Szerkesztővita:Konstant/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Konstant 11 évvel ezelőtt a(z) buda visszafoglalása témában


Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Konstant/Archív01!
Non-Hungarian speakers, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Hannababa86 vita 2010. március 16., 09:18 (CET)

Szia! Bocs hogy csak most írok, nagyon ritkán lépek be és csak most látom hogy Májusban írtál. "Mohamedet nem lehet ábrázolni" oldalt talán meg tudom csinálni. Még egyszer bocsánat, hogy nem írtam időben. Mustafa

Aláírás és sablonok

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) A laptörténetből ugyan minden egyes szóról ki lehetne deríteni (hosszadalmasan és fáradságosan), hogy ki írta, de ez így udvariasabb, sokkal áttekinthetőbb és gyorsabb.

Ha az üzeneted végén rákattintasz a tizedik képecskére a szerkesztőablak fölött:

akkor az beilleszt a szövegbe négy hullámvonalat oda, ahol a kurzor éppen áll.
A négy hullámvonal a lap mentése után (!) a te aláírásoddá lesz, dátummal együtt.

Megjegyés • Más módon is elérheted ezt, nem csak az aláírógombbal:

  • A négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod.
  • Közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • A Alt Gr + 1) billentyűkombinációnak is ugyanez a hatása. (By Bennó)
A Jézus csodáinak listája szócikk vitalapján feltett kérdésedre a válasz: Használhatod a {{építés alatt}}(?) vagy ha már egy meglévő lapot akarsz karban tartani, akkor a {{tataroz}}(?) sablonokat. További jó szerkesztést.– Hannababa86 vita 2010. március 16., 09:23 (CET)

Keresztény műhely

Szia! Benne vagyok, de ugyanúgy fogalmam sincs a használatáról, mint neked. :) Még erősen ajánlanám Depositum-ot a bevételbe. Kisztovita 2010. május 10., 22:43 (CEST)

Szia! Először is kell 3 ember. Aztán érdemes egy másik, vagy több műhely lapját átmásolni és átalakítani. Egyébként az a kérdés, hogy fél év múlva is működni fog a műhely? Ill. van már egy Wikipédia:Vallási műhely szerintem ezt kéne folytatnotok. Nem javaslom önálló keresztény műhelyt. Elég ez a vallás műhely a véleményem szerint. Szajci reci 2010. május 13., 19:42 (CEST)

Az aktív és az inaktív tagokat külön kellene szedni ill. ki lesz a műhelykoordinátor? Szajci reci 2010. május 14., 10:00 (CEST)

A műhelykoordinátor csak egy ötlet, a megléte nem kötelező, a műhely anélkül is tud működni, ha akar. Depositum mostanában nem nagyon járt erre. Viszont ha ötleteket szeretnél a szerkesztéshez, akkor kukkints be ide: Kategória:Katasztrofális állapotban lévő lapok, mert sajnos elég több kiemelten fontos vallási témájú cikk van benne. Vagy esetleg megírhatnád a fájóan hiányzó Szentföld cikket, amelyre számos cikk hivatkozik. Üdvözlettel – Hkoala 2010. május 14., 18:06 (CEST)

Köszönöm nektek a jó tanácsokat, még ha eszetekbe jut sok jó tanács nagy örömmel várom...– Konstant vita 2010. május 14., 18:10 (CEST)

Kösz az invitálást. Majd meglátom, hogy mit tehetek. Mostanában semmi nagyobb lélegzetűre nem vagyok képes, de rendszeresen ránézek a műhelyre. – Petej vita 2010. május 16., 00:38 (CEST)

Körbenéztem a Vallási műhelybe. Van itt minden. Külön csoportosíthatnánk a tennivalókat vallások szerint is. Szerintem megkönnyítené a dolgunkat. Kisztovita 2010. május 17., 08:51 (CEST) Most nézem, van olyan is, hogy Wikipédia:Jehova Tanúi-műhely, ehhez képest a Keresztény műhely egy sokkal tágabb fogalmú műhely lenne. Kisztovita 2010. május 17., 08:57 (CEST) Van szekció alfejezetcím ott gyülekezhetünk, de ez úgyis csak formaság. – Konstant vita 2010. május 18., 16:55 (CEST)

Ez lenne a Kereszténységműhely? Ha jól látom, épp alakulóban valaki által. Kisztovita 2010. május 18., 16:57 (CEST) Nem én írtam oda, nem tudom ki lehetett. – Konstant vita 2010. május 18., 17:01 (CEST)

Persze, benne vagyok. Két megjegyzés: Nem értem, miért van szükség külön Kereszténységműhelyre, miért koordinálná ez jobban a munkát, mint a jelenlegi Vallásműhely. (Ha a Jehova tanúi műhely puszta – egyébként inaktív – léte érv, akkor szerintem nagyon nagy baj van az érveléssel.) Másrészt nekem nincs túl sok időm mostanában a Wikipédiára. Főleg szombat este nem - olyankor én főleg a másnapi igehirdetésre készülök. – Tkarcsi vita 2011. január 15., 13:50 (CET)

Jézus csodáinak listája

Szerinted hogyan lehet megtekintettnek jelöltetni az utolsó módosításokat? Már egy ideje ott várakoznak. Kisztovita 2010. május 17., 08:51 (CEST)

WP:BÜRÜ-n jelentkezzetek járőrnek vagy legalább megerősítettnek mindketten, elég régi szerkesztők vagytok és nem volt gond veletek, simán megkapjátok és aztán nem lesz ez a vacakolás a megerősítéssel. Alensha 2010. május 17., 22:35 (CEST)

