„Északi-Mariana-szigetek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KMBot (vitalap | szerkesztései)
a forrás szakasz címének javítása AWB
Valaki1112 (vitalap | szerkesztései)
zöld hivatkozás javítása
43. sor: 43. sor:
=== Növény- és állatvilág ===
=== Növény- és állatvilág ===
== Történelem ==
== Történelem ==
A szigeteket [[Ferdinand Magellan|Magellan]] fedezte fel [[1521]]-ben, majd [[1565]]-ben a [[Spanyolország|spanyolok]] vették birtokukba. A szigetek eredeti lakosságának (a [[chamorrók]]nak) legtöbbje (90-95%) kihalt vagy összeházasodott nem chamorrókkal a spanyol uralom idején. Az új telepesek, akik a [[Fülöp-szigetek]]ről és a [[Karolina-szigetek]]ről érkeztek, újra benépesítették a szigeteket. Ennek ellenére a chamorro népesség fokozatosan újraéledt. A chamorro, [[Tagalog nyelv|filippínó]] és Karolina-szigeteki nyelvi és etnikai különbségek máig alapvetően megosztják a Mariana-szigeteket.
A szigeteket [[Fernão de Magalhães|Magellan]] fedezte fel [[1521]]-ben, majd [[1565]]-ben a [[Spanyolország|spanyolok]] vették birtokukba. A szigetek eredeti lakosságának (a [[chamorrók]]nak) legtöbbje (90-95%) kihalt vagy összeházasodott nem chamorrókkal a spanyol uralom idején. Az új telepesek, akik a [[Fülöp-szigetek]]ről és a [[Karolina-szigetek]]ről érkeztek, újra benépesítették a szigeteket. Ennek ellenére a chamorro népesség fokozatosan újraéledt. A chamorro, [[Tagalog nyelv|filippínó]] és Karolina-szigeteki nyelvi és etnikai különbségek máig alapvetően megosztják a Mariana-szigeteket.


Az [[1898]]-as [[spanyol–amerikai háború]] után Spanyolország át kényszerült adni az [[Amerikai Egyesült Államok]]nak [[Guam]]ot, a Mariana-szigetek többi részét a Karolina- és [[Marshall-szigetek]]kel együtt pedig eladta [[Németország]]nak. A tényleges uralmat azonban [[Japán]] gyakorolta a szigetek felett és [[1914]]-ben, az I. világháború során meg is szállta. Akkoriban a gazdaság fő ága a cukornád-termesztés volt, a szükséges munkaerő [[Okinava (sziget)|Okinawáról]] és [[Korea (történelmi)|Koreából]] érkezett.
Az [[1898]]-as [[spanyol–amerikai háború]] után Spanyolország át kényszerült adni az [[Amerikai Egyesült Államok]]nak [[Guam]]ot, a Mariana-szigetek többi részét a Karolina- és [[Marshall-szigetek]]kel együtt pedig eladta [[Németország]]nak. A tényleges uralmat azonban [[Japán]] gyakorolta a szigetek felett és [[1914]]-ben, az I. világháború során meg is szállta. Akkoriban a gazdaság fő ága a cukornád-termesztés volt, a szükséges munkaerő [[Okinava (sziget)|Okinawáról]] és [[Korea (történelmi)|Koreából]] érkezett.

A lap 2020. június 11., 21:24-kori változata

Koordináták: é. sz. 15° 10′ 58″, k. h. 145° 44′ 43″

Északi-Mariana-szigetek
Commonwealth of the Northern Mariana Islands
Az Északi-Mariana-szigetek zászlaja
Az Északi-Mariana-szigetek zászlaja
Északi-Mariana-szigetek címere
Északi-Mariana-szigetek címere
Nemzeti himnusz: Gi Talo Gi Halom Tasi

FővárosaSaipan
é. sz. 16° 42′ 18″, k. h. 145° 46′ 48″Koordináták: é. sz. 16° 42′ 18″, k. h. 145° 46′ 48″{{#coordinates:}}: nem lehet egynél több elsődleges címke oldalanként
Államformaaz USA társult állama
Vezetők
ElnökDonald Trump
KormányzóBenigno R. Fitial
FőhivatalnokPedro Agulto Tenorio
Hivatalos nyelvangol, chamorro
Beszélt nyelvekkarolinai

