Az év élőlényei és természeti képződményei Magyarországon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyarországon évről évre nemes versengések során választják meg az év élőlényeit és természeti képződményeit, melyek arra hivatottak, hogy minél inkább felhívják a figyelmet minden évben és minden nap a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, ezek megőrzésére és folyamatos védelmére.

A biodiverzitás világszerte visszaszorulóban van, azonban aktív védelméért bárki tehet nap mint nap.

"Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető." - (Indián mondás)

A megosztott Föld...

Az év élőlényei[szerkesztés]

Az év madara Magyarországon[szerkesztés]

(2010-től)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság vagy annak egyes csoportjai (például gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepet kaphatnak. Emellett felhívja a figyelmet azokra az érdekütközésekre, konfliktusokra, amelyeket fel kell oldani. Az év madarának csak olyan fajt választanak, amelynek folyamatos védelmében az egyesület tevőlegesen is részt vesz. 2011-ben kísérletképpen internetes szavazással választatták meg, hogy a három ajánlott faj közül melyik legyen 2012-ben az év madara. Az akciót sikeresnek ítélték, ezért a következő években is így választanak.[1]

Az év emlőse Magyarországon[szerkesztés]

A Vadonleső Program (Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály), a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2014-ben első ízben hirdette meg az Év emlőse rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét.[5]

Az év hüllője, kétéltűje Magyarországon[szerkesztés]

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2012-ben indította el a hazai herpetofauna (hüllők és kétéltűek csoportja egy adott régióban vagy időszakban) megismertetését célzó az Év kétéltűje, az Év hüllője programot. Azóta évente váltakozva egy-egy hüllő- vagy kétéltűfajunkra irányítják a figyelmet azzal, hogy Év fajaként nevezik meg.[7]

Ez a program is egyfajta küldetés, amely természeti környezetünk megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet, a benne élő hüllők és kétéltűek bemutatásán keresztül.

Az év hala Magyarországon[szerkesztés]

Az év hala programját a Magyar Haltani Társaság kezdeményezi 2010 óta, hogy így is felhívja a figyelmet egyes halfajok jelentőségére, vagy esetleges veszélyeztetett mivoltára.[10]

Az év rovara Magyarországon[szerkesztés]

A Magyar Rovartani Társaság, működésének 101. évében (alapítás: 1910-ben) első ízben, de a hagyományteremtés szándékával, kijelöli az év rovarát. A kampány célja, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra hívja fel. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegítheti.

Első ízben 2011 május 3. péntekjén, majd a későbbiekben a megelőző év utolsó ülésén (december 3. péntekjén) jelentik be és mutatják be a kiválasztott fajt. 2015 óta minden ősszel három fajt jelöl ki a Magyar Rovartani Társaság vezetősége, amelyek közül internetes szavazás választja ki a következő év rovarát.[11]

Az év fája Magyarországon[szerkesztés]

(2010-től)

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év Fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 1996-2013 között az Év fája kuratóriuma döntött az év fafajáról, 2013 óta az Év fája honlapon keresztül zajló nyílt on-line szavazáson dől el a következő év fafaja.[13]

Az év egyedi fája Magyarországon[szerkesztés]

Az Év Fája egyedi fája verseny 2002-ben Csehországból indult, az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére, Magyarországon 2010-ben rendezték meg először. Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést.[17]

Az év vadvirága Magyarországon[szerkesztés]

Az év vadvirága kezdeményezés megszületése után hamar elérte célját: országos mozgalommá vált, útra indítása óta tucatnyi hazai védett vagy védendő növényfaj került a látókörébe és a természet védelme és a vadon élő növények iránt elkötelezett emberek sokasága érezte magáénak és vett részt az adott év vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon.

A 2010 végén magánkezdeményezésként indult ötlet túlnőtt saját keretein, lehetőségein és egyre inkább nyilvánvalóvá vált az intézményi háttér hiánya. Ennek érdekében a mozgalom elindítói és kuratóriuma jelentkezőt kerestek, aki az Év vadvirága mozgalmat tovább vinné. A felhívásra jelentkező Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) elnyerte a mozgalom kuratóriumának támogatását, így 2015 során fokozatosan az MTM vette át az Év vadvirága mozgalommal kapcsolatos teendőket.[18]

Az év gyógynövénye Magyarországon[szerkesztés]

A gyógyszerészet és a gyógynövények története évszázadok óta szorosan összefonódik. Bár a modern gyógyászatban a növényi kivonatok alkalmazása kisebb jelentőségű, mint korábban. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a hazai gyógyszerészet tudományos szervezete, amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit. A Szakosztály célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez.