Sziasztok, nagyon sok lap van a várólistán, sajnos tényleg lassan jutunk el egy-egy változtatáshoz - szó sincs arról, hogy ezek a cikkek, vagy a munkátok bármilyen hátrányt szenvedne. Alensha ötletét fontolgassátok, illetve ha ilyen gondotok lesz, jelezzétek a Járőrök üzenőfalán, azt mindegyik járőr figyeli. És egy kérés: írjatok légyszi mindig szerkesztési összefoglalást, különösen, ha töröltök valamilyen szövegrészt. Kösz, sziasztok December vita 2010. május 17., 23:32 (CEST) (Ja, és persze, megnéztem mindhárom lapot)

Ha nem gond, mindkettőnk nevében kértem megerősített státuszt. Kisztovita 2010. május 18., 11:06 (CEST) Köszönöm.– Konstant vita 2010. május 18., 11:55 (CEST)

Szentlélek

Szia! A Szentlélek cikket picit rendbe raktam formailag. Szerintem a felsorolások a szöveg szerves részét képezik, ezért én nem raknám ki őket oldalra. Nézd meg, hogy hogyan csináltam. Mit gondolsz? – Hunyadym HunyadymVita 2010. május 18., 21:35 (CEST) Igen egy kicsit suta volt szöveggel együtt, viszont a szövegdobozban sokkal elegánsabbak a felsorolások és nincs jobb oldalt suta nagy üres tér! A megoldás a szövegdobozba tennék mindent, még alfejezet sem kellene, mert abból már rengeteg van – Konstant vita 2010. május 18., 22:43 (CEST)

Megerősítés

Itt: WP:BÜRÜ. Grat! :) – eLVe kedvesS(z)avak 2010. május 20., 15:29 (CEST) Nagyon örülök – Konstant vita 2010. május 21., 09:39 (CEST)

Portál

Ha szeretnél kereszténységportált, szívesen megcsinálom olyan szépre, mint a zsidóportál, de tartalmilag nektek kell összeállítani, ehhez első lépésként az kellene, hogy milyen dobozok legyenek rajta. A bevezető, a „hét szócikke”, „hónap képe” (tetszőleges más időtartammal is) az egyetlen, ami minde portálon standard, ezen felül gondolom, jó lenne még „ünnepek”, „irodalom”, „személyek” (ebből akár több, pl. bibliai szereplők, szentek, stb.) Szóval dobozcímlistát kérek meg válassz egy alapszínt (mint a zsidóság kékeslilája; en:Web colors) aztán nekilátok :) Alensha 2010. május 26., 17:14 (CEST)

még annyit, hogy ha kereszténységműhely néven fut, akkor légyszi minden felekezetet vegyetek figyelembe, én nem értek a köztük lévő különbségekhez, de egyik se érezze kizárva magát. Ha ez nem megy, akkor dönthettek úgy is, hogy csak katolikusportál legyen, de akkor az legyen a neve. Alensha 2010. május 26., 17:17 (CEST)

Ha beleszólhatok: lehet, hogy érdemes ezt a katolikus portált meggondolni, mert egy kereszténység portálon véleményem szerint sajnos mindig lesz olyan irányzat, amelyik hátrányt szenved valamiért, annyira sok van. És ugye az nem játszhat, hogy az egyik nagyobb, a másik kisebb (műhelynél már ez szerintem nem áll, ott működne a kereszténység címszó.) Úgy néztem, hogy lehet alportálokat is létrehozni. Esetleg egy ilyen megoldás is meggondolandó. --Kisztovita 2010. május 27., 11:35 (CEST)

Persze, hogy lehet alportál is, elvileg a kereszténységportál is alportálja lenne a vallásportálnak (nem tudom, azt most csinálja-e valaki, de van ilyen). Ha kialakult az elképzelésetek, szóljatok légyszi a vitalapomon, itt nem biztos, hogy észre fogom venni. Alensha 2010. május 28., 17:02 (CEST)

Szia! Az nem világos a vázlatból, hogy amit félkövér betűvel írtál, az lenne a dobozfej? (tehát mint a Portál:Zsidóságnál pl. a zsidó ünnepek). (Színen bármikor lehet változtatni, az egyes elemek elrendezésén is, az apró rész az egészből.) Alensha 2010. május 29., 22:23 (CEST)

Szia! Erre rá tudtál nézni?: Katolicizmus portál A vitalapján van a vázlat. - Kisztovita 2010. december 28., 12:18 (CET)

Bibliai nevek

Ajánlom figyelmedbe az eLVe által itt indított szerintem fontos problémafelvetést. [1] --Kisztovita 2010. május 30., 15:08 (CEST) Köszünüm – Konstant vita 2010. május 30., 15:31 (CEST)

A Biblia könyvei

Bocs, de jó lett volna, ha az átnevezés előtt felveted a dolgot a cikk vitalapján. Én úgy tapasztaltam, hogy ezt illik tenni. Szerintem a névelő nélküli forma nagyon magyartalan. A keresős problémát úgy is meg lehetett volna oldani, ha csinálsz egy átirányítást: Biblia könyvei -> A Biblia könyvei. Szóval szerintem nevezzük vissza. – Tkarcsi vita 2010. június 3., 23:14 (CEST) Jó – Konstant vita 2010. június 3., 23:29 (CEST)

Jogsértő? Bevezetés a kispróféták könyveihez

Hello! Ha úgy van, ahogy az Ámosz könyve szócikkben és még más helyeken írod, hogy a Szent István Társulat kiadványaiból veszel át teljes szövegrészeket, akkor az sérti a szerzői jogot, és el kell távolítani a Wikipédiáról, vagy pedig villámgyorsan szerzel engedélyt a közlésre a jogtulajdonostól (lásd: Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat). – Ary vita 2010. június 14., 15:24 (CEST) Hamarosan válaszolok – Konstant vita 2010. június 14., 21:38 (CEST)Az engedélyezés folyamatban van – Konstant vita 2010. június 15., 10:22 (CEST)

Szia! Mi a helyzet ezzel? Írtál nekik engedélykérő emailt? Csak mert a telefonhívásoknak a titkárságon nyoma szokott veszni. – Ary vita 2010. július 17., 21:54 (CEST)

