József (Jézus nevelőapja)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
József, a nevelőapa a Szent Családban
József, a nevelőapa a Szent Családban
József, a munkás és a világító Jézus
József, a munkás és a világító Jézus
Szent József oltára az egri minorita templomban

József a Dávid házából származó újszövetségi személy, az Újszövetség szerint Szűz Mária férje[1] és Jézus nevelőapja,[2] a Szent Család feje. A katolikus, ortodox és anglikán egyházakban szentként tisztelik.

A Bibliában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Máté evangéliuma szerint apja Jákob volt,[1] Lukács szerint viszont Élinek hívták.[3] Az evangéliumok azonban nem adják meg sem születése, sem halála helyét vagy idejét. Amit megtudunk belőlük, hogy hosszabb ideig a galileai Názáretben élt,[4] néhány évig a júdeai Betlehemben lakott,[5] illetve Egyiptomba kellett menekülnie.[6]

Az evangéliumok foglalkozására nézve a τεκτων szót használják,[7] amit hagyományosan ácsnak fordítanak, jóllehet más (főként famegmunkáló) mesterségeket is takarhat. Sőt a héber naggar főnév félrefordításáról van szó, amelyet a görög fordítások a „mesterember” jelentésből vezettek le. A naggar azonban „tanult ember” jelentésű is lehet. Ez a jelentése a valószínűbb, ellenkező esetben ugyanis Jézus nem beszélhetett volna gyermekkorában a zsinagógában.[8]

Ezen felül keveset tudunk meg róla az evangéliumokból, amelyekben egy szót sem idéznek tőle. Jézus 12 éves kora után többé nem említik.

A hagyományban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A katolikus hagyományban József a munkások védőszentje, és számos ünnepnapja van. IX. Piusz pápa 1870-ben Szent Péterrel együtt az egyetemes katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította, ezen kívül számos ország védőszentje.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Mt 1,16
  2. Charles Souvay: St. Joseph (angol nyelven). The Catholic Encyclopedia. Robert Appleton Company / New Advent, 1910. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)
  3. Lk 3,23
  4. Jézus születése előtt (Lk 2,4); miután Heródes halála után visszatért az egyiptomi száműzetésből (Mt 2,23, Lk 2,39), valamint a Jézus 12 éves korában tett jeruzsálemi látogatás után (Lk 2,51)
  5. Lk 2,4, Mt 2,1-14
  6. Mt 2,14-22
  7. Mt 13,55, Mk 6,3
  8. Vermes Géza: A zsidó Jézus, 30. o.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz József (Jézus nevelőapja) témájú médiaállományokat.