődjön az 123 111 és az 123 999 közé. Ez megoldható valahogy? – Vince blabla :-) 2012. február 18., 19:51 (CET)

Nem nagyon, mivel a táblázat szövegesen rendezhető. Legfeljebb ha a kisebb számokat balról nullákkal egészíted ki, de az meg ronda lesz. Hacsak valaki gyökeresen át nem írja a sorbarendező scriptet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:14 (CET)

Illetve talán elég lenne a számsablont átírni, hogy vegye le a vezető nullákat, és {{szám|056}} hatására 56 jelenjék meg. Ez egyszerűbb. Akkor meg lehetne csinálni, ha mindegyik számsablonnal lenne megadva. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:16 (CET)

Félig a bugzilla:31527 hiba miatt van, félig a rendezőscript lokalizációja rossz (nem kezeli rendesen a szóközöket). Az utóbbira egyszer majd lesz időm, az előbbi a cikkben bemutatott ronda módszerrel áthidalható (bár ha rendesen magyarítani tudnánk, hogy mit ismer fel számként, akkor automatikusan jó rendezési módot választana, és nem is lenne rá szükség). --Tgrvita 2012. február 18., 20:51 (CET)

Továbbá a dátumokat ilyen táblázatban (és csak itt!) indokolt lenne számokkal megadni, tehát pl. 1879. 05. 24. (természetesen a szóközök megtartásával); ez esetben dátum szerint könnyen rendezhetnénk, és örülhetnénk neki, hogy végre van valami, amiben mi, magyarok vagyunk a szerencsések, és még a nemzetközi dátumszabvány is a mi írásunkat utánozza, mert már rég rájöttünk, hogy az évszámnak kell elöl állnia. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:57 (CET)

Inkább a rendezőscriptet (tablesorter) kéne megtanítani a magyar formátumok kezelésére. --Tgrvita 2012. február 19., 09:03 (CET)

Ez valami külső eszköz, van nekünk ilyenünk a Wikipédiában? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 19., 09:06 (CET)

Csak annyiban külső, hogy nem a MW fejlesztők írták, de ez a scriptek elég jelentős részére igaz. --Tgrvita 2012. február 19., 09:47 (CET)

Akkor hajrá! :-) Sajnos én még nem vagyok otthon a javascriptben. De olyan scriptem van, amelyik a számozott dátumformátumokat javítja normál szöveges hónapnevekre, és eddig úgy kellett mindenféle bonyolult machinációkkal visszafogni, hogy a táblázatokat ne írja át, de ha megcsinálnád a rendezőt, akkor örömmel engedném szabadjára. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 19., 10:01 (CET)

Félmegoldás, de amit <span style="display:none"></span> közé teszel, azt a sorba rendezésnél figyelembe veszi, de nem jeleníti meg. – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. március 23., 21:18 (CET)

@Tgr: függő még ez? Mert úgy látom, hogy megoldottad a problémát. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 17., 18:40 (CEST)
Az új script kevesebbet tud, mint a régi. Nem kezel magyar dátum- és számformátumokat, nem magyar ékezeteket; lehetnek más különbségek is. --Tgrvita 2014. szeptember 20., 00:01 (CEST)

A rejtett szöveg helyett van jobb megoldás:

| data-sort-value="20150920" | 2015. szeptember 20.

nyuszika7h vita 2015. szeptember 20., 10:52 (CEST)

Ez nagyon jól hangzik! Valami új találmány, vagy csak most fedezted fel? Ha jól működik, bele kéne írni a WP:TÁ cikkbe, és azzal le is lehet venni innen a függőónt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 20., 11:24 (CEST)

Már korábban is használtam a Linkers – Titkos kódok c. cikkben, csak most találtam meg ezt a témát. De azért jó lenne, ha egy sablonnal automatizálni lehetne, mint az angol Wikipédián a {{dts}} (mondjuk az még a régi rejtett szöveges módszert használja). nyuszika7h vita 2015. szeptember 20., 11:42 (CEST)