Hiába telefonálgattam és emaileztem az igazgatónak, (kétszer-kétszer) válasz nem érkezett. Azon morfondírozom, hogy személyesen fogok megjelenni a szerkesztőségben. (Mert nem csak ezekre szeretném megkapni a közlési engedélyt hanem a többire is.)De addig is mit szólnál ahhoz, ha a wiki elvek alapján átfogalmaznám? – Konstant vita 2010. július 17., 22:04 (CEST)

Szerintem pontosan ezt kellene tenni, átírni és mindössze tényleg forrásként használni a kiadó könyveit, feldolgozni a témát, nem pedig szó szerint bemásolni szöveget belőlük. Hajrá! – Ary vita 2010. július 17., 22:13 (CEST)

(Megjegyzem én sosem állítottam, hogy szó szerint van bemásolva az egész szöveg. És nincs is. Csak arra akartam utalni, hogy egyedüli forrásból írtam. De ez sem jó így, és félreérthető, tudom. – Konstant vita 2010. július 17., 22:25 (CEST))

Szia!

Bocs hogy csak most reagálok, nagyon ritkán lépek be. Talán meg tudnám csinálni a cikket "Mohamedet nem lehet ábrázolni". Még egyszer bocsánat és üdvözletem. Mustafa 2010 augusztus 6 21:25

re Szűz Mária

Szia! A sablont levettem a cikkről, de ezzel nem kellett volna megvárnod engem. Ha rendbetetted a vitalapon kifogásolt részt (vagy ha nincs nyoma annak, hogy konkrétan mit kifogásolt a sablon elhelyezője), akkor önkiszolgáló üzemmódban is lehet működni. Azt viszont nem értem, hogy miért különül el a "Máriáról szóló dogmák" és a következő szakasz; mind a kettő ismerteti a katolikus és a protestáns szempontot, szerintem össze lehetne vonni őket. Üdvözlettel – Hkoala 2010. október 16., 19:15 (CEST)

Szia! szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a br-t csak infoboxban célszerű használni. Megfelel helyette a dupla entern vagy egy * a sor lején. További jó szerkesztést. Tambo vita 2010. november 18., 21:54 (CET)

ok, de így van a Jézus sablon is elkészítve – Konstant vita 2010. november 18., 21:58 (CET)

Kellemes ünnepeket!

Szia! Áldott ünnepeket kívánok! Kisztovita 2010. december 28., 11:54 (CET)

Szép a fenyő télen-nyáron,
sose lepi dermedt álom:
míg az ágán jég szikrázik,
üde zöldje csak pompázik.

Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az új esztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik.
Weöres Sándor: Szép a fenyő

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Istvánka posta 2010. december 23., 14:27 (CET)

Köszönöm a kedves köszöntést. Bocsánat, hogy csak most reagálok. Boldog új évet! – Tkarcsi vita 2011. január 7., 13:23 (CET)

Katolikus portál

Szia! Erre rá tudtál nézni?: Katolicizmus portál. A vitalapján van a vázlat. Ja és a keresztény műhelyre mennyi esélyt látsz? - Kisztovita 2011. január 3., 15:35 (CET)

Ok, nyitott vagyok az együttműködésre, amennyire időm és tehetségem engedi. A műhely szerintem maradhat keresztény, nagyon sok a közös pont vagy épp az eltérés a felekezetek nézetei között, amik egy-egy témát érintenek. A portál szépítgetéséhez nem nagyon konyítok egyelőre, a vázlatát építettem tovább (ami a vita lapján van) a korábbi vázlatod alapján. Ha azt mondod, hogy ez így alapvetően oké, akkor kezdjünk neki a bővítésnek, szépítésnek, népszerűsítésnek. Kisztovita 2011. január 4., 19:18 (CET)

Semmi kifogásolni valót nem látok a bevezető szövegében. Szerintem jó lesz. Kisztovita 2011. január 13., 10:55 (CET)

Teljesen jó a bevezető sztem is. – eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 13., 11:41 (CET)

Tényleg, a Buék lemaradt. De még időben vagyunk. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 13., 11:51 (CET)

Hol telálható a Bevezető szövege? Betenném. – eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 13., 12:26 (CET)

Az én vitalapomon ott van. Kisztovita 2011. január 13., 12:32 (CET)

Kereszténység műhely

Volt egy kisebb vita a bibliai személynevek írása körül ITT. bemásolom ide a záró következtetésemet:

Kereszténységműhely feladatai lehetnének:

  • Bibliai nevek, helységek eredeti írásának (héber, görög stb.) latin betűs verzióját alapnak beállítani, és jelezni ennek tényét.
  • Különböző fordítások írásbeli eltérését ismertetni (egy fordításon belül az Ó- és Újszövetségben is eltérhet).
  • A magyar fordításokban található más írásmódokat átirányítani az alapra.
  • Idézeteknél (és bibliai szövegekre hivatkozásnál, amennyiben ez szükséges az egyértelműsítéshez) fordítás feltüntetése (és lehetőleg külső hivatkozás is, rengeteg online magyar Biblia van).

Én a következőket tudom ajánlani forrásoláshoz:

Itt egy példa az íráskülönbségek jelzésére.

További vázlat:

  • Kereszténységgel kapcsolatos sablonok készítése
  • Kategóriák és a portál ajánlók kihelyezései.
  • A vallásműhely és Katolicizmus Portál oldalon található, meg nem írt szócikkek felülvizsgálata (már van olyan szócikk vagy egy szócikk már tartalmazza, vagy összeolvasztható.)
  • Kereszténységgel kapcsolatos figyelmeztető sablonok eltávolítása a vitalapjainak figyelembevételével.
  • Az egyházak különböző nézeteinek véleményei - amennyiben azok lényeges értelmi különbségek - jelenjenek meg a szócikkekben.
  • Lapok véleményezései.

