A leleplezett Vatikán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A leleplezett Vatikán (The Vatican Exposed. Money, Murder, and the Mafia - Prometheus Books ISBN 1-59102-065-4 2003) Paul L. Williams író oknyomozó stílusban megírt könyve, amely a katolikus egyház, a pápaság és egyben Vatikán Állam 20. századi történetének árnyoldalait tárgyalja, részletes pénzügyi és politikai elemzésekkel.

A könyv témája[szerkesztés]

A 20. század elejére a katolikus egyház vagyona, tekintélye és világi dicsősége az azt megelőző korszakhoz képest jelentéktelenre csökkent. A reformáció miatt az Észak- és Nyugat-Európából korábban beáramló adók, hűbéri járulékok, örökségek és adományok elapadtak. A felvilágosodás is további pénzügyi gondokat okozott. A francia forradalmat követően az egyházi vagyonokat Franciaországban a nemzet rendelkezése alá vonták és megtiltották a francia püspököknek, hogy a pápának addig küldött szokásos „római adót” fizessék. Az olasz nemzeti egység megteremtése után 1860-ra a pápa a római székhelyű Lazio kivételével minden itáliai területét és birtokát elvesztette. 1870-ben a pápa a „Vatikán foglya” lett. Az 1910-es 1920-as években a katolikus egyház gazdasági és politikai befolyása a mélyponton volt. Ebben az időben ismerte fel Benito Mussolini, hogy a katolicizmus jó szolgálatot tehet politikai előmenetelének és pozíciója megszilárdításának. A könyv tárgyalja a Vatikánnak egyes diktatúrákkal kötött szerződéseit, például az 1929-es lateráni egyezményt és az 1933-as német-vatikáni konkordátumot.

1977-ben, kevéssel a halála előtt VI. Pál azt mondta: »A sátán füstje beszivárgott a templomokba. Körüllengi az oltárt.« Mikor lépett be a sátán a római katolikus egyház szentélyébe? Mikor vettek diadalt a pokol kapui az egyház fölött? Egyesek szerint a lateráni egyezmény 1929. február 22-i aláírásakor. Mások egy jóval korábbi dátumra mutatnak, egy 312. évi tiszta, októberi reggelre, amikor Miltiades, Róma hajlott korú, megviselt püspöke térdet hajlott Konstantin római császár előtt, hogy egyháza elnyerje a mérhetetlen gazdagság és hatalom ígéretét.

– rövid részlet a könyvből.

A szerző kritizálja a Vatikán egykori náci- és későbbi maffia-kapcsolatait is.

Tartalomjegyzék[szerkesztés]

  • Bevezetés: Koldusból királyfi
  1. Mussolini Adománylevele
  2. A csodálatos pénzszaporítás
  3. A mammon diadala
  4. A Vatikáni Bank megalapítása
  5. A katolikus Horvátország és a náci arany
  6. Kincsek a „patkányjáratokon” át
  7. Mérhetetlen gazdagság
  8. A rózsaszín pápa
  9. Montini utolsó szalmaszála
  10. Az ifjú cápa
  11. A titkos társaság
  12. Barátok közt
  13. A meghamisított egyház
  14. A „Vatikán Rt.” összeomlása
  15. Halálra szánva
  16. Az Ambrosiano-ügy
  17. Tájkép csata után
  18. Minden a régiben
  19. Bevehetetlen erődítmény
  • Utószó: És így tovább
  • I. Függelék A pápák listája
  • II. Függelék A lateráni egyezmény
  • III. Függelék Konkordátum a szentszék és a Német Birodalom között
  • Jegyzetek

Magyarul[szerkesztés]

  • A leleplezett Vatikán; ford. Benke László; Patmos Records, Bp., 2013

További információk[szerkesztés]

  • Williams, Paul L.: A leleplezett Vatikán, Prometheus Books, 2003, ISBN 1591020654
  • Népszabadság Online "Isten bankára" benyújtja a számlát – Két per is apaszthatja a Vatikán anyagi és erkölcsi tőkéjét – Polgár Demeter 2005. július 30. (Archív hozzáférés: 2016-12-07)