Hippeastrum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hippeastrum
Hippeastrum
Hippeastrum
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Amarilliszfélék (Amaryllidaceae)
Nemzetség: Hippeastrum
Herb.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hippeastrum témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hippeastrum témájú médiaállományokat és Hippeastrum témájú kategóriát.

A Hippeastrum növénynemzetség az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik.

A köznyelv amarilliszként az Amaryllis nemzetség helyett tévesen a Hippeastrum nemzetségbe tartozó fajokat és fajtákat nevezi.[1]

A Hippeastrum, mint dísznövény[szerkesztés]

Programozható növénynek is hívják, mert virágzását szabályozni lehet. Az ültetéstől függően késő ősztől nyár elejéig hozza csodálatos színű virágait. Világos tenyészhely az ablak mellett és két naponta víz – a Hippeastrumnak pont erre van szüksége. Jó gondozás mellett a növény hagymái, akár száz évig is elélhetnek.

A Hippeastrum virága[szerkesztés]

Hatalmas tölcsér alakú virágai kettesével, négyesével nyílnak a hosszú száron. Megszámlálhatatlan hibridjével találkozik az ember, s nemcsak cserepes dísznövényként, hanem vázába való vágott virágként is felhasználható.

A virág feje

A Hippeastrum hajtatása[szerkesztés]

Ahhoz, hogy a Hippeastrum virágaiban gyönyörködhessünk, néhány dologra oda kell figyelni. Kemény, nagy méretű, jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk hajtatásra. A gyökereket finoman egyengessük el, válasszuk szét. Ha nem ültetjük el azonnal, tároljuk jól szellőző, sötét, 9 °C-os helyen, hogy megelőzzük a gombásodást. Az ültetés előtt néhány órával áztassuk a hagyma gyökerét (csak a gyökerét) kézmeleg vízbe. A hagyma nagyságához viszonyítva kétszeres méretű cserepet válasszunk az ültetéshez. Töltsük fel a cserepet harmadáig virágfölddel úgy, hogy a hagyma kétharmada a talajszint fölött maradjon és a hagyma ne érjen az edényhez.

Nyomkodjuk le a talajt a hagyma körül, öntözzük be, ügyelve, hogy a talaj ne legyen túl iszapos. Ültessük tőzeges virágföldbe. A földet csak egyszer öntözzük meg, és a cserepet tegyük meleg, sötét helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul. A hagyma csúcsán megjelennek a fűzöld levelek. Ha a virágszár is megjelent, és 15-20 centiméterre megnyúlt, következhet az intenzív öntözés, hetenként egyszer műtrágyaoldattal is (foszforigényes).

A virágzáshoz a jó talajon kívül melegre és fényre is szüksége van, ezért a legjobb, ha napos ablak elé kerül. Amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, különben a bimbó ülve marad, és virág helyett többnyire levelek fejlődnek. A bimbó 3-4 centiméteres állapotában már könnyen felismerhető. A virágzás ideje alatt ismét bőségesen öntözhetjük, tápoldatozhatjuk. Az elnyílást követően mérsékeltebben folytassuk a tápoldatozást, öntözést. A májusi fagyokat követően, kiültethetjük a szabadba, vagy kivihetjük az erkélyre akár egész nyárra. Félárnyékos helyre, tápdús és legfeljebb közepesen kötött kerti földbe kerüljön, de cserepesen is a földbe süllyeszthető.

A kiszáradást meggátló öntözést és a tápoldatozást július közepéig folytassuk. Ekkor augusztus végéig akár tűző napra is tehetjük egyidejűleg fokozatosan csökkentve az öntözést. Szeptember elejétől már csupán annyi vizet kapjon, hogy a levelek le ne égjenek, inkább fokozatosan lesárguljanak. Földje végül teljesen szárazzá váljon. A teljes visszahúzódás után, a hagymát kivehetjük a földből, nyugalmi időszaka ismét kezdetét veszi, és két hónapig tart.

Virágzás utáni gondozás[szerkesztés]

Hippeastrum papilio

Ha a virágok már elfonnyadtak, mérsékeltebben folytassuk a tápoldatozást, öntözést. Májusban a fagyok után ki is ültethetjük a szabadba, vagy az erkélyre kitehetjük, akár egész nyárra. Tápdús kerti földbe tegyük, félárnyékos helyre. Az öntözést és a tápoldatozást július közepéig folytassuk. Ezután augusztus végéig akár tűző napra is tehetjük fokozatosan csökkentve az öntözést. Szeptember elejétől már csak kevés vizet kapjon, hogy a földje teljesen szárazzá váljon. Amikor teljesen visszahúzódik, a hagymát ki is vehetjük a földből. A nyugalmi periódus két hónapig tart, utána ismét cserépbe tehetjük.

Jótanácsok[szerkesztés]

Nehéz, kemény, foltmentes hagymákat vásároljunk. Minél nagyobb a hagyma, annál több virágunk lesz. Ha kéthetente ültetünk hagymákat, egész télen és tavasszal is lesznek virágos növényeink. Győződjünk meg arról, hogy a felesleges víz elfolyik a cserépből. Évente tápanyagban dús, új földbe ültessük át.

Források[szerkesztés]

  1. Siegfried Danert, Peter Hanelt, Johannes Helm, Joachim Kruse, Jürgen Schultze-Motel: Urania Növényvilág: Magasabbrendű növények II. Fordította: Horánszky András és Stohl Gábor. Szakmailag ellenőrizte: Simon Tibor. 1976 (első kiadás, ISBN 963 280 083 4), 1981 (második, változatlan kiadás, ISBN 963 281 004 X). Budapest: Gondolat Kiadó. 352. o.  

További információk[szerkesztés]