Konstant vita 2011. január 14., 09:04 (CET)


Legyen egységes az értékelés a már meglévő Jehova tanúi műhelyből, (köszönet thota-nak): Kicsit nagyobbra kellene szabni.

A cikkek állapota
nincs Csak körvonalazódik a cikk tertalma.
gyenge A cikk gyenge vagy csonk.
közepes A cikk közepes minőségű; bővítendő, átrendezendő vagy nem semleges nézőpont érvényesül benne.
Ez a cikk jó, kis átdolgozással kiemelt szócikk lehet belőle.
Kiemelt Ez egy kiemelt szócikk :-) .
véleményre vár Ennek a cikknek az állapotát még nem határozták meg. Szavazás itt: Véleményezés

Színkódok: #FF5555 #FF9900 #FFFF66 #00CC00 #77BBFF #FFFFFF – Konstant vita 2011. január 14., 09:35 (CET)

10 éves évfordulóra műhely nyitás. :) Szuper! – Kisztovita 2011. január 14., 10:02 (CET)

Portál vitalap

Jelzem, hogy már aktívan használom a portál vitalapját is. :) – Kisztovita 2011. január 14., 10:19 (CET)

Műhelyterv

Az Erdély műhely nagyon jó. Nem nagyon értek ezekhez, de megpróbálhatom lemásolni részeit. Kisztovita 2011. január 15., 16:26 (CET)

örömmel

Kedves Konstant,

örömmel tettem eleget az ajánlatodnak, máris feliratkoztam. Továbbra is örömmel írok, bővítek keresztény témájú szócikkeket is.– Iegeb vita 2011. január 15., 22:27 (CET)

Wikipédia:Keresztény-műhely

Kedves Konstant!

Örülök, hogy rám gondoltál, de azért nem álltam még be egy műhelyhez sem, mert sajnos nem tudom vállalni a tagsággal járó kötelezettségeket.

Megértésedet köszönöm!

Üdv: Matepyt V.I.T.A. 2011. január 17., 09:14 (CET)


Köszönöm a meghívást, de nem szerkesztek és nem is vagyok otthon a témában, viszont ha a sablonokkal adódik probléma, szívesen segítek. Üdv: tukan Nem kérek reklámújságot!!! 2011. január 17., 18:37 (CET)

Elkészítettem a sablont, remélem így megfelelő. Péliföldszentkeresztet Bajót néven helyeztem el (hogy rövidebb legyen a név), Pilisszentkeresztet sajnos sehogy sem tudtam elhelyezni a térképen, mivel ebben az esetben a betűk fednék egymást. tukan Nem kérek reklámújságot!!! 2011. január 19., 16:03 (CET)

Én is elkészítettem. – Kisztovita 2011. január 22., 09:29 (CET)

Szerinted nem kellene egy külön portál a Vatikánnak is? A kereszténység-műhely gondozhatná azt is. – Kisztovita 2011. január 22., 12:03 (CET)

Részemről az elismerés. :) – Kisztovita 2011. január 22., 21:48 (CET)

Kedves Konstant! Köszönöm a meghívást, feliratkoztam a Műhely lapjára. Aggodalmaskodtam a keresztség vitalapján. Isten megáldjon! Homokzsák havas tüskebokor 2011. január 23., 18:05 (CET)

Vatikán portál

Ezeket találtam a Wikipédián a témában. Érdemes szerinted ez alapján portált indítani? – Kisztovita 2011. január 24., 14:36 (CET)

No meg a pápák névsora. A portál hozzásegíti az olvasókat az átfogóbb ismeretekhez. Minket - és másokat -, arra késztet hogy jobban lássuk hol kell fejleszteni. Például vatikáni rádió. Audiencia stb. Nyilván kisebb portál lenne, mint a katolicizmus. Bízzunk a bővülésében. Igennel szavazok, de nem kell feltétlen most. – Konstant vita 2011. január 24., 22:14 (CET)

Portálterv

A Vatikán és jelképei Személyek
Vatikán - .va - A Vatikán címere - A Vatikán zászlaja - Vatikáni euróérmék - kategória:Vatikán - sablon:Vatikán kategória:pápák
Szervezetek Épületek
Vatikáni Könyvtár - Vatikáni Múzeum - Vallási Művek Intézete - Pénzügyi Információs Felügyelet - Svájci Gárda - Vatikánvárosi Csendőrség Sixtus-kápolna - Szent Péter-bazilika - Róma és a Vatikán közös világörökségi helyszínei - kategória:Róma és a Vatikán közös világörökségi helyszínei - sablon:Vatikán világörökségi helyszínei
Dokumentumok, zsinatok Egyéb
Lateráni egyezmény - Vatikáni szerződés - I. vatikáni zsinat - II. vatikáni zsinat Vatikán vasúti közlekedése - A leleplezett Vatikán

katolicizmus portál

Van két téma, amiről sokaknak a katolikus egyház jut eszébe. Betegyük ezeket is a portálra valahogy?

Ha a pedofilia bekerülne, akkor azt sugallná, hogy ez egy állandóan jelenlévő, a katolicizmushoz szorosan tartozó dolog lenne. De nincs így. A kísértés nem személyválogató, a portál csak annyit vállalhat fel amennyit a Katolicizmus felvállal. Felvállalja-e a katolicizmus? Nem. Nincs a dogamatikában, nincs a teológiában, és legfőképp nincs Jézus tanításai között. Hanem ott van ahol a kísértés. A bűntények portálján lesz a helye. A cölibátust nem ellenzem. – Konstant vita 2011. január 24., 21:55 (CET)

Értem az álláspontot. A második ponttal kapcsolatban akkor inkább úgy fogalmaznám, hogy vannak olyan témakörök, amikben a katolikus álláspontot aktualitásuk miatt hangúlyosabban kellene képviselni, de persze nem katolikus specifikum, pl.

