Csendes-óceáni-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csendes-óceáni-szigetek
ENSZ gyámsági terület
Trust Territory of the Pacific Islands
1947. július 18.1994. október 1.
Csendes-óceáni-szigetek címere
Csendes-óceáni-szigetek címere
Csendes-óceáni-szigetek zászlaja
Csendes-óceáni-szigetek zászlaja
A Csendes-óceáni-szigetek elhelyezkedése a Csendes-óceánban
A Csendes-óceáni-szigetek elhelyezkedése a Csendes-óceánban
Általános adatok
Fővárosa Saipan
Terület1779 km²
Népesség149 000 (1985) fő
Hivatalos nyelvek angol
Pénznem Amerikai dollár (USD)
Kormányzat
Államforma ENSZ gyámsági terület
Államfő Az Amerikai Egyesült Államok elnöke
Államfő-helyettes Az USA alelnöke
Kormányfő Janet J. McCoy, utolsó kormányzó
ElődállamUtódállam
 Dél-Csendes-óceáni mandátumterületMarshall-szigetek 
Mikronézia Szövetségi Állam 
Északi-Mariana-szigetek 
Palau 
A Wikimédia Commons tartalmaz Csendes-óceáni-szigetek témájú médiaállományokat.
A Csendes-óceáni-szigetek térképe 1961-ből

A Csendes-óceáni-szigetek az ENSZ gyámsági területe volt Mikronéziában, a Csendes-óceán nyugati részén, amely az Amerikai Egyesült Államok igazgatása alatt állt 1947 és 1986 között.

Története[szerkesztés]

Az ENSZ Látogató Missziója érkezése, Majuro, 1978. A felirat szövege: "Engedjetek el a Gyámsági Megállapodás gúzskötéséből."

A terület a Karolina-szigeteket, Marshall-szigeteket és a Mariana-szigeteket foglalta magába, közigazgatásilag pedig a Belaui Köztársaságra, a Marshall-szigeteki Köztársaságra és a Mikronéziai Szövetségi Államokra oszlott. A három szigetcsoport a 19. század végéig spanyol gyarmati uralom alatt állt. 1899-ben a Karolina- és a Mariana-szigeteket Németország megvásárolta, a Marshall-szigeteket pedig elfoglalta.

1914-től a szigetcsoportok Japán megszállás alá kerültek, 1919-ben pedig a népszövetségi Dél-Csendes-óceáni mandátumterületként igazgatta tovább. 1944-ben az USA elfoglalta a területet.[1]

A Csendes-óceáni-szigetek 1947. július 18-án került ENSZ gyámság alá, és az 1947-es gyámsági megállapodás szerint "stratégiai terület" lett. Emiatt a terület formális ENSZ gyámsági státuszát csakis az ENSZ Biztonsági Tanácsa szüntethette meg, szemben más gyámsági területekével, amelyet az ENSZ Közgyűlés annullált. 1951-ig az amerikai haditengerészet ellenőrizte a Csendes-óceáni-szigeteket Guamban található főhadiszállásáról, ekkor az Egyesült Államok belügyminisztériuma vette át a közigazgatás irányítását saipani bázisáról.[2]

Mikronézia Kongresszusa 1971-ben vetett ki először személyi jövedelemadót, ez elsősorban a régió katonai bázisain dolgozó külföldieket érintette.[3]

Az Egyesült Államok 1986. október 21-én megszüntette a Marshall-szigeteki Körzet igazgatását. Rövidesen, 1986. november 3-án megszűnt az amerikai adminisztráció a Csendes-óceáni-szigetek Chuuk, Yap, Kosrae, Pohnpei, és a Mariana-szigetek körzetei fölött is. A Biztonsági Tanács hivatalosan 1990. december 22-én szüntette meg a Chuuk, Yap, Kosrae, Pohnpei, Mariana-szigetek és a Marshall-szigetek körzetek gyámsági függőségi viszonyát. Végül, 1994. május 25-én, a Tanács megszüntette a Palau Körzet gyámsági függését is, ezután az USA és Palau megállapodtak az utóbbi függetlenségéről, amely október 1-jén lépett életbe.

Jelenlegi helyzet[szerkesztés]

A terület jelenleg négy részre oszlik:

Szabadon társult független országok[szerkesztés]

Ezek a független államok szabadon társulásra léptek az Amerikai Egyesült Államokkal a Szabad Társulási Egyezmény (Compact of Free Association, COFA) szabályai szerint.

  •  Marshall-szigetek - 1979-ben jött létre, a COFA 1986. október 21-én lépett hatályba
  •  Mikronézia - 1979-ben jött létre, a COFA 1986. november 3-án lépett hatályba
  •  Palau - 1981-ben jött létre, a COFA 1994. október 1-jén lépett hatályba

Külső területek[szerkesztés]

  •  Északi-Mariana-szigetek - Új alkotmánya részlegesen 1978. január 1-jén lépett életbe, 1986. november 4-től már minden rendelkezését alkalmazzák.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopædia Britannica: Trust Territory of the Pacific Islands
  2. http://libweb.hawaii.edu/digicoll/ttp/ttpi.html
  3. Mikronézia egyszerűsített adórendszere
  4. Northern Mariana Islands. CIA World Factbook. Central Intelligence Agency, 2014. március 27. [2018. december 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 5.)

További információ[szerkesztés]

Koordináták: é. sz. 10° 30′, k. h. 152° 00′