Tagság
Népesség
Népszámlálás szerint47 329 fő (2020)[1]
Rangsorban219
Becsült53 883[2] fő (2010. április)
Rangsorban219
Népsűrűség168 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület477 km²
Időzóna
  • UTC+10
  • Chamorro Time Zone
  • Pacific/Saipan
(UTC+10)
Egyéb adatok
PénznemUSA dollár (USD)
Hívószám1–670
Internet TLD.mp
Közlekedés irányajobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Északi-Mariana-szigetek témájú médiaállományokat.

Az Északi-Mariana-szigetek az Egyesült Államok társult állama a Csendes-óceán nyugati felében.

Földrajz

Éghajlat

Domborzat

A 16 vulkáni szigetből álló terület a Csendes-óceán nyugati felében, a Hawaii-szigetektől 5300 km-re fekszik. Hat szigete lakott. Legmagasabb pontja: 965 méter, Agrihan szigeten található.

Növény- és állatvilág

Történelem

A szigeteket Magellan fedezte fel 1521-ben, majd 1565-ben a spanyolok vették birtokukba. A szigetek eredeti lakosságának (a chamorróknak) legtöbbje (90-95%) kihalt vagy összeházasodott nem chamorrókkal a spanyol uralom idején. Az új telepesek, akik a Fülöp-szigetekről és a Karolina-szigetekről érkeztek, újra benépesítették a szigeteket. Ennek ellenére a chamorro népesség fokozatosan újraéledt. A chamorro, filippínó és Karolina-szigeteki nyelvi és etnikai különbségek máig alapvetően megosztják a Mariana-szigeteket.

Az 1898-as spanyol–amerikai háború után Spanyolország át kényszerült adni az Amerikai Egyesült Államoknak Guamot, a Mariana-szigetek többi részét a Karolina- és Marshall-szigetekkel együtt pedig eladta Németországnak. A tényleges uralmat azonban Japán gyakorolta a szigetek felett és 1914-ben, az I. világháború során meg is szállta. Akkoriban a gazdaság fő ága a cukornád-termesztés volt, a szükséges munkaerő Okinawáról és Koreából érkezett.

A második világháborúban nagy csaták dúltak errefelé: Guam, Saipan, Tinian volt a helyszíne ezeknek. Ezután a szigeteket az ENSZ az Egyesült Államok gyámsága alá helyezte. A japán uralom idején idetelepülteket visszatelepítették származási helyükre.

A függetlenség kérdése az 1970-es években merült fel. A teljes függetlenséget egy népszavazás elutasította. Az ország 1978. január 1-jén az USA társult állama lett.

Távlati tervként az Északi-Mariana-szigeteken felmerült a társult állam alkotmányos státuszának megváltoztatása: a terület egyesüljön Guammal és váljon amerikai szövetségi állammá, azonban népszavazásig még nem jutott el a kérdés.

Népesség

  • Népcsoportok: chamorro, mikoronéz, európai, japán, kínai, filippínó.
  • Vallások: keresztény, törzsi vallású.

Politika

Az Északi-Mariana-szigetek egy többpártrendszerű demokrácia, melyben a kormány feje a kormányzó.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás

Politikai pártok

Védelmi rendszer

Gazdaság

A lakosság megélhetését a mezőgazdaság (cukornád, kávé, kókuszdió), a turizmus és a katonai támaszpontokhoz kötődő szolgáltatások biztosítják. Az egy főre eső GDP 2001-ben 12 500 amerikai dollár volt.

Mezőgazdaság

Ipar

Szolgáltatások

Kereskedelem

Közlekedés

  • Közúthálózat hossza: 362 km
  • Repülőterek száma: 3
  • Kikötők száma: 2

Kultúra

Sport

Jegyzetek

Források

  • Topográf Térképészeti Kft.: Midi világatlasz, Nyír-Karta & Topográf, Nyíregyháza, 2004. ISBN 963-9516-63-5

További információk

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az északi-mariana-szigetek címszót a Wikiszótárban!