Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:JKK szócikkből átirányítva)
Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre 
Featured picture icon.png
Ezen az oldalon határozzuk meg, hogy mely képek kapjanak kiemelt státuszt. A kiemeltség kritériumai: kiemelt kép. A kiemelt képek megfelelően illusztrálják a szócikkeket, figyelemfelkeltőek, és az illusztrált szócikk elolvasására csábítanak. Ha úgy gondolod, hogy egy kép megfelel a követelményeknek, jelöld ezen az oldalon. Vigyázat! Kiemeltnek jelölni csak olyan képet lehet, ami a Wikimédia Commonson van, és megfelel a többi feltételnek. Ha nincs a kép a Commonson, akkor a jelölés előtt át kell tölteni, és úgy jelölni.
Ki vehet részt az eljárásban?
 • Legalább 1 hónapja aktív és minimum 50, szócikknévtérbeli, nem apró szerkesztéssel rendelkező wikipédista.
 • A jelölő nem szavazhat. Amennyiben mégis szavaz, szavazatát nem szabad figyelembe venni.
 • Ha már nem érvényes a szavazatod (például a jelzett hiba javításra került), akkor húzd ki azt így: <s>...</s>.
 • Javasolt hogy végig kísérd figyelemmel a jelölést. Új képváltozatok esetén módosítsd a szavazatodat, ha szükséges.
Az eljárás menete
 1. Nézd meg a kiemelt képek kritériumait és bizonyosodj meg arról, hogy a javasolt kép megfelel ezeknek.
 2. Helyezd el a {{kkj}} sablont a javasolt kép lapján.
 3. Ott kattints az írd le véleményed hivatkozásra.
 4. A szavazócikk megnyíló ablakába írd ezt:
  === Kép:Példakép.jpg ===
  [[Fájl:Példakép.jpg|bélyegkép|jobbra|250x300px|<képleírás>]]
  Ezért meg ezért jelöltem. ~~~~
 5. Írd le, miért jelölöd a képet (ha saját jelölés, azt is).
 6. Mentsd le az új szavazólapot (allap).
 7. Az oldal tetején levő linkkel lépj vissza erre az oldalra, és helyezd el ezeket a sablonokat a jelölt képek szakaszban a lista tetejére:
  {{Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre/a kép pontos neve}} {{-}}

(Ha azt tapasztalod, hogy a kiemeltre jelölő allap már létezik ezen a néven, az azt jelenti, hogy egyszer már sikertelenül jelölték a képet – amiről rendes esetben tájékoztat a {{kkfail}} sablon. Nincs más teendő ilyenkor, csak a fenti {{kkj}} sablon helyett a {{kkj2}} sablont kell alkalmazni – esetleges harmadszori jelölésnél pedig a {{kkj3}} sablont. A továbbiak megegyeznek.)

 • Jelölni bárki jelölhet, akár anon is.
 • A jelölőnek nem kell azonosnak lennie sem a kép készítőjével, sem a kép feltöltőjével.
 • A jelölő bármikor visszavonhatja jelölését.
Szavazás és megjegyzések

Tanulmányozd figyelmesen a képet és a kritériumokat, mielőtt eldöntenéd, hogy támogatod vagy ellenzed a kép kiemelt státuszát. A következő sablonok segítségével szavazhatsz:

 • {{támogatom}}: Ha véleményed szerint a kép megfelel a kiemelt képek kritériumainak, használd a Symbol support vote.svg támogatom sablont, és írd oda az érveidet.
 • {{ellenzem}}: Ha nem értesz egyet egy jelöléssel, jelezd ezt így, használd az Symbol oppose vote.svg ellenzem sablont, és írd le érveidet. Az ellenző szavazatokat kötelező megindokolni. Így biztosítható, hogy a jelölő tisztában legyen a szavazat okával, hogy lehetősége legyen a továbbiakban annak figyelembevételével még jobb képeket készíteni.

Egyéb esetekben a következő sablonok valamelyikét használd:

 • {{tartózkodom}}: ha a kép megvizsgálása után nem tudod eldönteni, hogy a kép kiemeltségét inkább a támogatnád vagy elleneznéd, használd a Symbol neutral vote.svg tartózkodom sablont. A tartózkodás nem minősül szavazatnak.
 • {{megjegyzés}}(?), {{kérdés}}(?): Írhatsz megjegyzést is anélkül, hogy szavaznál. Használd a Symbol opinion vote.svg megjegyzés sablont, kérdés esetén pedig a Symbol question.svg kérdés sablont, és írd le a mondandódat, kérdésedet.
A szavazás értékelése
 • Amennyiben a jelölés után 2 héttel legalább 5 szavazat található a támogató vagy az ellenző oldalon, a szavazást le kell zárni a szavazati arányok vizsgálata után (⅔-os támogatottság megléte esetén megkapja a kiemelt státuszt, ellenkező esetben sikertelen a jelölés).
 • Amennyiben az előző feltétel nem teljesül, a szavazás 1 naptári hónapig tart. Ennek végén meg kell vizsgálni a szavazatokat: legalább ⅔-os támogatottság és legalább 5 szavazat (támogató + ellenző) megléte esetén a kép megkapja a kiemelt státuszt, ellenkező esetben a jelölés sikertelen.
 • Egy kép különböző változatai közül csak egy lehet kiemelt: az amelyik a legnagyobb arányú támogatást kapta.
 • Az eredményességhez szükséges minimális szavazatszám és a szükséges támogatottság eldöntéséhez csak a támogató és ellenző szavazatokat szabad figyelembe venni, a tartózkodásokat és megjegyzéseket nem.
A szavazás lezárása