Az ilyeneket szerinted érdemes valahogy egy helyre gyűjteni? Akár külön portál fülön. Mondjuk etikai kérdések? Vagy a különböző népszerű ezoterikus alternatív gyógymódok, pl.

Kisztovita 2011. január 25., 10:25 (CET)

Én is jobban értem szándékodat. Azt hiszem ki is mondtad a gyűjtőnevét. Ezek katolikus álláspontok, de a dolog nehézsége, hogy nem lehet úgy láttatni, hogy ezek olyan témák amik csak a katolicizmus kizárólagos véleményei. (Sőt, az egész szócikk sem a katolikus álláspont). Vagy kicsit puhábban fogalmazva katolikus vélemények, vagy állásfoglalások. De csak akkor van értelme, ha minden egyes felsorolt szócikkben meg van fogalmazva a katolikus álláspont. Leginkább ezek olyan témák, amikhez a pápa személyesen is hozzászólt. Ezért meggondolandó, hogy azokat a hozzászólásokat kellene csokorba gyűjteni és megírni, vagy bedolgozva beírni ezekbe. Vagy külön fejezet kategória alatt, az enciklikak (pápai körlevelek) alatt érdemes tárgyalni. Populorum progressio, 1967 (az emberiség fejlődéséről), Sacerdotalis caelibatus, 1967 (a papok cölibátusáról), Humanae vitae, 1968 (a születésszabályozásról) Ezután lehetne a Vatikán portálon, mint a Vatikán álláspontjai alatt beszerkeszteni. – Konstant vita 2011. január 25., 13:08 (CET) A két utolsóhoz nem hallottam (olvastam) katolikus álláspontot. – Konstant vita 2011. január 25., 13:12 (CET)

Ereklyék

Azt hiszem, itt is lesz még mit munkálkodni. :) kategória:ereklyékKisztovita 2011. január 25., 16:14 (CET)

Portálsablon

Szia! A portálsablon kirakosgatására meg lehet kérni a botgazdákat, úgy gyorsabb. Csak arra kell ügyelni, hogy pontosan add meg, milyen kategóriá(k) cikkeire kell felrakni és persze ellenőrizni kell az alkategóriákat, mert időnként egész fura dolgok rejtőznek a kategóriafa alsóbb szintjén. Ha viszont kézzel szeretnéd folytatni, akkor kérlek, ügyelj arra, ha már van másik portálsablon a lapon, akkor így helyezd el. Üdvözlettel – Hkoala 2011. január 26., 19:14 (CET)

Szerzetesrend infobox

Szia. Válasz a sablonműhely vitalapjánXiǎolóng lángnyelv 2011. február 1., 11:23 (CET)

Elkészítettem az átirányítást. Sablon: szerzetesrend infoboxKisztovita 2011. február 1., 13:00 (CET)

Nyolc Boldogság Katolikus Közösség

A Nyolc Boldogság Katolikus Közösség oldalán elhelyeztek egy pedofil vádat. Magyarul nem találtam semmit ezzel kapcsolatban, még angolul se. Franciául valamit találtam, de nem tudom még fordítóval se nagyon értelmezni. Látom, hogy Te szoktál mindenféle külföldi oldalakból fordítgatni. Tudnál ebben segíteni? Köszönöm! – Kisztovita 2011. február 6., 13:37 (CET)

Katolicizmus portál

Ezt miért tetted fel a katolicizmus portálra: A Szentírás új világ fordítása? – Kisztovita 2011. február 8., 14:47 (CET)

Mennyi keleti katolikus egyház van? A portál bevezetőjében 23, a római katolikus egyház lapon 22, szám szerint pedig a portálon 24-et számoltam. A keleti katolikus egyházak lapon rítus szerint 24, adminisztratív jogállás szerint 22 szerepel. – Kisztovita 2011. február 8., 14:59 (CET) Ha ezt megnézed -Robertson: keleti katolikus egyházak hívőinek száma, - akkor itt Robertson - ha jól számoltam - 19 csoportba osztja a keleti egyházakat. Szerintem a torontói a szlovákhoz tartozik. Ezt a külföldi lapoknál -(még) - nem találtam külön említve. A másik gubanc az új délszláv államok miatt lehet. Robertson itt egy former Yugoslavia kalap alá teszi a szerb, horvát, macedón egyházakat, és hopp, a szerb-montenegro hiányzik. Ez a legújabb 2003-ban alakult, jól láthatóan a Križevci horvát központ által irányított Szerbiára is átnyúló egyházból vált ki. Ez a statisztikán jól látható. Összegzésképpen: a torontóit valószínűleg törölnünk kell és megemlíteni a szlovákoknál. Kell egy új szerb szócikk, és újra kell számolni az adatokat és ahol hiányzik a szerb, azt a listát elavultnak kell tekinteni. És tovább kell kutatnunk, hogy egyezzenek a számok. (Milyen jó hogy pontos ember vagy).– Konstant vita 2011. február 9., 08:36 (CET) A grúzokkal is baj van. Nem jönnek onnan adatok, olyan mintha megszűnt volna az egyház. – Konstant vita 2011. február 9., 08:43 (CET)

Karizmatikus mozgalom

A lap szerintem komoly átalakításra szorul. Feltegyük a kereszténységműhely munkapadjára? – Kisztovita 2011. február 8., 15:26 (CET) Persze, haladjunk végig a csoportokkal, szócikk írásokkal, utána fésüljük meg az összeset és késznek nyilvánítjuk a témakört. – Konstant vita 2011. február 9., 08:40 (CET)

Jézus

Köszönöm a javításokat, bízom benne továbbra is helyreütöd pontatlanságaim. Üdv Karamazoo vita 2011. február 16., 08:39 (CET)

Függő engedélykérés

Szia, az Engedélykérések folyamatban oldlaon va egy függő tétel a neved alatt a Bibliával kapcsolatosan. Azzal mi lett? Érkezett engedély? csak mert már régóta letelt a 30 nap, és épp takarítom az oldalt. :) Köszi, üdv, --Xiǎolóng lángnyelv 2011. február 28., 12:42 (CET) Köszi, csak azért kellett tudnom, hogy levehessem az oldalról, mert már régi. --Xiǎolóng lángnyelv 2011. március 3., 20:27 (CET)

Zsinatok

Az első viennei zsinatot átneveztem Viennei zsinatra.

