Ugrás a tartalomhoz

Magyarhoni Földtani Társulat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyarhoni Földtani Társulat
Alapítva1848
SzékhelyBudapest (1015, Csalogány utca 12.)
A Magyarhoni Földtani Társulat weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyarhoni Földtani Társulat témájú médiaállományokat.

Az 1848-ban megalakult Magyarhoni Földtani Társulat (rövidítve: MFT) Magyarország egyik legrégebben alapított, ma is működő tudományos egyesülete. A Földtani Közlöny kiadója.

Története[szerkesztés]

A Magyarhoni Földtani Társulat 1848-ban Videfalván alakult meg.

Első éveinek történetét Kováts Gyula titoknok adta közre 1852-ben az "Első jelentés a Magyarhoni Földtani Társulatról" című füzetben. Fennállásának 100. éves évfordulójára Vendl Aladár írt összefoglalót. 1998-ban a Társulat megalakulásának 150. évfordulójára jelent meg A Magyarhoni Földtani Társulat harmadik félévszázada című kiadvány, amely az 1948-1998 közötti eseményeket dolgozza fel. (Dudich Endre, Székyné Fux Vilma, Dobos Irma műve).

Ugyancsak 1998-ban ebben az évben Dudich Endre angol nyelven közreadta a Társulat 1848-tól 1998-ig terjedő időszakának történetét, az Acta Geologica Hungarica folyóirat 40/2. számában, és a Földtani Közlöny 128/1. füzetében megjelent A MFT történetének mérföldkövei cikke cikke.

Alapvető feladata[szerkesztés]

a földtan és rokontudományai művelésével foglalkozó szakemberek összefogása, a gyakorlati és tudományos eredmények bemutatása, terjesztése, publikálása, a szakemberek tudományos és gyakorlati továbbképzésének segítése, a földtani kutatásokhoz és a bányászathoz kapcsolódó kulturális örökség ápolása, megőrzésének elősegítése, a földtani tudományt művelők szakmai és közösségi érdekképviselete, a tagok kezdeményezésének, javaslatainak megvitatása, esetenként továbbítása a rendelkezésre álló csatornákon a döntéshozó szervekhez.

Tevékenysége[szerkesztés]

Tudományos tevékenység, kutatás[szerkesztés]

 • Szaküléseket, vitaüléseket, klubesteket, ankétokat, tanulmányutakat, vándorgyűléseket rendez, kongresszusokat tart, területi szervezeteket, szakosztályokat és munkabizottságokat hoz létre, és működésüket elősegíti.
 • Szervezi a tagság tájékoztatását a szakma legújabb eredményeiről, elősegíti mind a belföldi, mind a külföldi tapasztalatok megismerését és felhasználását.
 • Javaslatokat tesz illetékes szerveknek a szakmával kapcsolatos időszerű és fontos feladatok megoldására, valamint társadalmi véleményt nyilvánít elvi és gyakorlati kérdésekben.
 • Tanulmányokat, szakvéleményeket készít, megszervezi a szakmai - ágazati problémák széleskörű megvitatását.
 • Megbízásokat vállal, kutatási és fejlesztési témákat javasol.

Nevelés, és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés[szerkesztés]

 • Részt vesz szakemberek képzésében és továbbképzésében, foglalkozik a szakterületét érintő oktatási, képességfejlesztési és ismeretterjesztési kérdésekkel, előmozdítja ezek fejlesztését.
 • Kiemelt figyelmet fordít a fiatalok szakmai és társadalmi beilleszkedésére, nyugdíjasok szakmai tapasztalatainak felhasználására.
 • Természetvédelmi, környezetvédelmi, kulturális, a kulturális örökség megóvására irányuló, valamint műemlékvédelmi tevékenységet folytat
 • Folyóiratokat és egyéb kiadványokat jelentet meg és terjeszt
 • Javaslataival és véleményével segíti a működési területéhez tartozó szakmai könyvkiadást, közreműködik a szakmai propaganda és ismeretterjesztő munkában, és maga is végez kiadói tevékenységet.
 • A földtani természeti értékek (pl. földtani alapszelvények, vízbázis) védelme, valamint természetes és épített környezet védelme érdekében szakvéleményt készít, tudományos tanácskozásokat szervez, illetve más alkalmas formában cselekszik.

Határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység[szerkesztés]

Megismerteti és támogatja a külföldön élő magyar földtudományi szakemberek munkásságát, a HUNGEO Tudományos és Oktatásügyi Program közreműködésével.

Források[szerkesztés]