A szavazás eredménye alapján a lezáró szerkesztő hozzáírja a címhez a következő mintaszövegek egyikét: (A kiemelt státuszt megkapta. Lezárva: év. hónap nap.) vagy (A kiemelt státuszt nem kapta meg. Lezárva: év. hónap nap.), esetleg (Érvénytelen jelölés - magyarázat). Elhelyezi a szavazócikk legtetejére a(z) {{lt}}, legaljára a(z) {{la}} sablont. Végül a szavazást a frissen lezárt jelölések szakaszba mozgatja. A lezáró szerkesztő elhelyezi a kép lapján a {{kk}} vagy a {{kkfail}} sablont.

A jelölések itt találhatóak addig (optimális esetben két hétig), amíg az archívumba nem kerülnek.


Jelölt képek[szerkesztés]

Kép: A szécsényi ferde torony[szerkesztés]

A szécsényi ferde Tűztorony

Jelölve: 2018. április 22-én. A két hét lejár: 2018. május 6-án.

Nagyon kevesen tudják, hogy itthon is van ferde torony, és a meglévő képek egyrészt borús időben, másrészt régebben készültek. A jelenlegi kép szerintem minőségével is jobban megfelel a Wikimédia célkitűzéseinek, és ha Ti is úgy gondoljátok, akár a kiemelt képek színvonalát is megütheti. A kép nagylátószögű objektívvel készült, ami a kép sarkainál „maszatolhat”, homályos részeket okozhat – ez az objektív „szolgáltatása”. A felvétel készítéséhez beszinteztem a gépet, és az utómunka során perspektívakorrekcióval javítottam az összetartó függőlegeseken. Ja, és saját felvételem. :) Amennyiben igény van rá, a korrekció nélküli változatot is meg tudom osztani, és van egy másik szögből készült felvételem is, de azon csak a torony déli (délutáni???) oldala látszik csak. HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2018. április 22., 00:26 (CEST)

Bocsánat, összekevertem az irányokat. A másik (most már belinkelt) képen a nyugati oldal látható, nem a déli. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2018. április 22., 16:13 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom - Technikailag igényes kép, de nem lehetett volna szemből fényképezni, hogy a ferdeség jobban látszódjon? Úgy tűnik, kissé balra dől a torony, gondolom ez nem nagy mértékű, azért nem tűnik ki annyira. misibacsi*üzenet 2018. április 22., 05:50 (CEST)
@Misibacsi: De lehetett, de az az érdekes helyzet, hogy még kevésbé látszik a ferdesége. A környezete olyan, hogy nincs igazán nagy különbség ferdeség ügyében, de onnan kevesebb a referencia és több zavaró objektum is belelóg a képbe, például a lámpaoszlop, ami itt a kép bal szélén referencia a függőlegeshez. A többi oldalról pedig még kevésbé látszik az a 3°. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2018. április 22., 16:13 (CEST)
A másik kép
 • Symbol support vote.svg támogatom -– Porbóllett vita 2018. április 22., 07:42 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem a jobboldalon csak félig a képre került fa miatt. A ferdeségben is van igazság. Alig látszik. OsvátA Palackposta 2018. április 25., 17:44 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Jó kép, ez a lényeg.  … szalax üzenő 2018. május 1., 10:23 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom, mindkét változat tetszik, bár igaz, hogy az elsőn első pillantásra nem tudnám eldönteni, nem csak a perspektíva ferdíti-e, de alaposabban megnézve látszik, szóval szerintem jó kép. Alensha 2018. május 3., 20:56 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom ha számít a szavam: jól látszik a lábazatnál mindkét képen. Nem lehet mindenhová függőónt lógatni (hogy nézne ki). Noha egy kicsitt mérnökibb kép lenne, de az a foglalkozás célja? Tetszik. Winterrose havas tüskebokor 2018. május 6., 17:26 (CEST)

Frissen lezárt jelölések[szerkesztés]

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!