Volt olyan, hogy pisai zsinat? --Kisztovita 2011. március 2., 10:21 (CET)

Re: Szem

Szia! Köszönöm, de a felvételi döntés véglegesítéséig még várnom kell bő három hónapot. De azért igen erősen bizakodom! :P - Prücsök Panaszkönyv 2011. március 8., 09:10 (CET)

Vessző

Ne haragudj, amit írtam csak viccnek szántam, persze, hogy volt vessző a szövegedben, csak kevés. Szándékom szerint nem írtam át a szócikket, csak a hiányzó írásjeleket tettem ki, és a hiányos mondatot írtam át úgy, hogy az eredeti értelmén legalábbis szándékom szerint nem változtattam semmit. Nagyon tetszenek a munkáid és mindig el szoktam olvasni őket annak ellenére, hogy távol áll tőlem a szellemiségük. Még egyszer elnézést és ha valamivel nem értesz egyet, javítsd vissza. Üdv: Kaboldy vita 2011. március 24., 22:22 (CET)

Köszönöm, és átadom fiaimnak, de kit mondjak, kitől?Kaboldy vita 2011. március 25., 14:15 (CET)

Szentkút

Szia! A sablont csak azért raktam ki, mert láttam, hogy kisebb javítások illetve bővítések sorozata történt, így gondoltam, hogy Te csak kiegészíted, nem pedig megírod. Kérlek, miattam ne hagyd abba az építkezést! :-) - Prücsök Panaszkönyv 2011. április 20., 09:17 (CEST)

Húsvét

Köszönöm a jókívánságokat. Én is áldott Húsvétot kívánok! Kisztovita 2011. április 22., 09:36 (CEST)

Én is köszönöm. Áldott húsvétot kívánok! --Martinus Poeta Juvenis vita 2011. április 22., 17:36 (CEST)

Valóban föltámadt!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Kedves Konstant! Igazán nagyon köszönöm a szíves megemlékezést :-) Kívánok áldott, békés, méltó, szép ünnepet és jó egészséget.

Nem tervezem az Műhelyt macsban hagyni, hanem azon rágódom, hogy segítséget kell kérnem, mert képtelen vagyok épelméjűen megfogalmazni egy engedélykérő levelet még a Wiki mintái alapján is. Az érintett oldal (szerver) a veszprémi Érseki Levéltár, aminek az oldalán felhasznált képek egy része a Gizella Múzeuméi, és én teljesen töknek érzem magam, hogy értelmesen belepasszítsam a nyűgömet az engedélykérő levélbe: szeretném az összes képet felhasználni a Wikin, ami csak "megtetszik".
A levéltár még januárban volt szíves engedélyt adni az adatok felhasználására, de a képekre értelemszerűen nem adhat.
Így aztán nem is segítséget kérek, hanem Rád testálom ezt a feladatot, mert újra és újra csődöt mondok, és már 3 hónap eltelt azóta, én meg csak állok, mint akinek agya sincs. Át tudnád venni, kérlek?
Isten megáldjon! Homokzsák havas tüskebokor 2011. április 24., 22:36 (CEST)

Húsvét

Szia! Köszönöm szépen! Visszakívánnám, de már elmúlt Húsvét... :-( A felvételim csak június végén lesz, addig még van időm aggodalmaskodni, de azért köszönöm! :-) - Prücsök Panaszkönyv 2011. április 27., 11:11 (CEST)

Konstant

Szia, Kálmán Peregrin 24 napja nem reagál a neki írt levelemre, miszerint pontosítania kell az engedélyt, mert nincs megnevezve a licenc maga, így pedig nem adhatok ki rá engedélyszámot. Esetleg megsürgetnéd? Köszönöm. Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. május 25., 12:35 (CEST)

Írtam neki, hogy mit válaszoljon, hogy CC-by-sa-3.0 szoktunk, jó-e neki. Csak egy "igen" kell :) Köszönöm! Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. május 25., 17:04 (CEST)

Szia! Rátettem a vonatkozó képekere a licencet és a sablont. Közben belebotlottam ebbe: Fájl:Jezus kora palestin.jpg, ez mindenképp törlendő kategória, mert a térképek jogvédettek, tehát a módosításod szabad licencű közzétételéhez is az eredeti térképet készítő engedélye kellene. Javaslom, hogy keress inkább a http://commons.wikimedia.org oldalon vaktérképet a régióról és rajzold meg azon, úgy biztosan szabad licencű lesz. :) Forrásként pedig megadhatod ennek a térképnek az eredeti linkjét az oszkról. Üdv Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. május 26., 15:51 (CEST)

Német kereszténység

Szia! Hirtelen ezt tudom nyújtani: A Gestapo előtt nem maradhatott titokban Kentenich atya és Schönstatt tevékenysége. Egy titkos Gestapo-jelentés 1935-bõl Németország legveszélyesebb vallási mozgalmaként mutatja be. A jelentés szerint egyedül Schönstatt versenyképes a nemzetiszocializmussal szemben, mivel:

  • a célkitűzései között tartalmazza a hősiességet,
  • Németország megújítását tűzte ki maga elé,
  • a katolikus egyház szolgálatában elitkádereket képez ki.

