Nyári tőzike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Nyári tőzike
Virágai közelről
Virágai közelről
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Amarilliszfélék (Amaryllidaceae)
Alcsalád: Amarilliszformák (Amaryllidoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Galantheae
Nemzetség: Tőzike (Leucojum)
Faj: L. aestivum
Tudományos név
Leucojum aestivum
L.
alfajok
  • Leucojum aestivum subsp. aestivum
  • Leucojum aestivum subsp. pulchellum
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nyári tőzike témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyári tőzike témájú médiaállományokat és Nyári tőzike témájú kategóriát.

A nyári tőzike (Leucojum aestivum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj. A tavaszi tőzikénél (Leucojum vernum) nagyobb termetű, későbbi virágzású. Népies nevei: kakasvirág, szoplán, vízi gyöngyvirág, lógyöngyvirág.

Elterjedése[szerkesztés]

A nyári tőzike elterjedési területe Dél-és Délkelet-Európában nedves réteken, de Közép-Európában csak meghonosodva él, többek között az Északi-Vogézekben, a Fekete-erdő déli részén és Közép-Németországban. Magyarországon főleg a Dunántúlon (Vas, Csurgó, Zala, Zselic, Somogy, Baranya), illetve az Alföld egyes részein ( Duna-és Tisza vidéke, Rába-, Kőrös-, Maros-, és Dráva-völgyek, Mezőföld, Dabas, Bátorliget)

Megjelenése[szerkesztés]

A nyári tőzike 35–60 cm magas, többnyire csoportosan tenyésző hagymás évelő növény. Levelei 30–50 cm hosszúak, legfeljebb 2 cm szélesek, kékeszöld színűek, számuk növényenként 3-4. A tőkocsány rendszerint nem hosszabb a levélnél, többnyire 3-5 virágú. A hagyma 25–40 mm átmérőjű. Virágában a 6 szabad lepellevél egyenlő hosszú (10–18 mm), harang alakban összehajló. Csúcsukon sárgás vagy zöldes folt van. A virágok bókolók, melléklepel nélkül. A legnagyobb virágzat is hosszabb mint a fellevél. A magház alsó állású 1 bibeszállal, a porzók száma 6. Rovarmegporzású. Termései húsos toktermések.

Életmódja, termőhelye[szerkesztés]

Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon fordul elő. Magyarországon a puhafaligetek (fűz, nyár, éger) védett növénye. Virágzási ideje április-június között van. A tavaszi tőzikéhez hasonlóan galantamint tartalmaz, mérgező.

Gyógyhatása[szerkesztés]

Galantamint tartalmaz, amelyet az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kór és más, különösen az érrendszer betegségeire visszavezethető memóriazavarok kezelésére alkalmaznak.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]