Ennek jegyében a Gyógynövény Szakosztály 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.[21]

Az év gombája Magyarországon[szerkesztés]

A Magyar Gombász folyóirat kezdeményezésére az Országos Gombász Találkozó résztvevői választják meg az Év Gombáját.[24]

Első alkalommal a VIII. Országos Gombász Találkozón került sor az Év gombájának kiválasztására, 2005-ben.[25]

Az év természeti képződményei[szerkesztés]

A Magyarhoni Földtani Társulat 2015-ben indította el „Az év ásványa” és „Az év ősmaradványa” programot, melynek célja a földtudományok két pillérének, az ásványoknak és az ősmaradványoknak a népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés. Az év ásványa és az év ősmaradványa kiemelt szerepet kap a társulat adott évi programjain.[30]

Az év ásványa Magyarországon[szerkesztés]

Az év ősmaradványa Magyarországon[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) - Az Év madara. (Hozzáférés: 2020. január 4.)
  2. A cigánycsuk nyerte a 2021 év madara szavazást. (Hozzáférés: 2020. július 28.)
  3. A zöld küllő lesz 2022-ben az év madara. (Hozzáférés: 2021. július 27.)
  4. Tüneményes cinege lesz 2023-ban az év madara (magyar nyelven). Sokszínű vidék, 2022. július 26. (Hozzáférés: 2022. szeptember 24.)
  5. a b VADONLESŐ - Az "Év emlőse" program. (Hozzáférés: 2020. január 4.)
  6. Origo: Az egyik legcukibb állat lett az év emlőse (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2022. március 9.)
  7. a b MME - Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály - Év kétéltűje - év hüllője program. (Hozzáférés: 2020. január 4.)
  8. 2021-ben az "Év kétéltűje" a zöld varangy. (Hozzáférés: 2021. január 3.)
  9. „Tarka homokfutó” – 2022-ben a homoki gyík az év hüllője (magyar nyelven). Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 2021. december 31. (Hozzáférés: 2022. március 9.)
  10. a b Magyar Haltani Társaság - Az év hala. [2013. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 1.)
  11. a b Magyar Rovartani Társaság - Év rovara. (Hozzáférés: 2020. január 4.)
  12. Év Rovara 2022 – Eredményhirdetés és ismertető. (Hozzáférés: 2021. december 17.)
  13. Országos Erdészeti Egyesület - Az év fája mozgalom. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  14. Országos Erdészeti Egyesület - OEE - Az év fái. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  15. A lisztes berkenye az Év fája 2021-ben! - Országos Erdészeti Egyesület. www.oee.hu. (Hozzáférés: 2020. december 11.)
  16. A nagylevelű hárs az Év fája 2022-ben! (magyar nyelven). oee.hu. (Hozzáférés: 2021. december 29.)
  17. a b Ökotárs Alapítvány - Az év fája. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  18. Magyar Természettudományi Múzeum - Évvadvirága mozgalom. [2020. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  19. [https://web.archive.org/web/20200808141141/https://evvadviraga.nhmus.hu/evvadviragai Magyar Természettudományi Múzeum - Az év vadvirágai]. [2020. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  20. Megvan, melyik lett az Év Vadvirága 2022-ben (magyar nyelven). Sokszínű vidék, 2022. március 8. (Hozzáférés: 2022. március 9.)
  21. Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály - Az év gyógynövénye. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  22. Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály - Az év gyógynövénye. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  23. 2022-ben a cickafark az év gyógynövénye (magyar nyelven). Sokszínű vidék, 2022. február 1. (Hozzáférés: 2022. március 9.)
  24. Miskolci Gombász Egyesület (MIGE) - Hírek. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  25. Bio-Fungi - Gomba Gasztronómia - Az év gombája. (Hozzáférés: 2020. január 5.)[halott link]
  26. Magyar Mikológiai Társaság - Év Gombája: 2006-2018. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  27. Magyar Mikológiai Társaság - Hírek. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  28. Magyar Mikológiai Társaság - Év Gombája 2021. az óriás bocskorosgomba. (Hozzáférés: 2020. november 20.)
  29. A 2022 Év Gombája nyertes faja. gombanet.hu. (Hozzáférés: 2021. december 6.)
  30. a b c Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) - Az Év ásványa és az Év ősmaradványa program. (Hozzáférés: 2020. január 4.)
  31. Év ásványa (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2021. december 6.)
  32. Bemutatták a 2022-es év ősmaradványát! (magyar nyelven). Greenfo. (Hozzáférés: 2021. december 29.)