Óriás énekeskabóca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óriás énekeskabóca
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Öregrend: Paraneoptera
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Kabócák (Auchenorrhyncha)
Alrendág: Cicadomorpha
Öregcsalád: Cicadoidea
Család: Énekeskabóca-félék (Cicadidae)
Alcsalád: Tibicininae
Nemzetség: Tibicinini
Alnemzetség: Tibicinina
Nem: Tibicina
Faj: Tibicina haematodes
Scopoli, 1763
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás énekeskabóca témájú kategóriát.

Fölülnézetben

Az óriás énekeskabóca (Tibicina haematodes) a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjének kabócák (Auchenorrhyncha) alrendjébe sorolt énekeskabóca-félék (Cicadidae) családjában a Tibicina nem egyik faja.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Európa déli részén mindenütt megtalálható az Ibériai-félsziget kivételével: nyugaton a Francia Riviéráig jutott el. Északon Németország déli-középső részéig (Baden-Württemberg, Bajorország és Rajna-vidék-Pfalz szövetségi államokig), Morvaország déli részéig és a Kárpátok vonaláig, keleten Iránig terjedt el. Magyarországon tömegesen a Balaton-felvidéken és a Budai-hegységben fordul elő.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Nagy termetű, zömök rovarok. Az imágók teste zárt szárnyakkal (fejcsúcstól a szárnyak végéig) 38–44 mm hosszú; a szárnyak fesztávolsága 75–85 mm. Az utolsó stádiumú lárváik levedlett bőrei (az exuviumok) 26–30 mm hosszúak. A lárvák első lábpárja az énekeskabócáknál általános módon erőteljes ásólábbá módosult.

Alapszínük sötétbarna, a fejtetőn, az előtor háti részén és a lábakon narancssárgás, vörösesbarna mintázattal. Potrohszelvényeik hátulsó szegélyei, valamint a teljes utolsó potrohszelvény (ivarszelvény) narancssárgás–vörösbarna. A szárnyak erezete feltűnően narancssárgás-vöröses; ritkán zöld is lehet. Első pár lábuk combjának hasi oldalán két-két nagy fogat viselnek.

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Melegkedvelő. Többnyire domb- és hegyvidéki erdőkben telepszik meg. Kedvelt tápnövényei a tűlevelűek.

A hímek július–augusztusban énekelnek, olykor nagyobb „kórusokban”.

Imágói csak néhány hétig élnek. Ezalatt párosodnak, a nőstények lerakják petéiket a faágak szövetének felső rétegeibe, majd elpusztulnak. A kikelő fiatal lárvák a földre hullva mintegy 40 cm mélyen a talajba ássák magukat, keresnek maguknak egy megfelelő gyökeret, és elkezdik a növény nedvét szívogatni. Lárvaállapotuk irodalmi adatok alapján mintegy három évig tart, de ez az adat bizonytalan és valószínűleg nagyban függ a hőmérséklettől és a rendelkezésre álló tápláléktól. Az utolsó (negyedik?) lárvaalak kiássa magát a felszínre, és ott megbújva vedlik imágóvá.

Nagytestű rovar lévén számos rovarevő hüllők és madár kedvelt tápláléka.

Érdekességek[szerkesztés]

A Magyar Rovartani Társaság (MRT) szavazásán 2022-ben az év rovara lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]