Forrás: ITT (39. oldaltól)

Bullák

Jaj, azt nagyon jól teszed! :) mindjárt kis rakok ilyen szerkesztési hívogatót. Át fogom nézni a fordításaidat, és ha egyszer a végére érünk, mehetne a helyére. Tiszta ciki, hogy a legfontosabb bullákról nincs még lista. Bennófogadó 2011. június 13., 18:07 (CEST)

Karizma

Nem tudtam elmenni. Te voltál? --Kisztovita 2011. június 15., 12:39 (CEST)

Központi Papnevelő Intézet

Szia! Tudsz ebbe segíteni? Ezt írták:

"Az alapján, amit Magyar Katolikus Lexikon engedélyez valóban nincs akadálya az ide történő megírásnak, azonban, amit Tambo ír a CC-BY-SA licenccel kapcsolatban, ez az engedély a Lexikon készítői részéről már problémába ütközik, mert a CC-BY-SA licenccel kapcsolatban van egy ilyen felszólítás: „Ha nem akarod, hogy az általad írtakat könyörtelenül átszerkesszék vagy a CC-BY-SA licenc feltételei szerint terjesszék illetve felhasználják (akár üzleti célra is), ne küldd be!”

Tehát, amit ide feltöltesz, az üzleti célra is felhasználható lesz, amit viszont a Lexikon szerkesztői nem engedélyeznek, vagyis jogos a jogsértősablon, egészen addig amíg a Lexikon szerkesztői nem engedélyezik. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 6., 16:17 (CEST)"

Ezek szerint mégse tudjuk többé használni a lexikont? Köszi! --Kisztovita 2011. július 6., 16:30 (CEST)

Forrásként nagyon is lehet használni a Katlexet, szó szerint másolni nem. De az szerintem nem is baj, a stílusa is más, meg sok a rövidítés, tömör a fogalmazás, ami a WP-n nem kell, nem szokás és nem való. Mi nem spórolunk a hellyel. :) Bennófogadó 2011. július 6., 16:44 (CEST)

Most hirtelen ezt a nagy anyagot nem fogom tudni jobban átfogalmazni, csak a rövidítéseket bontottam ki. Most megint letörlik az oldalt? Akkor majd valamikor rendesen átfogalmazva újra publikálom. --Kisztovita 2011. július 6., 18:06 (CEST)

Nem kell aggódni azon, hogy könyörtelenül átszerkesztik, vagy üzleti célra felhasználják. Az átfogalmazással új szellemi termék jön létre, és a katolikus témák nem annyira üzleti jellegűek. A Papnevelő Intézetet újra kell írnunk mindenképpen, minél több forrással és a legkevesebb támadható felülettel. --Konstant vita 2011. július 6., 18:30 (CEST)

Ok, a munkapadra berakom, amit összeollóztam átfogalmazás, kiegészítés céljából. Köszi! --Kisztovita 2011. július 7., 12:40 (CEST)

Az '56-os rész még hátra van, és akkor kész. --Kisztovita 2011. július 9., 11:44 (CEST)

Publikálásra került. :) Köszönöm a segítséget! --Kisztovita 2011. július 11., 13:29 (CEST)

Keresztény wikipédisták

Köszönöm a kupát. :) Sajnos egy ideig még mindig nem tudok teljes gőzzel visszatérni, de ami késik, nem múlik. --Kisztovita 2011. október 11., 15:54 (CEST)

Új portál

Készen állok. :) Kisztovita 2011. november 23., 14:25 (CET) Youpiii, végre visszajöttél! --Konstant vita 2011. november 23., 18:29 (CET) A munkapadon vázlatot készítek --Konstant vita 2011. november 23., 18:45 (CET)

Hol a munkapad? Közben én is összedobtam egy vázlatot. Szabadon garázdálkodhatsz vele. Kisztovita 2011. november 24., 15:48 (CET)

Köszönöööm! --Konstant vita 2011. november 24., 18:05 (CET)

Szűz Mária Római katolikus mariológia
Szeplőtelen fogantatás (1854) - Theotokosz (431) - Szűz Mária istenanyaságának ünnepe - Mária mennybemenetele (1950)
Szűz Máriás lelkület Mária-jelenések
  1. Istenszülő, Efezusi Zsinat (431)
  2. Örökös szüzesség, Lateráni zsinat (649)
  3. Ábrázolása, nikaiai zsinat (787)
  4. Szerepe az üdvtörténetben (LG), második vatikáni zsinat (1962-1965)
Szervezetek Sablonok
Sablon:Szűz Mária - Sablon:Szűz Mária 2
Imahelyek Jelképek
Mária-monogram - Európai zászló - A keresztény liturgia jelképeinek listája

Mit gondolsz, létrehozhatjuk a portált? --Kisztovita 2012. január 10., 13:10 (CET)

Kész. – Portál:Szűz Mária – Színek, képek, elrendezés bátran formálható. --Kisztovita 2012. január 11., 16:06 (CET)

A wikimédia commonsban keresgéltem, és ezt dobta a gép. :) --Kisztovita 2012. január 12., 09:16 (CET)

Érdekes cikk

Szia, találtam egy érdekes cikket. Szerinted beemeljük a műhely tennivalói közé?

A katolikus egyház által kiközösítettek listája --Kisztovita 2011. december 20., 15:10 (CET)

K.k.ü.!

