Győzelmes Szűz Mária kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Győzelmes Szűz Mária kolostor
Világörökség
Santa Maria da Vitoria.jpg
Adatok
Ország Portugália
Világörökség-azonosító 264
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II,
Felvétel éve 1983
Elhelyezkedése
Győzelmes Szűz Mária kolostor (Portugália)
Győzelmes Szűz Mária kolostor
Győzelmes Szűz Mária kolostor
Pozíció Portugália térképén
é. sz. 39° 39′ 33″, ny. h. 8° 49′ 34″Koordináták: é. sz. 39° 39′ 33″, ny. h. 8° 49′ 34″

Batalha városában található a világörökség részét képező Győzelmes Szűz Mária kolostora és temploma. Az épületegyüttes különleges értékét az adja, hogy ez a legnagyobb angol gótika hatása alatt épített templom és kolostor portugál földön, a mánuel stílus egyik legjelentősebb alkotása.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kolostor építését I. János kezdte, aki 1387-ben feleségül vette Lancaster hercegének leányát Philippát. A királynéval Portugáliába angliai építő mesterek is érkeztek és ezek az angol gótika stílusát hozták magukkal. Az építkezés 1388-ban kezdődött. 1416-ra készült el a templom 1434-ben az alapító kápolna a káptalani terem és a sekrestye. I. János halálát követően egy nyolcszögletű panteon építésébe kezdtek ezt azonban a mai napig sem fejezték be. Ez a nevezetes Befejezetlen kápolna.

I. Mánuel uralkodása idejében készült el végleges formájában a Királyi kerengő a mánueli stílus egyik gyöngyszeme. A Befejezetlen kápolna mánuel stílusú díszítését 1516 és 1528 között Joao de Castilho végezte szép reneszánsz jelleget adva az épületnek.

A templom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

a Királyi kerengő

A templom latin kereszt alaprajzú, háromhajós. Hossza 80, szélessége 22 és magossága 32,5 m. A belső szerkezet és a keskeny oldalhajók még a francia gótika jegyeit hordozzák, de a boltozaton megjelenek az angol stílusjegyek.

Az egyetlen, nyugatra néző főkapu mellett jobbra találjuk az Alapító kápolnáját. Ez egy négyzet alakú 19,8 x 19,8 méteres gótikus terem csillaghálós boltívekkel fedve. A kápolna közepén áll I. Jánosnak és feleségének Philippának a síremléke, a szarkofágot portugál és angol címer díszíti. A kápolna déli falánál I. János fiainak sírjait láthatjuk, közöttük Tengerész Henriknek a sírját is.

A templom baloldalán található átjárón keresztül jutunk be a Királyi kerengőbe. Ez egy csudálatos harmóniával megépített kerengő finoman kidolgozott hálószerű kőcsipkékkel díszítve. A mánuel stílusú keleties, légies arab vonásokat hordozó, ornamentikának gyöngyszeme. Jellegzetes mintái a növényi motívumok, Mánuel király gyűrűs éggömbjével illetve a Krisztus-rend kettőskeresztjével.

A keleti oldalon található hatalmas csillagboltozatú Káptalan teremben találjuk az ismeretlen katona sírját. A sírnál örökmécses ég és folyamatosan két katona áll díszőrséget. A nyugati oldalon a régi refektóriumban a portugál Honvédelmi múzeum állandó kiállítása kapott helyet.

Befejezetlen kápolnák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Befejezetlen kápolnák a templom apszisának folytatásában találhatóak. Bejárata nem a templomból, hanem közvetlenül a templom keleti falánál nyílik. Az eredetileg nyolcszögletű gótikus épület kupolarésze nem készült el. Díszítése a mánuel stílus szép példája, legszebb része a 15 méter magas és 7 méter széles kapuzat. Itt található Eduárd királynak és feleségének, Aragóniai Eleonórának a sírja, amelyeket 1810-ben francia katonák kiraboltak.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Győzelmes Szűz Mária kolostor témájú médiaállományokat.