Teszt. A számok működnek, a szavak és a dátumok nem. Valószínűleg nem érdemes itt függőben tartani -> T196233, T196239. --Tgrvita 2018. június 2., 19:36 (CEST)

Hivatkozások Wikidatából

Most a Lilli Hornig szócikkben fordul elő, de már többször is volt gond azzal, hogy a {{személy infobox}}(?)ban a wikidatából átvett hivatkozásokat nem tudja hiba nélkül megjeleníteni. Az utóbbi esetekben a következő volt a helyzet:

  • négyszer szerepelt ugyanaz a hivatkozás (születési hely, idő és ugyanez halálozásra)
  • a wikidatában többszöri ránézésre is egyforma volt mind a négy hivatkozás, nem volt eltérés közöttük.

Ennek ellenére azt írta ki a sablon, hogy eltérő tartalom miatt van hiba.

Mi lehet az eltérő tartalom mögött? Tényleg van eltérés vagy a négyszeri ismétlés már sok neki és ezzel van a gond? - Csurla vita 2017. november 23., 07:15 (CET)

Igen a 4-szeri ismétlés sok és felesleges! – Texaner vita 2017. november 23., 08:50 (CET)

Nem hiszem, hogy a wikidatával lenne baj, a szócikkben szerepelnek a hivatkozások cite web-bel, azokkal lehet a baj. Wikizoli vita De lehet, hogy mégis, mert miután kiszedtem a szócikkből minden ref-et, a hiba maradt. Wikizoli vita 2017. november 23., 09:13 (CET)

Szintén Wikidata-kérdés: a Marseille Provence repülőtér nevében az infoboxban névadóként szerepel „leo tolstiy”. Én nem hinném, hogy egy francia repülőtér Tolsztojról van elnevezve (a neten semmi nyoma nincsen), és ha róla lenne, akkor sem így kellene leírni, de nem találom a WD-ben, hol rakták ezt bele. Alensha 2017. november 23., 13:57 (CET)

@Alensha: A Wd-ben Marseille és Provence szerepel névadóként. Utóbbi magyar cimkéje volt a leo tolstiy. Kijavítottam most már jó lesz. - Csurla vita 2017. november 23., 14:09 (CET)

Köszönöm! Alensha 2017. november 23., 14:13 (CET)

Érdekes, ugyanis a cikket szerkesztve (illetve előnézetben) helyesen jelennek meg a linkek. @Tacsipacsi: Megtennéd, hogy ránézel? Jó pár cikk lehet még hasonló hibával. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. december 26., 21:28 (CET)

Nekem előnézetben sem jó. Viszont betűről betűre ugyanolyanok a forráshivatkozások, úgyhogy fogalmam sincs, mi lehet az oka. Az azonos forráshivatkozások összevonásának elhagyásával biztosan orvosolható a probléma, csak akkor meg négy teljesen ugyanolyan forráshivatkozás lesz egymás alatt. – Tacsipacsi vita 2017. december 28., 14:24 (CET)

Írtam egy hibajelentést. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. december 30., 13:24 (CET)

Más esetet is láttam, amikor a wikidatás adatok nem jelennek meg az infoboxban, de az valószínűleg nem függ össze ezzel. – b_jonas 2018. január 12., 13:59 (CET)
Abszolút nem. Itt valami csúnya műszaki probléma van a szoftverrel, ott csak annyi volt, hogy senki nem csinálta meg. – Tacsipacsi vita 2018. január 12., 16:18 (CET)

Szerkesztés visszavonása

Az értesítéseknél azt az üzenetet lehet kapni, ha vissza van vonva egy szerkesztés, hogy XY visszavonta a szerkesztésedet. E helyett a XY visszavonta a szerkesztésed változat épp elég lenne. Rossz a ragozása a szerkeszt szónak. Ezt ki tudja megváltoztatni?Szenti Tamás vita 2018. június 3., 11:32 (CEST)

A köszöneteknél is ez a helyzet.Szenti Tamás vita 2018. június 3., 11:35 (CEST)