Kép:WienOperaFotoThalerTamas.jpg (A kiemelt státuszt megkapta. Lezárva: 2018. január 19.)[szerkesztés]

A Bécsi Állami Operaház éjszaka

Jelölve: 2018. január 4-én. A két hét lejár: 2018. január 18-án.

A képet szerkesztő:Thaler Tamas készítette. Egy szép kivitelű hosszú expónációs felvétel. Fauvirt vita 2018. január 4., 21:26 (CET)

 • Symbol support vote.svg Támogatom, jó lett. Az is tetszik, hogy még nem teljesen sötét az ég. – Tacsipacsi vita 2018. január 4., 21:31 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom - misibacsi*üzenet 2018. január 4., 22:08 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom*feridiák vita 2018. január 4., 23:08 (CET) - A kép szép. A szavazást elnéztem, a felesleget kitöröltem, kösz a figyelmeztetést. – *feridiák vita 2018. január 8., 18:10 (CET)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: hát ha az a hirdetőoszlop, vagy mi, a kép közepén alul ott nem virítana... OsvátA Palackposta 2018. január 5., 08:32 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom – Szűk beépítésű hely. Előny, hogy a fotós a szemben lévő irodaház emeletéről tudott lőni. Nem mindenkinek adatik meg. Szerintem jól kihasználta a nehéz szöget: a bal oldali utcai lámpa és a hirdetőoszlop közé befogta a fő homlokzatot. (Magasabb emeletre nem biztos, hogy bejuthatott volna). Jó képnek vélem. Akela vita 2018. január 5., 11:43 (CET)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Feridiák kétszer is támogatássablont használt. Ezt azért írom, nehogy véletlenül eggyel több támogatás legyen számolva - bár nem éles a küzdelem, úgyhogy ha eggyel többet számolnak véletlenül, akkor sem támad baj. Apród vita 2018. január 8., 00:20 (CET)
Támadhat, mert 2héten belül 5 szavazat kell és ha a duplaszavazatot nem nézzük, egyelőre 4 van, így beletettem egy "sl|"-t a sablonba a megtévesztés vádjának elkerülése miatt. Remélem *feridiák nem haragszik meg e miatt! Fauvirt vita 2018. január 8., 15:11 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom – Nagyon szép munka, kiváló rálátásból, és még a perspektivikus torzítás sem zavaró, úgyhogy az épület cikkéhez is jól használható a kép. Azt az egyet sajnálom, hogy nem nagyobb a felbontás, de online használatra ez is elég. Engem még a reklámoszlop sem zavar (annyira), a WP alapvető céljaihoz megfelelő, mert nem takar ki az épületből. Nem szép ugyan, de hiteles :) Külön köszönet @Fauvirt: kollégának, amiért feltette! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2018. január 10., 22:07 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom, nagyon szép, hangulatos kép. Alensha 2018. január 10., 23:07 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom– Történelem pWas gibt's Neues? 2018. január 16., 22:24 (CET)

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!

Vista di Roma dal Castel Sant'Angelo 155Mpx.jpg (A kiemelt státuszt megkapta. Lezárva: 2018. január 15.)[szerkesztés]

Róma és Vatikán látképe az Angyalvár tetejéről

Jelölve: 2017. december 30-án. A két hét lejár: 2018. január 13-án.

Saját jelölés – a magyar vonatkozás ennyi. :-) A kép 16 felvételből összeállított különlegesen részletes panorámakép, amely részletgazdagságával hozzájárul a Wikimedia Foundation azon törekvéséhez, hogy szinte bármilyen célra használható, jó minőségű képekkel legyünk a köz javára. HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2017. december 30., 20:23 (CET)

 • Symbol support vote.svg támogatom. Tetszik. Precíz, alapos, komoly munka. Szép a fény, balról és jobbról megnyugtató, hogy szélek vannak, vagyishogy le van zárva: „eddig és ne tovább”. OsvátA Palackposta 2017. december 30., 21:18 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom misibacsi*üzenet 2017. december 31., 03:59 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom, nagyon tetszik :) Alensha 2018. január 1., 18:15 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom Nagyon jó!  … szalax üzenő 2018. január 1., 20:25 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom – Jávori István Itt a vita 2018. január 1., 20:28 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom, mert szép munka, szép eredménnyel. Samat üzenetrögzítő 2018. január 2., 21:08 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom, azokért, amikért Ti is támogatjátok, és mert ez a kép, s vele a kiemelt képek köre a béke biztos bázisa lehet a folyó wikiháborúban a közös győzelemhez. – *feridiák vita 2018. január 3., 21:07 (CET)
Mi van? Milyen háború van? Hogy jön ez ide??? (Nem várok választ...) OsvátA Palackposta 2018. január 3., 21:21 (CET)
 • Symbol support vote.svg támogatom Mindig csodáltam az ilyen nagylátószögű képeket, mennyire más arányú a látvány, mint az emberi szemmel látott kép. Akela vita 2018. január 5., 11:47 (CET)

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!