Amarilliszfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amarilliszfélék
Nerine sarniensis
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Amarilliszfélék (Amaryllidaceae)
J.St.-Hil.
Alcsaládok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amarilliszfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amarilliszfélék témájú kategóriát.

Az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó növénycsalád. Gyakran mutatós virágú, évelő, lágyszárú, hagymás növények tartoznak ide. Murvás, ernyőszerű bogas virágzatuk (az „ernyő” egyvirágú is lehet), hosszú tőkocsányuk van.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) a legtöbb 20. századi rendszerezésben előfordultak, bár a Cronquist-rendszer egy igen tág értelemben vett liliomféléken (Liliaceae) belül írta le. A két családot elválasztó tulajdonság hagyományosan az Amaryllidaceae alsó állású, illetve a Liliaceae felső állású magháza. A 2003-as APG II-rendszer az Amaryllidaceae-t a monocots kládon belül a spárgavirágúakhoz, a hagymafélékhez (Alliaceae) sorolja, de megengedi utóbbiról való leválasztását is, önálló családként. Megkülönbözteti őket a többi hagymafélétől az amarillisz-alkaloidok jelenléte. Az 1998-as APG-rendszer még teljesen önálló családként kezelte.

Fay és Chase (1996) az Agapanthus nemzetséget az Amaryllidaceae-be sorolják (az Agapanthoideae alcsaládba), de az APG II leírásában az Agapanthus az Alliaceae része, opcionálisan saját családot alkotva Agapanthaceae néven. Az Agapanthus felső állású magházaiban tér el a többi Amaryllidaceae-től.

A 2009-es APG III-rendszer az amarilliszfélékhez csatolja a korábban önálló hagymafélék (Alliaceae) és Agapanthaceae családokat.

Alcsaládok:

Agapanthoideae[szerkesztés]

Az Agapanthoideae Endl. alcsaládba egyetlen nemzetség, a szerelemvirág (Agapanthus L'Hér.) tartozik.

Allioideae[szerkesztés]

Tipikus szervük a hagymagumó. Kéntartalmú, jellegzetes illatú allilolajokat tartalmaznak. Bogas szerkezetű fejecske- vagy ernyővirágzatuk buroklevélszerű murvalevelekkel övezett. Felső állású magházuk van.

Nemzetségek:

Amaryllidoideae[szerkesztés]

Az amarilliszfélékhez az Alliaceae és az Agapanthaceae beolvasztása előtt kb. 60 nemzetség tartozott, több mint 800 fajjal. Ezek most az Amaryllidoideae alcsaládban találhatók meg.

Az alcsalád kladogramja:AGAPANTHOIDEAE


AMARYLLIDOIDEAE   
Amaryllideae

Amaryllidinae
Boophoninae
StrumariinaeCrininae
Cyrtantheae
HaemantheaeCalostemmateae

Eurázsiai klád

Lycorideae


Európai nemzetségcsoportok   

Galantheae
PancratieaeNarcisseae

 Amerikai   klád
„Hippeastroide” klád

Griffineae


Hippeastreae

HippeastrineaeZephyranthinea
Andoki klád


Eustephieae


StenomesseaeEucharideae


ClinantheaeHymenocallideaeNemzetségek:

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Amaryllidaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Podani János. A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana (2003). ISBN 963 463 632 2 
  • Michael F. Fay and Mark W. Chase. 1996. Resurrection of Themidaceae for the Brodiaea alliance, and Recircumscription of Alliaceae, Amaryllidaceae and Agapanthoideae. Taxon 45: 441-451 (abstract)

További információk[szerkesztés]