Nem rossz a ragozása, legfeljebb máshogy is lehet ragozni; szerintem így gördülékenyebb. Egyébként a Translatewikin lehet módosítani a fordításokat. (Mellesleg én csak olyat találtam, hogy „visszavonták a szerkesztésedet”, határozatlan alannyal, de ez a ragozás szempontjából irreleváns.) – Tacsipacsi vita 2018. június 3., 11:43 (CEST)

Már miért volna rossz ragozás? Épp a tárgyrag tételes hiánya szokatlan, finomkodó, régies. – Pagony foxhole 2018. június 3., 11:50 (CEST)

A ragozás tökéletes, megfelel a köznyelvi alaknak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 14:16 (CEST)

Szerintem a visszavonták a szerkesztésem ugyanazt jelenti, mint a visszavonták a szerkesztésemet, de a rövid változat frappánsabb, lényegre törőbb. De rendben, meggyőztetek.Szenti Tamás vita 2018. június 3., 14:31 (CEST)

A ti tettétek helyett a tik tettétek használatát sem érzem helyesnek. Ez a példa megint egy hosszabb, régibb, rossz változat. Utóiratként, érzésem szerint. Szenti Tamás vita 2018. június 3., 14:38 (CEST)

Jajj! :) – Pagony foxhole 2018. június 3., 14:48 (CEST)

A kettő között annyi formai összefüggés van, hogy mindkettőben egy hosszabb és egy rövidebb szó áll egymás mellett. Nyelvtani hasonlóság nincs. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 15:19 (CEST)

Egy dolgot többféleképpen lehet megfogalmazni. Nem mindig az a jobb, amit annak gondolunk. Én pl., azt írtam egy szócikkben, hogy "XY 1942-ben elvégezte az egyetemet. Ugyabban az évben megnősült." Te ezt arra javítottad, hogy "Abban az évben megnősült." Nekem az én változatom jobban tetszik, mert pontosabb, ezért visszavontam, te pedig azzal, hogy "fölösleges" visszajavítottad. Szerintem nincs igazad, de úgy is érthető, tehát nem érdemes visszavonást játszani. Wikizoli vita 2018. június 3., 20:40 (CEST)

Ha úgy is érthető, akkor felesleges. Nem kell a Wikipédia szócikkeket felesleges szavakkal teleszórni. A változtatásaim során sok hibával találkoztam, illetve amit Én hibának érzek. Egy színészről szóló szócikkben például körülbelül ez volt írva, hogy együtt játszott Danny DeVito amerikai színésszel. Az, hogy Danny DeVito egy amerikai színész az nem abba a szócikkbe való információ volt. Egyébként még pár dolgot átírtam a változtatásaim közben. A régi s kötőszót például átírtam ésre. Szenti Tamás vita 2018. június 3., 20:57 (CEST)

Nincs igazad ebben sem! Olvasd el ezt is Wikipédia:Járőrök üzenőfala#Ugyanabban/abban. Wikizoli vita 2018. június 3., 21:02 (CEST)

És vegyük észre, hogy az abban és ugyanabban is 1-1 szó, így az az érv, hogy nem kell teleszórni felesleges szavakkal a Wikipédiát, nem állja meg a helyét. Szerintem a mindenáron egységes változatok erőltetése sem feltétlenül szerencsés, szegényíti a nyelvezetet (én pl. nem javítanám és-re a s-ket sem). Szaszicska vita 2018. június 3., 22:01 (CEST)

Az élő nyelv redundáns, és ennek a redundanciának sokrétű szerepe van, de ez messze meghaladja a műszaki kocsmafal kereteit. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 21:15 (CEST)

Azért is jó a redundáns együtt játszott Danny DeVito amerikai színésszel, hogy elkerüljük az ilyen borzalmat például: Danny DeVito-val (szerepel az egyik szócikkben). Ezt helyesen magyarul így kellene írni: Danny DeVitóval, de ez nem túl jó a magyar ó miatt, mert a gyanútlan olvasó nem tudja, hogy o vagy ó a szó vége, csak ha ismeri a nevet. Wikizoli vita 2018. június 3., 21:54 (CEST)