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.
Kosztolányi Dezső – Karácsony
Kellemes karácsonyi ünnepeket!--Istvánka posta 2011. december 24., 01:59 (CET)

BÚÉK

Kedves Konstant, köszönöm, és sok-sok áldást kívánok neked erre az évre itt is, és a "civil" életedben is! :D Sücy vita 2012. január 1., 20:48 (CET)

Én is boldog, wikieredményekben is gazdag új évet kívánok! :) --Kisztovita 2012. január 2., 16:37 (CET)

Én is boldog, élményekben és szeretetben (meg persze wikisikerekben) gazdag új évet kívánok!- Történelem p Was ist neu? 2012. január 2., 19:18 (CET)

Római Katolikus Egyház

Hű, nagy fába vágod. Szívesen segítek (amiben tudok), de azt hiszem hatékonyabb, ha koordinálod (a vitalapon vagy valahol a műhelybe), hogy pontosan melyik részre koncentráljunk, és milyen szempontból. --Kisztovita 2012. január 19., 11:14 (CET)

kép

De és már kértem is az elforgatását, amit végül Tambo csinált meg :) Megjegyzem amikor feltöltöttem, az én gépemen helyesen jelent meg... --Vince blabla :-) 2012. május 20., 21:06 (CEST)

Namost a helyzet az, hogy a commonsban helyesen áll a kép, csak a magyar wikis verzióban nem, ám utóbbit remélhetőleg még ma törlik. Egyébként tégy belátásod szerint. --Vince blabla :-) 2012. május 20., 21:49 (CEST)

re Dencey

Szia, nem biztos, hogy Vungadu gépközelben van, hadd válaszoljak helyette: Dencey utoljára idén április 16-án lett egy évre blokkolva rendszeres blokk-kijátszásaiért és vandálkodásaiért. --Pagonyfoxhole 2012. július 4., 21:34 (CEST)

Anasztásziosz

Szia! Én azt nem szívesen venném át, hiába írja a grúz wiki, hogy jogtiszta, az oldalon semmilyen licencet nem látok, ez pedig bizonytalanságra ad okot. Egy kiemelt cikkbe, ilyet nem engedek meg magamnak. Talán írok az albán kocsmafalon, hogy segítsenek. Szajci pošta 2012. július 25., 19:20 (CEST)

Szia! Kérlek szavazz az albán ortodox egyházra. Köszönöm előre is. Szajci pošta 2012. augusztus 5., 20:39 (CEST)

Köszi a szavazatod! Szajci pošta 2012. augusztus 15., 14:02 (CEST)

buda visszafoglalása

szia! Kérlek próbáld meg jegyzetelni a cikket, vagyis pontos forrásokkal alátámasztani az egyes bekezdéseket. Szajci pošta 2012. szeptember 27., 21:24 (CEST)

Köszönöm szépen! :D Még egy megjegyzés ill. segítségnyújtás. A könyvjegyzetelésnek van egy módszere. Mindenképpen meg kell adni az oldalszámot, így lesz pontos a jegyzet. Én úgy szoktam csinálni, hogy (esetünkben) ref-ek közé beteszed a "R. Várkonyi, 236 o." (idézőjelek nélkül). Így nem kell odaírnod a jegyzetbe azokat a dolgokat, amiket most beírtál. Helyette a Források szakaszba beteszed a cite book sablont kitöltve. Amennyiben valami nem világos, írj bátran. Továbbá nézd meg valamelyik kiemelt cikkemet (szerklapomon láthatod őket) azok is segítségedre lehetnek. Üdv :) Szajci pošta 2012. szeptember 28., 13:01 (CEST)

Írd meg először, amilyen jóra csak tudod, aztán majd keresünk valakit, aki átnézi, elmondja, hogy mire volna még szükség :) Szajci pošta 2012. szeptember 28., 19:08 (CEST)

Kicsit belenyúltam :D A források szakaszba tedd be a cite book sablont kitöltve. Az egyik ref-et átalakítottam úgy, ahogy a legegyszerűbb megcsinálni. Szajci pošta 2012. szeptember 28., 19:27 (CEST)

ok.--Konstant vita 2012. október 5., 16:55 (CEST) Na megcsináltam, viszont viszont pár helyre kérdőjelet tettem, oda írd be az oldalszámot. A helyesírást nézd át, mert van ahol pl. 7.-én van, nem 7-én. Kérlek nézd át ezt. Szajci pošta 2012. szeptember 28., 19:56 (CEST)

Szia! Látom jegyzetelsz szépen! :D Pár dolog: még néhány helyen nem írtad be az oldalszámokat a kérdőjel helyére, ezt kérlek tedd meg.

A linkek esetében a cite web sablont kell használni. Ha valamit nem értesz, kérlek írj, hogy tudjak segíteni :) Szajci pošta 2012. október 4., 14:09 (CEST)

Nézd meg az én egyik kiemelt cikkemet, mondjuk az óperzsa birodalmat. Ott megnézheted, hogyan kell kitölteni a cite web-et. Sajnos ez a cikk még messze van a kiemelttől, most viszont mindenképpen a forrásolást tisztába kell tenni, hogy tovább lehessen bővíteni. Ha jól sejtem neked van erről a cikkről egy könyved, mégpedig a várkonyi féle. Az nagy segítség lesz. Szajci pošta 2012. október 5., 11:47 (CEST)

ok. --Konstant vita 2012. október 5., 16:56 (CEST)

Cite web-eket meg kell csinálni első körben. Második körben további forrásokat kell megadni, mert bekezdések vannak forrás nélkül. A többit később. Ha elakadsz, írd meg a konkrét problémát. Szajci pošta 2012. október 7., 20:36 (CEST)

Szia! A weboldalak szakaszt kitöröltem, mert felesleges. Jegyzetként ugyanis már szerepelnek. Fentebb rosszul fogalmazhattam, ezért értettél félre. A további források alatt, további jegyzeteket értettem. Jó pár mondathoz semmilyen forrás/jegyzet nincs, ezért ezt szóvá fogják tenni a kiemelésen, ha így marad. Szajci pošta 2012. október 8., 07:40 (CEST)

Még valami: megcsináltam két cite web-et, hogy lásd hogyan kell megcsinálni mikor szimplán hivatkozol, és ha többszörösen. A többit is ezek alapján csináld meg. Bővíteni a cikket pedig az egritortenesz.hu és a többi weboldallal is simán lehetne :D Szajci pošta 2012. október 8., 08:29 (CEST)

ok – Konstant vita 2012. október 9., 19:42 (CEST)