Hagymaformák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hagymaformák
Medvehagyma (Allium ursinum)
Medvehagyma (Allium ursinum)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Amarilliszfélék (Amaryllidaceae)
Alcsalád: Hagymaformák (Allioideae)
Típusnemzetség
Allium
L.
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hagymaformák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hagymaformák témájú kategóriát.

A hagymaformák (Allioideae) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjának egyik alcsaládja. Lágyszárú, évelő növények tartoznak ide.

A korábbi rendszertanok hagymafélék (Alliaceae) néven önálló családként kezelték. Még régebben a liliomfélék (Liliaceae) családjába sorolták az ide tartozó növényeket.

Jellemzőik[szerkesztés]

Tipikus szervük a hagymagumó. Kéntartalmú, jellegzetes illatú allilolajokat tartalmaznak. Bogas szerkezetű fejecske- vagy ernyővirágzatuk buroklevélszerű murvalevelekkel övezett. Felső állású magházuk van.

Spóraképződésük szukcesszív, azaz a két meiotikus osztódás között az utódsejtek már fallal határolódnak el egymástól.

Rendszerezés[szerkesztés]

A 2003-as APG II-rendszer még család szinten kezelte a hagymaféléket, a spárgavirágúak (Asparagales) rendbe sorolja a monocots kládon belül. Az APG II a család kétfajta leírását is megengedte:

  • Alliaceae sensu lato („szélesebb értelemben”), ide sorolva az 1998-as APG-rendszerben még az Agapanthaceae, Alliaceae és Amaryllidaceae családokhoz sorolt fajokat.
  • Alliaceae sensu stricto („szűkebb értelemben”), az 1998-as APG-rendszert követve, kizárva a fajokat, amik az Agapanthaceae és Amaryllidaceae fajait tartalmazzák.

Megjegyzendő, hogy egyes régebbi rendszertanok által a hagymafélékhez sorolt fajokat az APG és az APG II is a Themidaceae családba sorol.

Az APG III-rendszer (2009) beolvasztotta az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába.

A család legfontosabb nemzetsége az Allium, ami számos fontos élelmiszernövényt és fűszernövényt tartalmaz, köztük a vöröshagymát (Allium cepa), a metélőhagymát (A. schoenoprasum), a fokhagymát (A. sativum és A. scordoprasum), valamint a póréhagymát (A. porrum).

Nemzetségcsoportok és nemzetségek[szerkesztés]

A fölöttébb fajgazdag alcsaládot 15 nemzetségcsoportra és több, csoportba nem sorolt nemzetségre bontják:


Nemzetség csoporton kívüli nemzetségek:

Az Androstephium, Bessera, Bloomeria, Brodiaea, Dandya, Dichelostemma, Milla, Petronymphe, Triteleia és Triteleiopsis nemzetségeket a Themidaceae családba sorolták – amit viszont az APG III-rendszer megszüntetett, és a spárgafélék (Asparagaceae) családjába olvasztott.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alliaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Podani János. A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana (2003). ISBN 963 463 632 2 
  • Michael F. Fay and Mark W. Chase. 1996. Resurrection of Themidaceae for the Brodiaea alliance, and Recircumscription of Alliaceae, Amaryllidaceae and Agapanthoideae. Taxon 45: 441-451 (abstract)

További információk[szerkesztés]